Intervențiile asupra vaselor cerebrale pot trata și preveni accidentele vasculare cerebrale la persoane de vârste diferite.
În prezent, neurochirurgia utilizează intervenții moderne și minim invazive asupra vaselor cerebrale pentru a trata și preveni accidentele vasculare cerebrale la persoane de vârste diferite, de la sugari la vârstnici.
Intervențiile chirurgicale se efectuează, de asemenea, pe arterele creierului propriu-zis sau pe arterele cervicale care aduc sângele la creier. În procesul operațiilor se folosesc în mod activ tehnici de vizualizare – raze X, tomografie, fiind introduse noi evoluții.
Proceduri endovasculare: operații asupra vaselor din creier
Medicii recomandă adesea aceste proceduri chirurgicale relativ noi pentru pacienții care nu pot fi operați în mod tradițional din cauza vârstei înaintate sau a contraindicațiilor la chirurgia convențională, dar sunt aplicabile la orice alți pacienți.
Printre avantaje se numără anestezia locală sau regională în loc de anestezia generală, timpul de recuperare mai scurt, mai puțină durere, mai puține traumatisme tisulare și mai puțin stres asupra inimii. Aceste proceduri pot fi utilizate pentru a trata anevrismele vasculare cerebrale, malformațiile vasculare cerebrale și ocluzia arterială (dacă este închisă de placa aterosclerotică).
Tratamentul anevrismului: chirurgii ghidează o spirală (o bilă de material inert) în vasele cerebrale unde se găsește un anevrism și îl fixează în interior. Acest lucru permite ca sângele să circule normal prin vasele cerebrale, reducând riscul pacientului de a suferi un accident vascular cerebral hemoragic. Pentru a plasa bobina se folosește un cateter lung din plastic, care este trecut printr-o mică incizie într-o arteră din coapsă până în zona anevrismului. Fluoroscopia este utilizată pentru a monitoriza mișcarea cateterului.
Tratamentul anomaliilor vasculare cerebrale, îndepărtarea cheagurilor de sânge
Tratamentul malformațiilor vasculare cerebrale (malformații) este practicat în mod activ. Chirurgii endovasculari pot folosi o substanță biologică lipicioasă injectată printr-un cateter minuscul pentru a elimina malformațiile vaselor cerebrale sau pentru a le reduce dimensiunea. Acest lucru este adesea precedat de microchirurgie sau radioterapie suplimentară.
Un nou instrument pentru a ajuta la tratarea accidentului vascular cerebral ischemic este un dispozitiv minuscul utilizat pentru a îndepărta mecanic cheagurile de sânge care blochează vasele de sânge care alimentează creierul.
În cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, cheagurile de sânge deteriorează creierul, lipsind celulele nervoase de oxigenul și nutrienții transportați prin sânge de care au nevoie pentru a supraviețui. Atunci când este utilizat în primele ore după un accident vascular cerebral, dispozitivul poate extrage cheagurile și permite reducerea leziunilor.
Se utilizează, de asemenea, tromboliza intraarterială. Pentru această procedură, medicii introduc un mic cateter în vasele de sânge din creier în timpul angiografiei cerebrale și administrează medicamente care dizolvă cheagurile direct în vasul de sânge blocat.
Chirurgie arterială: angioplastie și stenting al vaselor din regiunea gâtului și a creierului
Această nouă intervenție este realizată în multe centre medicale din întreaga lume. Angioplastia cerebrală este similară unei proceduri cardiace utilizate pe scară largă, în care un balon minuscul atașat la vârful unui cateter este plasat într-o arteră blocată și apoi dilatat. Artera carotidă din regiunea gâtului este operată în acest mod, apoi se plasează un stent în zona leziunii pentru a menține vasul deschis după ce balonul este îndepărtat.
Această procedură este adesea oferită ca alternativă la endarterectomia carotidiană la pacienții pentru care o intervenție chirurgicală mai invazivă este considerată prea riscantă din cauza stării generale de sănătate a pacientului sau a localizării incomode a arterei blocate.
Deoarece angioplastia și stentingul sunt destul de noi, cercetătorii încă studiază cât de bine ajută stenturile și în ce măsură procedura reduce riscul de accident vascular cerebral al pacienților pe termen lung.
Endarterectomia carotidiană
Endarterectomia carotidiană este o procedură chirurgicală utilizată pentru a îndepărta placa aterosclerotică din arterele carotide. Pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sau atacuri ischemice tranzitorii, endarterectomia carotidiană poate fi foarte utilă în prevenirea recidivelor.
Pentru pacienții a căror arteră este îngustată în proporție de mai puțin de 50%, beneficiile endarterectomiei carotidiene nu depășesc, de obicei, riscurile. Dar la pacienții cu o stenoză de 70-99% care au prezentat recent simptome periculoase cauzate de stenoză, intervenția chirurgicală reduce cu aproximativ 80% riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral în următorii doi ani.
Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie. Chirurgul face o incizie în zona gâtului, la locul blocajului. Pentru a redirecționa fluxul sanguin în jurul zonei cu probleme, medicul poate introduce un tub într-o arteră deasupra și sub placa aterosclerotică. El sau ea face apoi o incizie longitudinală de-a lungul părții de vas cu placă, o îndepărtează, iar artera este cusută împreună. Chirurgul îndepărtează apoi un tub de bypass temporar.
Proceduri stereotactice: imagistica pentru a ajuta
Tehnicile stereotactice, care presupun plasarea de markeri pe capul pacientului pentru a crea puncte de referință pentru operații foarte precise, permit chirurgilor să trateze malformații vasculare care erau anterior prea greu de corectat chirurgical.
Operațiile stereotactice utilizează o tehnologie computerizată sofisticată combinată cu scanări RMN sau CT pentru a identifica problema. Folosind microscoape electronice și instrumente sensibile, chirurgii pot lucra fără a afecta țesutul cerebral normal. Tomografiile computerizate sunt folosite pentru a localiza inițial defectul cu precizie, iar apoi chirurgii efectuează deja manipularea.
O tehnică radiochirurgicală nechirurgicală (cyberknife) concentrează un fascicul de radiații asupra malformației vasculare cerebrale, determinând-o să se micșoreze și să dispară. Tomografia permite monitorizarea procesului. Manipularea, adesea efectuată în ambulatoriu, lasă intact țesutul cerebral sănătos.
Revascularizare
Aceasta este o tehnică chirurgicală pentru tratarea anevrismelor sau a arterelor cerebrale blocate asociate cu ateroscleroza sau cu boala Moyamoya (o boală rară care duce la îngustarea sau obstrucția vaselor cerebrale). Această tehnică formează, în esență, o nouă cale de circulație a sângelui în creier. Se efectuează un RMN sau o tomografie computerizată pentru a localiza defectul, apoi un vas de sânge de la suprafața feței, în apropierea tâmplei, este cusut în artera cerebrală printr-o gaură în craniu.
Linkuri web care discută când trebuie efectuată chirurgia vasculară ghidată prin RMN pentru tratamentul accidentului vascular cerebral:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1950261/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/diagnosis-treatment/drc-20350119
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24978637/
- https://www.jvascsurg.org
- https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mri/about/pac-20384768
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.