16.9 C
București

10 semne ca ai o toxiinfectie alimentara: Ce trebuie sa stii vara

Date:

Share post:

Atunci cand ne simtim rau, avem dureri de stomac, diaree si varsaturi, se obisnuieste sa spunem “ai o intoxicatie alimentara”. Expresia “toxiinfectie alimentara” se refera, de obicei, la o serie de simptome tipice care apar deodata sau partial si care sunt asociate cu consumul anumitor alimente sau lichide.

Cauza poate fi fie substante otravitoare sau toxine bacteriene, fie bacteriile, virusii sau protozoarele in sine, care formeaza o infectie. Intoxicatia alimentara nu este un diagnostic, ci mai degraba un termen generalizat pe care pacientii il folosesc pentru a-si descrie simptomele atunci cand merg la medic.

Aceasta este o afectiune foarte frecventa, aproape toata lumea a experimentat-o cel putin o data in viata. Dar nu tratati intoxicatia alimentara ca pe ceva temporar si nu periculos. Daca vorbim de conserve care contin toxina botulinica sau salmonella, infectii stafilococice, aceasta afectiune poate pune in pericol sanatatea si chiar viata.

De ce facem intoxicatii alimentare?

Nu este un secret faptul ca alimentele din care preparam mancarea nu sunt sterile. Pe ele se afla mereu germeni, inclusiv germeni potential periculosi. Dar in timpul gatitului, cand spalam fructele si legumele, le decojim de pe piele, le fierbem, le inabusim sau le prajim, majoritatea agentilor patogeni sunt ucisi.

10 semne ca ai o toxiinfectie alimentara: Ce trebuie sa stii vara
10 semne că ai o toxiinfecție alimentară: Ce trebuie să știi vara 6

Cei care au supravietuit, in procesul mancarii, ajungand in mediul agresiv si acid al stomacului, unde exista o concentratie destul de mare de acid clorhidric, sunt distrusi. Unii microbi sunt in cele din urma distrusi de microflora noastra benefica. Dar, toate acestea functioneaza, daca respectati regulile elementare si tehnologia de preparare si pastrare a alimentelor.

Daca uitati sa va spalati pe maini inainte de a manca, daca depozitati necorespunzator produsele, de exemplu, carnea sau pestele crud langa legume, paine, daca atunci cand taiati nu folositi scanduri separate pentru alimentele crude si cele gatite si daca nu schimbati periodic buretele pentru spalarea vaselor cu unul nou, riscul de otravire creste.

In plus, puteti fi otraviti de alimentele de calitate inferioara din cel mai apropiat magazin, atunci cand vizitati cafenele si restaurante, precum si atunci cand consumati anumite alimente (ciuperci, conserve de legume, peste). Acest lucru se datoreaza atat utilizarii de produse periculoase (otravitoare), cat si incalcarii normelor SanPiN.

Citeste si...
Ce alimente nu se recomandă să fie combinate pe o farfurie și consumate în același timp?

Sunt toate produsele periculoase?

Exista o masa de microorganisme care pot duce la intoxicatii alimentare. Acestea traiesc pe suprafata diferitelor produse, inclusiv paine, biscuiti, cereale si chiar condimente. Și astfel, pur teoretic, va puteti otravi cu orice.

10 semne ca ai o toxiinfectie alimentara: Ce trebuie sa stii vara
10 semne că ai o toxiinfecție alimentară: Ce trebuie să știi vara 7

Dar exista un grup de produse, asa-numitele “perisabile” si deosebit de periculoase, atunci cand le folositi otravirea este mai frecventa. In plus, in functie de tipul de agent patogen – virus intestinal, bacterii patogene sau toxina sa, ciuperci sau protozoare, va diferi in ceea ce priveste gravitatea, durata otravirii, prognosticul de recuperare. Se remarca intoxicatiile cu plante otravitoare (de exemplu, ciuperci, fructe de padure) si organisme animale (de exemplu, pestele fugu).

Daca vorbim despre cele mai periculoase produse, care in cazul incalcarii tehnologiei de preparare sau depozitare pot duce la otravire, este vorba de carnea si pasarile de curte, precum si de peste (inclusiv sarat, uscat, afumat etc.). Periculoase sunt ouale, crustaceele, fructele de mare, produsele lactate care nu au fost sterilizate sau pasteurizate, precum si fructele, ierburile, fructele de padure sau legumele, daca nu sunt bine spalate.

Important! Intoxicatiile alimentare nu apar intotdeauna imediat, in primele minute si ore de la momentul consumului produselor periculoase. In unele cazuri, poate dura de la cateva ore la cateva zile, iar acest lucru face foarte dificila identificarea alimentelor care au provocat intoxicatia. Exista 10 simptome principale care indica otravirea alimentara si anumite actiuni care sunt necesare pentru a va imbunatati starea de bine.

Dureri abdominale, crampe intestinale

Acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome de otravire. Durerea poate fi resimtita in regiunea subcostala, in jurul buricului, sub plexul solar. Toxinele si produsele metabolice ale bacteriilor sau virusurilor irita membranele mucoase, ceea ce provoaca inflamatii. Pot exista spasme dureroase, contractia muschilor peretelui intestinal pentru a expulza continutul cat mai repede posibil.

10 semne ca ai o toxiinfectie alimentara: Ce trebuie sa stii vara
10 semne că ai o toxiinfecție alimentară: Ce trebuie să știi vara 8

Diareea

Impreuna cu durerile abdominale, diareea este un semn tipic. Aceasta este un scaun lichefiat sau apos care apare de trei ori intr-o perioada de 24 de ore sau mai mult. In cazurile severe si in infectiile grave, tulburarea scaunului poate fi extrem de grava, ducand la deshidratare.

Cauzele diareei sunt o incercare a organismului de a scapa de toxine si microbi, de virusi in inflamarea intestinului. In plus, pe fondul diareei, pot exista nevoi constante de golire, inclusiv fara scaun, precum si balonari si crampe, dureri.

organicsfood.ro
Citeste si...
Alimentele care cauzează celulita sau o pot agrava

Dureri de cap

Intoxicatia si pierderea de lichide cu scaunele pot duce la dureri de cap. Aceasta poate fi, de asemenea, o reactie la stresul legat de intoxicatie, o consecinta a deshidratarii, oboseala.

Motivele aparitiei durerii sunt reactiile receptorilor din vasele de sange la deficitul de lichide si saruri, precum si eliberarea de hormoni de stres, lipsa de glucoza datorita faptului ca in intoxicatie o persoana nu poate lua alimente in mod normal. Mai ales de multe ori capul doare cu diaree si varsaturi, ele formeaza o pierdere pronuntata de lichid.

Varsaturi

Pe fondul otravirii, varsaturile devin unul dintre simptomele frecvente. Aceasta apare din cauza contractiilor muschilor abdominali si a diafragmei, care stoarce continutul stomacului in esofag si in gura. Reflexul de voma se refera la reflexul de protectie, astfel incat organismul incearca sa scape de toxine sau microbi periculosi, virusi care ajung in stomac si irita membranele mucoase.

10 semne ca ai o toxiinfectie alimentara: Ce trebuie sa stii vara
10 semne că ai o toxiinfecție alimentară: Ce trebuie să știi vara 9

In stadiul initial al otravirii, varsaturile pot fi una dintre primele manifestari, din cauza carora se curata lumenul stomacului. Dar, impreuna cu aceasta, se pierde mult lichid, ceea ce ameninta deshidratarea, mai ales daca episoadele de varsaturi se repeta, iar lichidul luat de persoana nu este retinut in stomac.

Stare generala de rau

Adesea, in cazul toxiinfectiei alimentare, exista o stare de rau general cu pierderea sau reducerea semnificativa a apetitului, somnolenta, oboseala si o senzatie de ruptura. Acest lucru se datoreaza reactiilor sistemului imunitar la infectie si la toxine, precum si unei lupte active impotriva agentilor patogeni.

Pentru a suprima infectia, organismul sintetizeaza citokine, care provoaca, de asemenea, reactii generale ale organismului. Functiile mai putin importante, cum ar fi foamea si activitatea, sunt dezactivate pentru a redirectiona energia si resursele catre suprimarea infectiei. Este ca si cum organismul i-ar spune gazdei sa se odihneasca, sa se culce si sa nu mearga la munca.

Cresterea temperaturii

Pe fondul infectiei intestinale, temperatura poate creste, iar daca aceasta este actiunea toxinelor, ea poate ramane normala. In unele cazuri, temperatura poate fi chiar usor scazuta, daca se exprima deshidratarea. Febra este raspunsul natural al organismului la introducerea unui agent infectios, dar inrautateste o stare deja nesatisfacatoare.

Aparitia febrei se datoreaza actiunii pirogenilor – acestea sunt substante care sunt eliberate de celulele deteriorate atunci cand sunt atacate de virusi sau germeni. Organismul produce mai multa caldura pentru a suprima cat mai repede activitatea infectiei si pentru a accelera metabolismul in vederea eliminarii toxinelor.

Citeste si...
Bulgurul: Super-alimentul care îmbogățește dieta și susține sănătatea

Aparitia frisoanelor

Aceasta reactie rezulta din contractiile musculare pentru a incalzi corpul si a creste metabolismul. Adesea, frisoanele insotesc febra, dar pot aparea si fara ea, pe fondul deshidratarii si al dezechilibrului de sare. De asemenea, este posibil sa tremuram din cauza racirii extremitatilor, a redistribuirii sangelui in zona organelor interne.

Slabiciune manifestata

Pe fondul otravirii si al influentei toxinelor, sunt posibile slabiciune, oboseala si stare de rau. Acestea sunt asociate cu efectul toxinelor asupra organismului, cu procesele metabolice crescute pentru a face fata cat mai repede infectiei, care consuma in mod activ energie. Dar, deoarece apetitul este redus, organismul primeste putina nutritie, exista o lipsa de energie si slabiciune, stare de rau.

Completeaza tabloul si deshidratarea, care intrerupe procesele metabolice, formeaza un deficit de lichide si saruri. Din cauza slabiciunii si a starii de rau, persoanele cu intoxicatii stau mult intinse, uneori au nevoie de administrarea intravenoasa de solutii de glucoza pentru a reface pierderea de energie. Administrarea de lichide si saruri este necesara pentru a combate deshidratarea si slabiciunea care o insoteste.

10 semne ca ai o toxiinfectie alimentara: Ce trebuie sa stii vara
10 semne că ai o toxiinfecție alimentară: Ce trebuie să știi vara 10

Greata

Pe fondul otravirii si al infectiilor intestinale, al febrei si al toxicozei, poate aparea greata. Aceasta este o senzatie subiectiva de disconfort, care poate precede varsaturile sau poate aparea de la sine.

Greata nu este un semn specific, ea este posibila cu dureri de cap, joc, rau de miscare sau infectie, asa ca este evaluata doar pe fondul unei intoxicatii cu alte simptome. Greata apare, de obicei, la cateva minute sau ore dupa consumul alimentelor periculoase.

Este un fel de semnal ca o substanta potential daunatoare a intrat in organism si trebuie eliminata. Greata poate sa apara si din cauza ca peristaltismul intestinal este afectat, diaree sau balonare. Uneori, greata este agravata de ingestia de alimente sau lichide.

Dureri musculare

Durerea musculara poate aparea pe fondul unei infectii si al toxicozei, care este asociata cu influenta inflamatiei si activarea sistemului imunitar. In timpul procesului inflamator, sunt eliberate portiuni de histamina, care dilata peretii vaselor de sange, formand edeme tisulare si iritand receptorii durerii. Acest lucru provoaca durere in corp si in muschi, articulatii si stare de rau. De obicei, senzatia nu este ascutita, se simte ca o durere de strivire sau de rasucire, de rupere sau un tip de durere nedeterminata.

FAQ (Intrebari si raspunsuri) populare legate de toxiinfectie alimentara:

  1. Ce este toxiinfectia alimentara? Raspuns: Toxiinfectia alimentara se refera la o serie de simptome care apar in urma consumului de alimente sau lichide contaminate. Aceste simptome pot fi cauzate de substante otravitoare, toxine bacteriene, bacterii, virusi sau protozoare. Este un termen general folosit de pacienti pentru a descrie simptomele pe care le prezinta atunci cand merg la medic.
  2. Cum pot evita toxiinfectia alimentara? Raspuns: Pentru a preveni toxiinfectia alimentara, este esential sa respectati regulile de igiena in bucatarie. Aceasta include spalarea mainilor inainte de a manca, depozitarea corespunzatoare a produselor alimentare, evitarea depozitarii carnii crude langa legume sau paine, utilizarea de scanduri separate pentru alimentele crude si cele gatite, si schimbarea periodica a buretelui de spalat vase.
  3. Care sunt produsele alimentare cel mai frecvent asociate cu toxiinfectii? Raspuns: Unele dintre cele mai riscante produse alimentare in ceea ce priveste toxiinfectiile sunt carnea, pasarile de curte, pestele (in special cel sarat, uscat, afumat), ouale, crustaceele, fructele de mare, produsele lactate nepasteurizate sau nestabilizate, si fructele sau legumele care nu au fost corespunzator spalate.
  4. Cat timp dureaza pana cand simptomele de toxiinfectie alimentara apar dupa consumul de alimente contaminate? Raspuns: Simptomele toxiinfectiei alimentare pot aparea intr-o perioada cuprinsa intre cateva ore si cateva zile dupa consumul de alimente contaminate. Aceasta variatie in timp depinde de tipul de agent patogen implicat si de cantitatea de aliment consumat.
  5. Ce ar trebui sa fac daca suspectez ca am o toxiinfectie alimentara? Raspuns: Daca suspectati ca aveti o toxiinfectie alimentara, este important sa va hidratati corespunzator pentru a compensa pierderile de lichide cauzate de varsaturi si diaree. Evitati alimentele grele si consumati alimente usoare si moi, precum orezul si painea prajita. Daca simptomele persista sau sunt severe, este esential sa consultati un medic sau sa mergeti la cel mai apropiat spital.
Citeste si...
Ce alimente ar trebui să mănânci pentru a preveni pietrele la rinichi și ce ar trebui să excluzi?

Legaturi web despre simptomele intoxicatiei alimentare:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Dieta pentru persoanele cu astm bronsic – Ghid complet bazat pe dovezi stiintifice recente

Astmul bronșic afectează milioane de oameni global, dar o dietă adecvată poate fi un aliat puternic. Acest ghid îți oferă sfaturi alimentare bazate pe cele mai recente cercetări pentru a controla simptomele.

Dieta pe timp de noapte. Ce sa mananci in timpul zilei, astfel incat sa nu vrei sa mananci noaptea

Îmbunătățește-ți somnul și scapă de greutatea nedorită cu dieta pe timp de noapte. Descoperă principiile unei alimentații corecte ziua pentru a te bucura de un somn liniștit și o siluetă ideală. Citeste articolul nostru pentru detalii complete.

Pot femeile insarcinate sa manance catina: beneficii si riscuri

În timpul așteptării copilului, nevoia mamei de vitamine și minerale crește brusc. Și, bineînțeles, cel mai bine este...

Varza murata: Secretele din spatele acestei delicatese pentru un sistem imunitar puternic

Varza fermentată nu este doar o amintire gustativă, ci și o comoară de nutrienți esențiali. Descoperă cum această delicatesă te poate ajuta să îți fortifici sistemul imunitar și să te simți mai bine.

5 Smoothie-uri sanatoase pentru curatarea colonului

Bucură-te de un colon sănătos cu aceste 5 smoothie-uri delicioase și naturale! De la verde detoxifiant la aloe vera revigorant, fiecare rețetă promovează o curățare eficientă și o sănătate optimă.

Cum ne protejeaza antioxidantii de batranetea timpurie

Antioxidanții sunt esențiali în lupta împotriva îmbătrânirii timpurii. Află cum alimentația joacă un rol vital în protejarea organismului de radicalii liberi și cum flavonoidele, vitaminele și alte substanțe contribuie la sănătatea și frumusețea ta.

Uleiul de avocado: calorii, carbohidrati si beneficii pentru sanatate

Descoperă valoarea nutrițională a uleiului de avocado, inclusiv calorii și beneficii pentru sănătate. Explorează moduri diverse de utilizare în bucătărie și îngrijire personală.

Fructele de goji – Beneficii, proprietati nutritive si cum le includem in alimentatie

Fructele de Goji sunt un superaliment cu o compoziție nutritivă excepțională, oferind un aport însemnat de vitamine, minerale și antioxidanți ce contribuie la sănătatea cardiovasculară, reglarea glicemiei și îmbunătățirea imunității. Explorează beneficiile lor și cum pot fi incluse în dieta zilnică pentru o viață mai sănătoasă.