Conform unui studiu condus de Universitatea Monash, consumul de nuci poate îmbunătăți fertilitatea masculină. Autorii articolului doresc să efectueze cercetări suplimentare asupra beneficiilor potențiale ale nucilor pentru fertilitatea masculină și feminină, după ce au descoperit doar două studii intervenționale care implică bărbați care consumă mai mult de două porții pe zi și niciunul care implică femei.
Prima revizuire sistematică a datelor referitoare la legătura dintre nuci și fertilitatea bărbaților și femeilor, publicată în Advances in Nutrition, a arătat că consumul zilnic de nuci poate îmbunătăți calitatea spermei.
Impactul nucilor asupra calității spermei
Au fost analizate patru articole științifice, inclusiv două studii clinice randomizate în care bărbați sănătoși care urmează o dietă de tip occidental au primit cel puțin 60 de grame (două pumni) de nuci pe zi. O metaanaliză a studiilor care au implicat în total 223 de bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani a arătat o îmbunătățire a calității spermei, dar nu a concentrației de spermatozoizi.
Într-un studiu, participanților li s-au dat 75 de grame de nuci englezești crude în coajă pe zi, timp de 12 săptămâni, iar în celălalt – 30 de grame de nuci, 15 grame de migdale și 15 grame de alune în fiecare zi, timp de 14 săptămâni. Grupul de control a urmat o dietă similară fără nuci.
Beneficiile nucilor în contextul dietei și stilului de viață
Primul autor al studiului, Barbara Cardoso de la Facultatea de Nutriție, Dietetică și Alimentație din cadrul Universității Monash, a observat că studiile lor permit posibilitatea ca cei care consumă nuci să fie oricum mai sănătoși.
Dr. Cardoso susține, de asemenea, că deși se folosesc anumite tipuri de nuci, probabil că și alte combinații vor ajuta – cu condiția ca cei care le consumă să nu aibă alergii.
„Analizele statistice din ambele studii au fost ajustate pentru alți factori, cum ar fi activitatea fizică”, adaugă autoarea studiului. „Rezultatele arată că această strategie simplă are efecte pozitive indiferent de alte stiluri de viață. Participanții la studiu au urmat o dietă de tip occidental, care nu a fost neapărat sănătoasă. Acest lucru înseamnă că adăugarea de nuci în regimul lor obișnuit a avut un efect pozitiv fără a fi nevoie de alte modificări ale dietei.”
„Implicațiile acestor rezultate sunt importante pentru persoanele care încearcă să conceapă un copil, dar avem nevoie și de cercetări pentru a evalua impactul nucilor asupra fertilității femeilor. Am susține mai multe studii în rândul bărbaților și femeilor pentru a consolida rezultatele”.
Infertilitatea este definită ca absența unei sarcini după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Se estimează că la nivel mondial, între 8% și 12% dintre cuplurile de vârstă reproductivă se confruntă cu infertilitatea.
Recenzia sistematică și metaanaliza au sugerat că concentrațiile mari de acizi grași polinesaturați omega-3, fibre alimentare, vitamine, minerale și polifenoli din nuci pot îmbunătăți sănătatea reproductivă.
„Vorbim fie de nuci crude, fie prăjite”, explică dr. Cardoso. „Aș evita nucile sărate sau îndulcite, deoarece sarea și zahărul pot fi asociate cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea și rezistența la insulină”.
Nu s-au efectuat studii clinice randomizate pentru a investiga impactul consumului de nuci asupra fertilității feminine.
Autoarea studiului, dr. Nicole Kellow de la Centrul pentru Imunitate Înnăscută și Boli Infecțioase al Institutului Hudson de Cercetări Medicale, a subliniat că o revizuire publicată anul trecut de o echipă de oameni de știință a identificat o asociere între dieta mediteraneană și probabilitatea crescută de a obține o sarcină clinică și de a naște copii vii la femei care au suferit FIV. De asemenea, ea a remarcat că nucile sunt unul dintre numeroasele alimente benefice din dieta mediteraneană.
„În studiile pe care le-am analizat, bărbaților li s-au cerut doar 60-75 de grame de nuci în fiecare zi pentru a obține o îmbunătățire semnificativă a calității spermei”, conchide autoarea studiului. „Aceasta este doar echivalentul a aproximativ două pumni de nuci pe zi. Mulți oameni cred că nucile duc la obezitate, dar studiile arată că persoanele care consumă 1-2 pumni în fiecare zi sunt, de fapt, mai suple decât cele care nu consumă deloc nuci. În plus, nucile conțin grăsimi mononesaturate, antioxidanți și fibre alimentare, nutrienți esențiali vitali pentru menținerea unei bune stări de sănătate”.