Un studiu finalizat recent a constatat că un compus natural care se găsește în multe legume populare și care este produs și de bacteriile intestinale poate ajuta la tratarea bolii ficatului gras.
În luna ianuarie a acestui an, revista Hepatology a publicat un studiu privind indolul, o substanță produsă de flora intestinală și care se găsește în legumele crucifere – varza și rudele sale. Acest compus poate curăța ficatul de excesul de grăsime.
Ficatul gras este o problemă modernă
Astăzi, un număr tot mai mare de persoane suferă de NAFLD (boala ficatului gras non-alcoolic) sau, mai simplu spus, de boala ficatului gras. Practic, această afecțiune este provocată de supraalimentarea sistematică și de consumul de alimente cu niveluri ridicate de grăsimi saturate și trans.
În plus, problema este de 10 ori mai probabil să apară la persoanele obeze. Astfel, tulburările metabolice și obezitatea activează procesul inflamator din organism, care este susținut de activitatea celulelor albe din sânge – macrofagele.
Acestea sunt necesare pentru a elimina celulele și microbii străini, dar în caz de obezitate pot dăuna și propriilor țesuturi. Din cauza lor, ficatul are de suferit, el fiind nevoit să proceseze compușii chimici puternici pe care aceste celule îi produc.
Din cauza supraîncărcării și a aportului de grăsimi din alimente, ficatul începe să se îngrașe, iar în el se depun picături de grăsime. Dacă acest lucru nu este recunoscut și tratat la timp, se poate dezvolta ciroza și chiar cancerul.
Oamenii de știință caută de mulți ani compuși care pot elimina grăsimea din ficat și îi pot îmbunătăți funcția. Unul dintre cei promițători este indolul. Acesta se găsește în diferite soiuri de varză și se formează datorită descompunerii aminoacidului triptofan.
S-a constatat că este activ în lupta împotriva bolii ficatului gras și are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Cercetătorii au evaluat efectele indolului într-o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și într-o dietă bogată în grăsimi, precum și rolul său în funcția intestinală. O dietă bogată în grăsimi imită situația care declanșează NAFLD.
Celulele intestinale alimentează de obicei mesajele antiinflamatorii ale ficatului. Indolul a crescut activitatea unei gene master (PFKFB3), specifică pentru celulele imune derivate din măduva osoasă. Acestea reglează descompunerea glucozei și, de asemenea, suprimă activitatea inflamatorie a macrofagelor.
Când această genă a fost suprimată, boala ficatului gras a devenit mai severă, cu o activitate inflamatorie crescută. Indolul și-a pierdut o mare parte din eficacitatea împotriva bolii ficatului gras atunci când a fost furnizat de o dietă bogată în grăsimi.
Cum să ajuți ficatul?
Ținând cont de toate rezultatele obținute, pentru a reduce severitatea ficatului gras în NAFLD, trebuie să reduceți cantitatea de grăsimi și carbohidrați ușori din alimentație, să nu mai consumați alimente cu grăsimi trans și să mâncați mai multe legume bogate în compuși indolici.
Nu mai puțin utile sunt acele produse care conțin probiotice (bacterii vii benefice pentru intestine) și prebiotice (acestea sunt substanțe care hrănesc creșterea microflorei benefice). O dietă bogată în componente vegetale ajută la scăderea în greutate, reduce inflamațiile și ficatul gras și normalizează microflora intestinală.
Prin urmare, o tranziție treptată la alimente vegetale cu un conținut scăzut de proteine este dieta optimă pentru sănătate.
web links that discuss using vegetables to treat fatty liver disease:
- https://today.tamu.edu/2020/02/07/natural-compound-in-vegetables-helps-fight-fatty-liver-disease/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996886/
- https://www.mindbodygreen.com/articles/cleanse-your-liver-naturally