S-ar putea să faceți totul cum trebuie pentru a slăbi, dar o mică greșeală ar putea să vă împiedice să vedeți rezultatele dorite. Consumul de alcool este un astfel de factor. Chiar și cu un control perfect al caloriilor și exerciții fizice, băuturile alcoolice pot avea și au un impact asupra greutății dumneavoastră.
Alcoolul conține șapte calorii pe gram, față de patru calorii pe gram pentru carbohidrați și nouă calorii pe gram pentru grăsimi. Un pahar mare de vin alb poate avea la fel de multe calorii ca o porție de înghețată, iar o halbă de bere ar putea fi la fel ca un baton de ciocolată.
Așadar, este posibil să consumați fără să vreți calorii „goale”, ceea ce nu este bun pentru greutatea dumneavoastră. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de consumul de alcool, există multe lucruri de care trebuie să țineți cont, nu doar de calorii. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre multiplele legături dintre alcool și creșterea în greutate.
Cum vă afectează alcoolul greutatea?
Diferiți factori, inclusiv ceea ce beți, cât de des beți și cât de mult alcool consumați, pot influența efectul alcoolului asupra greutății dumneavoastră. Cu toate acestea, alți factori care vă afectează sănătatea și bunăstarea generală, cum ar fi dieta, genetica, sexul, activitatea fizică și vârsta, joacă, de asemenea, un rol.
Un studiu a arătat că alcoolul poate fi un factor de risc pentru obezitate pentru unele persoane, mai ales atunci când este consumat în cantități mari. Cu toate acestea, alcoolul poate cauza multe alte probleme decât o potențială creștere în greutate dacă este consumat în exces.
De exemplu, vă poate afecta ritmul circadian și nivelul de cortizol. Perturbarea n ritmul circadian înseamnă un tipar de somn dereglat care duce la un dezechilibru hormonal ce poate provoca foame excesivă, stres sau metabolism lent, toate acestea traducându-se prin creștere în greutate.
Există mai multe motive pentru care alcoolul duce la creșterea în greutate, dintre care câteva sunt următoarele:
Calorii ridicate
Băuturile alcoolice sunt bogate în calorii. Pentru cele mai multe forme de alcool, două băuturi au în jur de 250 până la 300 de calorii.
Aceasta reprezintă aproximativ 12% din aportul caloric zilnic recomandat pentru bărbați sau aproximativ 15% din aportul caloric zilnic recomandat pentru femei. În plus, aditivii și mixerii adăugați la multe băuturi alcoolice conțin calorii, carbohidrați și zahăr suplimentar.
Caloriile din alcool sunt calorii goale, ceea ce înseamnă că nu au nicio valoare nutritivă. Prin urmare, băuturile alcoolice oferă organismului dumneavoastră multe calorii ascunse, fără aproape niciun nutrient care să le susțină.
Afectează organele și hormonii
Ficatul dumneavoastră acționează ca un filtru pentru orice substanță care intră în corpul dumneavoastră și ajută la metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate duce la apariția unui ficat gras, care afectează modul în care organismul tău metabolizează grăsimile și carbohidrații și face mai dificilă pierderea în greutate.
Hormonii sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului dumneavoastră, iar consumul de alcool poate afecta uneori funcțiile asociate cu unii hormoni.
De exemplu, cortizolul este legat de creșterea în greutate, deoarece stimulează foamea și afectează metabolismul. Alcoolul poate provoca o secreție crescută de cortizol în organism și dezechilibre ale altor hormoni de reproducere, cum ar fi estrogenul și testosteronul, care joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea musculară, depozitarea grăsimilor și metabolismul. Aceste dezechilibre hormonale pot face ca o persoană să ia mai ușor în greutate prin consumul de alcool.
Reduce calitatea somnului
În timp ce alcoolul poate ajuta câteva persoane să adoarmă, acesta poate provoca, de asemenea, insomnie. Consumul de prea mult alcool tare vă poate perturba somnul.
Obținerea unui somn bun este esențială pentru a menține o greutate sănătoasă. Dacă nu dormiți suficient, este posibil să fiți mai predispus să poftiți la alimente nesănătoase, ceea ce poate provoca un dezechilibru hormonal și creșterea în greutate.
Crește foamea
Este mai probabil ca alcoolul să te determine să cauți ceva de mâncare, deoarece poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce declanșează pofte, în special pentru alimente bogate în carbohidrați.
Mai mult, alcoolul tinde să afecteze o zonă a creierului care controlează pofta de mâncare, ceea ce duce la și mai multe pofte, mai ales a doua zi după. Astfel, foamea indusă de alcool vă determină să mâncați mai mult, ceea ce înseamnă mai multe calorii și, în consecință, creșterea în greutate.
Folosit ca sursă primară de combustibil
Organismul tău va da prioritate procesării alcoolului în detrimentul altor substanțe, ceea ce poate inhiba arderea grăsimilor și poate face ca excesul de lipide și carbohidrați să se stocheze sub formă de grăsime, de obicei în abdomen.
Nota Organics
Alcoolul vă poate împiedica călătoria de pierdere în greutate în diverse moduri și vă poate face să luați în greutate. Este bogat în calorii și vă afectează hormonii, făcându-vă mai mult foame. În plus, duce și la alte probleme de sănătate, afectându-vă sănătatea generală.
Mai puteți consuma alcool?
Vă puteți bucura în continuare de băutură dacă țineți cont de următoarele sfaturi.
- Țineți sub control mărimea porțiilor
- Nu adăugați mixeri cu conținut ridicat de calorii
- Țineți sub control aportul de calorii
- Hidratați-vă
- Evitați să beți până târziu în noapte
Concluzie
Cel mai bine este să evitați consumul de alcool, deoarece acesta este dăunător în diverse moduri. Cu toate acestea, dacă beți, cel mai bine este să vă luați măsuri de precauție. Hidratați-vă între două băuturi, urmăriți când și cât beți și cu ce mixere și alimente vă asociați băuturile și înțelegeți care este alegerea mai sănătoasă.
Cei care urmează o dietă de slăbire ar trebui să aleagă băuturi alcoolice mai puțin calorice. Dacă doriți să vă reduceți consumul de alcool, încercați să alternați fiecare băutură alcoolică cu un pahar de apă sau cu o băutură cu conținut scăzut de calorii.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.