Conservele și mezelurile făcute în casă, dacă nu sunt respectate cu strictețe, prezintă un pericol – riscul botulismului, care poate fi fatal sau poate duce la consecințe grave.
Toxina botulinică este cunoscută pentru efectul său asupra conducerii neuromusculare. Consumul de alimente care o conțin în doze mari poate duce la deces prin stop respirator și paralizie cardiacă.
Ce este botulismul
Cu termenul „botulism” medicii numesc o toxiinfecție alimentară acută. Acest lucru înseamnă că nu bacteriile în sine sunt periculoase, care pătrund în produse, ci toxina botulinică eliberată de acestea, care, atunci când pătrunde în organismul uman, duce la simptome grave, până la un rezultat letal.
Botulismul afectează fibrele nervoase, care sunt blocate de toxina botulinică și nu pot conduce impulsurile către țesuturi. Acest lucru duce la paralizia mușchilor, inclusiv a mușchilor respiratori vitali și chiar a mușchiului cardiac.
Cauzele botulismului la adulți
Principalul motiv pentru dezvoltarea acestei boli periculoase este ingestia de toxină botulinică, o substanță neuroparalitică care provoacă suprimarea activității fibrelor nervoase.
Agentul cauzal al botulismului
Această toxină este secretată de bacterii specifice – clostridii (în latină Clostridium botulinum). Acestea sunt bacterii bacilliforme, care sunt clasificate ca organisme anaerobe obligate. În condiții nefavorabile, acestea pot rămâne în stare de spori pentru o perioadă lungă de timp, inclusiv în formă uscată. Dacă ajung într-un mediu optim – un loc cald, fără oxigen (de exemplu, o cutie de conserve recent rulată), acestea germinează și se înmulțesc, eliberând în acest proces o toxină.

Este important de subliniat faptul că fierberea ucide bacteriile în sine în 5 minute, dar încălzirea la 80 de grade le poate supraviețui timp de o jumătate de oră, așa că este important să sterilizați corespunzător conservele. Sporii pot fi distruși doar prin autoclavare.
Toxina botulinică izolată în sine poate fi distrusă cu ușurință prin fierbere, dar în saramură rece, în conserve sau în alimente cu condimente își păstrează proprietățile. În plus, prezența toxinei botulinice nu modifică aroma alimentelor. Aceasta, alături de otrăvurile din ciuperci, este cel mai otrăvitor compus biologic.
Ce produse provoacă botulism la adulți
Sursa acestor bacterii în natură – solul, precum și unele păsări și animale sălbatice, rozătoare. Ei nu sunt răniți de acești microbi, ei ies cu fecale și se răspândesc prin sol. Dacă sporii ajung în grădinile de legume cu gunoi de grajd, ei pot contamina alimentele.
De obicei, sursa toxinei este reprezentată de alimentele pe care le consumă oamenii. Cele mai periculoase din punct de vedere al otrăvirii cu toxină botulinică sunt:
- Legumele conservate în casă;
- Usturoi și ceapă în ulei, sosuri;
- Preparate din ciuperci (ciuperci murate, murate);
- Peștele sărat;
- Produse din carne preparate în casă.
Pentru reproducerea clostridiilor nu trebuie să existe acces la aer, așa că borcanele rulate ermetic sunt cele mai periculoase. Toxina intră în tractul digestiv odată cu alimentele și este absorbită în sânge, afectând nervii.
De obicei, intoxicațiile cu toxină botulinică au caracterul unor focare în cadrul familiei sau al echipei care a consumat conserve făcute în casă.

Simptomele botulismului la adulți
Boala se dezvoltă rapid, de obicei, la câteva ore după ingerarea alimentelor periculoase, apar primele manifestări. Chiar la început, pot exista manifestări nespecifice, prin care nu se poate stabili imediat că este vorba exact de botulism. Medicii separă tabloul gastroenterologic, manifestările oculare, precum și forma cu dezvoltarea insuficienței respiratorii acute.
Dacă este vorba de o formă gastroenterologică, aceasta se desfășoară ca o toxicoinfecție alimentară, dar într-o formă severă. Există dureri abdominale spastice, greață severă, care provoacă vărsături și diaree. Dar, pe fondul unei simptomatologii relativ moderate pe partea digestivă, există o piele uscată severă, fără deshidratare, precum și tulburări de înghițire cu senzația de nod puternic în gât, sufocare, tulburări de deglutiție și de vorbire, disfonie.
Dacă este vorba de forma oculară a botulismului, în perioada inițială apar tulburări de vedere. Pacienții simt ochii încețoșați, pâlpâiri de puncte sau muște, pierderea clarității vederii, reducerea acuității acesteia, vedere dublă. Poate apărea hipermetropie accentuată.
Cea mai periculoasă dintre variantele de botulism – cu o tulburare a funcției respiratorii. Apare dispneea și crește brusc, se formează o cianoză (lividitate) pronunțată a pielii, ritmul cardiac este perturbat. Dacă nu se iau măsuri de resuscitare a pacientului, poate fi fatal în câteva ore.
La apogeul bolii, manifestările botulismului sunt destul de tipice și vii. Există pareze (paralizii parțiale) sau paralizii complete ale mușchilor în diferite părți ale corpului. Există o leziune simetrică a pupilelor (la ambii ochi acestea sunt dilatate), se formează strabism, ochii converg spre podul nasului, pleoapele cad, există nistagmus (scuturarea globului ocular).
Tulburarea de înghițire (disfagia) apare din cauza afectării mușchilor din faringe. Inițial este dificil de înghițit doar alimentele dense, pe măsură ce boala avansează, este dificil de înghițit chiar și lichidele.
Tulburările de vorbire trec prin etape succesive. Mai întâi, timbrul vocii are de suferit, se formează o răgușeală din cauza uscării ligamentelor. Apoi, odată cu pareza limbii se formează disartria sau vorbirea încețoșată, nazalitatea tipică a vocii, iar apoi pierderea ei completă. Reflexul tusei este și el afectat, astfel că pacienții se pot sufoca la ingerarea de lichide sau la acumularea de mucus.
Toxina botulinică afectează mușchii faciali, provocând asimetrie de tonus și tulburări de expresie facială. Pe partea întregului corp, există instabilitate a mersului, constipație din cauza leziunilor intestinale. Sunt posibile și creșterea pulsului, creșterea tensiunii arteriale, aritmii.
Tratamentul botulismului la adulți
Tratați pacienții cu botulism ar trebui să fie tratați într-un spital, sub controlul strict al medicilor. Unele persoane necesită măsuri de resuscitare de urgență. Tratamentul va fi prelungit.
Diagnostic
Dacă se suspectează botulismul, este necesară o consultare urgentă cu un neurolog. Nu au fost dezvoltate teste specifice pentru a determina botulismul în stadiul incipient. Diagnosticul poate fi determinat de simptome și de o indicație a consumului de alimente de grup sau conservate.
Principala modalitate de diagnosticare a botulismului este prin detectarea toxinei botulinice. Acest lucru se face prin examinarea serului sanguin, a materiilor fecale, a conținutului stomacal și a produselor alimentare. Toxina botulinică poate fi izolată în probe de laborator cu animale.
Metode moderne de tratament
În cazul în care se suspectează botulismul, pacienții sunt trimiși la unitatea de terapie intensivă. Acest lucru este necesar pentru a conecta în timp util pacientul la ventilator în caz de afectare a mușchilor respiratori.
Primul lucru care se efectuează la admiterea în spital – spălături gastrice și clisme pentru a elimina cât mai mult posibil din toxina încă neabsorbită.
Acea parte a toxinei botulinice care se află în sânge poate fi neutralizată printr-o singură injecție de ser anti-botulinic. Dacă acest lucru nu este suficient, administrarea se repetă după 24 de ore sub un control strict al toleranței.
Terapia suplimentară se efectuează în funcție de gravitatea afecțiunii. Dacă se formează insuficiență respiratorie, este necesar transferul la ventilație, care poate continua timp de câteva luni. Alimentați pacienții cu disfagie prin intermediul unei sonde pentru a evita aspirarea soluțiilor.
Prevenirea botulismului la adulți la domiciliu
Baza prevenției este utilizarea numai a produselor benigne, pregătite cu respectarea strictă a tehnologiei. Este important să refuzați să folosiți conserve suspecte, cumpărându-le din mâinile unor persoane particulare la piață.
Cât timp este perioada de incubație pentru botulism?
Perioada de incubație pentru botulism variază între 2 ore și 8 zile. Cu cât perioada de incubație este mai scurtă, cu atât boala este mai gravă.
Care sunt complicațiile botulismului?
Complicațiile botulismului includ paralizia gâtului și a mușchilor respiratori superiori, paralizia diafragmei și a mușchilor respiratori, insuficiență respiratorie, aspirație în tractul respirator și pareză pe termen lung.
Când trebuie să apelați un medic la domiciliu pentru botulism?
În cazul în care se suspectează botulism, este necesară internarea urgentă într-un spital de boli infecțioase.
Este posibil să se recupereze complet de la această infecție sau vor mai exista complicații?
Majoritatea persoanelor se recuperează complet în câteva săptămâni sau câteva luni. Efectele reziduale sub formă de slăbiciune și dispnee pot persista până la câțiva ani.
Surse:
Linkuri web care discută despre pericolele legate de conservele de casă și despre produsele care pot provoca botulism:
- https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/home-canning-and-botulism.html
- https://www.cdc.gov/botulism/consumer.html
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism
- https://www.healthline.com/nutrition/canned-food-botulism
- https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/home-canning-how-avoid-botulism
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/botulism/symptoms-causes/syc-20370262
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.