18.5 C
București

Care sunt pericolele conservelor de casa: ce produse pot provoca botulism?

Date:

Share post:

Conservele si mezelurile facute in casa, daca nu sunt respectate cu strictete, prezinta un pericol – riscul botulismului, care poate fi fatal sau poate duce la consecinte grave.

Toxina botulinica este cunoscuta pentru efectul sau asupra conducerii neuromusculare. Consumul de alimente care o contin in doze mari poate duce la deces prin stop respirator si paralizie cardiaca.

Ce este botulismul

Cu termenul “botulism” medicii numesc o toxiinfectie alimentara acuta. Acest lucru inseamna ca nu bacteriile in sine sunt periculoase, care patrund in produse, ci toxina botulinica eliberata de acestea, care, atunci cand patrunde in organismul uman, duce la simptome grave, pana la un rezultat letal.

Botulismul afecteaza fibrele nervoase, care sunt blocate de toxina botulinica si nu pot conduce impulsurile catre tesuturi. Acest lucru duce la paralizia muschilor, inclusiv a muschilor respiratori vitali si chiar a muschiului cardiac.

Cauzele botulismului la adulti

Principalul motiv pentru dezvoltarea acestei boli periculoase este ingestia de toxina botulinica, o substanta neuroparalitica care provoaca suprimarea activitatii fibrelor nervoase.

Agentul cauzal al botulismului

Aceasta toxina este secretata de bacterii specifice – clostridii (in latina Clostridium botulinum). Acestea sunt bacterii bacilliforme, care sunt clasificate ca organisme anaerobe obligate. In conditii nefavorabile, acestea pot ramane in stare de spori pentru o perioada lunga de timp, inclusiv in forma uscata. Daca ajung intr-un mediu optim – un loc cald, fara oxigen (de exemplu, o cutie de conserve recent rulata), acestea germineaza si se inmultesc, eliberand in acest proces o toxina.

Care sunt pericolele conservelor de casa: ce produse pot provoca botulism?
Care sunt pericolele conservelor de casă: ce produse pot provoca botulism? 3

Este important de subliniat faptul ca fierberea ucide bacteriile in sine in 5 minute, dar incalzirea la 80 de grade le poate supravietui timp de o jumatate de ora, asa ca este important sa sterilizati corespunzator conservele. Sporii pot fi distrusi doar prin autoclavare.

Citeste si...
Alternative sănătoasă la zahărul rafinat: Cum să controlezi diabetul și să menții un nivel optim al glicemiei

Toxina botulinica izolata in sine poate fi distrusa cu usurinta prin fierbere, dar in saramura rece, in conserve sau in alimente cu condimente isi pastreaza proprietatile. In plus, prezenta toxinei botulinice nu modifica aroma alimentelor. Aceasta, alaturi de otravurile din ciuperci, este cel mai otravitor compus biologic.

Ce produse provoaca botulism la adulti

Sursa acestor bacterii in natura – solul, precum si unele pasari si animale salbatice, rozatoare. Ei nu sunt raniti de acesti microbi, ei ies cu fecale si se raspandesc prin sol. Daca sporii ajung in gradinile de legume cu gunoi de grajd, ei pot contamina alimentele.

De obicei, sursa toxinei este reprezentata de alimentele pe care le consuma oamenii. Cele mai periculoase din punct de vedere al otravirii cu toxina botulinica sunt:

  • Legumele conservate in casa;
  • Usturoi si ceapa in ulei, sosuri;
  • Preparate din ciuperci (ciuperci murate, murate);
  • Pestele sarat;
  • Produse din carne preparate in casa.

Pentru reproducerea clostridiilor nu trebuie sa existe acces la aer, asa ca borcanele rulate ermetic sunt cele mai periculoase. Toxina intra in tractul digestiv odata cu alimentele si este absorbita in sange, afectand nervii.

De obicei, intoxicatiile cu toxina botulinica au caracterul unor focare in cadrul familiei sau al echipei care a consumat conserve facute in casa.

Care sunt pericolele conservelor de casa: ce produse pot provoca botulism?
Care sunt pericolele conservelor de casă: ce produse pot provoca botulism? 4

Simptomele botulismului la adulti

Boala se dezvolta rapid, de obicei, la cateva ore dupa ingerarea alimentelor periculoase, apar primele manifestari. Chiar la inceput, pot exista manifestari nespecifice, prin care nu se poate stabili imediat ca este vorba exact de botulism. Medicii separa tabloul gastroenterologic, manifestarile oculare, precum si forma cu dezvoltarea insuficientei respiratorii acute.

Citeste si...
10 Semne și simptome că ești în cetoză

Daca este vorba de o forma gastroenterologica, aceasta se desfasoara ca o toxicoinfectie alimentara, dar intr-o forma severa. Exista dureri abdominale spastice, greata severa, care provoaca varsaturi si diaree. Dar, pe fondul unei simptomatologii relativ moderate pe partea digestiva, exista o piele uscata severa, fara deshidratare, precum si tulburari de inghitire cu senzatia de nod puternic in gat, sufocare, tulburari de deglutitie si de vorbire, disfonie.

organicsfood.ro

Daca este vorba de forma oculara a botulismului, in perioada initiala apar tulburari de vedere. Pacientii simt ochii incetosati, palpairi de puncte sau muste, pierderea claritatii vederii, reducerea acuitatii acesteia, vedere dubla. Poate aparea hipermetropie accentuata.

Cea mai periculoasa dintre variantele de botulism – cu o tulburare a functiei respiratorii. Apare dispneea si creste brusc, se formeaza o cianoza (lividitate) pronuntata a pielii, ritmul cardiac este perturbat. Daca nu se iau masuri de resuscitare a pacientului, poate fi fatal in cateva ore.

La apogeul bolii, manifestarile botulismului sunt destul de tipice si vii. Exista pareze (paralizii partiale) sau paralizii complete ale muschilor in diferite parti ale corpului. Exista o leziune simetrica a pupilelor (la ambii ochi acestea sunt dilatate), se formeaza strabism, ochii converg spre podul nasului, pleoapele cad, exista nistagmus (scuturarea globului ocular).

Tulburarea de inghitire (disfagia) apare din cauza afectarii muschilor din faringe. Initial este dificil de inghitit doar alimentele dense, pe masura ce boala avanseaza, este dificil de inghitit chiar si lichidele.

Tulburarile de vorbire trec prin etape succesive. Mai intai, timbrul vocii are de suferit, se formeaza o raguseala din cauza uscarii ligamentelor. Apoi, odata cu pareza limbii se formeaza disartria sau vorbirea incetosata, nazalitatea tipica a vocii, iar apoi pierderea ei completa. Reflexul tusei este si el afectat, astfel ca pacientii se pot sufoca la ingerarea de lichide sau la acumularea de mucus.

Citeste si...
Cum să clătiți corect orezul înainte de preparare pentru o textură perfectă și boabe separate

Toxina botulinica afecteaza muschii faciali, provocand asimetrie de tonus si tulburari de expresie faciala. Pe partea intregului corp, exista instabilitate a mersului, constipatie din cauza leziunilor intestinale. Sunt posibile si cresterea pulsului, cresterea tensiunii arteriale, aritmii.

Tratamentul botulismului la adulti

Tratati pacientii cu botulism ar trebui sa fie tratati intr-un spital, sub controlul strict al medicilor. Unele persoane necesita masuri de resuscitare de urgenta. Tratamentul va fi prelungit.

Diagnostic

Daca se suspecteaza botulismul, este necesara o consultare urgenta cu un neurolog. Nu au fost dezvoltate teste specifice pentru a determina botulismul in stadiul incipient. Diagnosticul poate fi determinat de simptome si de o indicatie a consumului de alimente de grup sau conservate.

Principala modalitate de diagnosticare a botulismului este prin detectarea toxinei botulinice. Acest lucru se face prin examinarea serului sanguin, a materiilor fecale, a continutului stomacal si a produselor alimentare. Toxina botulinica poate fi izolata in probe de laborator cu animale.

Metode moderne de tratament

In cazul in care se suspecteaza botulismul, pacientii sunt trimisi la unitatea de terapie intensiva. Acest lucru este necesar pentru a conecta in timp util pacientul la ventilator in caz de afectare a muschilor respiratori.

Primul lucru care se efectueaza la admiterea in spital – spalaturi gastrice si clisme pentru a elimina cat mai mult posibil din toxina inca neabsorbita.

Acea parte a toxinei botulinice care se afla in sange poate fi neutralizata printr-o singura injectie de ser anti-botulinic. Daca acest lucru nu este suficient, administrarea se repeta dupa 24 de ore sub un control strict al tolerantei.

Terapia suplimentara se efectueaza in functie de gravitatea afectiunii. Daca se formeaza insuficienta respiratorie, este necesar transferul la ventilatie, care poate continua timp de cateva luni. Alimentati pacientii cu disfagie prin intermediul unei sonde pentru a evita aspirarea solutiilor.

Citeste si...
De ce postul nu este potrivit pentru toată lumea. Cum pot dăuna restricțiile alimentare

Prevenirea botulismului la adulti la domiciliu

Baza preventiei este utilizarea numai a produselor benigne, pregatite cu respectarea stricta a tehnologiei. Este important sa refuzati sa folositi conserve suspecte, cumparandu-le din mainile unor persoane particulare la piata.

Cat timp este perioada de incubatie pentru botulism?

Perioada de incubatie pentru botulism variaza intre 2 ore si 8 zile. Cu cat perioada de incubatie este mai scurta, cu atat boala este mai grava.

Care sunt complicatiile botulismului?

Complicatiile botulismului includ paralizia gatului si a muschilor respiratori superiori, paralizia diafragmei si a muschilor respiratori, insuficienta respiratorie, aspiratie in tractul respirator si pareza pe termen lung.

Cand trebuie sa apelati un medic la domiciliu pentru botulism?

In cazul in care se suspecteaza botulism, este necesara internarea urgenta intr-un spital de boli infectioase.

Este posibil sa se recupereze complet de la aceasta infectie sau vor mai exista complicatii?

Majoritatea persoanelor se recupereaza complet in cateva saptamani sau cateva luni. Efectele reziduale sub forma de slabiciune si dispnee pot persista pana la cativa ani.

Surse:

Linkuri web care discuta despre pericolele legate de conservele de casa si despre produsele care pot provoca botulism:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Beneficiile sucului de sfecla rosie pentru sanatate

În căutarea unor alternative sănătoase și delicioase, sucul de sfeclă roșie a devenit o adevărată revelație în domeniul...

Alimente impotriva atacurilor de cord. Ce este dieta nordica si de ce este necesara

Dieta nordică, inspirată de obiceiurile alimentare din Scandinavia, pune accent pe fructe, legume și pește, având beneficii semnificative în reducerea bolilor cardiovasculare. Baza acestei diete combate bolile de inimă, sprijinind sănătatea inimii și creierului prin nutrienți esențiali. Adoptată și în țări europene, dieta se potrivește și locuitorilor din România, aliniindu-se tradițiilor culinare.

Alimente cu putine calorii care sunt surprinzator de satioase

Descoperă alimentele cu puține calorii care te umplu de sațietate! De la secretele științei sațietății la top alimente sățioase: frunze verzi, proteine și mai mult. Rămâi sătul, fără exces de calorii!

Cum ne protejeaza antioxidantii de batranetea timpurie

Antioxidanții sunt esențiali în lupta împotriva îmbătrânirii timpurii. Află cum alimentația joacă un rol vital în protejarea organismului de radicalii liberi și cum flavonoidele, vitaminele și alte substanțe contribuie la sănătatea și frumusețea ta.

10 Alimente care accelereaza procesul de imbatranire: incearca sa le reduci in dieta ta

10 alimente care pot accelera îmbătrânirea pielii prin efectele lor asupra metabolismului. Redu consumul de zahăr, grăsimi trans și alcool pentru o piele sănătoasă și radiantă. Informează-te și protejează-ți frumusețea naturală!

Alcoolul cauzeaza cresterea in greutate? Decodificarea faptelor

S-ar putea să faceți totul cum trebuie pentru a slăbi, dar o mică greșeală ar putea să vă...

Pot femeile insarcinate sa manance catina: beneficii si riscuri

În timpul așteptării copilului, nevoia mamei de vitamine și minerale crește brusc. Și, bineînțeles, cel mai bine este...

Adevarul despre Oua si Riscul de Colesterol Ridicat in Sange

Ouăle, considerate mult timp vinovate pentru creșterea colesterolului, sunt, de fapt, neutre pentru sănătatea inimii. Consumate cu măsură, ele aduc numeroase beneficii organismului, incluzând nutrienți esențiali precum acidul folic și acizii grași omega-3. Informează-te corect!