Tratamentul Dermatofibromului – Când este Necesară Intervenția

Tratamentul Dermatofibromului – Când este Necesară Intervenția

Este o tumoră benignă cu un risc scăzut de malignitate. Este formată din fibre de țesut conjunctiv: fibroblaste și celule histiocite. Uneori se observă germinarea de capilare și de pigment. Tumora este localizată în straturile medii ale pielii și arată ca o cicatrice. Cel mai adesea, tumora apare pe pielea picioarelor inferioare, dar poate apărea pe orice parte a corpului.

Dintr-un motiv necunoscut, neoplasmul apare la femei de 4 ori mai des decât la bărbați. Aproximativ 20% dintre încălcări apar la o vârstă mai mică de 17 ani. La copii, astfel de tumori apar cel mai adesea în zona anusului și a perineului.

Cauzele apariției sunt complet necunoscute. Există o asociere cu traumatisme anterioare, zgârieturi sau mușcături de insecte. Ocazional apare după acnee și alte infecții ale pielii.

Dermatofibroamele multiple (mai mult de 15) apar la pacienții cu boli grave: cancer de sânge, HIV sau boli sistemice precum lupusul. Au fost descrise cazuri sporadice de apariție familială a tumorilor.

Cum arată dermatifibromul

La exterior, tumora arată ca un nodul de culoarea pielii, cu o nuanță gri, maro sau brună, care se ridică ușor deasupra suprafeței pielii (ca o emisferă). Ocazional, se întâlnesc mase de culoare albastru-negru și roșu-maroniu.

Dimensiunea nodulului este variabilă: poate avea un diametru de la 2 mm la 5-6 cm. Cel mai adesea dimensiunea nu depășește 1 cm. Tumora nu doare, nu provoacă mâncărimi sau prurit.

Uneori, suprafața nodulului poate fi lobulată, verucoasă sau dominată de scuame grosiere ale epidermei – keratocite. Acest lucru depinde de ce celule sunt mai abundente în țesutul tumoral.

Uneori, pe piele există formațiuni pe o tulpină, asemănătoare unei ciuperci mici. De asemenea, tumora poate lua forme atrofice, care seamănă cu un crater, o depresiune în piele.

Clasificare

Tumorile neoplazice se clasifică în diverse categorii.

După număr:

  • Unică (solitară) – Apare, de obicei, în urma unei leziuni cutanate, a unei mușcături sau a unui coș.
  • Multiple – Se dezvoltă pe piele aparent intactă și pot indica afecțiuni serioase, precum lupus sau HIV. Prezența fibroamelor multiple necesită o consultație obligatorie la medicul de familie.

După consistență la palpare:

  • Moale (fibropapilom) – Conține un număr redus de fibroblaste și se poate comprima ușor cu degetul.
  • Tare – Este predominant formată din țesut conjunctiv dens, simțindu-se la palpare ca un bob de mazăre. Astfel de tumori pot regresa spontan, fără tratament.

După caracteristicile histologice:

  • Celulară – Compusă din celule fibroblaste.
  • Fibropapilom – Include o cantitate mică de celule de țesut conjunctiv și este fragilă la examinarea microscopică.
  • Anevrismatică – Prezintă o rețea de capilare.
  • Epitelioidă – Este acoperită de un strat gros de celule epidermice keratinizate.
  • Histiocitom fibros atipic – Este o masă bine delimitată în pielea sănătoasă, formată din fascicule încrucișate de fibre de colagen organizate într-un model caracteristic numit moiré.
  • Fibrom condromixoid – Include zone de țesut cartilaginos.
Citeste si...
Scade rezistența la insulină: Plan de mese și sfaturi pentru exerciții fizice

Diagnostic

Depinde de medicul dermatolog să pună un diagnostic precis. Uneori este posibil cu examinarea cu ochiul liber și palparea tumorii. Dar uneori pot fi necesare și alte metode.

Dermatoscopie

Tratamentul Dermatofibromului – Când este Necesară Intervenția
Cu ajutorul unui dermatoscop, se efectuează dermatoscopia.

Cea mai frecventă metodă este efectuarea unei dermatoscopii. Aceasta este o examinare a pielii cu un dispozitiv special – un dermatoscop.

Metoda dermatoscopiei este o microscopie de epiluminiscență de suprafață a pielii. Spre deosebire de microscopia convențională (sau examinarea cu o lupă), acest studiu devine vizibil structurile morfologice care se află în interiorul dermului.

organicsfood.ro

Într-un dermatoscop, jetul de lumină este plasat la un unghi de 20 de grade față de suprafața pielii, ceea ce permite razelor să pătrundă în derm. Atunci când lumina este directă, 95% din raze sunt reflectate de epidermă, fără ca mai mult de 5% să pătrundă adânc în derm. Pentru a egaliza indicele de refracție al sticlei din dermatoscop și stratul cornos al pielii, se aplică pe piele un gel special de imersie. Acesta crește, de asemenea, contactul cu dermatoscopul.

Razele de lumină sunt împrăștiate sau absorbite. Acest lucru depinde de structura diferitelor straturi ale pielii. Nucleii de melanină și hemoglobina absorb cel mai puternic lumina. Ca urmare, se formează o imagine, pe care dermatologul o observă prin ocularul dermatoscopului. Imaginea văzută poate fi apoi comparată cu o fotografie a diferitelor mase cutanate din atlasul de dermatoscopie. Dar marea majoritate a medicilor cunosc aceste imagini pe de rost.

Există multe dermatoscoape disponibile. Cele mai simple arată ca un mâner solid cu o lentilă și o sursă de lumină. Astfel de instrumente sunt portabile și ușor de transportat.

Mai sofisticat este dermatoscopul digital, care este capabil să facă o fotografie a unei mase cutanate. Acestea utilizează un software special, care (pe lângă afișarea unei imagini de înaltă calitate pe monitor) este capabil să evalueze factorii de risc de malignizare a neoplasmului și să prezică riscurile.

Metoda dermatoscopică ajută la identificarea acestei tumori. Prin intermediul dermatoscopiei digitale se poate realiza anual o fotografie a formațiunii, ce poate fi comparată cu imaginile anterioare. Aceasta permite monitorizarea oricăror schimbări ale tumorii în timp, pentru a interveni corespunzător. Semnale de alarmă includ:

  • schimbări ale culorii și mărimii masei, mai ales dacă acestea se întâmplă rapid,
  • apariția de noi formațiuni în grup într-o anumită zonă,
  • senzații de mâncărime sau durere.

Dar, de obicei, o astfel de tumoare rămâne la locul ei timp de zeci de ani și îi provoacă pacientului doar neplăceri estetice.

Ecografia țesuturilor moi

În unele cazuri, poate fi necesară o examinare cu ultrasunete. La ecografie, tumora arată ca un singur nodul cu limite clare. În cazul unui proces malign, va exista un nodul care țâșnește în derm, fără margini clare.

Citeste si...
Durerea de măsele - cauze, simptome, tratamente și remedii eficiente

Biopsie

Tratamentul Dermatofibromului – Când este Necesară Intervenția
O biopsie reprezintă prelevarea unui fragment de piele pentru un diagnostic mai amănunțit. Foto: © Freepik.com

În cazul în care un dermatolog suspectează un proces malign, poate fi necesară o biopsie a pielii. O biopsie este prelevarea unui fragment de piele pentru un diagnostic ulterior. Fragmentul obținut (biopsia) este fixat cu soluții speciale și examinat la microscop. Uneori, pentru o mai bună vizualizare, probele de biopsie sunt colorate în diferite culori cu coloranți speciali. Acest lucru vă permite să determinați cu exactitate ce celule și țesuturi alcătuiesc formațiunea cutanată, ceea ce face mult mai ușor să puneți un diagnostic corect.

Există o diversitate de metode de biopsie, selecția fiind la discreția medicului specialist. Acesta va decide în funcție de grosimea tegumentului pacientului, dimensiunea și consistența formațiunii, precum și resursele laboratorului. Este esențial ca în timpul prelevării probei biopsice să se evite afectarea vaselor de sânge și a nervilor învecinați formațiunii.

Iată câteva dintre tehnicile utilizate:

  • Tangențială – Este o biopsie minim invazivă. Se utilizează un bisturiu special, foarte ascuțit, pentru a secționa straturile superficiale ale pielii, urmând ca acestea să fie examinate la microscop.
  • Excizională – Zona suspectă este înlăturată integral, până la marginile țesutului sănătos, folosindu-se în principal un bisturiu.
  • Cu buclă – Se recoltează materialul biopsic utilizând un electrod în formă de buclă atașat unui dispozitiv de radiofrecvență sau un coagulator.
  • Incizională – Se îndepărtează doar o porțiune din zona afectată, lăsând majoritatea formațiunii neatinse.
  • Prin puncție – Această tehnică, denumită și punch biopsy în engleză, implică utilizarea unui bisturiu circular pentru a preleva o coloană de țesut.
  • Puncție – Se extrage material biopsic folosind o seringă specială pentru biopsie. Acu se inserează la adâncimea necesară, după care se aspiră conținutul în seringă.

Procedura de biopsie se desfășoară în ambulator, sub anestezie locală. Medicul curăță zona de piele vizată cu soluții antiseptice, urmată de administrarea unui anestezic. După ce efectul anestezicului este confirmat, se procedează la biopsie.

Este important să nu se îndepărteze pansamentul timp de 24 de ore după biopsie. Și nu umeziți locul prelevării timp de 2-3 zile. Rezultatele studiului vor fi gata în 5-14 zile. Termenul depinde de gradul de complexitate al analizei.

Diagnostic diferențial

În timpul examinării, medicul face un diagnostic diferențial cu multe alte formațiuni cutanate care pot fi similare cu dermatofibromul. Acestea pot fi: granulomul unui corp străin, condromul cutanat, chistul canalului biliar, tumora Abrikosov, scabia nodulară, neurofibromul, sarcomul epiteloid și multe alte mase cutanate.

Citeste si...
Durere în piept: cauze, simptome și tratament

De cele mai multe ori, va fi necesară o biopsie a zonei afectate a pielii pentru un diagnostic corect. În unele cazuri, dermatoscopia este suficientă.

Tratament

De cele mai multe ori, o astfel de tumoră nu necesită tratament. Este o formațiune cutanată benignă, cu un risc scăzut de transformare într-una malignă. Dar dacă pacientul este nemulțumit de aspectul leziunii, există opțiuni pentru îndepărtarea tumorii.

Îndepărtarea poate fi efectuată de către dermatologi sau chirurgi. În cazuri rare, este necesară implicarea unui oncolog sau a unui chirurg plastician. Totul depinde de localizarea formațiunii și de mărimea acesteia.

Există mai multe metode de îndepărtare.

Coagulare cu laser

Există o uscare strat cu strat a fibromului sub influența unor temperaturi laser ridicate. Procedura se efectuează în regim ambulatoriu și durează aproximativ 15-20 de minute. Imediat după finalizarea acesteia, pacientul poate pleca acasă. Nu este necesară o pregătire specială pentru îndepărtare. Este necesar să informați medicul despre toate bolile, medicamentele și posibilele reacții alergice.

Locul de îndepărtare este anesteziat cu o injecție de anestezic. Apoi are loc expunerea la laser. Nu este dureroasă, dar pacientul poate simți căldură la locul de îndepărtare și poate fi ușor deranjat de mirosul de piele arsă. Uneori, medicii vor sugera ca pacientul să poarte un aparat respirator sau o mască. După îndepărtare, rămâne o mică rană care este acoperită cu o crustă uscată.

Crusta nu trebuie să fie umedă sau să fie decojită. Acest lucru poate provoca cicatrici. Când crusta cade, în locul ei va rămâne o mică cicatrice roz, care ar trebui să dispară în 6-12 luni. Pentru a evita pigmentarea cicatricei, se recomandă aplicarea unei creme de protecție solară cu un factor de protecție solară de cel puțin 50.

Criodistrugere

Tratamentul Dermatofibromului – Când este Necesară Intervenția
Criodistrugerea se realizează în două moduri.

Îndepărtarea fibromului cu ajutorul unor temperaturi extrem de scăzute. Se realizează cu ajutorul azotului lichid, a cărui temperatură atinge -190 ºC. Are loc o înghețare și o cristalizare instantanee a apei din celulele neoplasmului. Acest lucru duce la întreruperea alimentării cu sânge a țesuturilor. Fiind lipsite de nutriție, celulele mor.

Citeste si...
Ce este Dermatita Atopică? De Ce Apar Mâncărimile și Petele Uscate?

O temperatură atât de scăzută afectează terminațiile nervoase, astfel încât criodistrugerea poate fi efectuată fără anestezie. Acest lucru este important în cazul în care pacientul a avut o reacție alergică la anestezice. Pacientul va simți doar frig și amorțeală a pielii pe zona de expunere.

Criodistrugerea se realizează în două moduri. Cel mai simplu este aplicarea azotului lichid pe formațiune cu ajutorul unui disc de bumbac. Metoda este potrivită pentru tumorile mici.

Tumorile mari sunt îndepărtate cu ajutorul unui aparat special – criodestructor. Acesta constă dintr-un ac și un dispozitiv care livrează azot lichid. Acul este introdus până la adâncimea necesară, apoi, sub controlul temperaturii, azotul lichid este livrat în interiorul tumorii. Durata procedurii poate fi de la 3 la 7 minute.

Excizia chirurgicală

După cum sugerează și numele, se realizează excizia chirurgicală a pielii afectate. Aceasta se efectuează în ambulatoriu, sub anestezie locală. Este foarte convenabil să se combine această metodă cu o biopsie – bucata de piele îndepărtată este dată spre examinare.

Coagularea cu unde radio și electrică

Realizată cu ajutorul unor dispozitive speciale – coagulatoare. Esența metodei constă în faptul că țesuturile sunt afectate de un câmp electric de înaltă frecvență, în urma căruia sunt puternic încălzite și mor. Metoda necesită o anestezie preliminară.

Din păcate, nu există o metodă nechirurgicală de tratare a dermatofibromilor, care să prezinte un rezultat decent. Aplicarea agenților topici poate doar să înmoaie ușor pielea, dar nu poate îndepărta țesutul conjunctiv din profunzimea dermului. În cazul în care erupția nu este deranjantă, este posibil să nu fie îndepărtată.

Referințe:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Detectarea Infecțiilor Fungice: Când să Vizitezi un Micolog
Xanthelasma: Sfaturi Eficiente de Prevenire și Tratamente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health