Astmul ocupational, cunoscut si sub denumirea de astm legat de munca, este o boala pulmonara care apare atunci cand o persoana este expusa la anumiti compusi chimici, iritanti sau alergeni la locul de munca. Cea mai mare diferenta dintre astmul ocupational si alte tipuri de astm este aceea ca de obicei poate fi inversat atunci cand expunerea la iritantii de la locul de munca inceteaza.
Acest articol detaliaza diversele tipuri de iritanti care cauzeaza astmul ocupational, unele dintre cele mai expuse profesii, tratamentul si prevenirea.
Tipuri de astm ocupational
Exista trei cauze comune ale astmului ocupational: reactii alergice, reactii iritative sau “astmul ocupational indus de iritanti” si acumularea de substante chimice sau “astmul ocupational indus de sensibilizanti”, care in cele din urma provoaca crize de astm.
Astm cauzat de alergia la latex
Lucratorii din domeniul sanatatii pot dezvolta astm ocupational prin inhalarea particulelor de praf eliberate de manusile de latex sau alte obiecte din latex.
Astm cauzat de iritanti
Astmul ocupational indus de iritanti este cauzat de o varietate de agenti chimici, inclusiv:
- Gaze: clor, dioxid de sulf, oxizi de azot
- Acizi: acetic, clorhidric, fluorhidric
- Alcali: amoniac, oxid de calciu, hidrazina
- Biocide: oxid de etilena, agenti de fumigare, insecticide
- Derivati halogenati, fluorura de hidrogen si carbonil: hexafluorura de uraniu
- Solventi: percloroetilena
- Fumuri: gaze de esapament diesel, fum de vopsea, fum de incendiu
- Spray-uri: vopsele, etansatori de podea
Astm cauzat de praful de in, bumbac si canepa
Lucratorii din industria textila pot dezvolta astm ocupational prin inhalarea prafului de in, bumbac si canepa. Particulele de praf pot cauza iritatii si inflamatii in plamani si pot induce o reactie alergica.
Astm cauzat de acumularea de insecticide
Atunci cand sunt inhalate de-a lungul timpului, particulele care alcatuiesc insecticidele pot deteriora caile respiratorii si declansa o reactie alergica.
Categorii profesionale cu risc crescut
Persoanele care sunt expuse in mod regulat la factorii declansatori comuni ai astmului la locul de munca prezinta un risc crescut de a dezvolta astm ocupational. Substantele care pot declansa astmul ocupational includ:
- Praful de lemn
- Praful de cereale
- Scuamele de animale
- Ciupercile
- Substantele chimice
Lucratorii cu cel mai mare risc de expunere la unul sau mai multi dintre acesti declansatori includ:
- Brutari
- Producatori de detergenti
- Producatori de medicamente
- Fermieri
- Muncitori in silozuri de cereale
- Lucratori de laborator (in special cei care lucreaza cu animale de laborator)
- Muncitori metalurgisti
- Morari
- Muncitori din industria materialelor plastice
- Tamplari
Diagnosticarea si tratamentul astmului ocupational
Astmul ocupational este adesea subdiagnosticat. Un studiu din 2019 efectuat pe un esantion de 50.000 de lucratori cu astm a descoperit ca doar 11,7% dintre persoane i-au spus vreodata furnizorului de asistenta medicala ca astmul lor este legat de serviciu, iar doar 9,1% dintre persoane au aflat de la furnizorul de asistenta medicala ca astmul lor a fost declansat de serviciu.
Conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 17% din cazurile de astm la adulti sunt legate de expunerile ocupationale.
Simptomele astmului ocupational
Simptomele astmului ocupational arata adesea la fel ca in alte tipuri de astm. Acestea pot include:
- Tuse
- Respiratie suieratoare
- Dificultati de respiratie
- Strangere in piept
Cum stiu daca astmul meu este legat de munca?
Nu veti sti sigur daca astmul dumneavoastra este legat de munca pana cand nu va intalniti cu furnizorul de asistenta medicala sau cu un alergolog pentru o evaluare.
Un furnizor de asistenta medicala sau un alergolog va va face un examen fizic pentru a determina functia plamanilor. Apoi va vor pune intrebari despre istoricul medical si simptomele pe care le aveti in prezent.
Se poate astepta sa va puna intrebari detaliate despre mediul de la locul de munca si potentialii alergeni. Vor dori sa stie despre programarea simptomelor astmului si chiar v-ar putea intreba cum va simtiti atunci cand nu sunteti la serviciu.
Diferentierea astmului ocupational de bronsita
Poate fi dificil sa deosebesti simptomele astmului ocupational de cele ale bronsitei. Ambele vin cu tuse, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie.
Cu toate acestea, bronsita poate disparea de la sine dupa cateva zile sau saptamani, in timp ce astmul ocupational nu dispare pana cand alergenul nu este indepartat. Daca aveti o tuse care dureaza luni de zile si revine in mai mult de doi ani consecutiv, ar putea fi vorba despre bronsita cronica.
Cand trebuie sa consultati un medic
Daca credeti ca ati putea avea astm ocupational, faceti o programare cu furnizorul de asistenta medicala cat mai curand posibil. Pentru simptomele astmatice care nu se amelioreaza prin utilizarea unui inhalator de urgenta sau duc la dificultati de respiratie sau buze sau unghii albastre sau vanatii, solicitati imediat asistenta medicala.
Tratamentul astmului ocupational
Cei mai multi alergologi vor lucra cu pacientii lor astmatici pentru a dezvolta un plan de tratament al astmului. Acest lucru implica de obicei identificarea si evitarea declansatorilor de astm si utilizarea unui inhalator de urgenta pentru crizele de astm. Tratamentul pentru astmul ocupational este acelasi.
Tratarea astmului ocupational
Astmul ocupational se numara printre cele mai tratabile tipuri de astm, deoarece de obicei poate fi inversat atunci cand iritantul sau alergenul este indepartat.
Complicatii
Astmul ocupational poate fi diagnosticat gresit sau pur si simplu netratat. Acest lucru poate insemna ani de expunere la un iritant, ceea ce poate duce la leziuni pulmonare permanente.
Prevenirea astmului ocupational
In mod ideal, prevenirea astmului ocupational incepe la nivel de angajator prin evitarea substantelor care declanseaza frecvent astmul. Dar acest lucru nu este intotdeauna posibil, in functie de ocupatia si nevoile financiare ale persoanei.
Depistarea continua este un alt nivel de prevenire pe care angajatorii il pot utiliza pentru a ajuta la identificarea daca astmul ocupational este raspandit in randul populatiei lor de angajati.
Discutati diagnosticul cu angajatorul dvs. pentru a stabili optiunile de eliminare sau minimizare a expunerii la declansatorii astmului ocupational. Prin lege, angajatorul dvs. este obligat sa faca ajustari rezonabile astfel incat sa puteti continua sa lucrati. De exemplu, un lucrator din domeniul sanatatii ar putea inlocui manusile de latex cu o alternativa fara alergeni.
Concluzie
Astmul ocupational este astmul declansat de mediul de la locul de munca al unei persoane. Se intinde pe mai multe domenii, de la agricultura la asistenta medicala si multe altele. Simptomele pot fi confundate cu alte boli pulmonare, cum ar fi bronsita.
Daca aveti simptome de astm, cum ar fi tuse, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie la serviciu, dar va simtiti mai bine in weekend-uri sau in concediu, discutati cu furnizorul de asistenta medicala despre astmul ocupational.
Din fericire, astmul ocupational este de obicei reversibil daca iritantul de la locul de munca este eliminat. Cei mai multi angajatori sunt dispusi si capabili sa lucreze cu persoanele care sufera de astm ocupational pentru a elimina expunerea sau pentru a face ajustari rezonabile pentru a se asigura ca nu isi pun angajatii in pericol inutil. Nu exista niciun motiv sa minimalizati simptomele astmului sau sa va fie teama sa vorbiti despre cum va afecteaza la serviciu.
Ce parere aveti despre astmul ocupational? Ati experimentat astfel de simptome la locul de munca? Impartasiti-ne experienta in comentarii!
Link-uri web care discuta despre astmul profesional – simptome, cauze si tratament:
- https://www.osha.gov/sites/default/files/publications/OSHA3707.pdf
- https://www.osha.gov/occupational-asthma
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/occupational-asthma/symptoms-causes/syc-20375772
- https://www.cdc.gov/niosh/topics/asthma/default.html
- https://www.health.state.mn.us/diseases/asthma/workplaces/index.html
- https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/asthma/occupational-asthma
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.