Tentația de a folosi o dietă rigidă pentru a pierde rapid în greutate este mare, dar consecințele unei astfel de pierderi în greutate pot fi periculoase.
Pentru mulți oameni, problema de a pierde în greutate, de a scăpa de câteva sau trei, sau chiar de 10-15 kilograme în plus, este urgentă. Există o mare tentație de a folosi diete extreme, rigide, care promit o pierdere pronunțată a greutății corporale în câteva săptămâni.
Cu toate acestea, astfel de metode de pierdere în greutate sunt pline de consecințe negative pentru sănătatea fizică: activitatea creierului este perturbată, există o slăbiciune constantă, stare de rău, sunt posibile probleme digestive.
Sănătatea mintală are la fel de mult de suferit: emoții negative, agresivitate sau depresie – aceasta nu este o listă completă de consecințe. Să discutăm despre problemele legate de pierderea în greutate cu ajutorul dietelor extreme.
Dietele dure: de ce sunt periculoase
Scăderea în greutate prin diete dure, extreme, se realizează prin limitarea drastică a conținutului caloric al dietei și printr-o dietă strict programată. Problema este că astfel de diete implică respectarea strictă a regulilor privind ceea ce puteți mânca și ce produse – nu puteți.
Astfel de diete sunt inventate de neprofesioniști, astfel încât cantitatea de nutrienți, vitamine și componente minerale din ele nu este echilibrată. Pentru a pierde în greutate, este necesar să refuzați orice grup de alimente sau să consumați foarte puține alimente și calorii pentru un metabolism complet. Astfel de diete sunt dăunătoare pentru organism, iar dacă se pierde greutate corporală, atunci greutatea revine foarte repede. Există o serie de alte probleme grave.
Obsesia față de mâncare
Atunci când o persoană demonizează excesiv anumite alimente sau nutrienți, cum ar fi urmând o dietă foarte săracă în carbohidrați sau restrângând caloriile, aceasta devine obsedată de alimente și de pierderea în greutate.
Slăbitorul renunță la substanțele de care are nevoie, ceea ce amenință tulburări metabolice și tulburări alimentare. În dietele extreme, mâncarea, de regulă, devine un “dușman” sau un subiect de controversă, ea nu este considerată ca hrană pentru organism și o modalitate de a obține plăcere, o componentă plăcută a vieții.
Greutatea corporală este pierdută, dar se recuperează rapid
Înainte de a folosi orice dietă pentru a pierde greutatea corporală, trebuie să evaluați cât de repede promite să slăbească. O rată sigură de pierdere în greutate este de aproximativ 2 kilograme pe săptămână. Orice stil de dietă care promite o pierdere în greutate mai rapidă decât aceasta este periculos.
Dacă o astfel de dietă va reduce greutatea corporală, atunci, în doar câteva săptămâni, pe măsură ce reveniți la dieta obișnuită, greutatea va reveni, de multe ori chiar mai mult decât a fost inițial. Iar încercările ulterioare de a pierde în greutate vor da rezultate din ce în ce mai puțin pronunțate, greutatea corporală va fi pierdută din ce în ce mai puțin, iar problemele din organism vor fi – din ce în ce mai multe.
Din ce în ce mai mult, nutriționiștii consideră orice tip de dietă în sensul său tradițional ca fiind extremă, așa că recomandă evitarea lor. Este necesar să ne orientăm spre structura alimentației, mai degrabă decât spre respectarea strictă a unui program alimentar.
Greutatea corporală va scădea apoi treptat, pe măsură ce treceți la o dietă mai sănătoasă și mai puțin calorică în mod regulat. Alimentația este doar un factor, exercițiul fizic, somnul și stresul sunt, de asemenea, importante: toate acestea afectează greutatea și sănătatea generală.
Amenințare pentru sănătate: stare de rău, slăbiciune
Programele stricte care reduc semnificativ carbohidrații, forțând organismul să ardă grăsimi, au atras multe critici din partea nutriționiștilor. Astfel de distorsiuni în alimentație pot perturba metabolismul, iar deficitul de carbohidrați provoacă slăbiciune musculară, dureri de cap, reducerea performanțelor.
O altă tendință deranjantă este înfometarea, pe care unele persoane o practică pentru a pierde rapid în greutate. Aceștia consumă doar apă pentru o perioadă lungă de timp (o zi, două zile sau mai mult).
Acest lucru poate altera drastic metabolismul și poate duce la scăderi periculoase ale glicemiei sau ale tensiunii arteriale, aritmii, slăbiciune și pierderea cunoștinței. Cu un astfel de regim alimentar, o persoană se simte slabă zi și noapte, nu există energie pentru muncă și activitățile zilnice.
Emoții negative și agresivitate
Oricine a fost vreodată foarte înfometat, știe că această stare poate provoca emoții negative și chiar agresivitate. Lipsa unei alimentații adecvate poate strica stările de spirit, iar emoțiile negative sunt provocate de hipoglicemie (glicemie scăzută).
Pe lângă epuizarea rezervelor de energie prin restricționarea hranei, creierul, care nu primește glucoză, devine irascibil, formând emoții negative, excitabilitate crescută și agresivitate. Dietele rigide pot duce la faptul că o persoană are puțină energie și forță, nu se va simți satisfăcută, având în permanență senzația de foame și oboseală, iritată că alții pot mânca ce vor și nu se îngrașă.
Probleme de comunicare cu ceilalți
Uneori, respectarea strictă a unei diete, cum ar fi cea pentru diabet, este vitală, iar acest lucru poate însemna că mersul la un restaurant cu prietenii necesită un oarecare efort. Cu toate acestea, este întotdeauna posibil să găsești feluri de mâncare care sunt bune de mâncat.
Dar schimbările drastice de dietă pot cauza probleme de comunicare dacă o persoană a obosit să le respecte și se simte nefericită pentru că organismul nu primește nutriția de care are nevoie. Acest lucru provoacă o izolare conștientă de prieteni și cunoștințe pentru a evita să se expună tentațiilor. Pentru unii, izolarea socială este o problemă serioasă.
Probleme legate de funcționarea creierului
Pe lângă multe alte simptome, dietele restrictive și mai ales cele sărace în carbohidrați, pot afecta negativ creierul. O deficiență de glucoză, pe care acesta o consumă în mod activ, poate provoca probleme de concentrare, absenteism, somnolență și probleme de memorie. Glucoza este principala sursă de combustibil pentru creier, practic nu există nimic cu care să o înlocuiești.
Dacă o persoană restricționează carbohidrații din alimentație pentru o perioadă lungă de timp, poate provoca probleme grave, până la atacuri ischemice tranzitorii. Mulți medici sunt îngrijorați de faptul că înfometarea creierului pe termen lung poate provoca daune semnificative, mai ales când vine vorba de adolescenți și adulți tineri.
Se formează o poftă patologică pentru alimente
Binecunoscuta frază înaripată “fructul interzis este dulce”, deci este destul de simplu de explicat pofta pentru acele produse care sunt restricționate în dietă. Creierul percepe restricția de alimente ca pe un semnal iritant, restricțiile alimentare severe formează o poftă nesănătoasă de alimente.
Odată ce o persoană “renunță”, renunțând la dietă, aceasta poate duce la supraalimentație și la creșterea și mai mare a greutății corporale. Cel mai bun mod de a nu mânca în exces, dați-vă permisiunea de a mânca orice aliment, dar mâncați porții foarte mici. Ideea este să găsiți un echilibru: puneți accentul pe alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, fasolea și nucile, în loc de excluderi dure.
Legături web despre pericolele dietelor extreme și ale pierderii rapide în greutate:
- https://www.webmd.com/diet/rapid-weight-loss
- https://www.activesgcircle.gov.sg/activehealth/read/nutrition/5-alarming-dangers-of-extreme-weight-loss-you-cant-afford-to-ignore
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6366252/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322345
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/303409
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/weight-loss-and-heart-failure
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.