21.7 C
București

Cremele antifungice ar putea declansa un val de infectii superfungice ale pielii

Date:

Share post:

Prescrierea excesiva a cremelor antifungice de catre medici ar putea declansa o criza majora de sanatate publica in Statele Unite. Potrivit unui nou raport CDC, aceste medicamente ar putea exacerba infectiile fungice rezistente la medicamente care se raspandesc in intreaga tara.

CDC: cremele antifungice suprautilizate, o vulnerabilitate majora

Conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), volumele mari de creme antifungice prescrise fara testare adecvata reprezinta o problema critica. CDC a analizat aproximativ 6 milioane de prescriptii pentru 49 de milioane de pacienti Medicare in 2021. S-a descoperit ca peste 40% dintre prescriptii proveneau de la medici de familie fara pregatire specializata in boli de piele.

Aceasta supra-prescriere a antifungicelor topice poate duce la rezistenta crescuta la tratamentul infectiilor fungice. Similar cu bacteria care devine rezistenta la antibiotice din cauza utilizarii excesive.

“Volumul mare de prescriptii antifungice topice subliniaza nevoia de a intelege mai bine practicile actuale de prescriere”, Kaitlin Benedict, CDC.

Infectii fungice severe detectate pentru prima data in SUA

Cremele antifungice ar putea declansa un val de infectii superfungice ale pielii
Cremele antifungice ar putea declanșa un val de infecții superfungice ale pielii 2

In 2023, dermatologii americani au detectat primele cazuri de infectii fungice cutanate extrem de contagioase si rezistente la tratament. Acestea nu raspund la putinele medicamente antifungice disponibile.

Concentrate initial in Asia de Sud-Est, infectiile fungice periculoase s-au raspandit in cel putin 11 state americane pana in prezent. Nu sunt semne ca epidemia este sub control.

“Utilizarea gresita a medicamentelor antifungice ofera ciupercilor oportunitati de a deveni rezistente”, CDC.

Tratamentul combinat clotrimazol-betametazona: principalele ingrijorari

Cea mai mare ingrijorare a CDC este numarul mare de prescriptii pentru clotrimazol-betametazona. Acest tratament combinat antifungic si corticosteroid a reprezentat 15% din toate retetele topice.

Se stie ca acest medicament contribuie la aparitia infectiilor fungice severe rezistente la medicamente, cunoscute sub numele de dermatofitoza sau tinea. Cu toate acestea, multi medici continua sa il prescrie frecvent.

“Confirmarea infectiilor fungice suspectate cu teste de diagnostic ar putea ajuta la controlul raspandirii”, CDC.

Pasi cheie pentru limitarea epidemiei fungice

Pentru a preveni o criza nationala, CDC recomanda cativa pasi importanti:

  • Testare riguroasa pentru confirmarea infectiilor inainte de prescrierea medicamentelor
  • Limitarea prescrierii de clotrimazol-betametazona si alte combinatii periculoase
  • Educatie sporita pentru pacienti despre utilizarea corecta a medicamentelor
  • Incurajarea prescrierii judicioase de catre toti medicii
Citeste si...
Angioame sau alunițele roșii - Ce trebuie să știi despre tumori benigne și anomalii de dezvoltare

Daca aceste masuri nu sunt luate rapid, infectiile fungice rezistente la medicamente se vor raspandi necontrolat in intreaga tara. Deja reprezinta o vulnerabilitate majora din cauza volumelor mari de creme antifungice prescrise fara discernamant. Este nevoie urgenta de actiune din partea profesionistilor medicali si a autoritatilor de sanatate publica pentru a evita o viitoare criza epidemica.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Stenoza aortica si tensiunea arteriala neregulata: un pericol dublu pentru sanatatea inimii

Fața expansiunii problemelor de inimă, tot mai multe studii atrag atenția asupra efectelor devastatoare ale tensiunii arteriale neregulate...

Dermatita atopica la copii: Cauze, simptome si solutii eficiente de tratament

Dermatita atopica la copii reprezintă o provocare constantă pentru părinți, necesitând strategii specifice de îngrijire și tratament pentru a controla simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții micuților. Aflați în acest articol metode de prevenție și tratament adaptate.

Junghiul intercostal: ce este nevralgia intercostala si ce trebuie sa faci sa treaca

Junghiul intercostal nu este doar o durere ocazională, ci o afecțiune care implică nervii senzoriali. Cunoaște simptomele, cauzele și cele mai bune abordări terapeutice pentru această problemă de sănătate.

Cele mai bune alimente pentru a scapa de oboseala

Când vrei să lupți împotriva oboselii și să-ți trezești starea de spirit, ciocolata este una dintre cele mai...

Menopauza: ce schimbari apar in organism

Menopauza aduce numeroase schimbări în organism, afectând vasele de sânge, tensiunea și nivelul de colesterol. Înțelege impactul acestor modificări și cum să te pregătești pentru ele pentru o sănătate optimă. Acest articol oferă informații valoroase și soluții pentru femeile care traversează această etapă a vieții.

Prospect amoxicilina – tot ce trebuie sa stii despre cel mai utilizat antibiotic

Prospect amoxicilină, acel antibiotic versatil: mecanismul său unic de acțiune, modul corect de administrare și potențialele efecte secundare. Cunoaștere esențială pentru toți cei care folosesc sau prescriu această medicamentație.

9 Semne ca rinichii tai ar putea avea probleme

Rinichii sunt esențiali pentru sănătatea generală, dar cum știi când au probleme? Află cele 9 semne clare că rinichii tăi ar putea avea nevoie de atenție medicală.

Sauna: Secretul pentru o piele mai frumoasa si un sistem imunitar puternic

Sauna poate fi secretul pentru relaxare, piele radiantă și imunitate crescută. În acest ghid, vei descoperi avantajele și dezavantajele saunei, precum și recomandările pentru o experiență sănătoasă. Perfect pentru cei interesați de bunăstarea lor.