Sarcoamele sunt considerate tipuri rare de cancer care afectează oasele și țesuturile moi; se pot forma în mușchi, în pereții vaselor de sânge, pot afecta nervii și se pot dezvolta în straturile profunde ale pielii, în țesuturile conjunctive și grase.
Potrivit experților, în țara noastră sunt diagnosticate anual aproximativ 10.000 de cazuri de sarcoame ale țesuturilor moi și 2.000 de cazuri de sarcoame osoase. Sarcoamele osoase (osteosarcoame) apar mai des la copii, în timp ce sarcoamele care afectează țesuturile moi apar mai des la adulți. Sarcoamele se prezintă diferit ca simptomatologie clinică la adulți și la copii.
Tipuri de sarcoame
Sarcoamele sunt clasificate fie ca neoplazii ale țesuturilor moi, fie ca leziuni osoase, în funcție de locul în care se dezvoltă în organism.
Sarcoame ale țesuturilor moi
Aceste sarcoame apar și se dezvoltă în țesuturile moi ale corpului și afectează cel mai adesea brațele, picioarele, pieptul sau abdomenul. Tumorile din țesuturile moi pot apărea la adulți și la copii.
Sarcoame osoase
Sarcoamele osoase sunt tumori osoase primare, ceea ce înseamnă că încep în oase. Ele sunt cel mai adesea diagnosticate la copii. Pe lângă osteosarcom, cea mai frecventă formă de cancer osos primar, există alte câteva tipuri de tumori osoase mai rare.
Factori de risc pentru sarcom
Majoritatea sarcoamelor nu au o cauză cunoscută, deși există mai mulți factori care pot crește riscul de a dezvolta sarcom. Cei mai comuni factori de risc pentru sarcom includ următoarele:
Antecedente de radioterapie: Pacienții care au primit radioterapie pentru cancere anterioare (de orice tip) pot avea un risc mai mare de a dezvolta sarcom.
Tulburări genetice: Pacienții cu antecedente familiale de tulburări ereditare, cum ar fi boala von Recklinghausen (neurofibromatoza de toate tipurile), sindromul Werner, dezvoltarea sindromului Gardner, scleroza tuberoasă, dezvoltarea carcinomului bazocelular, sindromul Li-Fraumeni sau retinoblastomul prezintă un risc mai mare de a dezvolta sarcoame.
Expunerea la toxine chimice, otrăvuri (substanțe cancerigene): Expunerea la monomerul de clorură de vinil (un compus utilizat în producția de produse din plastic), dioxină sau arsenic poate crește dramatic riscul de sarcom. Cu toate acestea, nu se știe dacă multe sarcoame sunt asociate cu pericole specifice de mediu.
Umflături petermen lung : Limfedemul, sau umflarea unui braț sau a unui picior pe o perioadă lungă de timp, poate crește riscul de a dezvolta sarcom.
Evoluția sarcomului: etape
Sarcoamele sunt tipuri de cancer care încep adesea să se dezvolte în țesuturile conjunctive, cum ar fi celulele adipoase, oasele sau mușchii. Deși sarcomul poate apărea la orice vârstă, există unele tipuri de neoplazii care apar în principal în timpul adolescenței.
Există două tipuri principale de cancer osos (acesta este cel mai frecvent tip de patologie), care sunt cel mai des observate la adolescenți. Acestea sunt osteosarcomul și sarcomul lui Ewing. În cazul ambelor tipuri de creștere tumorală, apar dureri cronice la nivelul oaselor, care se agravează noaptea sau la orice activitate fizică sau stres asupra osului. În unele cazuri, creșterea țesutului tumoral poate provoca, de asemenea, umflături în zona afectată și în jurul osului.
În cele mai multe cazuri, osteosarcomul apare pentru prima dată într-o zonă în care osul crește rapid. De obicei, apare în zone precum capetele (epifizele) oaselor lungi, care se găsesc în oasele lungi ale brațelor sau picioarelor.
Unele dintre cele mai frecvente locuri în care apare sarcomul Ewing sunt oasele din pelvis, anumite zone ale peretelui toracic care include omoplații, precum și coastele, și chiar zona care se află în mijlocul oaselor lungi ale piciorului. Sarcomul de țesut moale poate apărea în orice parte a corpului, dar este cel mai frecvent la nivelul brațelor și picioarelor.
Rabdomiosarcomul este un tip de cancer care apare mai întâi în celulele care se dezvoltă treptat în mușchiul scheletic. Acest tip de cancer este, de asemenea, întâlnit în adolescență. Simptomele sarcomului de țesut moale vor depinde de locul în care a început cancerul, de cât de departe s-a răspândit și de zonele în care a făcut metastaze.
Unele dintre cele mai frecvente semne și simptome ale sarcomului de țesut moale sunt “noduli”, noduli care pot fi dureroși, probleme cu mișcările intestinale și umflături.
Simptomele sarcomului
Primele semne ale sarcomului de țesut moale pot include umflături sau umflături nedureroase. Este posibil ca unele sarcoame să nu provoace niciun simptom până când cresc și apasă pe nervii, organele sau mușchii din apropiere. Creșterea lor poate provoca durere, presiune sau probleme de respirație.
Cele mai frecvente simptome ale sarcomului osos includ următoarele:
- Durere și/sau umflătură la nivelul unui braț sau picior, trunchi, pelvis sau spate; Umflătura poate fi caldă la atingere sau nu are nicio schimbare de temperatură.
- Limitarea amplitudinii de mișcare în articulație.
- Febră de origine necunoscută.
- Un os care se rupe fără un motiv aparent.
Aceste simptome sunt semne ale multor alte boli. Verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră pentru un diagnostic corect.
Tratamentul sarcomului
Sarcomul este tratat folosind o combinație de chimioterapie, chirurgie și radioterapie. Reconstrucția zonei chirurgicale are loc, de obicei, în același timp cu îndepărtarea tumorii. Planul dvs. de tratament și de recuperare va depinde de mai mulți factori, inclusiv de următoarele:
- tipul de sarcom
- localizarea, gradul și dimensiunea tumorii
- vârsta dumneavoastră
- dacă cancerul este nou sau recurent.
În cazul tumorilor primare, radiațiile sunt utilizate în combinație cu intervenția chirurgicală (înainte sau după) pentru a reduce riscul de recidivă a tumorii.
Pentru pacienții cu boală metastatică (cancer care s-a răspândit în alte zone ale corpului), radiochirurgia stereotactică oferă o alternativă neinvazivă la intervenția chirurgicală.
Pacienții cu metastaze izolate pot fi tratați cu radiații combinate cu chimioterapie, precum și cu radiochirurgie stereotactică. Radiația este parte integrantă a tratamentului majorității tumorilor de grad înalt.
Linkuri web care vorbesc despre sarcom și despre locurile în care acesta poate apărea:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sarcoma/symptoms-causes/syc-20351048
- https://www.cancer.org/cancer/types/soft-tissue-sarcoma/about/soft-tissue-sarcoma.html
- https://www.webmd.com/cancer/sarcoma
- https://www.cancer.columbia.edu/cancer-types-care/types/sarcoma/about-sarcoma
- https://www.cancer.net/cancer-types/sarcomas-soft-tissue/introduction
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519533/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.