Un podiatru este un specialist care ajută la rezolvarea problemelor picioarelor care nu necesită intervenție medicală. Poate fi vorba de corectarea unghiilor cu creșterea constantă a acestora, de tratarea corectă a bătăturilor și a crăpăturilor. Îngrijirea piciorului diabetic și tratamentul extern al bolilor fungice. Dar un astfel de specialist nu va putea să facă față deformărilor picioarelor sau să ajute în cazul picioarelor plate. La fel cum nu va putea să facă o pedichiură colorată și distractivă. Această știință se referă mai mult la orientarea medicală.
Termenul “podologie” tradus din limba greacă înseamnă “studiul piciorului” (podus – picior, logos – studiu). Piciorul este punctul de sprijin al corpului uman. Aproape fiecare acțiune pe care o întreprindem se bazează pe picioarele noastre. Picioarele suferă în mod deosebit de grav la dansatorii profesioniști și la sportivi. Sarcinile excesive au un efect dăunător asupra pielii și unghiilor, ceea ce duce la deformarea oaselor arcului piciorului.
Nuanțe juridice
La sfârșitul anilor ’90 ai secolului trecut, podologia a fost transformată într-o știință separată, cu proprii specialiști și principii de lucru. În Europa, formarea acestor specialiști durează 2-3 ani și nu necesită studii medicale superioare de bază. Cu toate acestea, în SUA există o profesie numită “podiatru”. Acesta este un podiatru care se ocupă exclusiv de problemele picioarelor. Iar în Germania există un institut oficial care formează specialiști pe baza învățământului medical secundar.
În Rusia, activitățile podiatrilor nu sunt reglementate în niciun fel. Ei nu se regăsesc în registrul specialităților medicale. Și, prin urmare, activitatea lor nu face obiectul unor recomandări clinice medicale. Ei sunt, în esență, maeștri de pedichiură care au decis să își aprofundeze cunoștințele la seminarii specializate. Pentru aceasta nu este necesară nicio pregătire medicală.
O situație similară s-a dezvoltat cu cosmetologii la începutul anilor 2000. Atunci, activitățile lor nu erau, de asemenea, reglementate în niciun fel. Orice persoană care a absolvit un curs condiționat de o lună pentru administrarea de Botox putea efectua proceduri de injectare.
Ulterior, a fost restabilită ordinea în acest domeniu și toți cosmetologii au fost obligați să aibă o educație dermatologică superioară. Acest proces a îmbunătățit sănătatea cosmetologiei și a eliminat din ea persoanele a căror activitate era periculoasă pentru pacienți.
Nu există reglementări în podiatrie, nu există o listă de instituții de învățământ, nu există locuri în care o persoană poate lucra. Bineînțeles, nu există nici standarde profesionale. Este atât de rău? Bineînțeles că nu.
Cine este un podiatru
În prezent, în Romania, acesta este un pedichiurist cu certificate suplimentare. Nu este necesar să aibă o educație medicală secundară, dar va fi, fără îndoială, un mare plus.
Practic, nu există podiatri (adică specialiști cu studii medicale superioare). Această știință nu este inclusă în programele educaționale ale universităților de medicină și în formarea postuniversitară. Va trebui să urmați cursuri suplimentare care durează de la câteva zile la câteva luni.
Când trebuie să contactați un podiatru
Motivele pentru a contacta acest specialist pot fi:
- calusuri de lungă durată;
- fisuri care nu se vindecă în zona piciorului;
- boli fungice ale pielii picioarelor sau ale unghiilor;
- veruci plantare;
- unghie încarnată;
- ulcerații la nivelul picioarelor, ulcere trofice diabetice;
- delaminarea și deformarea plăcii unghiei;
- schimbarea culorii unghiilor.
Când nu este nevoie să mergeți la un podiatru
- Pentru probleme ortopedice: picioare plate, picioare strâmbe și unele altele. Un specialist va ajuta la corectarea semnelor externe de patologie: îndepărtați cornetele, calusurile și fisurile care s-au format din cauza poziționării necorespunzătoare a piciorului. Dar nu va rezolva problema principală. Aceasta este sarcina ortopedului.
- Pentru tratamentul ciupercii piciorului ca primul specialist. În acest caz, primul specialist ar trebui să fie un dermatolog. Un podiatru nu are dreptul de a face un diagnostic, cu atât mai puțin de a prescrie un tratament. În unele cazuri, bolile fungice necesită o terapie sistemică atunci când medicamentele sunt administrate pe cale orală. Stăpânul în această situație ajută doar să facă față semnelor externe ale bolii.
- Pentru ulcerele piciorului fără un diagnostic stabilit. Uneori, ulcerele se pot dezvolta din cauza diabetului sau a unei infecții cutanate. În acest caz, trebuie să contactați un terapeut, un endocrinolog sau un chirurg. Dacă este necesar, aceștia vă vor îndruma către alți specialiști.
Cine îl poate înlocui pe podiatru
Ce specialiști ar trebui să contactați pentru probleme ale picioarelor? Pentru a nu rata ceva grav, dacă aveți plângeri, ar trebui să vă adresați mai întâi unuia dintre acești specialiști:
- Chirurgul. Chirurgii pot fi contactați în multe cazuri. Acestea pot fi ulcere și ulcerații la picioare, răni care se vindecă de mult timp. Dacă aveți o unghie încarnată, chirurgul o poate îndepărta cu grijă. Dacă în apropierea unghiei apar ulcerații de felon sau paronichie, atunci chirurgul le deschide și pe acestea. Așchiile adânci sunt și pentru el.
- Un dermatolog tratează bolile pielii piciorului de orice etiologie. Acestea pot fi leziuni bacteriene, virale sau fungice, alergii și leziuni cutanate autoimune, cum ar fi psoriazisul. Medicul va selecta terapia externă – unguente și creme. Dacă este necesar, el va prescrie o examinare suplimentară și medicamente orale.
- Micolog. Acesta este un medic care a terminat o specializare suplimentară în micologie, boli fungice umane. Cel mai adesea, dermatologii se referă la micologi atunci când suspectează o ciupercă. Dar nu ar trebui să mergeți la un micolog doar după ce ați observat o schimbare în culoarea sau forma unghiei. S-ar putea să nu fie vorba de o ciupercă, ci de o manifestare a unei deficiențe de vitamine sau de psoriazis.
- Traumatolog. După cum sugerează și numele, acesta este un specialist care se ocupă de leziuni, inclusiv de leziuni ale picioarelor. Cel mai bine este ca un traumatolog să prezinte vânătăi grave, escoriații și suspiciuni de fracturi ale oaselor piciorului.
- Ortopedist. Un specialist care se ocupă de problemele de postură. Chirurgii se orientează adesea spre ortopedie și devin ortopezi operatori. Merită să mergeți la un ortoped dacă aveți picioare plate, picioare strâmbe sau defecte congenitale ale piciorului. De exemplu, în cazul fuziunii unuia sau mai multor degete. Orice deformare a piciorului care apare (os bombat sau pinten de călcâi) este, de asemenea, un motiv pentru a consulta un ortoped.
- Endocrinolog. Se ocupă de manifestările bolilor sistemului endocrin care pot apărea la nivelul picioarelor. De exemplu, ulcerele în diabetul zaharat sau macerarea – iritarea pielii în pliuri în cazul obezității foarte severe.
- Reumatolog. Acesta este un specialist care se ocupă de bolile țesutului conjunctiv. Cel mai adesea, aceste afecțiuni se manifestă prin artrită: durere și umflături ale articulației. Orice umflătură și durere la nivelul articulației piciorului care apare fără leziuni anterioare necesită consultarea unui reumatolog.
- Neurolog. Ar trebui să mergeți la un neurolog dacă simțiți amorțeală sau furnicături în picioare. Unele boli ale sistemului nervos se pot manifesta ca o senzație de picioare calde sau reci la temperaturi normale ale aerului.
Foarte des, medicul vă poate îndruma către un podolog pentru a consolida rezultatele tratamentului dumneavoastră. De exemplu, o unghie încarnată îndepărtată de un chirurg poate crește din nou dacă patul unghial nu este îndreptat cu fire speciale și un tratament special. Ulcerele trofice în diabet pot progresa dacă nu se are grijă de îngrijirea corespunzătoare a pielii.
Și viceversa – dacă suspectați o infecție fungică masivă a unghiilor, maestrul vă va trimite cu siguranță la un micolog sau dermatolog pentru selectarea unei terapii sistemice. El însuși nu are dreptul să facă acest lucru.
Cum să vă pregătiți pentru vizita dvs
Evitați aplicarea oricăror substanțe pe zonele afectate. Este important să ocoliți în mod special folosirea coloranților intensi, precum iodul sau verdele de metil, deoarece aceștia pot distorsiona aspectul afecțiunii și pot influența negativ progresul tratamentului. Luați cu dumneavoastră toate rezultatele și rapoartele medicale anterioare.
Este esențial să vă amintiți detaliat evoluția afecțiunii – momentele când simptomele s-au atenuat sau când s-au intensificat. Notează și pregătește aceste informații esențiale pentru a le comunica la consultație.
Optați pentru îmbrăcăminte lejeră și încălțăminte ușor de înlăturat; de exemplu, preferați șosetele în locul colanților. De asemenea, este recomandat să îndepărtați lacul de pe unghii înainte de vizită.
Prezentați-vă la consultație purtând încălțămintea pe care o folosiți frecvent, deoarece adesea bătăturile și calozitățile se formează din cauza frecării cu cusăturile aspre sau datorită încălțămintei deformate.
Nu încercați să tăiați singuri zonele afectate ale unghiei. Acest procedeu trebuie să fie realizat de un specialist, deoarece o tăiere incorectă poate agrava problema. Acest lucru este valabil mai ales în cazul unghiilor încarnate sau deformate.
Pentru a găsi un specialist calificat, puteți căuta:
- în saloane de înfrumusețare;
- în cabinete private;
- în saloane de manichiură și pedichiură;
- în centre multidisciplinare de cosmetologie;
- în clinici specializate în tratarea afecțiunilor picioarelor.
Un podolog este profesionistul specializat în îngrijirea sănătății picioarelor, operând la intersecția dintre cosmetologia estetică și medicină. Cu fiecare zi, numărul specialiștilor crește.
Foto: © Shutterstock (cu excepția cazului în care se menționează)
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.