Ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament

Ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament

Multe ulcere ale piciorului diabetic se pot vindeca fără intervenții majore sau amputații, dacă sunt îngrijite corespunzător. Apariția diabetului este un motiv serios pentru a vă reconsidera radical atitudinea față de propria sănătate.

Fără o monitorizare constantă a glicemiei, sunt posibile tulburări trofice în zona piciorului, deteriorarea vaselor mici și a pielii și chiar formarea de ulcere cu vindecare deficitară. Termenul de ulcer al piciorului diabetic se referă la formarea de defecte, răni pe piele, care expun țesutul subiacent.

Diabetul și complicațiile sale periculoase

Dintre bolile metabolice endocrine, diabetul zaharat este considerat cel mai faimos și periculos. Este o boală cu multiple fațete care, dacă nu este tratată corespunzător, poate afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi ochii, rinichii, vasele de sânge și chiar pielea.

Problemele picioarelor, în special cele ale picioarelor, se numără printre cele mai frecvente complicații ale diabetului. Aproximativ 15-25% dintre pacienții diagnosticați cu diabet vor dezvolta ulcere la picioare la un moment dat în viață.

Deși este o complicație gravă a diabetului, cu un tratament adecvat, multe ulcere diabetice la picior se pot vindeca fără intervenții majore, complicații sau amputații.

Ce este un ulcer diabetic: de ce în special picioarele?

Un ulcer diabetic se găsește cel mai adesea pe pielea piciorului sau pe treimea inferioară a piciorului. Acesta este un defect cutanat semnificativ, în centrul căruia este vizibil țesutul subiacent. Defectul poate apărea ca o bășică de lichid, uneori cu țesut roșu sau galben sau cruste în zonele în care pielea s-a rupt. În cazul în care tulburările trofice sunt extrem de severe, degetul sau o parte a piciorului poate deveni negru.

Citeste si...
De la sedentarism la afecțiuni grave: Ce riscuri ascunde profesia de șofer?
Ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament
Ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament 5

Deși ulcerele piciorului diabetic se pot prezenta în multe moduri diferite, există trei tipuri principale de defecte. Ulcerul poate fi neuropatic, ischemic sau combinat, atunci se numește ulcer neuro-ischemic.

Caracteristicile leziunilor cutanate și tisulare

Ulcerele neuropatice apar atunci când se pierde senzația la nivelul piciorului. Acestea se dezvoltă din cauza unei combinații de factori, inclusiv deformarea piciorului, umflături și traumatisme minore.

Deoarece neuropatia diabetică are ca rezultat o lipsă de senzație la nivelul piciorului, chiar și tăieturile semnificative, bășicile sau vânătăile și leziunile cutanate se pot infecta sau se pot transforma în ulcere dacă sunt lăsate neobservate și tratate de către pacient.

Ulcerele ischemice apar din cauza lipsei de flux sanguin. Ele se pot dezvolta din aceleași motive ca și ulcerele neuropatice, dar se vindecă mai rău, deoarece zona afectată primește puțină nutriție și oxigen și nu are rezerve pentru regenerare.

În cele din urmă, unele persoane cu diabet zaharat pot prezenta atât o senzație diminuată, cât și un flux sanguin deficitar în țesuturile și pielea picioarelor, ceea ce duce la apariția ulcerelor neuro-ischemice.

Monitorizarea sănătății picioarelor dumneavoastră

În cazul în care un pacient este diagnosticat cu diabet, este necesar să se monitorizeze în mod constant starea de sănătate a picioarelor. Dacă pe picior apare o rană, un calus sau un defect cutanat și nu se închide în câteva zile, poate fi vorba de un ulcer al piciorului diabetic.

Este important să cereți imediat sfatul unui medic pentru a menține picioarele sănătoase și pentru a elimina defectul cât mai repede posibil. Medicul dumneavoastră de familie poate efectua un diagnostic inițial, vă poate recomanda opțiuni de îngrijire a plăgilor și vă poate îndruma către un neurolog și un chirurg care pot diagnostica și trata în continuare ulcerele piciorului diabetic.

Citeste si...
Durerea de genunchi - cauze, simptome, tratament și prevenire

În timpul primei vizite, medicul dumneavoastră vă va evalua starea generală de sănătate, inclusiv identificarea factorilor de risc care ar fi putut duce la apariția ulcerului. Acești factori includ deformarea piciorului, boala arterială periferică și traumatisme recente. Una dintre cele mai importante părți ale evaluării inițiale este evaluarea fluxului sanguin către picior și a stării de sensibilitate a țesuturilor.

Ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament
Ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament 6

Este important să se determine ce a cauzat tulburările trofice – afectarea arterelor sau a nervilor periferici; tactica de tratament va depinde de acest lucru. În plus, este necesară determinarea glicemiei și a hemoglobinei glicozurate A1c, acest lucru dă o idee despre cât de bine este controlată boala.

organicsfood.ro

Tratamente pentru ulcere: Controlul glicemiei și îngrijirea rănilor

Există mai multe modalități de a trata ulcerele piciorului diabetic. Dar, pentru ca terapia să fie eficientă, este necesar să se controleze glicemia, împiedicând creșterea bruscă a acesteia.

Aceasta afectează negativ nervii și vasele de sânge. În primul rând, îngrijirea plăgilor este un termen general folosit pentru a descrie metodele, frecvența și tipurile de tratamente utilizate. Majoritatea pacienților vor avea nevoie de unul sau de o combinație a următoarelor:

  • Debridarea este îndepărtarea (excizia) țesutului mort sau infectat dintr-un ulcer, de obicei cu ajutorul unei foarfeci, al unui bisturiu sau al unei lame chirurgicale.
  • Descărcarea este utilizarea de tălpi sau pantofi speciali care pot ușura presiunea la locul ulcerului.
  • Pansamentele reprezintă aplicarea de materiale, soluții sau unguente speciale pe o rană. Acestea reprezintă o parte importantă a tratamentului și sunt utilizate în prezent în mod activ. Majoritatea medicilor consideră că pansamentele umede sunt cel mai bun tratament, dar există și alte opțiuni.
  • Revascularizarea este un termen general pentru procedurile care au ca scop îmbunătățirea fluxului sanguin către picior. Acestea vor fi necesare doar pentru pacienții cu un flux sanguin anormal sau redus.
Citeste si...
Toate aritmiile pun în pericol viața? Care sunt simptomele cele mai alarmante

Bineînțeles, în timp ce se desfășoară aceste activități, este necesar să se controleze glicemia, să se ia toate medicamentele prescrise sau insulina pentru a stabiliza cât mai mult posibil starea.

Ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament
Ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament 7

Ce trebuie făcut dacă rana nu se vindecă?

Atunci când un ulcer la picior nu se vindecă, există de obicei un motiv, cum ar fi o infecție persistentă sau lipsa fluxului sanguin. Dacă ulcerul nu a scăzut în dimensiune cu 50% în decurs de 30 de zile, este posibil să fie necesară o îngrijire extinsă a plăgii. Este important să stabiliți împreună cu medicul dumneavoastră tacticile de tratament ulterioare.

Care este riscul de amputare?

Una dintre cele mai mari temeri ale pacienților diabetici este că un ulcer la picior poate duce la amputație. Studiile anterioare sugerează că 1 din 5 pacienți cu diabet care dezvoltă un ulcer la picior va necesita amputare. Cu toate acestea, este important de reținut că riscul variază foarte mult în funcție de vârstă și de factorii de risc.

Diagnosticul și tratamentul precoce al ulcerului pot reduce semnificativ acest risc, mai ales dacă nivelul de zahăr din sânge și starea generală de sănătate sunt monitorizate îndeaproape.

Ulcerele la piciorul diabetic sunt înfricoșătoare pentru pacienți, dar majoritatea ulcerelor pot fi vindecate cu un tratament adecvat. Este important să căutați ajutor cât mai curând posibil pentru orice tăietură sau rană de pe picior.

Link-uri web despre ulcerele piciorului diabetic: cauze, semne și soluții de tratament:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Citeste si...
Cum pot adormi rapid? Sfaturi și strategii
Colita ulcerativă – ghid complet despre inflamația cronică a colonului
Un tip de cancer rar, dar periculos: ce este sarcomul și unde poate să apară?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health