Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cronică ce afectează mișcarea corpului. Deși nu are încă leac, există tratamente eficiente pentru încetinirea evoluției și ameliorarea calității vieții pacienților. Hai să vedem care sunt principalele simptome, cauze, opțiuni de tratament și sfaturi de prevenire a acestei boli.
Ce este boala Parkinson
Boala Parkinson (sau parkinsonismul) este cea mai frecventă boală neurodegenerativă după Alzheimer. Se estimează că în România suferă de această boală peste 8000 de persoane, cele mai multe având vârsta de peste 60 de ani.
Este o afecțiune cronică, progresivă, ce persista de-a lungul anilor și care este cauzată de deteriorarea neuronilor din creier ce produc neurotransmitatorul dopamină. Pe măsură ce respectivele celule nervoase mor, creierul produce tot mai puțină dopamină, iar pacienții prezintă simptome precum tremurături, rigiditate musculară sau încetinirea mișcărilor.
Care sunt cauzele bolii Parkinson?
Chiar dacă mecanismele exacte ce stau la baza acestei boli nu sunt pe deplin cunoscute, au fost identificați o serie de factori de risc:
- Predispoziția genetică – 5-10% dintre pacienți au o formă genetică de boală Parkinson, cu mutații la nivelul mai multor gene precum Parkin, PINK1, LRRK2 etc.
- Expunerea la toxine din mediu – pesticide, erbicide, metale grele.
- Radicalii liberi și procesele oxidative din organism par să afecteze funcția celulelor nervoase.
- Alți factori ce țin de vârstă (peste 60 de ani), sex (bărbații sunt mai predispuși) sau anturaj.
Simptome tipice ale bolii Parkinson
Boala Parkinson nu implică doar tremurături, așa cum se crede în mod eronat. Iată lista completă de simptome motrice și non-motrice:
Simptome motrice
- Tremurături de odihnă – apar inițial la o mână sau un picior și se răspândesc treptat.
- Rigiditate musculară și durere – limitează mișcările și provoacă dureri articulare.
- Bradicinezie – încetinirea mișcărilor, pierderea gesturilor automate.
- Tulburări de echilibru și instabilitate posturală.
- Dificultăți la vorbire, înghițire și mestecare.
- Alterarea scrisului manual.
Simptome non-motrice
- Depresie și anxietate.
- Tulburări cognitive – atenție, memorie, gândire.
- Probleme de somn – insomnia, somnolență diurnă.
- Dureri cronice.
- Oboseală, vertij.
- Constipație, greață etc.
Evoluția bolii Parkinson – stadii și prognoză
Boala Parkinson este împărțită în mai multe stadii, în funcție de intensitatea simptomelor:
- Debutul bolii este marcat de Stadiul I, în care simptomele sunt ușoare și apar pe o singură parte a corpului. Aceste simptome pot include tremurat, rigiditate musculară sau încetinirea mișcărilor.
- În Stadiul II, simptomele devin mai pronunțate și se extind treptat și pe cealaltă parte a corpului. Pacienții pot avea dificultăți la menținerea posturii și echilibrului. Calitatea vieții este afectată în acest stadiu.
- Stadiul III aduce pierderea echilibrului, dificultăți majore la mers care necesită asistență și diverse alte simptome moderate precum tulburări de vorbire sau deglutiție, oboseală cronică și tulburări cognitive ușoare.
- În Stadiul IV boala este severă, iar pacientul devine dependent de îngrijire pentru realizarea activităților zilnice de bază. Pot apărea halucinații sau delirium. Mobilitatea este extrem de redusă.
- Stadiul V, stadiul final, este caracterizat prin imobilizare completă la pat, demență severă, pierderea vorbirii și incontinență. Expectanța de viață este semnificativ redusă în această fază avansată.
Deși boala este progresivă, cu tratament adecvat majoritatea pacienților pot avea o calitate bună a vieții pentru o perioadă lungă de timp, de peste 15 ani.
Diagnosticarea bolii Parkinson
Nu există un test specific pentru depistarea bolii Parkinson. Medicii neurologi încearcă mai întâi excluderea altor boli neurologice cu simptome similare (parkinsonisme secundare) și apoi se bazează pe evaluarea clinică completă a semnelor și simptomelor caracteristice acestei afecțiuni. De asemenea pot fi indicate:
- Analize de sânge și de imagistică – CT, RMN, SPECT, PET.
- Teste genetice în cazurile cu debut precoce sub 50 de ani.
- Teste pentru depistarea substanțelor toxice sau drogurilor.
Tratamente eficiente pentru ameliorarea simptomelor
Deși inexistentă, cercetătorii fac eforturi pentru găsirea unui tratament curativ împotriva bolii Parkinson. Până atunci însă, terapiile actuale încetinesc evoluția afecțiunii și controlează eficient simptomele:
- Medicație – levodopa, agoniști dopaminici, inhibitori COMT sau MAO-B, amantadină.
- Intervenții chirurgicale – stimulare cerebrală profundă.
- Terapii complementare – fizioterapie, terapie ocupațională, psihoterapie, logopedie.
Pacienții trebuie să meargă periodic la controale neurologice pentru monitorizarea eficientei și ajustarea tratamentului medicamentos.
Prevenție și factori protectivi împotriva bolii Parkinson
Deși prevenția primară este dificilă din cauza originilor în mare parte necunoscute ale bolii, iată câteva sfaturi generale care pot reduce riscul:
- Evitarea / reducerea expunerii la substanțe toxice din mediu sau locul de muncă.
- Activitate fizică regulată – reduce semnificativ riscul de parkinsonism.
- Dieta echilibrată, bogată în antioxidanți.
- Socializarea și menținerea creierului activ.
- Odihnă suficientă.
- Controlul stresului.
În concluzie, deși netratabilă în prezent, boala Parkinson poate fi ținută sub control prin diagnosticare precoce și tratament adecvat. Pacienții diagnosticați pot avea o viață relativ normală pentru mulți ani de acum încolo.
Sper că informațiile oferite în acest articol complet despre boala Parkinson v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări sau doriți să împărtășiți din experiența dumneavoastră cu această boală, vă rog să lăsați un comentariu mai jos.
Bibliografie Referințe:
Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
- https://www.nia.nih.gov/health/parkinsons-disease/parkinsons-disease-causes-symptoms-and-treatments
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8525-parkinsons-disease-an-overview
- https://www.nhs.uk/conditions/parkinsons-disease/
- https://www.nia.nih.gov/health/parkinsons-disease
- https://www.parkinson.org/Understanding-Parkinsons/What-is-Parkinsons
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323410
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.