În prezent, există multe variante de aritmii care pot fi atât relativ sigure, cât și amenințătoare de viață.
Bătăile cardiace episodice neprogramate relativ inofensive (extrasistole) sau un ritm cardiac haotic, „de cursă”, potențial fatal, sunt două stări patologice foarte diferite. Cu toate acestea, ambele corespund definiției medicale a aritmiei.
În traducere literală, „aritmie” înseamnă o bătaie neregulată a inimii. Cu toate acestea, manifestările sale și gravitatea afecțiunii depind de partea inimii în care apare tulburarea – atriul sau ventriculul inimii, nodul sinusal sau atrioventricular, fasciculele de Gis.
În funcție de tipul de patologie (tahicardie, bradicardie, fibrilație), există, de asemenea, simptome resimțite de pacient, se determină daunele potențiale pe care aritmia le poate provoca sănătății umane.
Sunt toate aritmiile periculoase?
Potrivit cardiologilor, majoritatea aritmiilor nu pun în pericol viața, deși pot fi însoțite de senzații nu foarte plăcute. Cu toate acestea, majoritatea pacienților sunt foarte îngrijorați și anxioși dacă află că au fost diagnosticați cu o aritmie. Ei cred că acest diagnostic va duce cu siguranță la restricții serioase în viața obișnuită și va necesita un tratament constant.

Sarcina medicilor curanți este de a-i ajuta pe pacienți să înțeleagă ce tip de aritmie au și care sunt riscurile asociate. Majoritatea variantelor de patologie necesită observare și anumite modificări ale stilului de viață, doar o parte din aritmii necesită tratament medicamentos și doar un procent mic dintre acestea necesită corecție chirurgicală.
Funcția organică: atriile, ventriculele inimii și sistemul electric
Aritmiile sunt adesea grupate în funcție de locul de origine, așa că este util să cunoașteți elementele de bază ale anatomiei cardiace. Inima are patru camere. Cele două camere superioare sunt atriile stângă și dreaptă. În ele, sângele se întoarce din cercurile mari și mici de circulație prin sistemul venos.
Cele două camere inferioare sunt ventriculul stâng și ventriculul drept. Acestea pompează sângele bogat în oxigen din camere către cercurile circulatorii prin artere. Valvele cardiace fac ca sângele să se deplaseze în direcția corectă. Valvele mitrală și tricuspidă direcționează fluxul de sânge din atriul corespunzător către ventriculul respectiv al inimii. Valvulele aortică și pulmonară direcționează fluxul de sânge de la ventriculul stâng sau drept al inimii către marele sau micul cerc.
Impulsurile electrice pe care inima le generează formează bătăile regulate ale inimii. Semnalele electrice își au originea în nodul sinoatrial (sinusal) din partea superioară a atriului drept. Acesta este stimulatorul cardiac natural al inimii.
Cum este evaluat ritmul cardiac?
Pentru a evalua ritmul cardiac și corectitudinea acestuia, se efectuează o ECG (electrocardiogramă). Un aparat special înregistrează pe hârtie milimetrică intensitatea și timpul semnalelor electrice care trec prin anumite părți ale inimii. Atunci când decodifică un ECG, medicii evaluează cinci indicatori principali: formele de undă P, Q, R, S și T.
Forma de undă P reflectă contracțiile atriale. Complexul QRS corespunde contracțiilor ventriculare. Unda T reprezintă momentul în care inima se relaxează înainte de următoarea contracție. Prin combinarea lor corectă, se formează un ritm cardiac regulat și inima se contractă fără anomalii.
Într-un ritm cardiac normal, forma de undă PQRST de pe filmul ECG are un aspect ordonat, egal și uniform. În cazul aritmiilor, dinții sau undele individuale pot fi absente sau pot fi neregulate, distribuite neuniform sau distorsionate. Prin evaluarea simptomelor prezentate și a datelor ECG, cardiologii sau, în unele cazuri, medicii de urgență, pot determina tipul specific de aritmie.
Variante de anomalii: tahicardie și bradicardie
Dacă vorbim despre ritmul cardiac, este posibil să avem o încetinire anormală a ritmului cardiac, care se numește bradicardie, sau o creștere anormală a ritmului cardiac – aceasta este tahicardia. Acestea sunt posibile pe fondul anumitor influențe externe (excitație, stres, stres), a consumului de medicamente sau de anumite alimente, precum și în cazul leziunilor inimii sau ale sistemului nervos, ale glandelor endocrine.
Cel mai adesea există tahicardie, o creștere anormală a ritmului, în unele cazuri asimptomatică sau însoțită de senzații neplăcute, dureri în piept, dificultăți de respirație, amețeli.
O variantă a acestui tip de aritmie este tahicardia supraventriculară paroxistică (PSVT). Acestea sunt crize de bătăi extrem de rapide ale inimii, care încep și se termină brusc, adesea fără niciun factor provocator extern. Pe fondul unui atac de tahicardie supraventriculară paroxistică, ritmul cardiac crește până la, uneori, 150-250 de bătăi pe minut.

Acesta este un exces semnificativ față de valorile normative, care la un adult este de 60-100 de bătăi pe minut. Riscul de a dezvolta acest tip de tahicardie este crescut prin administrarea anumitor medicamente. La pacienții individuali, riscul de PSVT poate crește la consumul de cantități mari de cofeină, alcool sau stres constant.
Cele mai frecvente manifestări ale acestei aritmii sunt considerate a fi palpitațiile, o senzație de strângere în piept, dificultăți de respirație, o senzație de anxietate și o pre-sincopă. Aceste simptome ar trebui să fie un motiv pentru a merge la un cardiolog și a fi examinat. Este important să realizăm că multe persoane care sunt diagnosticate cu tahicardie paroxistică supraventriculară nu au nevoie de tratament.
Cu toate acestea, efectuarea unei examinări complete poate dezvălui cauza de bază, care va răspunde la medicamentele sau procedurile prescrise, normalizând ritmul cardiac și eliminând atacurile.
Caracteristicile aritmiilor, gravitatea leziunilor cardiace
Adesea, oamenii nu au informații complete cu privire la tipul de aritmii identificate și la consecințele acestora, astfel încât sunt foarte îngrijorați de diagnostic. Prima concepție greșită este că pacienții cred că orice aritmie identificată este periculoasă pentru viață și sănătate. Dar majoritatea persoanelor cu un ritm cardiac neregulat nu au nicio plângere și duc o viață destul de normală.
Este important să înțelegem că majoritatea aritmiilor nu formează dizabilități și limitări semnificative în viață, și chiar și tulburările severe de ritm din ziua de azi pot fi tratate cu succes cu medicamente, iar dacă acestea sunt ineficiente – cu intervenții chirurgicale cardiace. Dar este important să monitorizați în mod constant medicul, să vă adresați unui specialist la orice afecțiune.
Surse:
- 1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323446
- 2. https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/atrial-fibrillation-symptoms-types-treatments
- 3. https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/about-arrhythmia
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.