Corecția vederii cu laser: Procesul și Determinarea Dacă Aveți Nevoie de Ea

Corecția vederii cu laser: Procesul și Determinarea Dacă Aveți Nevoie de Ea

O persoană nu vede prin ochi, ci prin ochi. Ochiul în sine este doar o parte a aparatului vizual, care include nervul optic, anumite părți ale creierului și multe structuri auxiliare (mușchi și ligamente).

Prima mențiune despre acuitatea vizuală redusă a fost făcută în scrierile lui Aristotel (330 î.Hr.). Cauzele erau considerate a fi corpurile străine din ochi, lumina slabă și efectele otrăvurilor.

Dar pentru a înțelege cu adevărat patogeneza procesului de schimbare a acuității vizuale a fost posibil abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Atunci a apărut doctrina acomodării și a refracției. Oftalmologia a început să fie considerată o știință separată, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea au fost făcute primele încercări de corectare chirurgicală a miopiei.

Cum funcționează ochiul

Corecția vederii cu laser: Procesul și Determinarea Dacă Aveți Nevoie de Ea
Ochiul în sine este doar o parte a aparatului vizual.

Ochiul este un instrument optic complex. Structura sa este mai complexă decât cea a unui telescop sau a unui microscop!

  • Corneea este partea exterioară a ochiului. Aceasta refractează lumina și asigură 2/3 din funcția optică a ochiului. Corneea este complet transparentă și nu are vase de sânge.
  • Sclera este membrana exterioară a globului ocular, în care trece corneea în părțile laterale și posterioare ale globului ocular. Spre deosebire de cornee, sclera este opacă și are vase și nervi. Sclera este atașată de mușchii oculomotori, care permit mișcarea ochiului.
  • Irisul este următoarea structură a ochiului după cornee. În centrul irisului se află o deschidere – pupila. Structura irisului într-o cameră foto se bazează pe iris. Acesta este capabil să modifice diametrul pupilei, reglând cantitatea de lumină care pătrunde în structurile profunde ale ochiului. Cu cât mai multă lumină, cu atât mai mică este pupila. Irisul conține, de asemenea, pigment, care este responsabil pentru culoarea ochiului.
  • Camera anterioară este spațiul dintre cornee și iris și este umplută cu lichid intraocular.
  • Cristalinul este lentila principală a ochiului. Acesta își poate modifica curbura, ceea ce permite focalizarea imaginii pe retină.
  • Umorul vitros este o masă transparentă, gelatinoasă, care se află în spatele cristalinului.
  • Retina este partea din spate a ochiului. Formal, nu aparține ochiului, ci sistemului nervos. Este un grup de celule nervoase care transformă o imagine din optică într-un flux de impulsuri nervoase.
  • Nervul optic este un grup de ramuri de celule nervoase care transmit semnale de la retină la creier.
  • Cortexul vizual este o secțiune a cortexului cerebral situată în partea occipitală a craniului. Acesta este responsabil de procesarea informațiilor vizuale.

Cum se încerca vindecarea vederii

Primele încercări de corectare a vederii au fost făcute la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cu ajutorul unui bisturiu de fier obișnuit, s-au făcut anumite incizii pe cornee, care au contribuit la modificarea proprietăților optice ale acesteia.

Zvonurile conform cărora corneea se poate rupe, s-au dus exact după apariția acestei metode. Dar ele nu au nimic de-a face cu tehnologia modernă. Bisturie obișnuite au fost de mult înlocuite de laserele precise. Instrumentele din fier au fost înlocuite de bisturie de diamant mai precise.

Citeste si...
Ce este dependența de substanțe?

A fost folosită și metoda încălzirii corneei, dar nu a prezentat niciun rezultat permanent. Pacientul a început să vadă mai bine, dar apoi acuitatea vizuală a revenit la valorile inițiale.

Prima operație asemănătoare cu cele efectuate astăzi a fost realizată în 1985. Cu ajutorul unui laser, o parte a corneei a fost “cizelată”, iar pe suprafața acesteia s-a format o lentilă. Ca urmare, pacientul a început imediat să vadă mai bine. Lentila de la ochelarii săi a fost înlocuită cu o lentilă pe propria cornee.

Ce este corecția vederii cu laser: indicații

Corecția vederii cu laser: Procesul și Determinarea Dacă Aveți Nevoie de Ea
Vederea lumii în toată splendoarea ei este o dorință umană naturală. Foto: © Freepik.com

Este o procedură chirurgicală de restabilire a acuității vizuale, care se realizează cu ajutorul unui laser excimer de mare precizie. Școlile străine de oftalmologie nu consideră corecția vederii ca fiind o manipulare microchirurgicală. Ele o clasifică drept o procedură cosmetologică. În Rusia, este obișnuită o abordare mai serioasă.

Indicațiile de corecție sunt destul de extinse:

  • miopie între -1,0 și -15,0 dioptrii;
  • hipermetropie de la +1,0 la 6,0 dioptrii;
  • astigmatism de la ±0,5 la ±5,0 dioptrii.

Dacă este necesar, procedura poate fi efectuată la un singur ochi.

Contraindicații

  • Adolescența. La copii și adolescenți, ochii continuă să crească și să se dezvolte. În medie, acest proces se încheie până la vârsta de 20 de ani. Este posibil să vă operați sub vârsta de 20 de ani dacă acuitatea vizuală nu s-a schimbat în ultimii 2 ani. Acest lucru indică faptul că creșterea și dezvoltarea globului ocular s-a oprit.
  • Grosimea corneei insuficientă pentru manipulare – mai puțin de 450 microni. Aceasta poate fi o situație congenitală sau o consecință a keratoconusului (subțierea dobândită a corneei).
  • Glaucom, cataractă sau dezlipire de retină.
  • Miopia progresivă. Din cauza progresiei bolii, pacientul va începe să vadă din nou prost.
  • Afectarea corneei: cicatrici sau ulcerații.
  • Orice boală inflamatorie a globului ocular.
  • Boli ale sistemului imunitar sau boli autoimune.
  • Diabetul zaharat în decompensare.
  • Perioada de sarcină și alăptare. În această perioadă, acuitatea vizuală a femeii se poate schimba.
  • Orice boală acută sau boală cronică în acutizare.

Există o percepție conform căreia femeile care nu au născut nu ar trebui să facă această procedură. Dar acesta este un mit! Zvonurile conform cărora corneea operată se poate rupe în timpul travaliului, în timpul contracțiilor puternice, sunt o prejudecată nefondată.

Pro și contra procedurii

Corecția vederii cu laser: Procesul și Determinarea Dacă Aveți Nevoie de Ea
Reacțiile negative după corecția vederii sunt extrem de rare. Foto: © Freepik.com

În cazul corecției vederii cu laser, numărul aspectelor pozitive depășește semnificativ numărul celor negative.

Avantaje:

  • intervenția este nedureroasă;
  • nu se necesită anestezie generală;
  • nu sunt necesare cusături;
  • posibilitatea de a efectua procedura într-o singură zi, fără necesitatea spitalizării;
  • durata intervenției – aproximativ 15 minute (expunerea la laser propriu-zisă durează între 20 și 50 de secunde, restul timpului fiind alocat pregătirilor);
  • perioada de convalescență este scurtă;
  • risc redus de complicații după operație;
  • rezultate durabile;
  • rezultat previsibil.
Citeste si...
Intoxicația cu nicotină: simptome și posibil supradozaj?

Procedura prezintă și câteva dezavantaje. Nu este potrivită pentru toată lumea. Și nu înlătură cauzele scăderii vederii. Rezultatul nu îl satisface întotdeauna pe pacient. Posibilitatea de a “arde” lentila pe ochi este limitată de grosimea irisului. Nu întotdeauna problema poate fi complet eliminată, deoarece dimensiunea irisului nu permite mărirea lentilei.

Cum să alegeți metoda potrivită

O privire mai atentă dezvăluie că există diverse metode de corecție cu laser. Cum să alegeți cea mai potrivită? Este esențial de înțeles că nu există o metodă supremă. Toate folosesc același fundament: vaporizarea unei porțiuni din cornee sub influența unui laser excimer, creând astfel o lentilă naturală la suprafața corneei. Diferența între metode rezidă în detaliile procedurii, pe care medicul oftalmolog vă va ajuta să le descifrați.

organicsfood.ro
  • Lasik – stratul superior al corneei este separat cu un instrument special – microkeratomul, asemănător deschiderii unui capac de la o conservă. Apoi, se aplică laserul excimer pe stratul interior al corneei. Stratul cornean decupat se repune la loc, servind ca un fel de capac. Cicatricea postoperatorie este de aproximativ 2 cm.
  • Super Lasik – tehnologia este identică cu Lasik, dar parametrii laserului sunt ajustați folosind un echipament analitic special. Aceasta permite obținerea unor rezultate mai precise.
  • Smile – se creează un strat cornean subțire cu ajutorul unui laser femtosecundar, după care procedura continuă similar cu Lasik-ul clasic. Recuperarea este puțin mai rapidă datorită subțirii flap-ului cornean.
  • ReLEx Smile – se realizează o microincizie (de aproximativ 2 mm lungime) în cornee cu ajutorul laserului. Prin această incizie, se scoate o lenticulă subțire – o bucată preformată din țesutul cornean. Această metodă este mai puțin invazivă (comparativ cu Lasik, de exemplu), deoarece incizia este și mai mică.
  • FRK – se expune întreaga grosime a corneei la acțiunea laserului. Nu se formează flap sau incizie. Este adecvată pentru corneele subțiri și nu este recomandată în cazurile de miopie severă.
  • Lasek – spre deosebire de Lasik, flap-ul cornean se formează utilizând o soluție alcoolizată care slăbește legăturile superficiale ale celulelor corneene, permițând stratului să fie îndepărtat mai ușor. Acest procedeu este mai puțin invaziv și poate fi preferat pentru persoanele cu cornee mai subțire.

Cum să vă pregătiți pentru operație

În primul rând, merită să vizitați un oftalmolog la instituția unde veți face procedura. Consultația inițială este, de obicei, cea mai lungă (durează aproximativ 1-2 ore). Medicul va trebui să cunoască întregul istoric medical al pacientului, alergiile și orice afecțiuni medicale. Este posibil să fie necesare teste suplimentare pentru a determina acuitatea vizuală. În ziua consultului nu se efectuează manipulări, deoarece este necesară o anumită pregătire.

Citeste si...
Amețeli și Zgomote în Urechi - Cum Identificăm Cauzele și Cum Putem Trata

Cu o lună înainte de procedură, trebuie să nu mai purtați lentile de contact dure. Cele mai frecvente lentile moi trebuie îndepărtate doar cu 7 zile înainte de procedură. Aceasta pentru a minimiza leziunile corneei, care pot apărea din cauza corpurilor străine care intră sub lentilă sau dacă aceasta nu este îndepărtată cu suficientă atenție.

În ziua procedurii, nu este permisă utilizarea produselor cosmetice care se aplică pe față și gât. Este mai bine să vă spălați bine pe față cu apă plată. În ziua procedurii nu trebuie să se folosească produse cosmetice.

Cum are loc corecția

Corecția vederii cu laser: Procesul și Determinarea Dacă Aveți Nevoie de Ea
Îmbunătățirea vederii se observă imediat după expunerea la laser.

Pacientul este invitat la un interviu și o examinare cu 1-2 ore înainte de ora programată în sala de operație. Acest lucru este necesar pentru ca medicul să se asigure că pacientul este absolut sănătos din nou. Chiar și un nas care curge sau o durere în gât reprezintă un motiv pentru a amâna corecția.

Se injectează picături speciale de anestezic în ochi. Acestea înlătură sensibilitatea la durere, dar păstrează sensibilitatea la atingerea mecanică.

Pacientul este poziționat culcat. Zona din jurul ochiului este tratată cu un anestezic special. Un dilatator de pleoape este introdus în ochi pentru a împiedica închiderea pleoapelor.

Apoi treceți la procedura propriu-zisă. Expunerea la laser durează doar 20-50 de secunde. Pacientul este nevoit doar să privească lumina verde a laserului. Nu există durere sau alte senzații neplăcute.

Imediat după expunerea la laser, ochiul se spală cu soluție fiziologică și se îndepărtează dilatatoarele de pleoape. În anumite metode de corecție, se pun lentile de protecție pe ochi imediat după procedură. Adesea, acest lucru nu este necesar, deoarece incizia pe cornee este extrem de mică. Puteți pleca acasă în aceeași zi.

Ce trebuie făcut după procedură

Îmbunătățirea vederii se observă imediat după expunerea la laser. Cu toate acestea, trebuie luate anumite măsuri pentru a preveni apariția complicațiilor postoperatorii.

Cel mai bine este să țineți ochii închiși în primele 24 de ore. Va exista o creștere a lăcrimării și a sensibilității la lumină. Aveți grijă de ochelarii de soare și gândiți-vă din timp cum veți ajunge acasă. Nu ar trebui să conduceți.

Imediat după procedură, medicul poate limita vizionarea de gadgeturi și lucrul la calculator. Activitatea fizică intensă, vizitarea piscinelor, a saunelor și a băilor nu sunt de dorit. De obicei, perioada de reabilitare durează 5 zile, mai rar – 2 săptămâni. Este mai bine să discutați termenii exacți cu medicul dumneavoastră.

Este important să nu săriți peste picăturile prescrise și peste vizitele preventive la oftalmolog!

Posibile complicații

Reacțiile negative după corecția vederii sunt extrem de rare, iar această metodă este cea mai sigură dintre toate intervențiile microchirurgicale. Cu toate acestea, uneori, ceva poate merge prost.

  • Sindromul ochiului uscat. Se manifestă prin uscăciune, senzație de arsură și usturime la nivelul ochilor. Se tratează prin folosirea unor picături speciale (“lacrimi artificiale”) și prin purtarea unor ochelari speciali pentru lucrul la calculator.
  • Modificarea imprevizibilă a acuității vizuale. Atunci când se efectuează o corecție a vederii cu laser, rezultatul este cunoscut dinainte. Cu toate acestea, în cazul miopiei progresive, vederea va continua să scadă, deoarece procedura nu afectează cauza bolii.
  • Umflarea ochiului. Acest lucru este normal timp de câteva ore după expunerea la laser. În alte cazuri, este mai bine să consultați un oftalmolog.
  • Fotofobia este o reacție normală timp de până la 2 săptămâni. Dacă persistă mai mult timp, ar trebui să consultați un specialist.
  • Creșterea presiunii intraoculare. Acesta este un răspuns patologic al structurilor ochiului la interferențe externe.
  • Procese infecțioase: cheratită, conjunctivită și altele. Apar cel mai adesea dacă nu se respectă regimul de reabilitare.
  • Deficiență de vedere crepusculară. Apare în cazul corecției afecțiunilor oculare de grad înalt. În mod normal, ar trebui să se rezolve în 6 luni. Dacă persistă mai mult timp, este un motiv să consultați un medic!
Citeste si...
Intoxicația cu nicotină: simptome și posibil supradozaj?

A vedea lumea în toată splendoarea ei este o dorință naturală a omului. Cu toate acestea, orice decizie este însoțită de o gândire amplă.

Foto: © Shutterstock (cu excepția cazurilor în care este specificat)

Referințe:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Xanthelasma: Sfaturi Eficiente de Prevenire și Tratamente
Semnele de Alarma ale Bolilor în Vârstă: Ghid Geriatric Esențial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health