Hoții de nutrienți: alimente și obiceiuri care ne golesc de vitalitate

Hoții de nutrienți: alimente și obiceiuri care ne golesc de vitalitate

Vitaminele și mineralele sunt necesare pentru organismul nostru și trebuie să provină din alimente. Acestea sunt necesare pentru a transmite impulsurile nervoase, pentru a construi mușchii și pentru a reînnoi celulele. Lipsa sau excesul de vitamine poate duce la probleme de sănătate.

Anumite alimente, medicamente și afecțiuni ne privează de energie, vitamine și minerale, interferează cu absorbția lor din intestine și afectează negativ absorbția acestora. De aceea sunt numiți hoți de nutrienți.

Zahărul

Zahărul nu ne privează în mod direct de nutrienți, deși vitamina B1, în special, este necesară pentru a descompune zahărul. Cu toate acestea, consumul constant și ridicat de zahăr provoacă stres în organismul nostru. Pe de o parte, acest lucru pune la grea încercare pancreasul, care este forțat să producă multă insulină, iar pe de altă parte, rinichii, care trebuie să susțină pancreasul cu cortizol, hormonul stresului.

În situații stresante, oamenii apelează adesea la dulciuri sau la produse de patiserie, deoarece se presupune că acestea promit o aprovizionare rapidă cu carbohidrați, dar, din păcate, organismul nu primește din dulciuri nutrienții de care are cu adevărat nevoie. Se creează un ciclu periculos.

Hoții de nutrienți: alimente și obiceiuri care ne golesc de vitalitate

Stresul

Stresul nu este doar o presiune asupra minții și a spiritului, ci este și un jefuitor de nutrienți, mai ales atunci când devine cronic. Motivul este un nivel constant ridicat de cortizol în sânge. Hormonul cortizol este produs de rinichi ori de câte ori ne confruntăm cu stresul. Acest lucru înseamnă că organismul are nevoie de mai mulți nutrienți pentru a menține performanța, mai ales dacă există o lipsă de somn. Pe de o parte, acest lucru înseamnă că consumăm mai multe vitamine B, zinc și vitamina C, dar, pe de altă parte, stresul poate fi asociat cu tulburări digestive, ceea ce duce la o mai slabă absorbție a alimentelor.

Alcoolul

Organismul are nevoie de multă vitamina B1 și B3 pentru a descompune alcoolul. În plus, alcoolul necesită mai mult zinc, magneziu, potasiu și calciu. Prin urmare, ar trebui să beți întotdeauna apă minerală cu un pahar de vin, mai ales înainte de culcare. În acest fel puteți compensa aceste minerale, precum și pierderea de apă. Pierderea de vitamine explică și dorința de a mânca mult în timpul sau după ce ați băut alcool. Organismul vrea astfel să refacă nutrienții lipsă. În acest caz, trebuie neapărat să mâncați ceva hrănitor.

Hoții de nutrienți: alimente și obiceiuri care ne golesc de vitalitate

Cafeaua și ceaiul negru

Ingredientele ambelor băuturi conțin așa-numitele taninuri (taninuri). Dacă intră în organism odată cu alimentele, acestea interferează cu absorbția fierului, de exemplu, din alimentele vegetale. De exemplu, dacă mâncați fulgi de ovăz dimineața, primiți o sursă valoroasă de fier. Iar dacă beți cafea sau ceai negru cu sau după fulgii de ovăz, taninurile, împreună cu alte enzime și proteine, leagă fierul, iar acesta nu este absorbit de organism.

Fierul joacă un rol important în formarea globulelor roșii, care sunt responsabile pentru transportul oxigenului către celule. Lipsa de fier duce la oboseală și epuizare. De asemenea, deveniți mai puțin susceptibil la infecții. Cu toate acestea, nu ar trebui să renunțați complet la cafea sau la ceaiul negru. Studiile au arătat că taninurile pe care le conțin au efecte antiinflamatoare și antioxidante.

Dacă mâncați carne roșie, de exemplu la prânz, efectul cafelei și al ceaiului este mai mic. Dacă aveți o dietă bazată în principal pe plante, cel mai bine este să evitați cafeaua în timpul meselor și pentru cel puțin 30 de minute după aceea. Astfel, intestinele au timp să absoarbă toate substanțele nutritive. Apropo, vitamina C ajută bine la absorbția fierului. Prin urmare, dacă la micul dejun aveți terci cu fructe proaspete sau fructe de pădure, este minunat.

Hoții de nutrienți: alimente și obiceiuri care ne golesc de vitalitate

Fosfații din mâncărurile gata preparate și din alimentele de tip fast-food

Fosfații se găsesc în toate alimentele și sunt esențiali pentru dezvoltarea oaselor, a dinților și a țesuturilor. Ei se găsesc în cereale și semințe sub formă de acid fitic, deoarece leagă mineralele de care cerealele și semințele au nevoie pentru germinare. Dar dacă consumăm fosfați în cantități mari, aceștia pot fi dăunători.

Mâncărurile gata preparate și în special mâncarea de tip fast-food conțin mulți fosfați sub formă de agenți de creștere, regulatori de aciditate și conservanți. Prin urmare, este mai bine să gătiți alimente din ingrediente proaspete și, dacă este necesar, să înmuiați în prealabil cereale, leguminoase și nuci peste noapte, astfel încât acidul fitic să fie absorbit în apă.

Medicamentele

Pe măsură ce îmbătrânim, începem să avem nevoi alimentare semnificativ mai mari de vitamine B, inclusiv de acid folic, vitaminele C și E. De asemenea, avem nevoie de minerale precum zincul, seleniul și magneziul.

Unele medicamente interferează cu absorbția și utilizarea vitaminelor și mineralelor. Mai ales dacă acestea sunt luate pe o perioadă lungă de timp. Deficiențele nutriționale pot apărea, de exemplu, atunci când se iau pilule contraceptive, blocante de acid pentru arsuri la stomac, antidepresive, medicamente pentru scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale sau laxative.

Hoții de nutrienți: alimente și obiceiuri care ne golesc de vitalitate

Sportul intens

Da, sportul este și el un factor care nu poate fi subestimat. Pentru că dacă faci sport intens, cu mult antrenament, ai nevoie de semnificativ mai mulți nutrienți decât cineva care nu se antrenează prea mult. Pe de o parte, organismul excretă mai multe minerale prin transpirație, iar pe de altă parte, folosește mai mulți nutrienți pentru exerciții fizice lungi și intense. Nu numai sub formă de energie, ci și sub formă de proteine, minerale zinc, seleniu, fier și vitaminele C și E. Prin urmare, făcând exerciții fizice în mod regulat, trebuie să vă asigurați o dietă echilibrată și suficientă.

Hoții de nutrienți: alimente și obiceiuri care ne golesc de vitalitate

În viață apar din ce în ce mai des situații, după care ar trebui să vă uitați mai atent la ceea ce mâncați și cum vă simțiți. De aceea, vă sfătuiesc întotdeauna să aveți o dietă variată și echilibrată: consumați alimente proaspete și de sezon și, mai ales, alimente pe bază de plante, multe, multe legume, proteine și grăsimi sănătoase. Acestea conțin enzime importante care ajută la digestie și la absorbția substanțelor nutritive.

organicsfood.ro

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

5 Alimente esențiale pentru sănătatea plămânilor pe care să nu le ignori.
Oboseala este un strigăt de ajutor din partea ficatului
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health