Aproape toată lumea ia medicamente din când în când. Și, adesea, atunci când punem mâna pe o pastilă, nu ne gândim cu ce să o luăm și cât de importantă este aceasta. Între timp, cafeaua, sucul sau ceaiul sunt combinații periculoase atunci când se iau multe medicamente.
Combinația corectă
Orice medicament, cu excepția cazului în care medicul a specificat specificul administrării lor, trebuie luat doar cu apă potabilă obișnuită. Nu este recomandat să folosiți pentru aceasta apă minerală, apă carbogazoasă, băuturi dulci sau sucuri. Combinarea medicamentelor cu lapte, cafea sau ceai, ca să nu mai vorbim de băuturile alcoolice, este periculoasă. Cu toate acestea, această regulă poate fi uneori încălcată atunci când este vorba de anumite tipuri de medicamente.
Astfel, este permisă administrarea cu lapte a vitaminelor liposolubile, a medicamentelor antituberculoase și a produselor care conțin componente antiinflamatoare nesteroidiene.
Este permisă utilizarea sucurilor doar pentru a spăla suplimentele de fier. Conținutul de vitamina C crește absorbția acestei substanțe.
Apa minerală alcalină fără carbon poate fi de ajutor dacă luați împreună cu ea medicamente împotriva arsurilor la stomac.
Dar, în toate celelalte cazuri, ar trebui să refuzați să folosiți orice altă băutură în afară de apa potabilă. Pentru a lua medicamentul, sunt suficienți 50-70 ml. Dacă instrucțiunile indică faptul că trebuie să beți o cantitate suficientă de apă, acest lucru implică un volum de 150-200 ml.
De ce sunt periculoase sucurile?
Dacă v-ați spălat medicamentele cu un pahar de suc de portocale, s-ar putea să trebuiască să vă reconsiderați atitudinea față de administrarea medicamentelor. Studii recente au arătat că sucul de portocale îmbogățit cu calciu poate interfera cu eficacitatea anumitor medicamente, în special a antibioticelor.
Rezultatele unui studiu clinic recent publicat în Journal of Clinical Pharmacology au arătat cum afectează sucul eficacitatea medicamentelor.
În cadrul studiului, voluntarilor sănătoși li s-a administrat un medicament care conținea ingredientul activ ciprofloxacină, un antibiotic eliberat pe bază de prescripție medicală, utilizat pentru a trata o serie de infecții comune, inclusiv infecții ale pielii, respiratorii și ale tractului urinar.
Subiecților li s-a cerut să ia medicamentul cu unul dintre cele trei lichide: apă, suc de portocale obișnuit și suc de portocale îmbogățit cu calciu. Voluntarilor li s-au luat probe de sânge înainte de a lua medicamentul și apoi de mai multe ori în următoarele 24 de ore.
Apa nu a afectat concentrația medicamentului în sânge, spre deosebire de sucul de portocale. Atunci când antibioticul a fost administrat cu suc de portocale obișnuit, nivelul de sânge al medicamentului a scăzut cu aproximativ 23%. Când a fost administrat cu suc de portocale îmbogățit cu calciu, concentrația medicamentului în sânge a scăzut cu aproape 40%.
Deși sucul de portocale îmbogățit cu calciu reduce în mod clar concentrația medicamentului în sânge, cercetătorii nu sunt încă siguri dacă acest fenomen are o semnificație clinică. Chiar și la niveluri mai scăzute, antibioticul ar putea fi în continuare eficient în a scăpa organismul de infecția care cauzează problema, cu un efect redus asupra rezultatului tratamentului.
Deși unii oameni de știință suspectează că sucul de portocale îmbogățit poate interfera cu absorbția aceleiași clase de antibiotice, nu se știe dacă băutura are un efect similar asupra altor antibiotice sau chiar asupra altor tipuri de medicamente.
Ce spune știința
De aproape un deceniu, medicii știu că componentele naturale ale sucului de grapefruit au un impact semnificativ asupra modului în care organismul metabolizează și descompune multe tipuri de medicamente. Consumul unei singure cești de suc de grapefruit poate duce la o creștere de nouă ori a concentrației unor medicamente în sânge.
Dar sucul nu numai că mărește concentrația anumitor medicamente în sânge; de asemenea, întârzie semnificativ eliminarea lor din organism. Ambele acțiuni pot crește frecvența și intensitatea efectelor secundare ale medicamentelor.
În urmă cu câțiva ani, medicii au descoperit “efectul grapefruit” – faptul că consumul de suc de grapefruit interferează cu modul în care acționează unele medicamente pentru tensiunea arterială. De atunci, medicii au descoperit că sucul de grapefruit poate spori efectele a peste 40 de medicamente diferite.
Recent, au apărut dovezi că sucul de portocale și de mere poate, de asemenea, să interfereze cu acțiunea anumitor medicamente. Și, în funcție de medicamentul pe care îl luați, efectele tratamentului dumneavoastră pot fi fie blocate, fie potențate.
Într-un studiu recent, oamenii de știință au studiat voluntari sănătoși care au luat un medicament care conținea ingredientul activ fexofenadină. Acesta este un antihistaminic utilizat pentru tratarea alergiilor.
Unii oameni au luat pastilele pentru alergii cu apă, în timp ce alții au băut suc de grapefruit, de mere sau de portocale. Sucurile i-au împiedicat pe oameni să absoarbă corect medicamentul, ceea ce înseamnă că au primit aproximativ jumătate din doza pe care ar fi trebuit să o ia. Sucul de grapefruit părea să aibă cel mai puternic efect.
Medicamentele care pot reacționa cu sucul de portocale, mere sau grapefruit includ unele antibiotice, medicamente de chimioterapie și beta-blocante.
Potrivit cercetătorilor, dacă luați medicamente și doriți să beți aceste sucuri, trebuie să faceți o pauză de patru ore înainte și după administrarea pastilelor. Așadar, dacă luați pastilele la prima oră dimineața, schimbați paharul de suc de portocale de la micul dejun la prânz.
În cazul în care există probleme grave
Iată alte câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți dacă luați medicamente pe bază de rețetă. Sucul de merișor poate spori efectele diluantelor de sânge, care sunt adesea prescrise persoanelor cu tensiune arterială ridicată. Acest lucru poate provoca sângerări periculoase.
Un grup de medicamente pentru întărirea oaselor în osteoporoză (bifosfonați) trebuie luat cu multă apă, în picioare sau stând în poziție verticală.
Nu trebuie să mâncați nimic timp de o jumătate de oră după ce ați luat pastilele. Unele medicamente au instrucțiuni destul de complicate. Persoanele care iau IMAO, un tip de antidepresiv, trebuie să evite anumite alimente, inclusiv brânza, carnea procesată și produsele din soia.
Important!
Cercetarea este importantă pentru medici, asistente medicale, farmaciști și pacienți. Profesioniștii din domeniul sănătății recunosc de mult timp necesitatea de a evalua interacțiunile potențial dăunătoare dintre diversele medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, medicamentele eliberate fără prescripție medicală, remediile pe bază de plante și suplimentele alimentare.
Dar este important să se țină cont de alimentele și băuturile din dieta pacienților și să se monitorizeze îndeaproape posibilele interacțiuni medicament-aliment.
Este deosebit de important ce se ia cu medicamentele atunci când se tratează boli grave, inclusiv pneumonia, meningita și alte boli care pun viața în pericol. Prin prescrierea unui medicament, medicul implică faptul că administrarea unei cantități strict specificate de medicament va avea efectul scontat.
Dar dacă beți suc, sifon sau cafea în loc de apă, o parte din medicament este neutralizată. Ca urmare, este posibil ca efectul să nu fie obținut și boala să progreseze.
De ce nu pot să beau lapte?
Se știe că și unele alimente și băuturi interacționează negativ cu medicamentele. Calciul care se găsește în lapte și în produsele lactate se leagă de unele medicamente, făcându-le mai puțin eficiente. Prin urmare, nu trebuie să luați medicamente doar cu lapte, ci chiar să îl beți imediat după ce ați luat multe medicamente.
Merită să ne amintim regula de aur – trebuie să treacă cel puțin 3-4 ore între administrarea de antibiotice, vitamine, suplimente de fier și multe alte medicamente și administrarea de lapte, kefir, iaurt și alte produse lactate.
De ce nu pot bea alcool?
Consumul de alcool împreună cu unele medicamente poate crește efectele secundare ale acestora, făcând combinația periculoasă. Dar pericolul de a lua medicamente cu alcool nu se limitează la acest fapt. Alcoolul, intrând în organism, este absorbit în sânge și descompus, neutralizat în ficat.
Majoritatea medicamentelor, absorbite tot din intestine, intră în sânge și apoi suferă transformări în ficat. Acest lucru solicită semnificativ organul, obligându-l să lucreze cu efort.
În plus, circulația simultană a drogurilor și a alcoolului în sânge poate duce la formarea unor compuși nedoriți care pot avea efecte neașteptate. Acest lucru amenință apariția greaței, a vărsăturilor și a semnelor de otrăvire. Și în plus, acești noi compuși pot fi alergeni, iar dezvoltarea ulterioară a reacțiilor va complica selecția medicamentelor și tratamentul bolilor.
Linkuri web privind evitarea cafelei, sucului sau a sucului atunci când luați pastile:
- https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/is-it-ok-to-take-medicines-with-soft-drinks-coffee-milk-or-juices-bs1017-527100/
- https://www.everydayhealth.com/photogallery/soda-alternatives.aspx
- https://www.webmd.com/sleep-disorders/caffeine-pills-what-to-know
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676152/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266969/
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.