22.5 C
București

Tensiunea arteriala crescuta: de ce este important sa mergeti la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii?

Date:

Share post:

Hipertensiunea arteriala este periculoasa, deoarece poate dura mult timp fara simptome, ceea ce duce la deteriorarea grava a arterelor si a organelor.

Este usor sa ignori o crestere a tensiunii arteriale sau dezvoltarea hipertensiunii pana cand apar complicatii de sanatate. Din nefericire, multi oameni nu apreciaza efectele daunatoare ale tensiunii arteriale ridicate asupra arterelor si organelor interne pana cand se dezvolta o boala de inima, apar leziuni renale sau se produce un accident vascular cerebral. Este important de stiut ca este necesara o programare la medic imediat ce este identificata tensiunea arteriala ridicata, chiar daca aceasta apare doar ocazional.

Cand este necesara o programare la medic?

Standardul oficial pentru tensiunea arteriala ridicata s-a modificat recent, propunandu-se ca valoarea limita sa fie coborata la 130/80 mmHg. Daca tensiunea creste periodic, dupa un stres sever, merita sa consultati un medic, cel putin telefonic. Daca presiunea depaseste din ce in ce mai mult valoarea limita, este necesar sa se faca o programare la medic, examinare si tratament.

Acesta nu include neaparat administrarea de medicamente. In stadiile initiale sunt bine ajutate de schimbari ale stilului de viata si de mijloace nemedicinale. Cu toate acestea, multi pacienti fac o programare la medic dupa ce au suferit o criza hipertensiva sau starea generala incepe sa sufere semnificativ, ceea ce face ca tratamentul sa fie mai dificil.

Dar chiar si in acest caz, respectarea tuturor recomandarilor si programarea regulata la medic, indeplinirea tuturor recomandarilor pot preveni complicatiile si pot reduce tensiunea arteriala la un nivel normal.

Tensiunea arteriala crescuta: de ce este important sa mergeti la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii?
Tensiunea arterială crescută: de ce este important să mergeți la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii? 5

Semne si simptome ale hipertensiunii arteriale

Problema cu diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale este ca majoritatea oamenilor nu simt ca au o tensiune arteriala ridicata in mod cronic. Ei trec in revista simptomele abia perceptibile ca fiind oboseala sau stres, lipsa de somn sau alte probleme.

Citeste si...
Fibroamele uterine: Totul despre cauze, diagnostic și tratament

Hipertensiunea este numita “ucigasul tacut”, deoarece perturba treptat activitatea arterelor si a organelor interne. Adesea, prima data cand un pacient afla ca are tensiune arteriala ridicata de mult timp este dupa ce are pentru prima data o criza hipertensiva.

La majoritatea oamenilor, hipertensiunea arteriala cronica se poate manifesta prin simptome abia perceptibile – dureri de cap, oboseala crescuta, intoleranta la vremea calda. Adesea, presiunea nu este masurata si hipertensiunea arteriala ramane netratata pentru perioade lungi de timp, iar aceasta progreseaza incet, dar constant, provocand tot mai multe daune.

O complicatie periculoasa, criza hipertensiva este o crestere brusca a tensiunii arteriale la 180/100-120 mmHg sau mai mult. Cefaleea severa, dispneea, sangerarile nazale si anxietatea marcata pot fi simptome insotitoare la criza.

Tensiunea arteriala crescuta: de ce este important sa mergeti la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii?
Tensiunea arterială crescută: de ce este important să mergeți la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii? 6

Hipertensiunea severa poate provoca, de asemenea, simptome precum dureri in piept sau de spate, slabiciune, dispnee, amorteala in anumite parti ale corpului sau tulburari de vorbire. Acestea ameninta cu consecinte grave (atac de cord sau accident vascular cerebral).

Leziuni arteriale pe fondul hipertensiunii arteriale

Ritmul cardiac normal este cuprins intre 60 si 90 de batai pe minut. Cu fiecare contractie, inima pompeaza sangele prin artere, vene si capilare – reteaua generala de vase de sange. Fluxul continuu de sange preseaza in mod constant pe peretii arterelor, iar aceasta forta este tensiunea arteriala.

Tensiunea arteriala ridicata apare atunci cand arterele mici numite arteriole, care regleaza fluxul sanguin in organism, devin mai rezistente. Fiecare artera devine usor mai stramta si mai ingusta, ceea ce obliga inima sa lucreze mai mult pentru a crea presiunea potrivita la periferie.

Cu cat fiecare artera mica devine mai rigida, cu atat mai rau se dilata si se contracta in functie de diversi stimuli. Din aceasta cauza, este mai rau la reglarea presiunii in timpul efortului, stresului si odihnei.

Citeste si...
Cum să previi sufocarea cu refluxul de acid în timp ce dormi
Tensiunea arteriala crescuta: de ce este important sa mergeti la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii?
Tensiunea arterială crescută: de ce este important să mergeți la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii? 7

Consecintele hipertensiunii arteriale

Daca cresterea presiunii este principala manifestare a patologiei, vorbim de hipertensiune arteriala. Consecintele sale pot fi devastatoare, iar scaderea tensiunii arteriale poate fi o modalitate de a preveni complicatiile grave.

Reducerea tensiunii arteriale in cazul hipertensiunii arteriale este deosebit de importanta pentru pastrarea vederii, reducerea riscului de afectare a rinichilor si de aparitie a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral. In schimb, hipertensiunea arteriala necontrolata poate scurta speranta de viata.

organicsfood.ro

Afectarea rinichilor este una dintre complicatiile grave ale hipertensiunii necontrolate. Tensiunea arteriala ridicata, care poate deteriora vasele de sange din rinichi, este a doua cauza principala de insuficienta renala.

Pierderea vederii, disfunctiile sexuale si leziunile arteriale periferice pot fi, de asemenea, rezultatul hipertensiunii necontrolate pe termen lung.

Tensiunea arteriala ridicata si creierul

Timp de mai multi ani, un grup de cercetatori a analizat efectele pozitive ale controlului intensiv al tensiunii arteriale. Scopul era de a obtine o tensiune arteriala sistolica (cifra superioara) mai mica de 130 si o cifra inferioara de mai putin de 90 mmHg pentru a preveni complicatiile specifice.

Pacientii care si-au monitorizat mai atent nivelul tensiunii arteriale au avut un risc redus de atac de cord, angina instabila, accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca, in comparatie cu persoanele ale caror niveluri de tensiune arteriala depaseau adesea 140/90 mmHg.

Controlul strict al tensiunii arteriale poate ajuta la pastrarea functiei cognitive a creierului si la reducerea riscului de accident vascular cerebral, sugereaza noi date.

Constatarile au fost publicate la 18 ianuarie 2019 in Journal of the American Medical Association. Controlul strict al tensiunii arteriale a redus riscul de dementa cu 17% in comparatie cu pacientii care nu erau foarte preocupati de controlul tensiunii arteriale.

Citeste si...
Tinerii sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale colesterolului ridicat și ale hipertensiunii arteriale

In plus, controlul strict al tensiunii arteriale a fost asociat cu o incidenta mai mica a tulburarilor cognitive moderate – definite la doar 19% dintre pacienti.

Tensiunea arteriala crescuta: de ce este important sa mergeti la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii?
Tensiunea arterială crescută: de ce este important să mergeți la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii? 8

Factori de risc pentru hipertensiune arteriala

Desi hipertensiunea arteriala este mai frecventa la varstnici, aceasta este tot mai des semnalata la adultii de varsta mijlocie si tineri. In plus, a fost raportata o tensiune arteriala crescuta la adolescenti si copii. Acest lucru se datoreaza, probabil, faptului ca tot mai multi pacienti sunt obezi.

Unii factori de risc pentru tensiunea arteriala ridicata nu pot fi controlati de catre pacient. Printre acestia se numara varsta inaintata, ereditatea nefavorabila, care cresc probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arteriala.

Risc mult mai mare de formare a hipertensiunii arteriale pe fondul unor boli cronice, cum ar fi diabetul, patologiile renale si sindromul de apnee in somn. Hipertensiune arteriala deosebit de periculoasa in timpul sarcinii, pe fondul acesteia, daca se dezvolta exlampsia, posibila moarte a mamei si a fatului.

Supraponderabilitatea sau obezitatea, precum si ducerea unui stil de viata sedentar cresc, de asemenea, riscul bolii. Fumatul, aportul excesiv de sare si consumul excesiv de alcool cresc, de asemenea, riscul de hipertensiune arteriala.

Sursa:

linkuri web care discuta despre hipertensiunea arteriala si de ce este important sa mergi la medic. Pericolele hipertensiunii arteriale includ:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Genuflexiunile va pot imbunatati semnificativ sanatatea, este nevoie doar de cateva minute pe zi

Se pare că statul ghemuit este mult mai sănătos decât statul pe scaun. Doar câteva minute pe zi,...

Totul despre meningita: cauze, simptome, tratament si preventie

Meningita afectează meningeul creierului și măduvei spinării, având simptome severe și necesitând tratament rapid. Acest articol detaliază cauzele, simptomele și metodele de tratament, oferind informații vitale pentru sănătatea ta.

Ce culoare ar trebui sa aiba urina: de ce este rosie, alba sau miroase urat?

Semnele problemelor vezicii urinare sau ale rinichilor pot fi descifrate din culoarea și mirosul urinei. Urina roșu-roz sau chihlimbar, precum și un miros neplăcut pot semnala afecțiuni grave. Iată ce ar trebui să știi.

Managementul nutritional in diabetul de tip 2

Nutriția joacă un rol foarte important în managementul diabetului de tip 2. Prin urmare, persoanele care suferă de...

Tromboza venoasa profunda: Cauze, simptome si riscuri majore.

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune frecventă care poate avea complicații grave. Află cum se formează, simptomele asociate și ce se întâmplă atunci când un cheag migrează spre plămâni. Informații esențiale pentru prevenție și cunoaștere.

Durerea la incheietura mainii – Indicii pentru consult medical si tratament

Dacă întâmpinați dureri la încheietura mâinii, cunoașterea cauzelor, simptomelor și opțiunilor de intervenție poate constitui diferența între recuperare rapidă și probleme de durată. Consultați un specialist pentru a evita progresia afecțiunii.

Ce indica valorile crescute de trombocite, leucocite si HSPV pentru sanatatea ta?

Nivelurile crescute de trombocite, leucocite și HSPV pot indica diverse probleme de sănătate. Informează-te despre cauzele posibile, tratament și cum să îți protejezi sănătatea.

Postul intermitent pentru diabet si sindromul metabolic

Diabetul zaharat și sindromul metabolic reprezintă afecțiuni cronice tot mai răspândite la nivel global, care afectează milioane de...