22.5 C
București

Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului si Beneficiile pentru Creier

Date:

Share post:

Acidul folic face parte din vitaminele B si participa la procese importante in fiecare etapa de dezvoltare a organismului. Este de cea mai mare importanta pentru sistemul nervos, care va anunta rapid despre disfunctionalitati. Care sunt simptomele unui nivel scazut de folat? La ce boli duce acest lucru? Ce alimente contin cel mai mult acid folic in dieta zilnica? Citeste in articolul de astazi.

Acidul folic este cea mai comuna denumire a compusului chimic, care mai este cunoscut si sub numele de vitamina B9, folat sau acid folic. Confuzia legata de nomenclatura l-a insotit inca de la deschiderea sa in 1930. Substanta izolata din drojdie a fost inregistrata pentru prima data ca “factor U” si “factor Willis”. La scurt timp dupa aceea, un alt grup de cercetatori a descoperit acelasi compus in spanac. Atunci a fost inventata denumirea general acceptata pana in prezent – acid folic (de la cuvantul latin folium – frunza).

Acidul folic – importanta pentru organism

Numeroase teste au aratat ca acidul folic este esential pentru:

  • buna functionare a sistemului nervos;
  • dezvoltarea completa a sistemelor nervos si scheletic in viata fatului;
  • producerea de globule rosii de dimensiunea necesara;
  • atenuarea efectelor secundare ale anumitor medicamente.
Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului si Beneficiile pentru Creier
Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului și Beneficiile pentru Creier 5

Care sunt riscurile carentei de vitamina B9?

Aportul de acid folic in organism este deosebit de important in timpul sarcinii. Deficitul poate duce la defecte grave ale fatului. Cu toate acestea, rolul sau nu se limiteaza la acest lucru – vitamina B9 este importanta pentru sistemul nervos in fiecare etapa a vietii unei persoane.

Acidul folic participa la formarea eritrocitelor (globule rosii), care sunt responsabile pentru transportul oxigenului in organism. Deficitul face ca celulele sanguine sa devina prea mari, afectandu-le functia. Acest lucru, la randul sau, duce la niveluri anormale de hemoglobina – anemie megaloblastica.

Citeste si...
8 moduri de a reduce numărul de calorii fără a le contoriza

In combinatie cu vitaminele B12 si B6, acidul folic participa la metabolizarea aminoacizilor. Lipsa acestuia poate duce la formarea de depozite in vasele de sange, ceea ce poate creste riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord. Influenta altor factori (alimente grase, fumat) joaca un rol mult mai mare in acest caz, dar deficitul de acid folic poate contribui la probleme ale sistemului circulator.

Unul dintre cele mai interesante studii a aratat, de exemplu, ca un nivel adecvat de vitamina B9 reduce riscul unui prim accident vascular cerebral, dar nu afecteaza incidenta accidentelor cerebrale ulterioare.

Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului si Beneficiile pentru Creier
Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului și Beneficiile pentru Creier 6

Simptomele deficientei de acid folic

Inainte de aparitia unor boli grave, deficienta de acid folic poate fi observata si contracarata eficient. Primele simptome sunt cel mai adesea neurologice si includ:

  • amorteala a picioarelor si a bratelor;
  • furnicaturi, “ace” sub piele;
  • dureri de cap;
  • lipsa de energie;
  • oboseala constanta;
  • vedere incetosata;
  • afte in gura.

Deficienta de acid folic este, de asemenea, asociata inevitabil cu slabirea functiilor cognitive – memorie, concentrare si capacitate de luare a deciziilor. Aceste simptome pot fi greu de observat, deoarece progreseaza lent si sunt de obicei de vina pentru noptile nedormite, stresul de la locul de munca sau tensiunea arteriala scazuta. Pe termen lung, deficitul de B9 duce la depresie si la alte tulburari de dispozitie.

Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului si Beneficiile pentru Creier
Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului și Beneficiile pentru Creier 7

Surse de acid folic in alimentatie

Unele dintre cele mai bogate surse de acid folic din alimentatie sunt leguminoasele – fasole, mazare si linte. Un pahar de fasole fiarta (aproximativ 200 g) este egal cu 33% din necesarul zilnic de vitamina B9. O sursa si mai buna este reprezentata de linte. Acidul folic se gaseste, de asemenea, in majoritatea legumelor cu frunze – spanac, salata verde, rucola. 30 de grame de spanac contin aproximativ 15% din valoarea zilnica a vitaminei – cam aceeasi cantitate ca 2 oua mari, o alta sursa de vitamina B9.

Citeste si...
Topul alimentelor dăunătoare pentru pancreas și cum să le evităm

Deficitul de acid folic nu reprezinta o amenintare pentru iubitorii de sfecla. 150 de grame de sfecla – aproape 40% din necesarul zilnic de acid folic. Alte surse valoroase de acid folic includ broccoli, varza de Bruxelles, nucile si semintele, portocalele, avocado si bananele.

Acidul folic, in ciuda originii sale vegetale, se gaseste, de asemenea, in carne. Cea mai bogata sursa animala este ficatul de vita. Mai putin de 100 g reprezinta mai mult de 50% din doza zilnica recomandata.

Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului si Beneficiile pentru Creier
Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului și Beneficiile pentru Creier 8

Acid folic – necesar zilnic

Trebuie remarcat faptul ca deficitul de acid folic este neobisnuit. Dupa cum puteti vedea din lista de mai sus, acesta poate fi gasit in multe alimente din dieta zilnica. Factorii legati de varsta care cresc riscul de niveluri scazute ale acestei vitamine includ alcoolismul si bolile sistemului digestiv.

Necesarul zilnic de acid folic depinde, de asemenea, in principal de varsta. Adultii si persoanele in varsta au nevoie de 400 mcg de vitamina B9 pe zi.

De obicei, nu este nevoie de suplimentarea deficitului de acid folic. Daca simptomele descrise mai sus persista pentru o perioada lunga de timp si capacitatile cognitive se deterioreaza, ar trebui sa luati in considerare schimbarea dietei sau administrarea unei doze suplimentare de vitamina B9. Cu toate acestea, aceasta decizie trebuie luata dupa consultarea medicului dumneavoastra, mai ales daca suferiti de boli cronice grave sau daca luati in mod constant alte medicamente.

organicsfood.ro

Link-uri web care discuta despre deficienta de vitamina B9, ale carei simptome includ furnicaturi ale pielii si scaderea functiilor cerebrale:

Citeste si...
Cum să clătiți corect orezul înainte de preparare pentru o textură perfectă și boabe separate

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Alimente Bogate in Zinc: Sanatate si Nutritie

Zincul joacă un rol crucial în îmbunătățirea sănătății și a sistemului imunitar. Află despre cele mai bune surse de zinc și cum să îți îmbunătățești dieta pentru o viață sănătoasă. Citește acum pentru a înțelege importanța zincului în alimentație!

De ce ar trebui sa mancati rosii iarna

Roșiile conțin apă, vitamine și antioxidanți care le fac extrem de benefice pentru organism. Consumul lor iarna previne deshidratarea, întărește sistemul imunitar, scade riscul de boli cardiovasculare și cancer. Iată motivele pentru care nu ar trebui să lipsească din alimentația de iarnă.

Protejeaza-ti culoarea parului: Aceste 4 produse cauzeaza incaruntirea prematura

Află cum unele produse din dieta ta pot cauza încărunțirea prematură a părului. Protejează-ți culoarea naturală a părului și fii conștient de riscurile alimentației.

5 Smoothie-uri sanatoase pentru curatarea colonului

Bucură-te de un colon sănătos cu aceste 5 smoothie-uri delicioase și naturale! De la verde detoxifiant la aloe vera revigorant, fiecare rețetă promovează o curățare eficientă și o sănătate optimă.

Fosfatidilcolina: Nutrientul Esential care Poate Transforma Sanatatea Ta

Fosfatidilcolina este un compus chimic prezent în mod natural în alimente precum ouăle, carnea roșie și cerealele integrale....

Ce sa mananci daca este greu de mestecat?

Navighează prin recomandările noastre de alimente delicioase și ușor de mestecat, ideale pentru cei cu probleme dentare, post-operații sau alte dificultăți în masticație. O abordare sănătoasă și variată pentru a mânca bine în orice situație.

Consumul de avocado – un potential factor de reducere a riscului de diabet la femei?

Potrivit unui nou studiu realizat în Mexic, consumul regulat de avocado poate avea un efect benefic asupra reducerii...

Descopera puterea produselor din zona ta: motive sa alegi alimente locale

Produsele locale nu sunt doar o alegere gustativă superioară, ci și o investiție în sănătatea ta și economia locală. Află cum alegerea alimentelor din zona ta poate aduce beneficii imense atât pentru tine, cât și pentru comunitatea ta.