Acidul folic face parte din vitaminele B si participa la procese importante in fiecare etapa de dezvoltare a organismului. Este de cea mai mare importanta pentru sistemul nervos, care va anunta rapid despre disfunctionalitati. Care sunt simptomele unui nivel scazut de folat? La ce boli duce acest lucru? Ce alimente contin cel mai mult acid folic in dieta zilnica? Citeste in articolul de astazi.
Acidul folic este cea mai comuna denumire a compusului chimic, care mai este cunoscut si sub numele de vitamina B9, folat sau acid folic. Confuzia legata de nomenclatura l-a insotit inca de la deschiderea sa in 1930. Substanta izolata din drojdie a fost inregistrata pentru prima data ca “factor U” si “factor Willis”. La scurt timp dupa aceea, un alt grup de cercetatori a descoperit acelasi compus in spanac. Atunci a fost inventata denumirea general acceptata pana in prezent – acid folic (de la cuvantul latin folium – frunza).
Acidul folic – importanta pentru organism
Numeroase teste au aratat ca acidul folic este esential pentru:
- buna functionare a sistemului nervos;
- dezvoltarea completa a sistemelor nervos si scheletic in viata fatului;
- producerea de globule rosii de dimensiunea necesara;
- atenuarea efectelor secundare ale anumitor medicamente.
Care sunt riscurile carentei de vitamina B9?
Aportul de acid folic in organism este deosebit de important in timpul sarcinii. Deficitul poate duce la defecte grave ale fatului. Cu toate acestea, rolul sau nu se limiteaza la acest lucru – vitamina B9 este importanta pentru sistemul nervos in fiecare etapa a vietii unei persoane.
Acidul folic participa la formarea eritrocitelor (globule rosii), care sunt responsabile pentru transportul oxigenului in organism. Deficitul face ca celulele sanguine sa devina prea mari, afectandu-le functia. Acest lucru, la randul sau, duce la niveluri anormale de hemoglobina – anemie megaloblastica.
In combinatie cu vitaminele B12 si B6, acidul folic participa la metabolizarea aminoacizilor. Lipsa acestuia poate duce la formarea de depozite in vasele de sange, ceea ce poate creste riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord. Influenta altor factori (alimente grase, fumat) joaca un rol mult mai mare in acest caz, dar deficitul de acid folic poate contribui la probleme ale sistemului circulator.
Unul dintre cele mai interesante studii a aratat, de exemplu, ca un nivel adecvat de vitamina B9 reduce riscul unui prim accident vascular cerebral, dar nu afecteaza incidenta accidentelor cerebrale ulterioare.
Simptomele deficientei de acid folic
Inainte de aparitia unor boli grave, deficienta de acid folic poate fi observata si contracarata eficient. Primele simptome sunt cel mai adesea neurologice si includ:
- amorteala a picioarelor si a bratelor;
- furnicaturi, “ace” sub piele;
- dureri de cap;
- lipsa de energie;
- oboseala constanta;
- vedere incetosata;
- afte in gura.
Deficienta de acid folic este, de asemenea, asociata inevitabil cu slabirea functiilor cognitive – memorie, concentrare si capacitate de luare a deciziilor. Aceste simptome pot fi greu de observat, deoarece progreseaza lent si sunt de obicei de vina pentru noptile nedormite, stresul de la locul de munca sau tensiunea arteriala scazuta. Pe termen lung, deficitul de B9 duce la depresie si la alte tulburari de dispozitie.
Surse de acid folic in alimentatie
Unele dintre cele mai bogate surse de acid folic din alimentatie sunt leguminoasele – fasole, mazare si linte. Un pahar de fasole fiarta (aproximativ 200 g) este egal cu 33% din necesarul zilnic de vitamina B9. O sursa si mai buna este reprezentata de linte. Acidul folic se gaseste, de asemenea, in majoritatea legumelor cu frunze – spanac, salata verde, rucola. 30 de grame de spanac contin aproximativ 15% din valoarea zilnica a vitaminei – cam aceeasi cantitate ca 2 oua mari, o alta sursa de vitamina B9.
Deficitul de acid folic nu reprezinta o amenintare pentru iubitorii de sfecla. 150 de grame de sfecla – aproape 40% din necesarul zilnic de acid folic. Alte surse valoroase de acid folic includ broccoli, varza de Bruxelles, nucile si semintele, portocalele, avocado si bananele.
Acidul folic, in ciuda originii sale vegetale, se gaseste, de asemenea, in carne. Cea mai bogata sursa animala este ficatul de vita. Mai putin de 100 g reprezinta mai mult de 50% din doza zilnica recomandata.
Acid folic – necesar zilnic
Trebuie remarcat faptul ca deficitul de acid folic este neobisnuit. Dupa cum puteti vedea din lista de mai sus, acesta poate fi gasit in multe alimente din dieta zilnica. Factorii legati de varsta care cresc riscul de niveluri scazute ale acestei vitamine includ alcoolismul si bolile sistemului digestiv.
Necesarul zilnic de acid folic depinde, de asemenea, in principal de varsta. Adultii si persoanele in varsta au nevoie de 400 mcg de vitamina B9 pe zi.
De obicei, nu este nevoie de suplimentarea deficitului de acid folic. Daca simptomele descrise mai sus persista pentru o perioada lunga de timp si capacitatile cognitive se deterioreaza, ar trebui sa luati in considerare schimbarea dietei sau administrarea unei doze suplimentare de vitamina B9. Cu toate acestea, aceasta decizie trebuie luata dupa consultarea medicului dumneavoastra, mai ales daca suferiti de boli cronice grave sau daca luati in mod constant alte medicamente.
Link-uri web care discuta despre deficienta de vitamina B9, ale carei simptome includ furnicaturi ale pielii si scaderea functiilor cerebrale:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22198-folate-deficiency
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/folic-acid-deficiency-anemia
- https://ada.com/conditions/folate-deficiency/
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.