Acidul folic face parte din vitaminele B și participă la procese importante în fiecare etapă de dezvoltare a organismului. Este de cea mai mare importanță pentru sistemul nervos, care vă anunță rapid despre disfuncționalități. Care sunt simptomele unui nivel scăzut de folat? La ce boli duce acest lucru? Ce alimente conțin cel mai mult acid folic în dieta zilnică? Citește în articolul de astăzi.
Acidul folic este cea mai comună denumire a compusului chimic, care mai este cunoscut și sub numele de vitamina B9, folat sau acid folic. Confuzia legată de nomenclatură l-a însoțit încă de la deschiderea sa în 1930. Substanța izolată din drojdie a fost înregistrată pentru prima dată ca „factor U” și „factor Willis”. La scurt timp după aceea, un alt grup de cercetători a descoperit același compus în spanac. Atunci a fost inventată denumirea general acceptată până în prezent – acid folic (de la cuvântul latin folium – frunză).
Acidul folic – importanță pentru organism
Numeroase teste au arătat că acidul folic este esențial pentru:
- buna funcționare a sistemului nervos;
- dezvoltarea completă a sistemelor nervos și scheletic în viața fătului;
- producerea de globule roșii de dimensiunea necesară;
- atenuarea efectelor secundare ale anumitor medicamente.

Care sunt riscurile carenței de vitamina B9?
Aportul de acid folic în organism este deosebit de important în timpul sarcinii. Deficitul poate duce la defecte grave ale fătului. Cu toate acestea, rolul său nu se limitează la acest lucru – vitamina B9 este importantă pentru sistemul nervos în fiecare etapă a vieții unei persoane.
Acidul folic participă la formarea eritrocitelor (globule roșii), care sunt responsabile pentru transportul oxigenului în organism. Deficitul face ca celulele sanguine să devină prea mari, afectându-le funcția. Acest lucru, la rândul său, duce la niveluri anormale de hemoglobină – anemie megaloblastică.
În combinație cu vitaminele B12 și B6, acidul folic participă la metabolizarea aminoacizilor. Lipsa acestuia poate duce la formarea de depozite în vasele de sânge, ceea ce poate crește riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord. Influența altor factori (alimente grase, fumat) joacă un rol mult mai mare în acest caz, dar deficitul de acid folic poate contribui la probleme ale sistemului circulator.
Unul dintre cele mai interesante studii a arătat, de exemplu, că un nivel adecvat de vitamina B9 reduce riscul unui prim accident vascular cerebral, dar nu afectează incidența accidentelor cerebrale ulterioare.

Simptomele deficienței de acid folic
Înainte de apariția unor boli grave, deficiența de acid folic poate fi observată și contracarată eficient. Primele simptome sunt cel mai adesea neurologice și includ:
- amorțeală a picioarelor și a brațelor;
- furnicături, „ace” sub piele;
- dureri de cap;
- lipsă de energie;
- oboseală constantă;
- vedere încețoșată;
- afte în gură.
Deficiența de acid folic este, de asemenea, asociată inevitabil cu slăbirea funcțiilor cognitive – memorie, concentrare și capacitate de luare a deciziilor. Aceste simptome pot fi greu de observat, deoarece progresează lent și sunt de obicei de vină pentru nopțile nedormite, stresul de la locul de muncă sau tensiunea arterială scăzută. Pe termen lung, deficitul de B9 duce la depresie și la alte tulburări de dispoziție.

Surse de acid folic în alimentație
Unele dintre cele mai bogate surse de acid folic din alimentație sunt leguminoasele – fasole, mazăre și linte. Un pahar de fasole fiartă (aproximativ 200 g) este egal cu 33% din necesarul zilnic de vitamina B9. O sursă și mai bună este reprezentată de linte. Acidul folic se găsește, de asemenea, în majoritatea legumelor cu frunze – spanac, salată verde, rucola. 30 de grame de spanac conțin aproximativ 15% din valoarea zilnică a vitaminei – cam aceeași cantitate ca 2 ouă mari, o altă sursă de vitamina B9.
Deficitul de acid folic nu reprezintă o amenințare pentru iubitorii de sfeclă. 150 de grame de sfeclă – aproape 40% din necesarul zilnic de acid folic. Alte surse valoroase de acid folic includ broccoli, varza de Bruxelles, nucile și semințele, portocalele, avocado și bananele.
Acidul folic, în ciuda originii sale vegetale, se găsește, de asemenea, în carne. Cea mai bogată sursă animală este ficatul de vită. Mai puțin de 100 g reprezintă mai mult de 50% din doza zilnică recomandată.

Acid folic – necesar zilnic
Trebuie remarcat faptul că deficitul de acid folic este neobișnuit. După cum puteți vedea din lista de mai sus, acesta poate fi găsit în multe alimente din dieta zilnică. Factorii legați de vârstă care cresc riscul de niveluri scăzute ale acestei vitamine includ alcoolismul și bolile sistemului digestiv.
Necesarul zilnic de acid folic depinde, de asemenea, în principal de vârstă. Adulții și persoanele în vârstă au nevoie de 400 mcg de vitamina B9 pe zi.
De obicei, nu este nevoie de suplimentarea deficitului de acid folic. Dacă simptomele descrise mai sus persistă pentru o perioadă lungă de timp și capacitățile cognitive se deteriorează, ar trebui să luați în considerare schimbarea dietei sau administrarea unei doze suplimentare de vitamina B9. Cu toate acestea, această decizie trebuie luată după consultarea medicului dumneavoastră, mai ales dacă suferiți de boli cronice grave sau dacă luați în mod constant alte medicamente.
Link-uri web care discută despre deficiența de vitamina B9, ale cărei simptome includ furnicături ale pielii și scăderea funcțiilor cerebrale:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22198-folate-deficiency
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/folic-acid-deficiency-anemia
- https://ada.com/conditions/folate-deficiency/
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.