16.9 C
București

8 Super iaurturi care iti vor revolutiona dieta si sanatatea

Date:

Share post:

Iaurtul este un aliment minune care abunda in probiotice benefice si calciu, un mineral esential in care multi romani sunt deficitari. In plus, in functie de tipul ales, iaurtul este si o sursa excelenta de proteine. Toate aceste calitati il fac ideal pentru sanatatea intestinala, osoasa, imunitatea si musculatura. Majoritatea iaurturilor sunt pline de beneficii nutritionale si sunt o gustare convenabila, ce poate fi savurata in preparate dulci sau sarate.

Totusi, unele tipuri de iaurt au un continut scazut de proteine, calciu si vitamina D si ridicate in zaharuri adaugate – nutrienti de luat in calcul atunci cand analizam impactul iaurtului asupra sanatatii. Cu atat de multe optiuni diferite de iaurt disponibile, poate fi coplesitor sa alegi varianta optima pentru tine. Insa nu trebuie sa fie asa! Iata un top al celor mai sanatoase iaurturi, evaluat pe baza produselor populare de pe piata si a compozitiei nutritionale pentru fiecare tip:

1. Kefir

Kefirul este un produs lactat fermentat care se situeaza in topul clasamentului din punct de vedere nutritional. Are de peste doua ori mai multe tulpini probiotice decat majoritatea celorlalte iaurturi, cu 12 culturi vii si active. In plus, este mult mai bogat in vitamina D si calciu. Fiecare portie contine aproximativ 20-30% din doza zilnica recomandata din fiecare, extrem de valoros avand in vedere deficitul de acesti nutrienti in randul romanilor. O portie are si circa 10 grame de proteine.

8 Super iaurturi care iti vor revolutiona dieta si sanatatea
8 Super iaurturi care îți vor revoluționa dieta și sănătatea 4

Chiar si pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, kefirul este o optiune viabila, intrucat procesul de fermentare elimina aproximativ 99% din lactoza. Ca gust, kefirul are o aroma mai acida decat majoritatea iaurturilor, asa ca poate necesita o perioada de acomodare daca esti obisnuit cu iaurtul traditional. Fiind lichid, este ideal pentru dressinguri de salata sau ca baza pentru smoothie-uri.

Citeste si...
Carnea în alimentația unui copil - Ghid complet pentru părinți

2. Iaurt islandez skyr

Iaurtul skyr din Islanda se remarca prin continutul ridicat de proteine, fiind excelent pentru cei care vor sa sustina recuperarea musculara dupa un antrenament intens sau sa promoveze satietatea. Continutul mare de proteine se datoreaza procesului de strecurare care elimina zerul in exces. Poti gasi skyr islandez in variante fara grasimi, cu continut scazut de grasimi si din lapte integral. Optiunile cu mai multa grasime vor fi in general mai cremoase si vor induce o satietate mai mare.

8 Super iaurturi care iti vor revolutiona dieta si sanatatea
8 Super iaurturi care îți vor revoluționa dieta și sănătatea 5

Dezavantajul iaurtului skyr este ca are un continut mai redus de calciu, majoritatea variantelor continand aproximativ 10% din doza zilnica recomandata per portie. Skyr-ul este un alt iaurt acru, cu aproape deloc lactoza, dar spre deosebire de kefir, are o textura super groasa, asa ca utilizarile sale sunt diferite. Majoritatea oamenilor savureaza skyr-ul islandez simplu sau amestecat cu fructe, granola si nuci.

3. Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc are un profil nutritional similar cu skyr-ul islandez, impartasind beneficii si dezavantaje asemanatoare. Are un continut minim de lactoza, aproximativ 10% din doza zilnica de calciu, cateva tulpini probiotice si este o sursa excelenta de proteine.

Totusi, iaurtul grecesc are in general putin mai putine proteine decat skyr-ul, deoarece este stors ceva mai putin. Drept urmare, textura iaurtului grecesc este usor mai subtire decat a celui islandez, dar ramane o optiune groasa, cu o aroma acida. Iaurtul grecesc are un continut variabil de grasime, deci alege varianta pe care o preferi. Continutul de grasime influenteaza in principal cremozitatea si continutul caloric, dar retine ca putina grasime te poate ajuta sa te simti satul mai mult timp.

4. Iaurt in stil australian

Spre deosebire de skyr-ul islandez sau iaurtul grecesc, iaurtul in stil australian nu este stors, la fel ca iaurtul traditional. Cu toate acestea, este mai cremos decat iaurtul traditional. Noosa – un brand popular de iaurt australian – obtine aceasta cremozitate folosind lapte integral, in timp ce alte marci il gatesc la foc mic si incet pentru a obtine cremozitatea fara a-l stoarce.

Citeste si...
Beneficiile consumului de lămâi asupra sănătății

Acest tip de iaurt tinde sa aiba un continut mai scazut de proteine decat cel grecesc sau islandez, nefiind stors, dar continutul exact depinde de brand. Ramane totusi o sursa buna de probiotice si calciu, fiind o alegere super nutritiva.

5. Iaurt din lapte de soia

In ceea ce priveste iaurturile non-lactate, cel din lapte de soia este cel mai dens din punct de vedere nutritional. Asta pentru ca este facut din lapte de soia, care este o sursa buna de proteine si calciu. Drept urmare, continutul de calciu si proteine al iaurtului din soia este comparabil cu cel din laptele de vaca. De asemenea, este lipsit de lactoza si are un continut scazut de colesterol. Ca bonus, are de obicei cateva grame de fibre si aproape deloc grasimi saturate.

In timp ce poti gasi usor iaurt din lapte fara zahar adaugat, este mai dificil in cazul iaurtului din soia. Chiar si varietatile simple tind sa aiba cateva grame de zahar adaugat pentru a ajuta la procesul de fermentare, intrucat soia are foarte putine zaharuri naturale.

6. Iaurt traditional

Pe masura ce alte tipuri de iaurt au devenit mai accesibile, iaurtul traditional a cazut in dizgratie. Cu toate acestea, el are in continuare valoare nutritionala. Iaurtul traditional este o sursa buna de probiotice si calciu. Are putin mai multa lactoza decat variantele stoarse, dar probioticele ajuta la digerarea lactozei, astfel ca persoanele cu intoleranta usoara la lactoza pot tolera adesea bine iaurtul traditional.

Cel mai mare dezavantaj este ca iaurtul traditional are un continut mult mai scazut de proteine decat alte optiuni lactate, cu doar aproximativ 5-8 grame per portie. In comparatie, majoritatea iaurturilor grecesti sau islandeze au 12-16 grame de proteine per portie. Intrucat iaurtul traditional nu este stors, are o consistenta mai subtire si mai putin acida decat variantele stoarse. Daca iti place iaurtul traditional, dar vrei mai multe proteine, poti oricand sa adaugi nuci, seminte de chia sau granola cu proteine.

organicsfood.ro
Citeste si...
Castanele de apă: Beneficii uimitoare pentru sănătate

7. Iaurt din lapte de cocos

La fel ca alte iaurturi, iaurtul din cocos are avantaje si dezavantaje. Cel mai mare dezavantaj al majoritatii iaurturilor din lapte de cocos este continutul scazut de proteine. Intrucat multi oameni apreciaza iaurtul pentru aportul de proteine, lipsa lor in iaurtul din cocos este notabila. Cu toate acestea, unele marci ofera iaurt de cocos cu proteine adaugate.

8 Super iaurturi care iti vor revolutiona dieta si sanatatea
8 Super iaurturi care îți vor revoluționa dieta și sănătatea 6

Iaurtul din lapte de cocos are si un continut mai ridicat de grasimi saturate. Asta pentru ca nucile de cocos sunt una dintre putinele surse vegetale de grasimi saturate. Totusi, unele studii sugereaza ca grasimile saturate din cocos nu cresc colesterolul precum tind sa o faca sursele animale.

Spre deosebire de iaurtul din lapte, cel din cocos are cateva grame de fibre. In plus, poate fi fortificat cu calciu si vitamina D si are un continut scazut de zahar. De asemenea, contine de obicei probiotice – la fel ca celelalte iaurturi din aceasta lista.

8. Iaurt din caju

Iaurtul pe baza de caju a castigat teren recent ca optiune non-lactata. Este facut prin amestecarea cajului cu apa pentru a obtine un “lapte” de caju, adaugarea de culturi active vii si lasarea la fermentat.

Din punct de vedere nutritional, acest tip de iaurt nu se situeaza in top, avand un continut relativ scazut de proteine, calciu si vitamina D. De asemenea, are si putine carbohidrati, cu exceptia cazului in care cumperi o varietate indulcita – caz in care continutul de carbohidrati si zahar adaugat va creste. Ghidul Alimentar pentru Americani recomanda limitarea zaharurilor adaugate la maximum 10% din aportul caloric total, asa ca este de preferat sa obtii carbohidratii din zaharurile naturale precum cele din iaurtul din lapte.

Citeste si...
Beneficiile sănătății oferite de varză: Un ghid complet

Cel mai mare beneficiu nutritional al iaurtului din caju este continutul excelent de grasimi nesaturate datorita cajului. Grasimile nesaturate pot ajuta la scaderea nivelului colesterolului, ceea ce reduce riscul de boli cardiace si accidente vasculare cerebrale. In plus, iaurtul din caju contine de regula probiotice benefice.

Cand vine vorba de alegerea celui mai bun iaurt pentru sanatatea ta, merita sa iei in considerare nevoile si preferintele tale nutritionale. Kefirul, iaurtul grecesc si skyr-ul islandez tind sa aiba cel mai mare continut de proteine si cea mai acida aroma, in timp ce iaurturile din soia, cocos si caju atrag mai mult consumatorii cu un regim plant-based.

Majoritatea iaurturilor sunt o sursa excelenta de probiotice, asa ca daca obiectivul tau este sa sustii microbiomul intestinal, practic nu ai cum sa gresesti. Savureaza iaurtul simplu, intr-un smoothie sau foloseste variantele simple pentru a prepara marinade si dressinguri. Experimenteaza cu diferite tipuri si arome, caci beneficiile nutritionale ale iaurtului fac din el o alegere inteligenta pentru o varietate de diete si obiective de sanatate!

Bibliografie:

  1. Prado MR, Blandón LM, Vandenberghe LP, et al. Kefir de lapte: Compozitie, culturi microbiene, activitati biologice si produse conexeFront Microbiol. 2015;6:1177. doi:10.3389/fmicb.2015.01177
  2. Departamentul de Agricultura al SUA. FoodData Central. Lapte de soia.
  3. Savaiano, D. Digestia lactazei din iaurt: Mecanism si relevantaThe American Journal of Clinical Nutrition. 2014;99(5):1251S-1255S. doi:10.3945/ajcn.113.073023
  4. Hewlings S. Cocoanele si sanatatea: Diferitele lungimi de lant ale grasimilor saturate necesita consideratii diferiteJ Cardiovasc Dev Dis. 2020;7(4):59. doi:10.3390/jcdd7040059
  5. Departamentul de Agricultura al SUA. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025.
  6. American Heart Association. Grasimi alimentare.
  7. Hadjimbei E, Botsaris G, Chrysostomou S. Efectele benefice ale iaurturilor si ale laptelui fermentat probiotic si potentialul lor alimentar functionalFoods. 2022;11(17):2691. doi:10.3390/foods11172691
  8. Astrup A, Geiker NRW, Magkos F. Efectele produselor lactate integrale si fermentate asupra bolilor cardiometabolice: Food is more than the sum of its partsAdv Nutr. 2019;10(5):924S-930S. doi:10.1093/advances/nmz069
Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Alimentele care cauzeaza celulita sau o pot agrava

Cu siguranță ai citit despre remediile de casă pentru tratarea și reducerea celulitei, dar s-ar putea să nu...

Cine nu poate manca produse lactate: laptele si nu numai este interzis

Laptele oferă numeroase beneficii, dar nu toată lumea îl poate consuma fără efecte secundare. Află care sunt contraindicațiile, cum se manifestă intoleranța la lactoză și ce înseamnă alergia la proteinele din lapte. Informații esențiale pentru sănătatea ta și a familiei tale.

Postul intermitent 16/8: tot ce trebuie sa stii despre aceasta abordare a dietei

Postul Intermittent 16/8: Strategii și avantaje. Descoperă cum această practică antică poate fi folosită astăzi pentru sănătate și slăbire. Explorează pașii și beneficiile esențiale aici.

Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului si Beneficiile pentru Creier

Acidul folic sau Vitamina B9 joacă un rol esențial în funcționarea creierului și sănătatea sistemului nervos. Carența poate duce la amorțeli, oboseală și scăderea funcțiilor cognitive. Consumă alimente bogate în folat, precum leguminoase, legume cu frunze verzi și carne pentru a evita aceste simptome.

7 Strategii Eficiente pentru Controlul Inflamatiei Cronice

Învață cum să gestionezi inflamația cronică printr-o nutriție adecvată și strategii de viață sănătoasă. Acest ghid oferă informații esențiale pentru o viață fără dureri și complicații.

Salata de curcan si varza rosie – reteta delicioasa si sanatoasa

Salata delicioasa de curcan si varza rosie este o alegere sanatoasa si rapida pentru o masa usoara. Citeste cum se prepara aceasta reteta gustoasa pas cu pas.

Ouale in alimentatie: Mituri, realitati si beneficiile uimitoare pentru sanatate

Ouăle au fost adesea în centrul dezbaterilor nutriționale. Află adevărul despre ouă, beneficiile lor pentru sănătate, și de ce acestea sunt recomandate în dieta zilnică. Beneficiile antioxidante ale ouălor pot combate inflamația și radicalii liberi.

Ce sa mananci daca este greu de mestecat?

Navighează prin recomandările noastre de alimente delicioase și ușor de mestecat, ideale pentru cei cu probleme dentare, post-operații sau alte dificultăți în masticație. O abordare sănătoasă și variată pentru a mânca bine în orice situație.