19.8 C
București

Condroitina: Suplimentul pentru dureri de osteoartrita

Date:

Share post:

Condroitina este unul dintre cele mai cautate suplimente pentru articulatii disponibile pe piata in prezent, datorita modului in care ajuta la reconstructia naturala a cartilajului si stimuleaza recuperarea tesuturilor dupa ranire sau exercitii fizice.

Fiind o componenta structurala importanta a cartilajului si una dintre substantele-cheie care permit articulatiilor sa reziste la presiune, condroitina este luata de multe persoane cu dureri articulare, osteoartrita si alte semne de “uzura” datorate imbatranirii. Este disponibila in mod obisnuit in formulele care contin suplimente similare si complementare, in special glucozamina si metilsulfonilmetanul (MSM).

Desi nu toate studiile au aratat ca condroitina este capabila sa ajute pe toti cei care se confrunta cu dureri articulare, multe studii arata ca sprijina eficacitatea si, de asemenea, siguranta sa.

Pe langa faptul ca ofera usurare celor care sufera de artrita, condroitina (si glucozamina) poate ajuta persoanele care se confrunta cu afectiuni precum durerea cronica de genunchi sau durerea sacroiliaca (durerea articulatiei SI) care provoaca disconfort in partea superioara a picioarelor si dureri de spate inferioare.

Ce este condroitina?

Condroitina este o substanta naturala care se gaseste in corpul uman si o componenta majora a cartilajului. Consumul de bulion de oase este probabil cel mai bun mod de a obtine atat glucozamina, cat si condroitina la domiciliu dintr-o sursa alimentara reala, motiv pentru care este recomandat ca parte a oricarui plan de dieta pentru artrita. Atunci cand se gaseste sub forma de supliment, condroitina poate fi fie derivata in mod natural din cartilajul animalelor (inclusiv de la vaci, porci sau rechini), fie produsa de om.

Forma de condroitina realizata in laborator se numeste sulfat de condroitina, care este o combinatie de condroitina si saruri minerale care ajuta la imbunatatirea absorbtiei sale.

Ce fac suplimentele de condroitina? Atat condroitina naturala, cat si cea fabricata in laborator, ajuta la construirea tesutului conjunctiv din tot corpul, inclusiv a celor care formeaza articulatiile si tractul gastrointestinal (GI). Deoarece actioneaza prin retinerea apei, beneficiile condroitinei includ ajutarea la adaugarea de lubrifiere si flexibilitate la tesuturile si articulatiile rigide sau deteriorate.

Cum functioneaza condroitina

Condroitina este o componenta majora a matricei extracelulare umane (ECM), care este o componenta prezenta in toate tesuturile si organele care asigura “scheletul” fizic al tesuturilor. ECM este compusa din apa, proteine si polizaharide.

Condroitina ajuta la legarea moleculelor de zahar si proteine si are un rol important in mentinerea integritatii structurale a tesuturilor. Principalul sau beneficiu si mecanism de actiune este stimularea regenerarii cartilajului, care este tesutul conjunctiv care amortizeaza capetele oaselor in articulatii.

In interiorul condroitinei se afla grupari de sulfat strans ambalate care formeaza o bariera ce poate rezista la compresie, socuri si chiar la sarcinile electrostatice care deterioreaza tesuturile. Condroitina este, din punct de vedere tehnic, o forma de carbohidrat complex, ceea ce ii confera capacitati de absorbtie a socurilor si a apei si o face cruciala pentru a permite miscarea articulatiilor/oasele fara frecare. Acesta este motivul pentru care pierderea condroitinei din cartilaj este o cauza majora a osteoartritei care degenereaza articulatiile.

Este, de asemenea, importanta pentru formarea tesuturilor in alte parti ale corpului, inclusiv pielea, tractul gastrointestinal si creierul. In ceea ce priveste matricea extracelulara a creierului, ajuta la stabilizarea sinapselor cerebrale normale si protejeaza creierul de leziuni. In urma unui traumatism la nivelul creierului, nivelurile de condroitina sunt crescute rapid pentru a ajuta la regenerarea de noi tesuturi pentru a inlocui terminatiile nervoase deteriorate.

Beneficii

1. Ajuta la tratarea durerilor articulare cauzate de osteoartrita

Estimarile arata ca peste 27 milioane de adulti din SUA traiesc cu osteoartrita, care este cel mai frecvent tip de artrita si boala articulara degenerativa care se caracterizeaza prin degradarea cartilajului si dureri articulare crescute. Sulfatul de condroitina este utilizat in mod obisnuit pentru a trata durerile asociate cu osteoartrita, in special formele care afecteaza parti ale corpului foarte sensibile, cum ar fi genunchii si mainile.

Citeste si...
Durerea de ovare după menstruație: cauze, simptome și când să mergi la medic

In general, studiile au aratat ca utilizarea condroitinei tinde sa provoace imbunatatiri modeste ale durerilor articulare pe parcursul a mai multor luni, desi unele persoane experimenteaza chiar mai multe beneficii si mai rapid – in special atunci cand combina mai multe suplimente impreuna si fac alte schimbari, cum ar fi o dieta pentru artrita pentru a trata simptomele.

Școala de Medicina a Universitatii din Utah a realizat cel mai amplu studiu clinic care a investigat efectele condroitinei si ale glucozaminei, numit “The Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT)”. Potrivit rapoartelor publicate de Centrul National pentru Sanatate Complementara si Integrativa, GAIT este primul studiu clinic multicentric la scara larga din SUA care testeaza efectele suplimentelor alimentare clorhidrat de glucozamina (glucozamina) si sulfat de condroitina de sodiu (sulfat de condroitina) pentru tratamentul osteoartritei genunchiului.

  • Studiul GAIT a comparat efectele glucozaminei si ale sulfatului de condroitina (utilizate separat si, de asemenea, in combinatie) cu efectele unui placebo si, de asemenea, cu cele ale unui medicament eliberat pe baza de reteta.
  • 16 centre de cercetare reumatologica din SUA si peste 1.500 de pacienti au participat la acest studiu, care a durat sase luni.
  • Pacientii au primit unul dintre cele cinci tratamente pe parcursul a sase luni, inclusiv utilizarea de glucozamina si condroitina, celecoxib (un medicament cu prescriptie popular utilizat pentru gestionarea durerii cauzate de osteoartrita) sau un placebo. Un raspuns pozitiv la oricare dintre tratamente a fost definit ca o reducere cu 20 la suta sau mai mare a durerii dupa sase luni, comparativ cu inceputul studiului.
  • Rezultatele studiului GAIT au aratat ca pentru participantii cu dureri moderate pana la severe, glucozamina combinata cu sulfat de condroitina a oferit o ameliorare semnificativa din punct de vedere statistic a durerii in comparatie cu placebo – aproximativ 79% au avut o reducere de 20% sau mai mare a durerii fata de aproximativ 54% pentru grupul placebo.
  • Condroitina si glucozamina au functionat, de fapt, pentru mai multe persoane decat a functionat prescriptia medicala – 70 la suta dintre participantii din grupul cu celecoxib au avut o ameliorare a durerii in comparatie cu placebo.
  • Cu toate acestea, pentru participantii din subsetul de durere usoara, glucosamina si sulfatul de condroitina pareau sa faca mai putin pentru a reduce durerea lor. Acesti participanti, in medie, nu au experimentat o ameliorare semnificativa din punct de vedere statistic a durerii, asa cum au facut-o cei cu dureri mai severe.

Rezultatele unui alt studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo care a aparut in Arthritis and Rheumatism a testat efectele condroitinei luate de 162 de pacienti simptomatici cu osteoartrita a mainii. Rezultatele au aratat ca pacientii care au avut dureri cronice la mana si care au luat zilnic 800 de miligrame de sulfat de condroitina (CS) au inregistrat in medie o ameliorare modesta a durerii, o reducere a rigiditatii matinale si imbunatatiri ale functionalitatii generale in decurs de trei pana la sase luni de utilizare regulata.

organicsfood.ro

Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca majoritatea pacientilor nu au experimentat efecte secundare adverse din cauza condroitinei, ceea ce adesea nu se poate spune despre alte medicamente analgezice care pot provoca efecte adverse cum ar fi ulcerul gastric, dependenta, probleme digestive, probleme de tensiune arteriala si multe altele. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca “CS imbunatateste durerea si functia mainii la pacientii cu OA simptomatica a mainii si prezinta un profil de siguranta bun”.

Citeste si...
Ce se întâmplă cu organismul la altitudine mare? Simptome și boli cauzate de hipoxie

2. Ajuta la recuperarea in caz de ranire si de exercitii fizice

Chiar si pentru persoanele fara osteoartrita, exista dovezi care sugereaza ca ca utilizarea condroitinei impreuna cu glucozamina ajuta la conservarea cartilajelor valoroase, diminueaza durerea, creste functia fizica si imbunatateste activitatile de ingrijire personala.

Aceasta poate reduce stresul articular in urma exercitiilor fizice sau a ranilor, ajutand organismul sa sintetizeze noi cartilaje, mentinand articulatiile flexibile si controland raspunsurile inflamatorii naturale ale organismului.

3. Imbunatateste vindecarea ranilor si sanatatea pielii

Condroitina si glucozamina sunt, de asemenea, utilizate impreuna pentru a ajuta la vindecarea ranilor, a defectelor legate de piele, a inflamatiilor pielii si chiar in medicina veterinara. Condroitina poate ajuta organismul sa produca colagen, care este esential pentru sanatatea pielii, pentru vindecare si pentru combaterea efectelor imbatranirii asupra pielii.

Tratamentele realizate cu condroitina si glucozamina sunt adesea utilizate pentru pansarea ranilor, chiar si a ranilor grave, plus aplicat peste zgarieturi, arsuri si leziuni pentru a mentine ranile umede si a favoriza o recuperare mai rapida. Unele studii au constatat chiar ca, la pacientii cu arsuri care necesita grefe de piele, utilizarea condroitinei in gelurile de tratament poate accelera timpul de vindecare si ajuta la controlul semnificativ al inflamatiei.

O alta substanta/supliment cu care poate fi combinata condroitina pentru a imbunatati sanatatea pielii este acidul hialuronic. Acidul hialuronic se gaseste in piele, in orbite, in toate oasele, in tesutul conjunctiv, in articulatii, tendoane si in structurile cartilaginoase din tot corpul – in special un tip numit cartilaj hialin, care acopera capetele oaselor si asigura amortizare. Este o substanta lubrifianta, transparenta, care este produsa de organism in mod natural pentru a creste umiditatea si a asigura elasticitatea si flexibilitatea.

Principalul mod in care acidul hialuronic ajuta imbunatati aspectul “tenului cronoimbatranit” (ten imbatranit din cauza expunerii la soare) este prin reducerea pierderii de apa si, prin urmare, a uscaciunii, a matretii, a ochilor sau a buzelor cazute si a sagacitatii/pierderii de volum. Puteti gasi lotiuni, creme, seruri si suplimente cu acid hialuronic vandute in magazinele de produse naturiste, in plus, acesta este si un ingredient natural din bulionul de oase,

Deoarece ajuta la formarea lichidului sinovial si poate tampona oasele, oferind in acelasi timp rezistenta la uzura, acidul hialuronic este, de asemenea, util pentru a reduce durerile si sensibilitatea asociate cu bolile degenerative ale articulatiilor.

Condroitina cu glucozamina

Condroitina si glucozamina sunt adesea folosite impreuna deoarece au mecanisme similare de scadere a inflamatiei si de tratare a durerii – in plus, sunt considerate foarte sigure si prezinta un risc scazut de efecte secundare. De asemenea, ati putea gasi formule realizate cu glucozamina, condroitina si MSM.

Ce este glucozamina si care este diferenta dintre ea si condroitina? Ca si condroitina, glucozamina este un compus antiinflamator natural care se gaseste in cartilajul uman si in tesutul conjunctiv. Din punct de vedere tehnic, glucozamina este un aminozahar pe care organismul il produce si il distribuie oriunde se afla tesutul. Este abundenta in mod natural in fluidele care inconjoara articulatiile si, sub forma de supliment, este vanduta in aceleasi scopuri ca si sulfatul de condroitina.

Studiile au constatat ca glucozamina are efecte de regenerare a cartilajelor si stimuleaza rezistenta si flexibilitatea articulatiilor. Sulfatul de glucozamina este forma cea mai des utilizata in prezent pentru tratarea durerilor articulare si a osteoartritei, care este o combinatie de glucozamina si saruri minerale pe care organismul le poate absorbi cu usurinta.

Citeste si...
Kinetoterapie împotriva obezității și excesului de greutate

La ce se utilizeaza glucozamina si condroitina? Condroitina utilizata impreuna cu glucozamina poate ajuta la scaderea simptomelor asociate cu pierderea colagenului si a cartilajului, care se gasesc in tendoane, articulatii, ligamente, piele si tractul digestiv. Aceste afectiuni pot include tendinita, bursita si asa mai departe.

La persoanele sanatoase, atunci cand cartilajul se deterioreaza din cauza suprasolicitarii, a unei leziuni sau a unei inflamatii, in mod normal se produce cartilaj nou pentru a-i lua locul. Din pacate, pe masura ce imbatranim, capacitatea noastra de a regenera cartilajul pierdut si de a repara tesutul conjunctiv deteriorat devine mai putin eficienta.

Atat la oameni, cat si la animale, glucozamina si condroitina stimuleaza productia de cartilaj nou si pot contribui, de asemenea, la reducerea inflamatiei in acest proces. Este eficienta glucozamina si condroitina? Pana in prezent, au fost efectuate mai multe cercetari in ceea ce priveste beneficiile glucozaminei, desi cele doua sunt foarte des combinate pentru rezultate mai bune. Atunci cand sunt luate impreuna, beneficiile includ:

  • reducerea durerilor articulare
  • imbunatatirea functionalitatii pentru pacientii cu artrita
  • imbunatatirea sanatatii pielii
  • functie digestiva mai buna
  • vindecarea oaselor
  • vindecarea mai rapida a ranilor

Suplimente si dozare

Suplimentele care contin condroitina pot purta mai multe denumiri diferite, in functie de formula specifica a produsului: condroitin glucozamina, sulfat de glucozamina si sulfat de condroitina sunt toate denumirile pe care le puteti intalni, de exemplu. In timp ce terminologia poate parea confuza, diferitele forme disponibile pot fi utilizate in mare parte in acelasi mod.

Cautati suplimente de condroitina in magazinele de produse naturiste, in marile detalii care vand suplimente sau online. Daca nu sunteti sigur daca condroitina sau glucozamina sunt potrivite pentru a le lua, intrebati mai intai furnizorul de servicii medicale – mai ales daca luati alte medicamente, cum ar fi analgezicele.

In acest moment, nu exista un aport zilnic recomandat pentru condroitina sau glucozamina. Studiul GAIT a folosit aceste suplimente in urmatoarele doze:

  • Glucosamina atunci cand este utilizata singura: 1.500 miligrame pe zi, administrate sub forma de 500 miligrame de trei ori pe zi.
  • Doza de sulfat de condroitina atunci cand se utilizeaza singur: 1.200 miligrame zilnic, administrate sub forma de 400 miligrame de trei ori pe zi. Alte studii au folosit doze de aproximativ 800 de miligrame pe zi si au observat totusi unele rezultate.
  • Glucozamina plus sulfat de condroitina combinate: aceleasi doze – 1.500 miligrame si 800-1.200 miligrame zilnic.
  • Toti participantii la studiul GAIT privesc, de asemenea, un analgezic fara prescriptie medicala (paracetamol), indiferent de grupul de tratament din care faceau parte. S-a constatat ca analgezicele eliberate fara prescriptie medicala sunt sigure in cazul utilizarii acestor doua suplimente, astfel incat participantilor li s-a permis sa ia pana la 4.000 de miligrame (tablete de 500 de miligrame) pe zi pentru a controla durerea, cu exceptia celor 24 de ore inainte de evaluarea durerii.

Riscuri si efecte secundare

Care sunt efectele secundare ale administrarii de glucozamina si condroitina? Atat glucozamina, cat si condroitina au fost gasite a fi la fel de sigure ca si placebo (pastile false sau pastile de zahar folosite in “studii oarbe”) si provoaca mai putine efecte secundare decat unele alte medicamente. Astazi, aceste suplimente sunt disponibile sub forma de tablete, capsule, pudra sau lichide si pot fi consumate in siguranta impreuna cu majoritatea medicamentelor sau cu alte suplimente alimentare.

Citeste si...
Aparatele dentare: răspunsuri la întrebări populare

Cu toate acestea, condroitina poate interactiona cu medicamentul anticoagulant (anticoagulant) warfarina (Coumadin), asa ca verificati cu furnizorul de asistenta medicala inainte de a lua acest supliment daca utilizati acest medicament.

Desi este putin probabil ca aceste suplimente sa provoace efecte secundare puternice si va pot ajuta sa va controlati durerea in mod natural, ele nu vor functiona neaparat pentru fiecare persoana. Prin urmare, ele nu ar trebui sa inlocuiasca celelalte medicamente pe care le luati decat daca ati discutat acest lucru cu furnizorul dumneavoastra de servicii medicale. Se pare ca aceste suplimente sunt cel mai utile atunci cand sunt utilizate pe termen lung si in combinatie cu alti factori de stil de viata – cum ar fi o dieta antiinflamatoare, exercitii fizice, stretching si reducerea stresului.

Pentru cea mai mare eficacitate, o marca de condroitina de inalta calitate care combina mai multe substante impreuna ar trebui sa fie luata timp de cel putin trei luni si utilizata in doze adecvate. Este mai probabil sa aveti efecte secundare ale condroitinei daca luati doze foarte mari, asa ca cititi intotdeauna cu atentie instructiunile de dozare.

Vestea buna este ca aceste suplimente sunt sigure de luat chiar daca ati avut probleme cu alte analgezice. Studiile arata ca utilizarea regulata a acestor suplimente timp de pana la trei ani prezinta un risc mic de efecte secundare.

Cat de mult beneficiu obtineti din administrarea lor depinde in cele din urma de nivelul initial de inflamatie, de gradul de deteriorare a articulatiilor pe care l-ati experimentat, de istoricul dumneavoastra medical si de alte alegeri legate de stilul de viata. Unele studii au raportat potentiale efecte secundare ale condroitinei (sau ale combinatiilor de glucozamina si condroitina) care includ: dureri abdominale, arsuri la stomac, somnolenta, dureri de cap si reactii alergice (in special daca aveti o alergie la crustacee).

Ganduri finale

  • Condroitina este o substanta naturala care ajuta la construirea cartilajului care ajuta la acoperirea capetelor oaselor si le permite sa alunece si sa se miste fara probleme.
  • La ce se utilizeaza sulfatul de condroitina? Beneficiile condroitinei includ sustinerea flexibilitatii si lubrifierii articulatiilor, ceea ce ajuta la recuperarea prin exercitii fizice si ajuta la combaterea inflamatiei, a rigiditatii si a durerii. Acesta poate fi utilizat in locul AINS la pacientii care au nevoie de tratament pe termen lung si de ajutor pentru gestionarea durerii, inclusiv cei care se confrunta cu artrita/osteoartrita sau leziuni cronice.
  • Glucozamina, condroitina si MSM sunt adesea folosite impreuna pentru a sustine sanatatea articulatiilor. Condroitina si glucozamina sunt ambele considerate a fi modalitati foarte sigure si eficiente de a diminua durerea articulara, in plus, sunt asociate cu mai putine efecte secundare decat majoritatea medicamentelor analgezice.
  • Majoritatea oamenilor nu experimenteaza efecte secundare ale condroitinei, totusi, unii nu vor observa imbunatatiri semnificative ale durerii atunci cand folosesc aceste produse.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Fibroamele uterine: Totul despre cauze, diagnostic si tratament

Fibroamele uterine afectează multe femei, dar nu toate prezintă simptome. Acest articol detaliază cauzele, simptomele și metodele de diagnostic și tratament.

Intepaturile la inima, cand trebuie sa mergi la medic

Înțepăturile la inimă sunt senzații de durere bruscă și ascuțită în zona pieptului, care pot provoca neliniște și...

Boala coronariana simptome, cauze, diagnostic si tratament

Boala coronariană, o afecțiune frecventă și gravă, necesită o înțelegere detaliată a simptomelor, cauzelor și opțiunilor de tratament. Aflați cum să recunoașteți semnele și să gestionați eficient această afecțiune, îmbunătățind calitatea vieții și prevenind complicații grave.

Tratamentul venelor varicoase: Cum sa previi si sa tratezi asteriscurile vasculare?

Venele varicoase reprezintă o problemă frecventă, debutând cu mici capilare dilatate. Află importanța tratării timpurii și metodele eficiente folosite în clinică pentru a combate această afecțiune și a evita complicațiile. Perfect pentru cei care doresc să înțeleagă și să acționeze proactiv.

Transpiratia arde grasimile? Sa aflam.

Descoperă adevărul despre legătura dintre transpirație și pierderea de grăsime. Află ce spune știința, cum să slăbești sănătos și de ce transpirația nu este întotdeauna egală cu arderea grăsimilor. Informează-te corect și atinge-ți obiectivele de fitness.

Durerea de spate este intotdeauna sciatica? De ce apare durerea de spate si cum sa o tratam

Dezvăluim mitul din spatele termenului "sciatică" și clarificăm diferența dintre acesta și radiculopatie. Dacă te confrunți cu dureri de spate, cunoașterea adevăratului diagnostic poate schimba totul. Informează-te corect și fii pregătit să înțelegi ce se întâmplă cu spatele tău.

De ce NU este bine sa faci patul dimineata?

Ai auzit vreodată că ar trebui să-ți lași patul nefăcut dimineața? Sună contraintuitiv, dar un studiu recent sugerează...

Exercitii Sigure pentru Miastenia Gravis

Miastenia gravis este o afecțiune autoimună care provoacă slăbiciune musculară și oboseală cronică, făcând activitatea fizică o adevărată...