Ce cauzează constipația si cum o prevenim?

Ce cauzează constipația si cum o prevenim?

Constipația este o afecțiune comună care poate afecta persoane de toate vârstele. Ea apare atunci când tranzitul intestinal este încetinit, cauzând durere abdominală, balonare și evacuări neregulate. În acest articol vom discuta despre cauzele constipației și cum poate fi prevenită prin schimbări simple în dietă și stil de viață. Nu ratați sfaturile noastre utile pentru a vă menține sănătatea digestivă!

Cel mai adesea, constipația apare dacă dieta dumneavoastră este săracă în fibre. Hidratarea și activitatea fizică pot juca, de asemenea, un rol. Constipația poate apărea, de asemenea, în cazul anumitor medicamente sau afecțiuni medicale care interferează cu funcționarea intestinelor dumneavoastră.

Acest articol discută cauzele potențiale, complicațiile și tratamentul constipatiei dure, precum și când să consulte un furnizor de asistență medicală.

Ce este constipația dură?

Constipatia dura este un scaun dur, asemănător cu pelete, care iese atunci când aveți o mișcare intestinală.

Scaunul își croiește drum prin tractul digestiv pe măsură ce organismul digeră și absoarbe substanțele nutritive din alimente și băuturi. Intestinul gros ajută la concentrarea scaunului prin absorbția apei. Dar dacă rămâne în intestinul gros prea mult timp, scaunul se usucă și arată ca niște pietre sau pietricele mici care pot fi într-o singură masă mare sau se pot rupe în bucăți mai mici (pietricele) de scaun.

Pe lângă faptul că scaunul dur este uscat și tare, alte simptome pot include:

  • Mișcări intestinale care sunt dificil sau dureroase pentru a trece
  • Defecații de mai puțin de trei ori pe săptămână
  • Senzația că nu toate scaunele au trecut
  • O dungă de sânge în scaunul dumneavoastră

Ce cauzează scaunul dur?

Scaunul cu pietricele este de obicei un semn de constipație. Constipația poate fi cauzată de factori alimentari și de stilul de viață, precum și de medicamente și condiții de sănătate.

Prea puține fibre

Mărimea scaunului este influențată de cantitatea de fibre pe care o consumați. Fibrele de origine vegetală din legume, fructe și cereale integrale adaugă volum la scaun, promovează fermentarea și creează un gel care împiedică scaunul să se spargă în bucăți.

Dacă aveți suficiente fibre în dieta dvs., scaunul dvs. ar trebui să fie moale, bine format și ușor de eliminat. Cu prea puține fibre, este mai probabil ca scaunul dumneavoastră să fie dur, întunecat, asemănător cu pietricele și dificil de eliminat.

Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) recomandă 38 de grame de fibre zilnic pentru bărbați și 25 de grame pentru femei sub 50 de ani, dar în medie adulții consumă mai puțin de 15 grame de fibre pe zi.

Dacă nu sunteți sigur de cantitatea de fibre pe care o consumați, încercați să țineți un jurnal alimentar sau să folosiți o aplicație pentru smartphone legată de dietă pentru a vă urmări aportul de fibre. În acest fel, puteți vedea dacă obțineți suficiente fibre și vă puteți crește aportul dacă este necesar.

Iată câteva alimente bogate în fibre pentru a adăuga la dieta dvs:

Alimente Grame de fibre
Linte 15.6 per cană
Avocado 7.8 per jumătate de cană
Zmeură 8 pe cană, crude
Mazăre verde 7 pe cană
Semințe de chia 5.5 per lingură
Fulgi de ovăz 4 per cană, fierte
Migdale 3.3 per 24 nuci
Semințe de in măcinate 1.9 per lingură

Creșteți treptat consumul pentru a evita balonarea și gazele. Suplimentele de fibre pot ajuta, de asemenea, dacă aveți în continuare constipație după ce ați crescut aportul de fibre.

Cele mai bune 5 suplimente de fibre din 2023, conform unui dietetician

Nu sunt suficiente lichide

Fibrele și apa lucrează împreună: Fibrele absorb apa, care înmoaie scaunul și adaugă volum, făcându-l mai ușor de eliminat. Dacă nu beți suficientă apă, este posibil să fiți deshidratat, ceea ce contribuie la scaunele uscate și tari.

Se recomandă ca bărbații să consume aproximativ 13 căni și femeile să consume zilnic 9 căni de lichide din toate sursele, care includ surse precum fructe, legume, ceaiuri din plante, sucuri, supe și băuturi fără cofeină.

Cu toate acestea, factori precum vârsta, greutatea corporală, nivelul de activitate, vremea și anumite condiții de sănătate pot necesita creșterea sau scăderea aportului de lichide. Dacă nu sunteți sigur cât de multă apă este potrivită pentru dumneavoastră, discutați cu un furnizor de servicii medicale.

Medicamente

Este posibil ca constipația dvs. să nu aibă nimic de-a face cu fibrele sau apa. În unele cazuri, medicamentele sau suplimentele pe care le luați pot modifica modul în care organismul dumneavoastră digeră alimentele.

Acestea includ medicamente cum ar fi:

  • Antiacide
  • Antidepresive
  • Blocanți ai canalelor de calciu
  • Diuretice
  • Suplimente de fier
  • Medicamente opioide
  • Medicamente pentru boala Parkinson

Dacă luați oricare dintre acestea și sunteți constipat, spuneți-i furnizorului dumneavoastră de asistență medicală. În unele cazuri, doza de medicament poate fi ajustată sau tratamentul poate fi modificat. Înmuietoarele de scaun pot ajuta, de asemenea, la ușurarea eliminării scaunelor.

Factorii legați de stilul de viață

Petrecerea multor ore stând la birou sau un stil de viață sedentar poate încetini digestia. În schimb, a fi activ stimulează tractul digestiv și menține puternici mușchii peretelui abdominal, ambele favorizând mișcările regulate ale intestinului.

Dacă sunteți blocat la un birou, ridicați-vă și mișcați-vă la fiecare oră sau cam așa ceva pentru a vă îmbunătăți digestia. De asemenea, ajută să faceți exerciții fizice în mod regulat, deoarece activitatea fizică favorizează mișcarea scaunelor prin intestine. Chiar și 30 de minute de activitate cu impact redus în fiecare zi, cum ar fi o plimbare vioaie, poate ajuta.

Fă-ți timp să mergi la baie dacă simți nevoia să mergi. Ignorarea impulsului poate agrava constipația.

De asemenea, puteți încerca să vă treziți mai devreme pentru a lua micul dejun, ceea ce poate favoriza mișcările intestinale înainte ca ziua să înceapă cu adevărat.

Sfaturi pentru a avea o mișcare intestinală confortabilă

Condiții de sănătate

Condițiile legate de constipație includ:

  • Diabet
  • Boala diverticulară
  • Hipotiroidism (glanda tiroidă hipoactivă)
  • Boala inflamatorie intestinală (IBD)
  • Sindromul colonului iritabil (IBS)
  • Scleroza multiplă (SM)
  • Boala Parkinson
  • Fibroame uterine
  • Cancer de colon

În astfel de cazuri, constipația este de obicei tratată cu dietă, exerciții fizice, laxative și/sau înmuiere a scaunelor. Tratamentul afecțiunii de bază este, de asemenea, crucial.

Complicații ale scaunului dur

Scaunul dur nu trebuie ignorat, deoarece constipația, dacă nu este tratată, poate duce la complicații, cum ar fi:

  • Hemoroizi: Vene umflate și inflamate în rect sau în anus, cauzate de efort.
  • Fisură anală: O ruptură sau o fisură în țesutul anusului care provoacă durere și sângerare la trecerea scaunului.
  • Prolapsus rectal: O porțiune a rectului (ultima parte a colonului) iese în afară prin orificiul anal
  • Impactul fecal: O stare de constipație prelungită în care scaunul uscat și tare este blocat în rect.

Opțiuni de tratament pentru scaunul dur

În cazul în care simptomele sunt ușoare sau scaunul dur apare și dispare, remediile de acasă pot rezolva problema. Dacă remediile de acasă nu rezolvă simptomele, ar putea fi necesare tratamente medicale.

Tratamente la domiciliu

Încercați aceste sfaturi pentru a trata constipația acasă:

  • Creșteți fibrele în dieta dumneavoastră: Alegeți în mod regulat fructe, legume, cereale integrale, nuci, fasole și linte.
  • Beți multe lichide: Beți mai ales apă, împreună cu băuturi fără cofeină, cum ar fi sucuri și ceaiuri din plante.
  • Fiți activi: Activitatea fizică zilnică ajută la stimularea tractului intestinal (peristaltism) pentru a promova mișcările intestinale.
  • Încercați medicamente fără prescripție medicală: Produse precum suplimentele de fibre, înmuiere a scaunelor și agenți osmotici (lapte de magnezie și Miralax) pot îmbunătăți regularitatea mișcărilor intestinale.
  • Încercați antrenamentul intestinal: Încercați să aveți o mișcare intestinală la 15 până la 45 de minute după micul dejun. Puneți-vă picioarele pe un scaun și folosiți baia imediat ce simțiți nevoia de a merge (nu încercați să vă rețineți).

Tratamente medicale

Împreună cu remedii la domiciliu, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate sugera:

  • Medicamente cu prescripție medicală: Pentru a crește lichidul din tractul digestiv sau pentru a ajuta colonul să deplaseze scaunul prin intestine.
  • Antrenament de biofeedback: Pentru reeducarea mușchilor implicați în efectuarea mișcărilor intestinale.
  • Chirurgie: Deși neobișnuită, recomandată dacă apar complicații

 

Când trebuie să consultați un furnizor de servicii medicale

A avea scaune mici, cu pietricele tari din când în când nu este, de obicei, nimic de îngrijorat. Cu toate acestea, discutați cu un furnizor de asistență medicală dacă acestea durează mai mult de două săptămâni și nu știți de ce.

Dacă scaunele tari, asemănătoare pietricelelor, sunt însoțite de simptome precum crampe, febră, greață, vărsături sau sângerare rectală, consultați imediat un furnizor de asistență medicală. Acestea ar putea fi semne ale unei probleme de sănătate mai grave.

Rezumat

Constipația cu scaune mici, tari, asemănătoare pietricelelor este în general un semn al unei diete sărace în fibre. Alți factori care contribuie includ consumul de prea puțină apă sau un stil de viață inactiv.

Anumite medicamente și afecțiuni medicale pot provoca, de asemenea, constipație, chiar dacă sunteți activ și consumați multe fibre.

Dacă constipația durează mai mult de două săptămâni și nu are o cauză cunoscută, adresați-vă unui furnizor de asistență medicală.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

organicsfood.ro

Articole similare:

Condroitina: Suplimentul pentru dureri de osteoartrită
Top 3 diferențe între probiotice și prebiotice
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health