Beneficiile consumului de humus asupra sănătății

Beneficiile consumului de humus asupra sănătății

Humusul este o pastă cremoasă pe bază de năut, susan și ulei de măsline, foarte populară în bucătăria mediteraneeană. Deși este adesea servit ca gustare cu legume proaspete, pâine și chipsuri, humusul conține o varietate de nutrienți care îi conferă o serie de beneficii pentru sănătate.

În acest articol vom explora care sunt aceste beneficii ale humusului și cum poate fi incorporat cu ușurință în alimentația zilnică, în cadrul meselor sau a gustărilor. Vom discuta despre proprietățile nutriționale ale humusului, care îl fac atât de benefic pentru organism.

Proprietățile nutriționale ale humusului

Principalele ingrediente din humusul tradițional sunt năutul, susanul și uleiul de măsline. Fiecare dintre acestea conține o varietate de nutrienți esențiali.

Năutul

Năutul, cunoscut și sub denumirea de garbanzo, este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre, precum și minerale ca fierul, calciul și zincul. De asemenea, năutul furnizează cantități considerabile de magneziu și acid folic.

Susanul

Susanul este un ingredient cheie în majoritatea tipurilor de humus. Acesta este obținut din semințele de susan și constitue o importantă sursă de grăsimi nesaturate, fibre, proteine, magneziu, fier, calciu, zinc și vitamina E. De asemenea, susanul conține fitosteroli, compuși vegetali ce contribuie la scăderea colesterolului.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este nelipsit din prepararea humusului în bucătăria mediteraneeană. Acesta este o bogată sursă de acizi grași mononesaturați, cei care cresc nivelul colesterolului bun HDL din sânge. Totodată, uleiul de măsline furnizează vitamina E și vitamina K.

8 beneficii surpriză ale consumului de humus

Beneficiile consumului de humus asupra sănătății
Beneficiile consumului de humus asupra sănătății 4

Iată care sunt cele mai importante 8 beneficii pentru sănătate asociate cu consumul regulat de humus:

1. Ajută la controlul glicemiei

Datorită conținutului ridicat de fibre, humusul are un indice glicemic scăzut. Astfel, carbohidrații se digeră mai lent, evitând creșterile rapide ale glicemiei după masă. Un consum regulat de humus poate ajuta la menținerea sub control a valorilor glicemice.

Citeste si...
10 Alimente care accelerează procesul de îmbătrânire: încearcă să le reduci în dieta ta

2. Îmbunătățește sănătatea intestinală

Fibrele din compoziția humusului acționează ca prebiotice, hrănind bacteriile benefice la nivelul intestinelor. Astfel, consumul de humus poate contribui la o mai bună funcționare a microbiomului intestinal.

3. Reduce inflamația

Datorită conținutului ridicat de sesamină, un antioxidant și antiinflamator puternic, humusul contribuie la reducerea proceselor inflamatorii din organism. De asemenea, acizii grași omega 3 din uleiul de măsline au proprietăți antiinflamatoare.

4. Ajută la pierderea în greutate

Prin combinarea humusului cu legume sau alte alimente cu conținut caloric scăzut putem diminua aportul caloric total al mesei. Astfel, humusul poate fi inclus cu succes într-o dietă de slăbire.

5. Îmbunătățește sănătatea inimii

Datorită conținutului scăzut de grăsimi saturate și ridicat de fibre solubile, humusul contribuie la reducerea colesterolului rău LDL din sânge. În același timp, grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline cresc nivelul colesterolului bun HDL.

6. Crește calitatea generală a dietei

Înlocuirea alimentelor mai puțin nutritive cu humus în cadrul meselor zilnice contribuie la creșterea calității generale a dietei. Studiile arată că persoanele care consumă regulat humus sau năut au o alimentație mai bogată în fibre, acizi grași polinesaturați, vitamine și minerale.

7. Este o bună sursă de fier

Năutul, susanul și sucul de lămâie folosite la prepararea humusului combinate formează o importantă sursă de fier. Astfel, humusul poate preveni instalarea deficitului de fier sau anemiei.

8. Susține sănătatea oaselor

Datorită conținutului generos de calciu și magneziu, precum și a altor minerale precum zinc și seleniu, consumul regulat de humus poate întări structura osoasă, prevenind instalarea osteoporozei.

organicsfood.ro

Posibile dezavantaje

Atât humusul cumpărat din comerț, cât și cel preparat acasă conțin sodiu, de obicei sub formă de sare de masă. Deși sodiul este un nutrient esențial pentru organism, consumul excesiv poate crește riscul de hipertensiune arterială. Prin urmare, este indicat să citim etichetele produselor și să monitorizăm aportul zilnic de sare.

Citeste si...
Aciditatea ne face mai veseli: cum ne influențează alimentele acre starea de spirit

Inspirație pentru gustări și mese cu humus

Beneficiile consumului de humus asupra sănătății
Beneficiile consumului de humus asupra sănătății 5

Iată câteva idei delicioase și ușor de pus în practică pentru integrarea humusului în alimentația zilnică:

  • Castrată proaspătă cu humus, roșii Cherry și busuioc
  • Sandviș din pâine integrală cu humus, avocado, roșii și rucola
  • Humus cu năut negru, usturoi și coriandru
  • Salată asortată de crudități cu dressing de humus
  • Humus de mazăre verde cu mentă
  • Cartofi dulci copți cu humus de fasole albă
  • Humus picant cu ardei iute și măsline kalamata
  • Lipie cu humus, falafel și salată de vinete
  • Orez integral cu legume la cuptor și humus de edamame
  • Clătite integrate cu humus de năut și spanac

Concluzie

Datorită proprietăților sale nutriționale, humusul este o opțiune extrem de sănătoasă și gustoasă care merită inclusă cât mai des în alimentație. Fie ca dressing pentru salate, fie ca umplutură pentru sandvișuri sau ca bază pentru o gustare delicioasă alături de crudități, posibilitățile de integrare a humusului în mesele zilnice sunt practic nelimitate. Profitați din plin de beneficiile acestui preparat original din bucătăria mediteraneeană!

Bibliografie Referințe:

Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.

Citeste si...
10 Beneficii ale consumului de alimente locale

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Beneficiile ceaiului asupra sănătății: Ce se întâmplă în corp atunci când bei ceai în fiecare zi
Beneficiile consumului de lămâi asupra sănătății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health