18.5 C
București

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte

Date:

Share post:

Care este primul gand care va vine in minte cand vine vorba de boala legionarilor? Cel mai probabil, va vin in minte asocieri cu Roma antica si cu soldatii sai. Din pacate, nu. Istoria bolii legionarilor a inceput mult mai tarziu si pe un continent complet diferit.

Nu are nimic de-a face cu legionarii si cu un hotel de lux

In 1976, Legiunea Americana si-a tinut conventia anuala obisnuita in Pennsylvania. La acea vreme, era cea mai mare organizatie de militari din lume, creata de veteranii Primului Razboi Mondial.

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
Construita la inceputul secolului al XX-lea, cladirea inalta de 19 etaje a fost un punct de reper pentru Philadelphia. Foto: ©SAHArchipedia

Organizatia nu era deloc saraca, asa ca membrii sai au ales pentru congresul lor luxosul si marele hotel Bellew Stratford. Construita la inceputul secolului al XX-lea, cladirea de 19 etaje a fost un punct de reper pentru Philadelphia. A fost numit cel mai high-tech hotel al vremii. Una dintre cele 735 de camere era un apartament luxos cu 11 camere, care era adesea ocupat de primii oameni de stat si de celebritati.

Dar a fost ales pentru intalnire nu datorita camerelor, ci datorita salii de bal, care la acea vreme era considerata una dintre cele mai bune si mai mari din America. Congresul a durat o saptamana. In total, au fost 4500 de persoane – participantii si familiile lor. Cand toti participantii s-au intors acasa, a aparut un mesaj despre moartea subita din cauza unei pneumonii fulgeratoare a unuia dintre ei.

Nu parea nimic ciudat. Doar o boala grava. Dar trei zile mai tarziu au aparut alti trei participanti cu simptome similare: febra de pana la 40ºC, semne de pneumonie si rezistenta completa la orice terapie cunoscuta la acel moment. In lunile urmatoare, au mai fost raportate inca sase decese, iar apoi inca paisprezece. In total, 29 de persoane au murit si 182 s-au imbolnavit grav.

Ceea ce era alarmant: cei mai apropiati si mai dragi dintre bolnavi nu erau infectati. Doar persoanele care se aflau in hotel s-au imbolnavit.

Pneumoniile comune sunt foarte contagioase. Și daca un membru al familiei este bolnav, atunci cel putin o forma usoara de raceala va fi in restul familiei. Aici nu au existat astfel de infectii.

Focare similare, dar nu atat de masive, cu simptome si conditii de aparitie similare, au mai avut loc inainte: in 1957, 1959, 1965, 1968 si 1974. Probabil ca acesta ar fi trecut neobservat, dar protestele publice de amploare si difuzarea activa de date nesigure si de teorii ale conspiratiei in presa au impus o actiune decisiva. Au inceput investigatiile medicale, toxicologice si patologice.

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
In momentul congresului, legionela se instalase in aparatul de aer conditionat al hotelului.

La inceput, s-a presupus o varianta de otravire cu metale grele, dar nu a fost gasita niciuna dintre cele 17 specii. Pentru o vreme s-a suspectat carbonilul de nichel, dar s-a dovedit ca probele din tesuturile corporale ale pacientilor erau parti ale instrumentelor medicale folosite la autopsii. Nici unul dintre microorganismele cunoscute nu a fost detectat.

Hotelul nu a supravietuit valului de negativitate si ingrijorarilor din partea presei si a publicului. Frecventarea sa a scazut la 4 %. Iar in toamna aceluiasi an a fost inchis. Misterul a fost elucidat in iarna anului 1976. Microbiologul Joseph McDade a descoperit o noua bacterie Gram-negativa intr-una dintre mostrele de tesut ale pacientului, care a fost numita Legionella – Legionella pneumophila. Aceasta fusese cunoscuta anterior (inca de la sfarsitul anilor ’40), dar anterior fusese suspectata doar in leziunile unor animale.

Mai tarziu s-a dovedit ca oamenii se mai intalnisera cu Legionella. Aceasta a provocat focare ale febrei misterioase Pontiac, numita dupa locul de origine. Grupuri de oameni care vizitau aceeasi piscina sau spa – acele locuri unde exista apa – se imbolnaveau. Se imbolnaveau mai ales persoanele cu varsta de peste 50 de ani, iar boala era asemanatoare gripei si nu se incheia cu moartea. S-a dovedit a fi cauzata de diferite legionellae, rude apropiate intre ele: Legionella pneumophila, Legionella feeleii si Legionella anisa.

Citeste si...
8 Cauze ale tensiunii arteriale fluctuante pe care trebuie să le cunoști

Cum se raspandeste boala

Boala se raspandeste prin aerosoli – un amestec de picaturi in aer. La momentul congresului, Legionella isi stabilise resedinta in aerul conditionat al hotelului. Dar nu doar asa, ci si in interiorul amibelor pe care le foloseste ca mijloc de transport. Amibele infectate au fost cele care au fost introduse in sistemul de aer conditionat.

In interiorul oamenilor, legionela se lasa preluata de celulele sistemului imunitar. La fel cum fac si amibele. Faptul ca se afla in interiorul unei astfel de “case” puternice le face invulnerabile la antibioticele cu care suntem obisnuiti.

Cine este Legionella

Agentul cauzal al infectiei – anaerobi gram-negativi mobili din genul Legionella.

Se cunosc in total 40 de specii, dintre care 22 sunt periculoase pentru om. 90% din cazurile de legioneloza sunt cauzate de Legionella pneumophila. Aceasta este, de asemenea, vinovata de cele mai grave tipuri de boala si de cauza tragediei de la hotelul Bellevue Stratford.

organicsfood.ro
Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
Se cunosc in total 40 de specii, dintre care 22 sunt periculoase pentru oameni.

In mediul extern, agentul patogen este destul de stabil. Acesta poate supravietui pana la 112 zile in medii lichide umede la o temperatura de 25 ºC. Pe masura ce temperatura scade, durata de viata nu face decat sa creasca. De exemplu, la 4 ºC poate trai pana la 150 de zile, dar isi pierde capacitatea de a se reproduce.

Avand in vedere amibele care traiesc in interior, solutiile dezinfectante conventionale nu pot ucide Legionella. Ștergerea de rutina cu inalbitor nu o va afecta. Legionella poate fi ucisa cu o solutie de cloramina 3%, care dureaza 10 minute. Solutiile de alcool 70% sau formalina 1% actioneaza mai rapid si isi vor face treaba in 1 minut.

Se poate face fata prin incalzire. Este important de retinut ca diferite temperaturi au efecte diferite asupra microbului. O cantitate mica de caldura poate provoca efectul opus – inmultirea si cresterea numarului de colonii.

 • Temperaturi de peste 70 ºC – moartea instantanee a tuturor microbilor.
 • Temperatura de 60 ºC – 90% din microbi sunt ucisi in 2 minute.
 • Temperatura de 50 ºC – 90% din microbi sunt ucisi in 80-124 minute (depinde de tulpina).
 • Temperatura 48-50 ºC – microbul supravietuieste, dar isi pierde capacitatea de reproducere.
 • Temperatura 32-42 ºC – temperatura ideala pentru cresterea si reproducerea microbilor.
 • Temperatura 25-32 ºC – temperatura buna pentru cresterea si dezvoltarea microbilor, dar nu foarte potrivita pentru reproducere.
 • Temperaturi sub 20 ºC – supravietuiesc, dar nu se dezvolta si nu se inmultesc.

Aceste cerinte de temperatura si habitatul lichid obligatoriu au creat un efect interesant. Conditiile de reproducere in rezervoarele artificiale create de mana omului s-au dovedit a fi mult mai bune decat habitatele naturale. Acesta este motivul pentru care focarele de legioneloza au devenit mai frecvente odata cu cresterea nivelului de progres al populatiei lumii.

Legionela prefera sa se instaleze in compresoarele de aer conditionat, dusuri, spa-uri, piscine, fantani, fantani, sisteme de ventilatie, bai si bai umede sau saune. Ele se gasesc adesea in aparatele de balneoterapie si fizioterapie, in umidificatoarele mari si in sistemele de climatizare.

In natura, traiesc in corpurile de apa dulce calda din tarile sudice. Nu supravietuiesc la temperaturi scazute si la inghet, dar se descurca bine la temperaturi normale pentru tropice (35 ºC). Rezervorului lor, amoeba, ii plac si temperaturile mai ridicate.

Cum va puteti infecta

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
Focare episodice apar in spitale atunci cand se efectueaza proceduri de fizioterapie sau intubatii.

Va puteti infecta doar prin inhalarea unui amestec aerosolizat care contine Legionella. Uneori, va puteti infecta de la solul umed afectat.

Important: o persoana sau un animal bolnav nu este contagios!

Acesta este motivul pentru care membrii familiilor participantilor care nu au fost la congres nu au fost infectati. Persoanele in varsta si calatorii se imbolnavesc cel mai des. Aproximativ 75-80% dintre cei care se imbolnavesc au peste 50 de ani, iar 70% sunt barbati. De cele mai multe ori, infectarea are loc in timpul calatoriilor, prin inhalarea de aerosoli contaminati din aerul conditionat al unui hotel sau al trenului.

Citeste si...
Apendicita - Ghid complet despre cauze, simptome, diagnostic și tratament

Focare episodice apar in spitale in timpul procedurilor de fizioterapie sau de intubatie. Va puteti infecta intr-un centru spa, parc acvatic, centru de balneoterapie – oriunde exista un mediu cald si umed. In mediul natural, infectia este contractata cel mai adesea pe santierele de constructii, in timpul saparii de gropi, fundatii, lucrari de teren sau drenarea mlastinilor.

Nu exista fluctuatii semnificative ale bolii in functie de perioada anului. In sistemele umede artificiale (cum ar fi aparatele de aer conditionat sau incalzitoarele de apa) se mentin constant aceiasi parametri de temperatura si umiditate a aerului.

Nu exista statistici complete privind incidenta legionelozei in lume. Acest lucru se datoreaza disponibilitatii reduse a sistemelor de testare si supravegherii slabe a epidemiilor in tarile in care boala este raspandita in conditii naturale – o serie de tari din Africa si America Latina. In medie, in Europa, America de Nord si Australia sunt raportate anual 10-15 cazuri de legioneloza la 1 milion de locuitori.

Unul dintre cele mai mari focare a fost in Rzeszów, Polonia. Atunci, 163 de persoane au fost infectate si 19 au murit. Contaminarea provenea din alimentarea cu apa a orasului. Apa a fost dezinfectata cu clor, la care Legionella este rezistenta.

Factori de risc

Legioneloza, desi este mai frecvent intalnita la persoanele adulte, trebuie sa fim constienti ca aproape nimeni nu este imun la aceasta boala.

Factorii de risc principali asociati acestei afectiuni sunt variati si includ:

 • Tabagismul;
 • Consumul regulat de alcool;
 • Imunodeficienta, indiferent de cauza – fie ca este vorba despre HIV, o imunodeficienta temporara survenita in urma unei boli recente sau un defect congenital al sistemului imunitar;
 • Anemia;
 • Bolile pulmonare sau ale cailor respiratorii superioare;
 • Boli cronice de orice natura;
 • Afectiuni oncologice;
 • Terapia cu medicamente hormonale, precum corticosteroizii;
 • Convalescenta post-transplant.

Exista de asemenea si factori de risc specifici pentru infectia dobandita in mediul spitalicesc, cum ar fi:

 • Intubarea traheala;
 • Procedurile chirurgicale;
 • Utilizarea unui ventilator mecanic;
 • Inserarea unei sonde nazogastrice;
 • Fibrobronhoscopia;
 • Folosirea oricarui echipament medical pentru diagnosticarea si tratamentul invaziv al afectiunilor pulmonare.

Este esential de inteles ca simpla efectuare a unei radiografii nu constituie un risc, insa utilizarea anumitor aparate medicale poate creste sansele de a contracta aceasta boala.

Cum se dezvolta boala

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
Boala se desfasoara ca o pneumonie severa, rezistenta la terapia antibiotica obisnuita.

Legionella patrunde in corpul uman prin tractul respirator impreuna cu aerul inhalat (cu particule de aerosol cu amibele si microbi). Microbul se fixeaza pe diferite parti ale sistemului respirator. Adancimea de patrundere in sistemul respirator depinde de marimea picaturilor de aerosol, de cantitatea de agent patogen si de particularitatile respiratiei. In cazul unei respiratii profunde, penetrarea va fi mai mare.

Uneori, agentul patogen patrunde in corpul uman impreuna cu instrumentele medicale. Legionella se fixeaza pe celulele tractului respirator si incepe sa se inmulteasca. In interiorul corpului uman, temperatura este tocmai ideala pentru acest proces – aproximativ 38 ºC. Apoi, cu ajutorul fluxului sanguin, agentul patogen patrunde in alte organe si sisteme. Cel mai adesea este vorba de rinichi, creier, ficat. In cazurile grave, apare septicemia – o prezenta permanenta a microbului in sange si infrangerea aproape a tuturor organelor.

Pot exista focare purulente secundare (focare de detasare) in orice loc al corpului uman. O astfel de afectiune este mortala!

Simptomele

Intervalul de incubatie al legionelozei se intinde de la 2 la 10 zile, perioada in care bacteriile legionella se ataseaza si incep sa se inmulteasca, fara a deteriora starea de sanatate a pacientului. Totusi, in cazuri particulare, aceasta poate ajunge pana la 16 zile.

Exista patru forme ale bolii care sunt intalnite mai des:

 • Boala legionarilor, cunoscuta si sub numele de pneumonie severa,
 • Alveolita acuta,
 • Febra Pontiac,
 • Febra Fort Bragg.

Mai putin frecvent, legioneloza se poate manifesta sub forma unor prezentari subclinice sau sistemice extinse. In aceste situatii, pacientii pot suferi de afectari multiorganice sau chiar de septicemie. Simptomele initiale ale legionelozei sunt generale si se pot confunda cu cele ale altor infectii, incluzand febra, frisoane, o slabiciune accentuata, dureri musculare si cefalee. Pe masura ce boala avanseaza, ea poate lua una dintre cele patru forme principale, in functie de tulpina specifica de legionella contractata.

Citeste si...
Ritmul Cardiac de Ardere a Grăsimilor: Cum să Obții Rezultatele Dorite?

Boala legionarilor

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
In timpul tusei, sunt caracteristice dureri puternice in spatele sternului, creste frecventa respiratorie, creste dispneea.

Pneumonia severa care nu raspunde la tratamentul antibiotic standard se manifesta prin simptome initiale acute:

 • Febra poate atinge pragul de 40ºC,
 • O slabiciune extrema, ajungand pana la incapacitatea de a parasi patul,
 • Dureri de cap intense,
 • Inapetenta,
 • Episoade de diaree,
 • Mialgii pronuntate,
 • Frisoane insotite de transpiratii abundente.

De asemenea, pot aparea simptome neurologice, cum ar fi halucinatii, iluzii, stare de letargie si dificultati in articularea cuvintelor, dand senzatia de incoerenta (“terci in gura”). Comportamentul pacientului poate deveni agitat, cu accese de furie si fluctuatii brusce de dispozitie.

Fara interventie medicala, se agraveaza afectarea neurotoxica, evidentiata prin nistagmus sau paralizia muschilor oculari. Simptomele pulmonare se intensifica progresiv. Initial se observa o tuse seaca, urmata de expectoratie redusa, uneori cu striuri de puroi sau sange, si dureri toracice marcante in timpul acceselor de tuse. Respiratia devine mai frecventa si dificila, iar inspiratia poate fi insotita de flare nazal.

Complicatiile cardiace includ hipotensiunea si aritmii, cu alternanta intre tahicardie si bradicardie.

Problemele gastrointestinale afecteaza aproximativ 30% dintre pacienti. Diareea severa poate conduce la deshidratare si dezechilibru electrolitic, ceea ce complicatii suplimentare in functionarea inimii si mentinerea tensiunii arteriale.

Rata mortalitatii pentru aceasta afectiune este in jur de 30%, dar creste la 50% in cazul infectiilor nosocomiale, din cauza rezistentei la antibiotice dezvoltate de microorganismele din spitale, care sunt expuse frecvent la doze subterapeutice de medicamente antimicrobiene.

Alveolita acuta

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
Boala incepe ca o forma pneumonica – cu o crestere a temperaturii corporale si intoxicatie.

Boala incepe ca forma pneumonica, cu cresterea temperaturii corporale si intoxicatie. Apare tusea mai rapida si mai repede incepe sa se separe sputa mucopurulenta. Diferenta in aceasta forma este reprezentata de lezarea alveolelor.

Alveolele sunt structurile finale ale aparatului respirator. Ele arata ca niste bule mici, la peretele carora se apropie multe vase. Procesul de schimb de gaze se realizeaza tocmai in alveole. In peretele sau, molecula de oxigen din aerul inspirat se schimba cu o molecula de dioxid de carbon din sangele venos.

In legioneloza, eritrocitele si fibrina din vasele de sange adiacente se infiltreaza in lumenul alveolar. Se produce un edem si o scadere dramatica a functiei. Devine din ce in ce mai dificila eliminarea dioxidului de carbon si primirea de oxigen. Insuficienta respiratorie creste brusc. Cu o evolutie severa a alveolelor, pacientul moare, apare fibroza difuza a plamanului.

Febra Pontiac

O forma mai usoara de legioneloza care isi urmeaza cursul fara leziuni pulmonare sau deces. A fost denumita dupa orasul Pontiac, Michigan, unde a avut loc in 1968 o epidemie de o boala respiratorie necunoscuta pana atunci.

Debuteaza brusc cu febra de pana la 40ºC, intoxicatie severa, dureri de cap si dureri musculare. Nu exista leziuni pulmonare, dar patologia sferei nervoase este puternic exprimata. Pot exista ameteli, tulburari de somn si tulburari de constiinta. Pacientul isi pierde capacitatea de a-si coordona actiunile. La 3-5 zile temperatura scade, toate simptomele dispar treptat, dar starea de slabiciune si sanatatea precara raman pentru o perioada lunga de timp.

Febra Fort Bragg

Cea mai rara forma de legioneloza. A fost numita dupa Fort Bragg, un oras din California unde au aparut focare. Spre deosebire de celelalte forme, principalul simptom este o eruptie cutanata.

Boala debuteaza cu febra, dar nu la un numar atat de catastrofal ca in cazul celorlalte legioneloze. De cele mai multe ori aceasta ajunge pana la 38,5 ºC. Exista frisoane, slabiciune generala si scaderea poftei de mancare. Incepe tusea, apoi apare o eruptie pe piele sub forma de pete mari si mici hemoragii. Eruptiile pot fi pe orice parte a pielii. Ele dispar fara urma, fara sa lase scame sau pigmentare. Durata medie a bolii este de aproximativ 7 zile. Rezultatele fatale sunt extrem de rare.

Citeste si...
Aftele bucale: Tipuri, cauze, prevenire și tratament

Complicatii

Legioneloza prezinta riscuri semnificative datorita complicatiilor sale grave, care pot duce la deces in aproximativ 20% din cazuri:

 • Formarea de abcese pulmonare, caracterizata prin acumularea de puroi in tesuturile plamanilor;
 • Pleurita, reprezentand inflamatia membranei pleurale ce inveleste plamanii;
 • Endocardita, care se refera la deteriorarea stratului intern al inimii;
 • Șocul septic, o stare critica de urgenta medicala ce apare in urma intoxicatiei severe cu toxinele produse de agentii patogeni;
 • Sepsis, ce semnaleaza extinderea infectiei inflamatorii la nivel sistemic;
 • Insuficienta respiratorie, care intervine cand plamanii nu mai pot efectua schimbul de gaze eficient;
 • Insuficienta cardiovasculara, ce survine atunci cand inima nu mai poate pompa sangele adecvat in corp.

Diagnostic

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
Pentru diagnosticarea pneumoniei se utilizeaza radiografia si tomografia computerizata a toracelui.

Dat fiind caracterul sporadic al infectiilor cu legionella si lipsa unor epidemii sezoniere specifice, precum cele ale gripei, stabilirea diagnosticului poate prezenta anumite dificultati. Elementul cheie in procesul diagnostic este colectarea unui istoric medical detaliat. Este esential sa se determine momentul debutului simptomelor si locatiile vizitate de pacient in decursul a 7-10 zile anterior manifestarii bolii. De asemenea, se investigheaza posibilele cazuri similare in randul contactelor apropiate. Este crucial sa se noteze ca legioneloza nu se transmite de la individ la individ, ci se contracteaza exclusiv prin expunerea la surse de apa contaminata.

Pentru diagnosticarea pneumoniei, se recurge la radiografie toracica si tomografie computerizata. Prezenta bacteriei Legionella poate fi confirmata in laborator prin analiza culturala a probei de sputa sau prin examinarea microscopului unei probe recoltate din faringe. De asemenea, probele de lavaj bronsic, sange si urina pot servi drept esantioane pentru culturile bacteriene.

Tratament

Managementul terapeutic al formelor avansate de legioneloza se realizeaza exclusiv in conditii spitalicesti. Odata ce agentul patogen este identificat, se administreaza un regim antibiotic targetat, frecvent din categoria fluorochinolonelor, preferabil prin administrare intravenoasa pentru o eficienta maxima. In cazul manifestarilor mai blande ale febrei Pontiac, utilizarea antibioticelor nu este indispensabila, afectiunea rezolvandu-se spontan.

Abordarea terapeutica se concentreaza pe tratamentul simptomatic, vizand atenuarea efectelor toxice si obstructionarea evolutiei spre complicatii. Se poate recurge la oxigenoterapie pentru a suplini functia pulmonara deficitara, asigurand astfel saturarea adecvata a sangelui cu oxigen. In situatii critice, se intervine cu protocoale de analgezie si proceduri de reanimare.

Interventia terapeutica destinata eradicarii agentului patogen este augmentata prin strategii de detoxificare, prevenire si control al sangerarilor, cat si a insuficientelor respiratorii, cardiace si renale. Pentru corectarea perturbatiilor schimbului gazos se pot implementa terapii cu oxigen si, daca este necesar, ventilare mecanica.

Prevenire

Boala Legionarilor si Riscurile Aparatelor de Aer Conditionat Defecte
Intretinerea, curatarea si dezinfectarea regulata a unitatilor de racire in aerul conditionat si ventilatie.

Strategiile de preventie se concentreaza asupra supravegherii si controlului eficient al umiditatii in echipamente si spatii cu niveluri ridicate de umezeala.

Este esentiala intretinerea adecvata, curatarea periodica si dezinfectarea sistemelor de racire si de ventilatie. Instalarea filtrelor anti-drift previne acumularea si dispersia aerosolilor potential contaminanti. Este recomandat ca apa din cazanele neutilizate sa fie incalzita periodic la temperaturi de peste 90 ºC pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Monitorizarea si testarea apei din bazine si spa-uri trebuie efectuate constant pentru a detecta prezenta contaminantilor. De asemenea, este vitala eliminarea apei stagnante prin evacuarea sistematica din instalatiile inutilizate. Instrumentarul chirurgical si echipamentele de resuscitare necesita sterilizare frecventa pentru a elimina riscul de infectii.

Din nefericire, nu exista in prezent o metoda de preventie specifica, cum ar fi vaccinarea, pentru combaterea legionelozei.

Referinte:

Foto: © Freepik.com (cu exceptia cazului in care se mentioneaza)

Nu uitati!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca ti se pare util si interesant acest articol, il vom distribui printre reactiile de socializare pentru a citi si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

De ce apare durerea lombara acuta: cele mai probabile cauze

Durerea lombară este o problemă frecventă la adulți. Acest articol explorează cele mai comune cauze, de la leziuni la afecțiuni precum hernia de disc și sciatică, oferind soluții pentru ameliorarea simptomelor.

Visele umede: Ce sunt si ce le provoaca

Emisia nocturnă, cunoscută și sub numele de vis umed, îi jenează pe unii și îi intrigă pe mulți....

Cum sa ingrijesti corect picioarele la varstnici

Citește cele 20 de sfaturi practice pentru îngrijirea corectă a picioarelor la persoanele în vârstă și învață cum să previi durerile și să menții sănătatea picioarelor.

Migrena: cauze, simptome, tratament si prevenire

Informații detaliate despre prevenirea și tratamentul migrenei, cu sfaturi practice și abordări terapeutice moderne.

Crustele nazale – cauze, tratamente si sfaturi pentru a scapa de ele

Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești cu cruste neplăcute în nas? Deși par inofensive, aceste cruste pot...

Candidoza – cauze, simptome, tratament si prevenire

Candidoza este o infecție cauzată de ciuperca Candida, cel mai frecvent de specia Candida albicans. Această ciupercă face...

Stresul cronic: primele 8 consecinte. Cum sa reduci hormonii de stres?

Stresul cronic are consecințe grave pentru sănătatea fizică și mentală. Află care sunt cele mai importante 8 consecințe ale stresului prelungit și cum poți reduce eficient nivelul hormonilor de stres prin câteva schimbări simple în stilul de viață.

Gastrita: cauze, simptome, tratament si prevenire

Gastrita, o afecțiune frecvent întâlnită, este adesea legată de infecția cu Helicobacter Pylori. Aflați despre simptomele, cauzele și tratamentele eficiente disponibile. Citeste acum pentru a înțelege mai bine această problemă de sănătate.