În timpul sarcinii, mamele sunt deosebit de vulnerabile la îngrijorare și anxietate cauzate de o varietate de motive, de la probleme de sănătate până la relațiile cu partenerii lor.
Emoțiile negative acumulate se pot transforma într-un stres cronic, periculos atât pentru sănătatea viitoarei mame, cât și pentru cea a bebelușului ei. Șocurile emoționale puternice pot duce nu numai la complicarea cursului sarcinii, dar se pot reflecta și într-o sarcină dificilă și un travaliu prematur. Ele se reflectă în caracterul viitorului bebeluș – cu o mare probabilitate ca acesta să crească anxios și retras.
De aceea, este foarte important ca viitoarea mamă să fie capabilă să-și controleze starea emoțională, să recunoască la timp semnele de disconfort și să ia măsuri pentru a le elimina. Este bine dacă este posibil să se ajungă la calm și armonie în mod independent. Dar, din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Și aici o femeie ar trebui să renunțe la timiditatea falsă și să caute ajutor de la specialiști.
După ce a analizat starea actuală a pacientului, medicul va putea recomanda atât metode nemedicinale, cât și medicamente pentru a ușura stresul. În marea majoritate a cazurilor, remediile naturale blânde pe bază de plante sunt suficiente pentru a restabili fondul emoțional. În cazuri rare, este necesar să se ia medicamente mai puternice – decizia de a le prescrie unei femei însărcinate este întotdeauna convenită cu un ginecolog, un terapeut și un psihiatru (psihoterapeut).
Este important să înțelegem cum o viitoare mămică se poate ajuta singură să facă față stresului pe cont propriu și când este momentul să ceară ajutor medical. Pentru a face acest lucru, haideți să înțelegem ce este stresul și de ce este atât de dăunător pentru organism.
Stresul: bun și rău
Stresul este o reacție naturală a organismului nostru la diverși factori nefavorabili, exprimată prin creșterea frecvenței cardiace și a ritmului respirator, creșterea tensiunii arteriale și alte procese care au loc ca urmare a eliberării diferitelor substanțe biologic active (în principal adrenalină).
Această reacție a fost moștenită de la strămoșii îndepărtați, pentru care stresul ne-a ajutat să mobilizăm forțele de apărare pentru supraviețuire – să atacăm inamicul sau să fugim de el.
Astăzi nu mai trebuie să fugim de animalele sălbatice, dar omul modern se confruntă în continuare în mod constant cu situații stresante. În acest caz, chiar și emoțiile pozitive luminoase pentru organism pot fi supărătoare.
Un impact deosebit de nefavorabil reacția la stres poate avea asupra corpului unei femei însărcinate, astfel încât chiar și un stres „bun” în perioada de așteptare a copilului este nedorit.
Principalele semne ale stresului
Este necesar să se împartă stresul acut (reacție pe termen scurt la o anumită situație) și stresul cronic (rămânerea pe termen lung într-o stare de disconfort).
Dacă reacția acută la stres este mai mult sau mai puțin clară, atunci stresul cronic, nu mai puțin periculos pentru mama însărcinată și copilul ei, trece adesea neobservat. El poate fi recunoscut prin următoarele semne:
- Gânduri neliniștitoare intruzive, de care este imposibil să scapi. Acestea se pot referi la orice, de la anxietatea legată de finanțe până la grijile legate de propriul aspect.
- Palpitații cardiace, dureri de cap, amețeli și vârfuri ale tensiunii arteriale.
- Sentimente de pierdere a controlului asupra situației, agitație, incapacitatea de a te relaxa și de a te odihni complet.
- Tulburări ale somnului, ale apetitului, ale scaunului.
- Lipsa bucuriei de a trăi, nervozitate, teamă copleșitoare.
În cazul în care viitoarea mamă are cel puțin câteva dintre aceste simptome, atunci întârzierea scăpării de stres nu merită.
Pericolul stresului în timpul sarcinii
Stresul cronic afectează atât sănătatea mamei, cât și a copilului, indiferent de trimestrul de sarcină. Ce poate amenința îngrijorarea și anxietatea constantă?
- Din cauza imunității slăbite crește numărul de infecții virale respiratorii acute, exacerbează bolile cronice.
- Starea psihologică a mamei poate afecta starea fătului și chiar provoca complicații în timpul travaliului. Adesea, nașterea femeilor care au experimentat un stres cronic în timpul sarcinii, se termină cu o cezariană de urgență.
- Șocurile nervoase severe pot provoca o amenințare de întrerupere a sarcinii și chiar cauza travaliului prematur
- Adrenalina, care este produsă în situații stresante, îngustează vasele de sânge. Acest lucru poate duce la o lipsă de oxigen la nivelul fătului (hipoxie). Iar ea, la rândul ei, devine cauza problemelor neurologice și a patologiei organelor interne la copil.
- Anxietatea constantă duce la o creștere a hormonului de stres, cortizolul. Acest lucru crește riscul de boli de inimă la copil.
- Stresul în timpul sarcinii afectează, de asemenea, formarea sistemului nervos al fătului. În viitor, bebelușul poate avea probleme cu memoria, atenția și gândirea.
Ce sedative pot fi luate în timpul sarcinii
Pentru a face față stresului viitoarea mămică poate ajuta diverse preparate medicale. Dar, înainte de a începe să le luați, trebuie să consultați întotdeauna un medic, altfel există riscul de a vă face rău dumneavoastră sau copilului.
În primul trimestru, fătul își formează toate sistemele și organele, așa că în această perioadă sunt prescrise, de obicei, sedative naturale. Acestea pot fi colecții de plante pe bază de:
- mentă sau melisa;
- măceșe;
- mușețel;;
- valeriană;
- frunze de urzică.
În unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente care sunt permise în timpul sarcinii:
- Magneziu B6 – are un efect favorabil asupra sistemului nervos, ajută la ameliorarea tonusului în uter și la eliminarea crampelor;
- Glicina – normalizează circulația cerebrală și somnul, ajută la calmare.
Important: dozajul oricărui medicament și durata de administrare trebuie să fie stabilite numai de către un medic. Automedicația în timpul sarcinii este extrem de periculoasă!
Viitoarele mame trebuie să rețină că lupta împotriva stresului necesită o abordare globală. Adesea, un singur medicament nu este suficient. Trebuie să vă reconsiderați dieta și regimul zilnic. În plus, este important să aveți grijă în mod constant de sănătatea dvs. psihologică.
Prevenirea stresului
Evitarea unei stări de anxietate și alungarea gândurilor anxioase este mai ușoară dacă urmați câteva recomandări simple:
- Calm conștient – încercați să fiți mai puțin nervos, mai ales pentru fleacuri. Amintiți-vă că propria sănătate și sănătatea copilului sunt acum mai importante decât toate problemele din jur.
- O alimentație corectă și echilibrată vă va ajuta să faceți față mai ușor stresului. Viitoarea mamă trebuie să se asigure că are suficiente vitamine și oligoelemente. Iar dieta trebuie să includă produse bogate în vitaminele B, seleniu, calciu și magneziu. Acestea sunt cerealele, legumele, ouăle, produsele lactate și carnea albă.
- Practicile de respirație sunt una dintre cele mai bune modalități de a recăpăta rapid echilibrul emoțional. Puteți găsi cu ușurință aceste tehnici online sau le puteți învăța la un curs de yoga. Ele vor ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, la ameliorarea tensiunii musculare și emoționale.
- Emoții pozitive pe tot parcursul zilei. Amintiți-vă ce vă place să faceți și faceți-o mai des. Sarcina este o ocazie excelentă pentru a învăța un nou hobby, cum ar fi cusutul, tricotatul sau broderia. O astfel de muncă monotonă are efectul meditației – vă permite să vă concentrați și să vă distrageți atenția de la sentimentele negative.
- Plimbarea – încercați să petreceți mai mult timp în aer liber. Plimbările regulate vă vor ajuta să scăpați de gândurile intruzive, să vă ridicați starea de spirit și să obțineți o încărcătură de vigoare și energie.
- Comunicarea – nu rămâneți singur cu problemele, găsiți sprijin din partea familiei sau a prietenilor. Un dialog plăcut ajută să priviți problemele din cealaltă parte și să vă abstractizati de ele.
- Masajul gâtului, al brațelor, al picioarelor sau al capului are un efect calmant și ameliorează tensiunea. Folosirea unui ulei esențial relaxant poate contribui la sporirea efectului său. De exemplu, pin, citrice, lavandă sau lemn de santal.
- Unul dintre motivele de stres în timpul sarcinii este teama de naștere. Puteți face față acesteia participând la cursuri speciale pentru viitoarele mame. Puteți discuta cu alte mămici și puteți învăța cum să faceți față diferitelor scenarii de naștere. Pe lângă sprijin, acest lucru vă va oferi o ușurare a incertitudinii înfricoșătoare.
Stresul constant este, de asemenea, periculos, deoarece se poate transforma în depresie, care nu este ușor de înfruntat în timpul sarcinii, mai ales atunci când viitoarea mămică are restricții severe în ceea ce privește administrarea de medicamente.
Sarcina și depresia
În perioada delicată a sarcinii, utilizarea antidepresivelor poate fi uneori necesară și, în astfel de situații, medicul poate recomanda continuarea tratamentului. Este posibil ca anumite medicamente să fie schimbate cu alternative mai sigure sau ca dozajul să fie ajustat.
O depresie neresolvată pe durata sarcinii poate compromite legătura emoțională cu nou-născutul și poate crește reticența în a îngriji copilul după naștere. Mai mult, există riscul de a induce naștere prematură, de a afecta greutatea la naștere a bebelușului și de a declanșa alte complicații.
Dacă depresia se manifestă în timpul sarcinii, abordarea va fi personalizată de către specialist. De obicei, se optează pentru un plan de tratament multifacetic:
Consultanța psihologică și metode non-medicamentoase cum ar fi art-terapia pot juca un rol crucial. Prin art-terapie, desenul devine un instrument de exprimare și eliberare a tensiunilor emoționale, ajutând la combaterea fricii și anxietății. Această formă de terapie este adesea ghidată de un profesionist cu experiență în domeniu.
Tratamentul medicamentos este mereu personalizat, luând în considerare stadiul sarcinii și intensitatea simptomelor depresive. Este esențial ca orice schimbare în tratamentul cu antidepresive să fie comunicată ginecologului care monitorizează sarcina.
Link-uri web care discută despre managementul stresului în timpul sarcinii:
- https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/stress-and-pregnancy
- https://www.lancastergeneralhealth.org/health-hub-home/motherhood/your-pregnancy/how-to-reduce-stress-during-pregnancy
- https://www.pregnancybirthbaby.org.au/stress-and-pregnancy
- https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/mental-health/stress-pregnancy
- https://www.sbm.org/healthy-living/how-to-manage-stress-naturally-during-pregnancy
- https://www.webmd.com/parenting/features/less-stress-for-healthier-mom-baby