Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți

Palpitații cardiace după ce mănânci – când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți

Mâncatul în fiecare zi este o nevoie naturală. Dar consumăm o varietate de alimente și băuturi, iar multe dintre ele, pe lângă funcția lor principală de a furniza organismului nutrienți, au și “efecte secundare”, cum ar fi afectarea funcțiilor intestinale, pulmonare sau cardiace.

Este posibil să observați că consumul anumitor alimente, mese sau băuturi, mai ales în cantități mari, vă face inima să bată mai repede. Uneori, simțiți chiar un disconfort fizic, o senzație neplăcută în piept. Cât de periculos este acest lucru, ce produse provoacă palpitații și de ce? Este necesar, în acest caz, să renunțați complet la mâncărurile preferate?

Inima și mâncarea: unde este legătura?

În viața normală, atunci când nimic nu vă deranjează, probabil că nu acordați atenție bătăilor inimii dumneavoastră. Inima noastră se contractă în mod constant de-a lungul vieții, fără să se oprească nicio secundă. Bineînțeles, știți că inima dumneavoastră pompează continuu sângele în tot corpul.

Mai mult, printr-un efort de voință nu o putem opri sau încetini – acest lucru ne-ar pune viața în pericol. Dar, deși inima este autonomă într-o anumită măsură, ea depinde de ceea ce faceți și de cât de activi sunteți, la ce vă gândiți sau ce mâncați. Dar, în condiții normale, dacă nu aveți probleme cu vasele de sânge și cu inima însăși, probabil că nu vă simțiți fizic bătăile inimii și nici nu îi acordați prea multă atenție.

Dacă, totuși, ai palpitații și “motorul de foc” îți sare literalmente din piept, simți o pulsație în gât, urechi sau cap, abdomen, este o altă poveste.

Bătăile rapide ale inimii: cum să le înțelegem?

Toți oamenii definesc conceptul de palpitații pentru ei înșiși în mod diferit. În medicină, este un termen care reflectă accelerarea ritmului cardiac (tahicardie). Dar oamenii obișnuiți sub acest concept înseamnă de obicei senzații subiective, inima “sărind din piept”, fluturând, un sentiment de “plesnitură”, pulsații în piept, gât sau cap, asociate cu o creștere bruscă a activității organului.

Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți
Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți 5

Ei pot descrie, de asemenea, pe fondul acestei bătăi intensificate și frecvente a inimii, o senzație de insuficiență, o bătaie zdrobitoare sau violentă din interiorul pieptului. În plus, bătăile în sine pot fi non-ritmice, fie că se accelerează, fie că devin mai lente.

Nu neapărat o astfel de senzație apare după sarcini grele sau experiențe, explozii emoționale. Oamenii își pot simți inima bătând cu o tahicardie relativ minoră și, uneori, cu un ritm lent (bradicardie). Cu alte cuvinte, activitatea inimii este drastic diferită de starea normală, ceea ce îi sperie pe oameni și îi face să caute o explicație pentru un astfel de fenomen.

Citeste si...
Dieta recomandată în caz de diaree

Și atunci când contactează un medic, se dovedește că există o aritmie. Aceasta este o problemă electrică a inimii, care afectează frecvența sau ritmul bătăilor inimii, întrerupe funcția completă a miocardului. Accesele episodice de palpitații sunt de obicei benigne, mai ales dacă nu vă afectează starea generală. Dar dacă persistă sau devin mai frecvente, atacurile pot fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi fibrilația atrială, caz în care este necesar un tratament.

Ce factori pot fi provocatori?

Pot exista multe motive pentru aritmie, inclusiv influențe de mediu, cum ar fi anumite medicamente, fumatul, suprasolicitarea, stresul sau exercițiile fizice viguroase. Uneori, un atac de palpitații poate apărea după ce mâncăm. Dacă acesta este asociat cu un anumit tip de alimente și inima bate prea repede, o persoană poate determina destul de ușor legătura dintre acest sau acel aliment.

Uneori, inima își mărește ritmul de la orice aliment, de exemplu, după aproape fiecare masă sau pe fondul consumului unei cantități mari de alimente. În acest caz, nu întârziați cu o vizită la medic, este necesar să se supună unui examen.

Medicii reamintesc că este mai bine să fie examinat încă o dată, pentru a nu rata probleme grave. Dacă aveți îngrijorări sau nu vă place starea dumneavoastră după ce ați mâncat, indiferent de cât de des crește ritmul cardiac, consultați un cardiolog.

La adulții care simt atacuri periodice de palpitații, fibrilația atrială este considerată cea mai frecventă și mai gravă formă a bolii. Această patologie, dacă nu este detectată și tratată la timp, poate provoca complicații grave, inclusiv accident vascular cerebral și stop cardiac brusc.

Chemați imediat o ambulanță dacă resimțiți unul sau mai multe dintre următoarele semne după ce ați mâncat:

  • Senzație de leșin sau pierderea cunoștinței (leșin).
  • Durere sau disconfort în piept, presiune în interiorul pieptului.
  • Respirație confuză, dificultăți de inspirație sau expirație.
  • Amețeli.

În astfel de cazuri, este extrem de important să vă supuneți unui examen imediat pentru a exclude începutul unui atac de cord, un atac de aritmie severă sau angină pectorală.

organicsfood.ro
Citeste si...
Hemoroizii trombozați - Simptome, cauze și tratament

Produse care afectează contracțiile inimii

Uneori, palpitațiile apar după ce mănâncă sau când o persoană consumă anumite alimente sau băuturi. Controlul consumului de alimente și băuturi și efectuarea unor mici ajustări ale dietei reduc foarte mult disconfortul. Există unele alimente și băuturi care trebuie limitate și altele care trebuie evitate cu totul.

Cofeina în exces

Mulți oameni dau vina pe cafeaua de dimineață pentru apariția aritmiei, deoarece aceasta conține cofeină. Dar oamenii de știință, în cadrul experimentelor, nu au descoperit că un consum regulat de cofeină provoacă palpitații sau contribuie la aritmii. Dacă beți una sau două cești de cafea pe zi, nu ar trebui să aveți palpitații cardiace.

Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți
Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți 6

Dar este important de reținut, nu există o doză universală și sigură de cofeină pentru toată lumea, deoarece oamenii au grade diferite de sensibilitate la această substanță. Prin urmare, o ceașcă de cafea de dimineață sau alte băuturi cu cofeină vă poate crește ritmul cardiac, ca să nu mai vorbim de creșterea tensiunii arteriale. De exemplu, multe băuturi energizante sunt încărcate cu cofeină și alte substanțe similare, cum ar fi taurina, care vă suprastimulează organismul.

Proprietatea diuretică a cafelei este la fel de problematică. Deshidratarea poate provoca palpitații. Prin urmare, câmpul unei cești de cafea de dimineață este important să beți multă apă pe parcursul zilei.

Alte surse de cofeină sunt ceaiul și ciocolata. Acestea conțin mult mai puțină cofeină decât cafeaua, dar au mult zahăr adăugat, ceea ce contribuie, de asemenea, la palpitații. Dacă acestea sunt consumate în cantități mari, efectul asupra inimii este mai grav.

Zahărul și palpitațiile inimii

Zahărul în exces și carbohidrații ușori afectează, de asemenea, ritmul cardiac. Deși nu există un prag exact care să declanșeze creșterea ritmului cardiac la toate persoanele, experții recomandă să nu se obțină mai mult de 10% din caloriile zilnice din zahăr adăugat. Asta înseamnă 12 lingurițe, 50 de grame sau 200 de calorii sau aproximativ echivalentul unei felii de tort de ciocolată. O cutie de cola obișnuită conține aproximativ 126 de calorii doar din zahăr.

Asociația Americană a Inimii recomandă chiar mai puțin: nu mai mult de 9 lingurițe, 36 de grame sau 150 de calorii din zahăr pentru bărbați și 6 lingurițe, 25 de grame sau 100 de calorii pentru femei pe zi. Consumul unor cantități mari de zahăr determină organismul să elibereze hormonul adrenalină. Acesta este cel care crește ritmul cardiac.

Citeste si...
Te doare capul? Tipuri de dureri de cap, cauzele acestora și tratamente Explicate

Alcoolul

Consumul a mai mult de cinci până la șapte porții de băuturi alcoolice într-o săptămână este asociat cu un risc crescut de fibrilație atrială. Deși consumul moderat de alcool – nu mai mult de un pahar de bere sau de vin pentru femei și două pentru bărbați pe zi – este de obicei sigur, unele persoane raportează o creștere a ritmului cardiac chiar și după aceste porții.

Dacă aveți deja o aritmie, însă, consumul de alcool contribuie la o exacerbare. Există chiar un diagnostic separat în medicină – sindromul “inimii de sărbători”. În timpul vacanțelor sau al perioadelor festive, când consumul de alcool crește, oamenii sunt mai predispuși să sufere de aritmii sau de alte probleme cardiace.

Alimentele bogate în carbohidrați

Excesul de carbohidrați din alimente poate duce, de asemenea, la palpitații. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea carbohidraților sunt descompuse în glucoză atunci când sunt digerate în intestin. Ca urmare, aceștia pot crește nivelul de zahăr din sânge, la fel ca și zahărul de masă. Dacă o persoană are un nivel scăzut de zahăr în sânge, fluctuațiile sau creșterea bruscă a glicemiei vor fi mai mari și mai dramatice dacă persoana respectivă mănâncă multe alimente cu carbohidrați. Prin urmare, merită să aveți grijă la ceea ce mâncați la micul dejun, încercând să înlocuiți dulciurile și carbohidrații ușori cu cei complecși.

Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți
Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți 7

Tiramina și inima

Acest compus se găsește în diverse alimente – brânza tare și vinul roșu, cărnurile afumate, varza murată sau sosul de soia. Tiramina este un aminoacid care este mereu prezent în organism și care reglează tensiunea arterială. Atunci când se sintetizează prea multă tiramină sau este ingerată din alimente, tensiunea arterială crește, ceea ce poate crește ritmul cardiac și poate provoca palpitații.

Aveți grijă la ceea ce mâncați

Alimentele grele, grase și dense pot contribui, de asemenea, la palpitații. Așadar, fiți atenți nu numai la ce mâncați, ci și în ce cantitate. Dacă credeți că anumite alimente vă provoacă palpitații – țineți un jurnal alimentar. Acordați o atenție deosebită unor substanțe precum cofeina, alcoolul și alimentele și băuturile zaharoase pe care le consumați pentru a identifica legătura dintre dieta dumneavoastră și palpitații. Scrieți nu numai ce mâncați, ci și cum vă simțiți, notând palpitațiile, somnolența sau starea de rău.

Citeste si...
Aveți arsuri la stomac sau aciditate? Nu sunt același lucru!

Apoi, nu uitați să vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta despre modul în care dieta poate juca un rol. Nu doar eliminarea câtorva alimente poate ajuta, ci și efectuarea de schimbări în meniul zilnic. De exemplu, trecerea la o dietă predominant vegetală și limitarea cărnii roșii, a grăsimilor saturate și a zahărului poate ajuta la reducerea riscului de aritmie.

Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială nu doar pentru prevenirea palpitațiilor cardiace, ci și pentru îmbunătățirea sănătății generale a inimii. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, combinată cu exerciții fizice regulate, poate reduce semnificativ riscul de probleme cardiace. De asemenea, gestionarea stresului și menținerea unei greutăți sănătoase sunt componente cheie ale unui stil de viață care favorizează sănătatea inimii. Prin implementarea acestor schimbări pozitive, puteți avea un impact major asupra sănătății dumneavoastră cardiovasculare.

Link-uri web legate de palpitațiile inimii după ce mănâncă, când să vă faceți griji și alimentele care trebuie evitate:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

De ce se umflă picioarele? Top 10 cauze și sfaturi pentru alinare.
Pietrele la rinichi de unde provin: rolul supraponderalității și al inflamației, al nutriției și al sărurilor din urină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health