20.5 C
București

Palpitatii cardiace dupa ce mananci – cand sa te ingrijorezi si alimentele pe care trebuie sa le eviti

Date:

Share post:

Mancatul in fiecare zi este o nevoie naturala. Dar consumam o varietate de alimente si bauturi, iar multe dintre ele, pe langa functia lor principala de a furniza organismului nutrienti, au si “efecte secundare”, cum ar fi afectarea functiilor intestinale, pulmonare sau cardiace.

Este posibil sa observati ca consumul anumitor alimente, mese sau bauturi, mai ales in cantitati mari, va face inima sa bata mai repede. Uneori, simtiti chiar un disconfort fizic, o senzatie neplacuta in piept. Cat de periculos este acest lucru, ce produse provoaca palpitatii si de ce? Este necesar, in acest caz, sa renuntati complet la mancarurile preferate?

Inima si mancarea: unde este legatura?

In viata normala, atunci cand nimic nu va deranjeaza, probabil ca nu acordati atentie batailor inimii dumneavoastra. Inima noastra se contracta in mod constant de-a lungul vietii, fara sa se opreasca nicio secunda. Bineinteles, stiti ca inima dumneavoastra pompeaza continuu sangele in tot corpul.

Mai mult, printr-un efort de vointa nu o putem opri sau incetini – acest lucru ne-ar pune viata in pericol. Dar, desi inima este autonoma intr-o anumita masura, ea depinde de ceea ce faceti si de cat de activi sunteti, la ce va ganditi sau ce mancati. Dar, in conditii normale, daca nu aveti probleme cu vasele de sange si cu inima insasi, probabil ca nu va simtiti fizic bataile inimii si nici nu ii acordati prea multa atentie.

Daca, totusi, ai palpitatii si “motorul de foc” iti sare literalmente din piept, simti o pulsatie in gat, urechi sau cap, abdomen, este o alta poveste.

Bataile rapide ale inimii: cum sa le intelegem?

Toti oamenii definesc conceptul de palpitatii pentru ei insisi in mod diferit. In medicina, este un termen care reflecta accelerarea ritmului cardiac (tahicardie). Dar oamenii obisnuiti sub acest concept inseamna de obicei senzatii subiective, inima “sarind din piept”, fluturand, un sentiment de “plesnitura”, pulsatii in piept, gat sau cap, asociate cu o crestere brusca a activitatii organului.

Palpitatii cardiace dupa ce mananci - cand sa te ingrijorezi si alimentele pe care trebuie sa le eviti
Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți 4

Ei pot descrie, de asemenea, pe fondul acestei batai intensificate si frecvente a inimii, o senzatie de insuficienta, o bataie zdrobitoare sau violenta din interiorul pieptului. In plus, bataile in sine pot fi non-ritmice, fie ca se accelereaza, fie ca devin mai lente.

Citeste si...
Ce Trebuie să Știi despre Dexedrine și Adderall - Medicamentele pentru ADHD

Nu neaparat o astfel de senzatie apare dupa sarcini grele sau experiente, explozii emotionale. Oamenii isi pot simti inima batand cu o tahicardie relativ minora si, uneori, cu un ritm lent (bradicardie). Cu alte cuvinte, activitatea inimii este drastic diferita de starea normala, ceea ce ii sperie pe oameni si ii face sa caute o explicatie pentru un astfel de fenomen.

Și atunci cand contacteaza un medic, se dovedeste ca exista o aritmie. Aceasta este o problema electrica a inimii, care afecteaza frecventa sau ritmul batailor inimii, intrerupe functia completa a miocardului. Accesele episodice de palpitatii sunt de obicei benigne, mai ales daca nu va afecteaza starea generala. Dar daca persista sau devin mai frecvente, atacurile pot fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi fibrilatia atriala, caz in care este necesar un tratament.

Ce factori pot fi provocatori?

Pot exista multe motive pentru aritmie, inclusiv influente de mediu, cum ar fi anumite medicamente, fumatul, suprasolicitarea, stresul sau exercitiile fizice viguroase. Uneori, un atac de palpitatii poate aparea dupa ce mancam. Daca acesta este asociat cu un anumit tip de alimente si inima bate prea repede, o persoana poate determina destul de usor legatura dintre acest sau acel aliment.

Uneori, inima isi mareste ritmul de la orice aliment, de exemplu, dupa aproape fiecare masa sau pe fondul consumului unei cantitati mari de alimente. In acest caz, nu intarziati cu o vizita la medic, este necesar sa se supuna unui examen.

Medicii reamintesc ca este mai bine sa fie examinat inca o data, pentru a nu rata probleme grave. Daca aveti ingrijorari sau nu va place starea dumneavoastra dupa ce ati mancat, indiferent de cat de des creste ritmul cardiac, consultati un cardiolog.

La adultii care simt atacuri periodice de palpitatii, fibrilatia atriala este considerata cea mai frecventa si mai grava forma a bolii. Aceasta patologie, daca nu este detectata si tratata la timp, poate provoca complicatii grave, inclusiv accident vascular cerebral si stop cardiac brusc.

Chemati imediat o ambulanta daca resimtiti unul sau mai multe dintre urmatoarele semne dupa ce ati mancat:

  • Senzatie de lesin sau pierderea cunostintei (lesin).
  • Durere sau disconfort in piept, presiune in interiorul pieptului.
  • Respiratie confuza, dificultati de inspiratie sau expiratie.
  • Ameteli.
Citeste si...
Hemoragia cerebrală: ce este un accident vascular cerebral hemoragic și dacă vă puteți recupera după el

In astfel de cazuri, este extrem de important sa va supuneti unui examen imediat pentru a exclude inceputul unui atac de cord, un atac de aritmie severa sau angina pectorala.

organicsfood.ro

Produse care afecteaza contractiile inimii

Uneori, palpitatiile apar dupa ce mananca sau cand o persoana consuma anumite alimente sau bauturi. Controlul consumului de alimente si bauturi si efectuarea unor mici ajustari ale dietei reduc foarte mult disconfortul. Exista unele alimente si bauturi care trebuie limitate si altele care trebuie evitate cu totul.

Cofeina in exces

Multi oameni dau vina pe cafeaua de dimineata pentru aparitia aritmiei, deoarece aceasta contine cofeina. Dar oamenii de stiinta, in cadrul experimentelor, nu au descoperit ca un consum regulat de cofeina provoaca palpitatii sau contribuie la aritmii. Daca beti una sau doua cesti de cafea pe zi, nu ar trebui sa aveti palpitatii cardiace.

Palpitatii cardiace dupa ce mananci - cand sa te ingrijorezi si alimentele pe care trebuie sa le eviti
Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți 5

Dar este important de retinut, nu exista o doza universala si sigura de cofeina pentru toata lumea, deoarece oamenii au grade diferite de sensibilitate la aceasta substanta. Prin urmare, o ceasca de cafea de dimineata sau alte bauturi cu cofeina va poate creste ritmul cardiac, ca sa nu mai vorbim de cresterea tensiunii arteriale. De exemplu, multe bauturi energizante sunt incarcate cu cofeina si alte substante similare, cum ar fi taurina, care va suprastimuleaza organismul.

Proprietatea diuretica a cafelei este la fel de problematica. Deshidratarea poate provoca palpitatii. Prin urmare, campul unei cesti de cafea de dimineata este important sa beti multa apa pe parcursul zilei.

Alte surse de cofeina sunt ceaiul si ciocolata. Acestea contin mult mai putina cofeina decat cafeaua, dar au mult zahar adaugat, ceea ce contribuie, de asemenea, la palpitatii. Daca acestea sunt consumate in cantitati mari, efectul asupra inimii este mai grav.

Zaharul si palpitatiile inimii

Zaharul in exces si carbohidratii usori afecteaza, de asemenea, ritmul cardiac. Desi nu exista un prag exact care sa declanseze cresterea ritmului cardiac la toate persoanele, expertii recomanda sa nu se obtina mai mult de 10% din caloriile zilnice din zahar adaugat. Asta inseamna 12 lingurite, 50 de grame sau 200 de calorii sau aproximativ echivalentul unei felii de tort de ciocolata. O cutie de cola obisnuita contine aproximativ 126 de calorii doar din zahar.

Citeste si...
Un tip de cancer rar, dar periculos: ce este sarcomul și unde poate să apară?

Asociatia Americana a Inimii recomanda chiar mai putin: nu mai mult de 9 lingurite, 36 de grame sau 150 de calorii din zahar pentru barbati si 6 lingurite, 25 de grame sau 100 de calorii pentru femei pe zi. Consumul unor cantitati mari de zahar determina organismul sa elibereze hormonul adrenalina. Acesta este cel care creste ritmul cardiac.

Alcoolul

Consumul a mai mult de cinci pana la sapte portii de bauturi alcoolice intr-o saptamana este asociat cu un risc crescut de fibrilatie atriala. Desi consumul moderat de alcool – nu mai mult de un pahar de bere sau de vin pentru femei si doua pentru barbati pe zi – este de obicei sigur, unele persoane raporteaza o crestere a ritmului cardiac chiar si dupa aceste portii.

Daca aveti deja o aritmie, insa, consumul de alcool contribuie la o exacerbare. Exista chiar un diagnostic separat in medicina – sindromul “inimii de sarbatori”. In timpul vacantelor sau al perioadelor festive, cand consumul de alcool creste, oamenii sunt mai predispusi sa sufere de aritmii sau de alte probleme cardiace.

Alimentele bogate in carbohidrati

Excesul de carbohidrati din alimente poate duce, de asemenea, la palpitatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea carbohidratilor sunt descompuse in glucoza atunci cand sunt digerate in intestin. Ca urmare, acestia pot creste nivelul de zahar din sange, la fel ca si zaharul de masa. Daca o persoana are un nivel scazut de zahar in sange, fluctuatiile sau cresterea brusca a glicemiei vor fi mai mari si mai dramatice daca persoana respectiva mananca multe alimente cu carbohidrati. Prin urmare, merita sa aveti grija la ceea ce mancati la micul dejun, incercand sa inlocuiti dulciurile si carbohidratii usori cu cei complecsi.

Palpitatii cardiace dupa ce mananci - cand sa te ingrijorezi si alimentele pe care trebuie sa le eviti
Palpitații cardiace după ce mănânci - când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți 6

Tiramina si inima

Acest compus se gaseste in diverse alimente – branza tare si vinul rosu, carnurile afumate, varza murata sau sosul de soia. Tiramina este un aminoacid care este mereu prezent in organism si care regleaza tensiunea arteriala. Atunci cand se sintetizeaza prea multa tiramina sau este ingerata din alimente, tensiunea arteriala creste, ceea ce poate creste ritmul cardiac si poate provoca palpitatii.

Citeste si...
Scade rezistența la insulină: Plan de mese și sfaturi pentru exerciții fizice

Aveti grija la ceea ce mancati

Alimentele grele, grase si dense pot contribui, de asemenea, la palpitatii. Asadar, fiti atenti nu numai la ce mancati, ci si in ce cantitate. Daca credeti ca anumite alimente va provoaca palpitatii – tineti un jurnal alimentar. Acordati o atentie deosebita unor substante precum cofeina, alcoolul si alimentele si bauturile zaharoase pe care le consumati pentru a identifica legatura dintre dieta dumneavoastra si palpitatii. Scrieti nu numai ce mancati, ci si cum va simtiti, notand palpitatiile, somnolenta sau starea de rau.

Apoi, nu uitati sa va consultati cu medicul dumneavoastra pentru a discuta despre modul in care dieta poate juca un rol. Nu doar eliminarea catorva alimente poate ajuta, ci si efectuarea de schimbari in meniul zilnic. De exemplu, trecerea la o dieta predominant vegetala si limitarea carnii rosii, a grasimilor saturate si a zaharului poate ajuta la reducerea riscului de aritmie.

Adoptarea unui stil de viata sanatos este esentiala nu doar pentru prevenirea palpitatiilor cardiace, ci si pentru imbunatatirea sanatatii generale a inimii. O dieta echilibrata, bogata in fructe, legume si cereale integrale, combinata cu exercitii fizice regulate, poate reduce semnificativ riscul de probleme cardiace. De asemenea, gestionarea stresului si mentinerea unei greutati sanatoase sunt componente cheie ale unui stil de viata care favorizeaza sanatatea inimii. Prin implementarea acestor schimbari pozitive, puteti avea un impact major asupra sanatatii dumneavoastra cardiovasculare.

Link-uri web legate de palpitatiile inimii dupa ce mananca, cand sa va faceti griji si alimentele care trebuie evitate:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Epilepsia: de ce apare si care este pericolul ei, cum sunt crizele?

Epilepsia este o tulburare neurologică ce provoacă crize convulsive recurente. Explorăm ce perturbă conexiunile din creier și cum putem recunoaște diferitele tipuri de crize. Informații esențiale pentru înțelegerea și gestionarea epilepsiei.

De ce creste sau scade pulsul si tensiunea arteriala? Ce inseamna pentru sanatatea ta

Puls rapid în combinație cu tensiune scăzută poate fi răspunsul corpului la diverse situații, de la stres la afecțiuni subiacente serioase. Analiza detaliată a acestor simptome oferă o perspectivă asupra sănătății cardiovasculare și poate fi un indicator cheie pentru diagnosticarea corectă a problemelor de sănătate.

Cum sa raspundeti la simptomele unui atac de cord cand sunteti singur

Cunoașterea modului de a răspunde la simptomele unui atac de cord atunci când sunteți singur ar putea fi...

Intepaturile la inima, cand trebuie sa mergi la medic

Înțepăturile la inimă sunt senzații de durere bruscă și ascuțită în zona pieptului, care pot provoca neliniște și...

Tulburarea bipolara, o afectiune emotionala care afecteaza milioane de oameni

Tulburarea bipolară, o afecțiune complexă ce afectează milioane, evidențiind simptome, tipuri și metode de tratament.

Un tip de cancer rar, dar periculos: ce este sarcomul si unde poate sa apara?

Sarcomul, un tip rar de cancer care afectează atât oasele cât și țesuturile moi, prezintă semne și simptome diferite la adulți și copii. Înțelegeți factorii de risc, semnele timpurii și cum evoluează acest cancer pentru a fi informați corect. Partajează aceste informații esențiale cu cei dragi.

Dieta in sindromul de intestin iritabil (SII): Ce alimente trebuie consumate pentru o mai buna gestionare

Sindromul de intestin iritabil poate fi gestionat printr-o dietă echilibrată. Descoperă beneficiile dietei low-FODMAP și a celei fără gluten în ameliorarea simptomelor tale.

Adaptarea la Schimbarile Meteorologice: Sfaturi Practice pentru Meteopatie

Meteosensibilitatea influențează starea de bine, provocând simptome diverse, de la fluctuații ale tensiunii arteriale până la dureri musculare. Recunoașterea și gestionarea acestor simptome pot îmbunătăți calitatea vieții. Acest articol explică modul în care variațiile meteorologice afectează sănătatea și oferă recomandări pentru adaptarea eficientă la aceste schimbări.