În timpul așteptării copilului, nevoia mamei de vitamine și minerale crește brusc. Și, bineînțeles, cel mai bine este să obțineți nutrienți din produse naturale. Cătină de mare conține multe elemente importante pentru mama însărcinată.
Fructele portocalii parfumate vor ajuta la rezolvarea unei serii de probleme “gravide”:
- va susține imunitatea în timpul sezonului rece și va ameliora rapid simptomele ARVI;
- va ajuta să facă față toxicozei și umflăturilor;
- va elimina constipația;
- va ajuta să scăpați de pielea uscată și să preveniți apariția vergeturilor.
Lista proprietăților benefice ale cătinăi de mare nu se termină aici. În același timp, în ciuda tuturor acestor proprietăți, este important să se respecte doza zilnică recomandată și să se știe în ce cazuri fructele de pădure pot fi dăunătoare.
Cătină de mare în timpul sarcinii: beneficii și prejudicii
Boabele de cătină de mare conțin multe substanțe care sunt benefice pentru mamă și copil. Acesta este un adevărat complex multivitaminic natural.
- Betacarotenul sau provitamina A susține funcționarea sistemului endocrin și a celui reproducător. Acest element protejează celulele de îmbătrânirea prematură și de distrugere.
- Vitamina B1 este responsabilă de buna dezvoltare embrionară a fătului. Ea este implicată în formarea intestinelor, a inimii și a sistemului nervos al bebelușului.
- Vitamina B2 o ajută pe mamă să își mențină frumusețea și sănătatea pielii și a părului.
- Acidul folic (vitamina B9) este implicat în formarea tubului neural al fătului. Această vitamină joacă un rol foarte important în primele săptămâni de sarcină.
- Vitamina E contribuie la conservarea și la buna consolidare a ovulului fertilizat. De asemenea, protejează organismul mamei și al bebelușului de substanțele nocive.
- Vitamina C susține sistemul imunitar și oasele.
- Vitamina K ajută mamele să mențină rinichii sănătoși și ajută copilul să dezvolte un schelet puternic.
- Fierul normalizează nivelul hemoglobinei și previne apariția anemiei.
- Magneziul protejează împotriva crampelor, care apar adesea în timpul sarcinii. În plus, acest element este necesar pentru a susține sistemul nervos și activitatea creierului.
- Calciul menține sănătatea oaselor și a dinților mamei și promovează formarea corectă a țesutului osos fetal.
- Pectinele normalizează funcția intestinală și îmbunătățesc microflora sa. În plus, aceste substanțe îmbunătățesc metabolismul și reduc nivelul de colesterol.
Acestea și alte elemente sunt responsabile de proprietățile benefice ale cătinăi de mare.
Beneficii ale cătinăi de mare
- Fructele de pădure au un efect antiseptic, ajută în cazul răcelilor și întăresc sistemul imunitar.
- Uleiul și fructele sunt folosite pentru a trata bolile inflamatorii.
- Boabele au proprietăți regeneratoare; atunci când sunt zdrobite, sunt folosite pentru a trata rănile și arsurile.
- Fructele ajută să faceți față stresului și vă ridică starea de spirit.
- Tampoanele înmuiate în ulei de cătină de mare vor ajuta să facă față aftelor.
În ciuda compoziției bogate, în unele cazuri, consumul de fructe de pădure poate dăuna femeii însărcinate.
Contraindicații
Este mai bine să vă abțineți de la fructele parfumate dacă aveți următoarele încălcări:
- boli hepatice;
- gastrită sau ulcer gastric;
- pancreatită;
- colecistită;
- boală urolitiazică.
Este important de reținut că, în timpul așteptării unui copil, organismul mamei poate reacționa imprevizibil chiar și la alimente cunoscute. Dacă după ce ați mâncat cătină aveți semne de alergii (erupții cutanate, roșeață pe piele, tuse, nas curbat) sau reacții negative din partea tractului gastrointestinal, este mai bine să evitați această boabă.
Utilizarea externă a fructelor de pădure nu are contraindicații, cu excepția intoleranței individuale.
Cătină de mare în timpul sarcinii timpurii
Primul trimestru este perioada cea mai conservatoare a sarcinii în ceea ce privește utilizarea medicamentelor. În această perioadă, viitoarea mamă ar trebui să încerce să reducă la minimum consumul de orice medicamente.
Cătină de mare va ajuta doar să facă față posibilelor probleme de sănătate.
- Gargara cu ulei de cătină de mare va ajuta la ameliorarea durerilor de gât. Iar prin picurarea uleiului în nas, puteți scăpa de congestie.
- Sucul de fructe de pădure va întări apărarea unui organism slăbit și va ajuta la prevenirea răcelilor.
- Câteva picături de ulei de cătină de mare dizolvate în apă caldă vor ajuta la ameliorarea simptomelor de toxicoză.
În primul trimestru, fructele de pădure pot fi folosite și ca o alternativă la produsele cosmetice convenționale. Terciul de cătină de mare va calma și hidrata pielea, va lumina petele de vârstă și va ajuta la prevenirea apariției vergeturilor pe corp.
Cătină de mare în timpul sarcinii în al doilea și al treilea trimestru
În această perioadă, “surprize” nu tocmai plăcute o așteaptă pe viitoarea mamă. În absența contraindicațiilor, cătina de mare va ajuta să le facă față.
- Consumul de ulei de cătină de mare pe stomacul gol va ajuta la rezolvarea problemei constipației.
- Masajul cu un decoct din frunzele și fructele plantei va ajuta la eliminarea durerilor de spate.
- Uleiul de cătină de mare dizolvat în apă va ajuta să scăpați de arsurile la stomac și de simptomele toxicozei târzii.
După nașterea copilului, uleiul poate fi folosit pentru a lubrifia cusăturile. Are un efect hidratant și regenerant.
Cât de mult cătină de mare poți mânca în timpul sarcinii?
În ciuda tuturor beneficiilor fructelor de pădure proaspete, este mai bine să nu abuzezi de ele în timpul sarcinii.
Fructele de cătină de mare conțin un număr mare de fitohormoni care cresc nivelul natural de estrogen (hormonul sexual feminin). Consumul de cătină de mare în cantități mari poate afecta negativ starea copilului.
Consumul zilnic recomandat de fructe de pădure este de 10 grame sau aproximativ 20 de bucăți. Această cantitate este suficientă pentru a pregăti o porție de ceai de cătină de mare.
Ceaiul de cătină de mare în timpul sarcinii
O băutură cu fructe de pădure și frunze de cătină de mare este foarte utilă pentru femeile însărcinate. Aceasta conține o serie de elemente importante.
- Acid folic, necesar pentru formarea tubului neural al fătului.
- Vitaminele B sunt importante pentru dezvoltarea sănătoasă a tuturor sistemelor copilului.
- Vitamina E reduce riscul de avort spontan.
- Acidul malic, citric și tartric curăță sângele și întărește pereții vaselor de sânge.
- Magneziul calmează sistemul nervos și normalizează somnul.
O băutură fierbinte de cătină de mare împrospătează și tonifică perfect. Iar gustul său acrișor ajută să facă față grețurilor și să normalizeze pofta de mâncare. Ceaiul fierbinte făcut din fructe de pădure și frunze ajută la ameliorarea tusei și a durerilor de gât. Această băutură va înlocui perfect medicamentele farmaceutice pentru răceală pentru femeia însărcinată.
Nu toată lumea îi place aroma și gustul acestor fructe de pădure. Prin urmare, dacă doriți, puteți adăuga puțină miere, zahăr sau gem la ceaiul de cătină.
Important: ceaiul de cătină de mare are un efect diuretic. Prin urmare, nu ar trebui să-l beți înainte de o plimbare sau o călătorie lungă.
Ceaiul, ca și fructele de pădure în sine, trebuie consumat cu mare atenție, observând cu atenție reacția organismului.
Uleiul de cătină de mare în timpul sarcinii
Am menționat deja câteva proprietăți benefice ale uleiului de cătină de mare pentru femeile însărcinate. Proprietățile sale terapeutice sunt recunoscute de medicina oficială:
- îmbunătățirea circulației sângelui;
- vindecarea rănilor și a fisurilor din piele;
- menținerea rezistenței și elasticității vaselor de sânge;
- normalizarea tensiunii arteriale;
- prevenirea aterosclerozei.
Uleiul de cătină de mare este util și după naștere – poate fi folosit pentru a lubrifia sfârcurile crăpate și poate fi folosit ca remediu pentru vergeturi.
Supozitoarele pe bază de ulei de cătină de mare sunt adesea prescrise femeilor însărcinate pentru a ameliora simptomele hemoroizilor sau ale diferitelor boli ginecologice. Nu au practic contraindicații, dar înainte de a le folosi este mai bine să consultați un medic.
Cum se alege cătina de mare
Cârciuma de mare proaspătă poate fi găsită pe rafturi la sfârșitul toamnei și începutul iernii, după sezonul de recoltare. Alegeți fructe coapte, de culoare galben strălucitor, fără deteriorări sau lovituri. Acestea trebuie să fie dense la atingere, uscate și să nu fie lipite între ele. Fructele de pădure pot fi congelate pentru utilizare ulterioară – în acest fel își vor păstra toate proprietățile benefice.
Crinul de mare este o boabă unică în compoziția sa, care va ajuta viitoarele mame să facă față dificultăților care apar în timpul sarcinii. Principalul lucru este să o folosiți cu moderație și să vă amintiți posibilele contraindicații.
Bibliografie Referințe:
Echipa OrganicsHealth folosește numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a susține informatiile din articolele noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm informatiile și menținem conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30081653/
- https://motherfigure.com/safe-skincare/sea-buckthorn/
- https://www.digicomply.com/dietary-supplements-database/sea-buckthorn
- https://www.researchgate.net/publication/322339844_Maternal_use_of_cod_oil_fish_nigella_sativa_oil_and_sea_buckthorn_fruit_during_pregnancy_and_lactation_period_have_protective_effects_on_offspring_from_high_fat_diet_dams_a_comparative_study
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.