Cresterea rapida a infectiei cu coronavirus stimuleaza interesul oamenilor pentru diverse metode de prevenire a racelilor, a bolilor respiratorii si pentru modalitati de intarire a imunitatii. Cea mai simpla si mai accesibila dintre ele este corectarea dietei si administrarea anumitor suplimente care completeaza deficitul de microelemente si vitamine necesare in organism.
Dar este important de inteles – acesta nu este un panaceu si nici o garantie ca nu va veti imbolnavi daca neglijati regulile elementare de protectie. Vitaminele si mineralele sustin activitatea organismului la un nivel optim, ajuta la activarea sistemului imunitar, normalizeaza metabolismul, dar nu sunt agenti antivirali, nu sunt antibiotice. Prin urmare, ele doar ajuta, dar nu vindeca.
De ce substante are nevoie organismul?
Strict vorbind – nu exista o singura vitamina sau oligoelement care sa fie izolat de toate. Ele functioneaza intr-un complex si ar trebui sa vina cu alimente sau bauturi in fiecare zi. Dar exista o serie de substante a caror deficienta in randul compatriotilor nostri (si a oamenilor din intreaga lume) este cea mai frecventa. Cele mai importante vitamine sunt considerate compusii liposolubili – A si E, si mai ales – vitamina D, din cele hidrosolubile – vitaminele din grupa B, in principal – B6 si B12, intr-o masura mai mica B1 si B2.
La fel de importante sunt mineralele – magneziu, calciu, fier, seleniu, iod si zinc. Acesta din urma, de altfel, este adesea insuficient furnizat cu alimente si provoaca probleme de raspuns imunitar. Dintre toate substantele care sunt necesare cu alimente, oamenii de stiinta studiaza cu cea mai mare atentie vitamina D si zincul, deoarece au existat publicatii potrivit carora lipsa acestor substante complica evolutia infectiilor respiratorii si poate ameninta rezultate nefavorabile pentru pacienti, inclusiv pentru cei cu infectie coronavirus.
Vitamina D este mai mult decat o simpla vitamina
Prin natura sa, aceasta substanta este de obicei atribuita vitaminelor liposolubile, denumirea sa chimica fiind colecalciferol. Dar oamenii de stiinta studiaza acest compus de multi ani si au stabilit ca depaseste conceptul traditional de vitamine, deoarece are efecte asemanatoare cu cele ale hormonilor si este versatil din punct de vedere biologic. Aceasta vitamina nu este implicata doar in metabolismul osos, in stransa legatura cu absorbtia si excretia calciului din organism. S-a constatat ca are o multitudine de alte efecte metabolice care au un impact pozitiv asupra organismului.
In special, in ceea ce priveste apararea impotriva infectiilor, s-a stabilit ca un aport suficient de colecalciferol ajuta la mentinerea sintezei unor proteine speciale, specifice antiinfectioase. Aceste proteine se formeaza in celulele epiteliale ale tractului respirator si contribuie la reducerea probabilitatii de infectare cu particule virale. In plus, prin efectele sale pozitive asupra sistemului imunitar, vitamina D ajuta la reducerea riscului de aparitie a simptomelor severe ale infectiilor virale.
De exemplu, la Universitatea de Medicina din Chicago au fost efectuate studii pentru a determina concentratiile serice de vitamina D la pacientii cu diferite forme de severitate a infectiei cu coronavirus. S-a stabilit ca acei pacienti care sufereau de deficienta de colecalciferol aveau o evolutie semnificativ mai severa si mai prelungita a infectiei, inclusiv o rata ridicata de deces.
Cei cu niveluri serice suficiente de vitamina D au avut tendinta de a tolera mai usor boala, iar numarul de cazuri grave si fatale in acest grup a fost mai mic. Aceste date sunt confirmate si de cercetarile Universitatii Sechenov. Acestia au analizat continutul de vitamina D la pacientii care au suferit forme grave si moderate de infectie, comparativ cu formele usoare si asimptomatice.
Este necesar sa luati suplimente de vitamina D?
Vara, atunci cand o persoana este suficient de expusa la soare, ea isi obtine doza zilnica de vitamina D prin sinteza precursorului acesteia in piele, sub influenta razelor UV. Dar utilizarea activa a cremelor de protectie solara, precum si factorii de mediu daunatori pot reduce concentratiile de colecalciferol in tesuturi si in sange, chiar si in timpul verii.
In timpul sezonului rece, din octombrie pana in mai, nivelurile de insolatie UV sunt scazute si multe persoane isi petrec cea mai mare parte a timpului acasa, astfel incat este necesara suplimentarea suplimentara cu vitamina D. In medie, adultii, in functie de varsta, au nevoie de pana la 600-800ME de colecalciferol pe zi.
Daca exista o deficienta a acestei vitamine, probleme cu metabolismul calciului, boli digestive sau daca sunt varstnici, este probabil sa existe o deficienta a compusului. In acest caz, este important sa selectati doza de vitamina impreuna cu medicul, aceasta poate fi de la 2000 la 5000ME zilnic timp de 2-3 saptamani, sau chiar mai mult, in functie de schema.
Dar este important de subliniat – dozele pentru corectie sunt alese de catre medic. Vitamina D este liposolubila, tinde sa se acumuleze in organism si se consuma treptat. Daca la continutul sau normal in organism, pacientul ia suplimentar doze mari de medicamente, este posibila formarea hipervitaminozei. Și aceasta poate, de asemenea, sa afecteze negativ sanatatea.
De unde sa obtineti vitamina D?
Principalele sale surse sunt produsele de origine animala: peste, ficat de cod, galbenusuri de ou de pui sau unt. Intr-o masura mai mica, este vorba de carne, lapte si produse lactate (cu un continut de grasime de cel putin 2-3%). Alimentele degresate nu sunt potrivite in acest caz, vitamina D fara componente grase pur si simplu nu va fi absorbita. In plus fata de alimente, sunt utile si suplimentele care contin colecalciferol – ulei de peste, preparate multivitaminice cu aceasta componenta si capsule, tablete de solutii de vitamina D.
Ce vitamine merita, de asemenea, sa fie suplimentate?
In plus fata de colecalciferol, vor fi utile suplimentele de acid ascorbic si vitamina E, acestea au, de asemenea, efecte antioxidante si antiinflamatorii, sunt capabile sa sustina si sa stimuleze imunitatea.
Minerale pentru a ajuta imunitatea
La fel de important in apararea impotriva infectiilor este rolul oligoelementelor. Dar acestea nu sunt obisnuitele potasiu, fier sau sodiu, ci seleniu si zinc. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Sechenov au evaluat concentratia de zinc si seleniu in sangele pacientilor care au suferit o infectie cu coronavirus sub diferite forme. A fost determinata o dependenta destul de clara – persoanele care aveau niveluri reduse de zinc au avut o evolutie mai severa a infectiei, iar cele cu un aport suficient de aceasta substanta au avut o evolutie mai usoara a COVID-19.
Aceste rezultate sunt asteptate si previzibile, dar este pentru prima data cand s-au obtinut date la scara larga pentru aceasta boala specifica. Efectul antiviral direct al acestui oligoelement a fost deja relativ bine studiat, acesta ajutand la inhibarea diviziunii particulelor virale in cadrul celulelor infectate. In plus, zincul are un efect imunostimulator, ajutand celulele imunitare sa se divida si sa lucreze mai activ.
Exista, de asemenea, dovezi ca zincul, in combinatie cu seleniul, ar putea avea o anumita functie protectoare si antiinflamatoare, ajutand la protejarea plamanilor de o inflamatie excesiva si agresiva. Acest lucru este deosebit de important, avand in vedere ca unele dintre conditiile periculoase ale coronavirusului sunt furtunile de citokine si bradikinina. Acesta este unul dintre factorii-cheie in raspunsul inflamator rapid si sever al tesuturilor.
De unde sa obtineti zinc si seleniu?
Acesti compusi se gasesc in unele alimente sunt ficatul animalelor si al pasarilor de curte, nucile sau branzeturile. In plus, branza de vaci, ouale si stridiile sunt, de asemenea, benefice. In plus, exista si suplimente cu aceste substante, in special – picolinatul de zinc, care ajuta la refacerea rezervelor acestui oligoelement in organism.
Surse:
Iata o lista linkuri web care abordeaza vitaminele si micronutrientii pentru prevenirea gripei, a bolilor respiratorii acute si a coronavirusurilor:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7462877/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7818810/
- https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2333794X211021739
- https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988
- https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-021-00826-7
- https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/vitamins-to-fight-viruses
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.