22.5 C
București

Vitamine si micronutrienti pentru prevenirea gripei, a virozelor respiratorii acute si a coronavirusurilor

Date:

Share post:

Cresterea rapida a infectiei cu coronavirus stimuleaza interesul oamenilor pentru diverse metode de prevenire a racelilor, a bolilor respiratorii si pentru modalitati de intarire a imunitatii. Cea mai simpla si mai accesibila dintre ele este corectarea dietei si administrarea anumitor suplimente care completeaza deficitul de microelemente si vitamine necesare in organism.

Dar este important de inteles – acesta nu este un panaceu si nici o garantie ca nu va veti imbolnavi daca neglijati regulile elementare de protectie. Vitaminele si mineralele sustin activitatea organismului la un nivel optim, ajuta la activarea sistemului imunitar, normalizeaza metabolismul, dar nu sunt agenti antivirali, nu sunt antibiotice. Prin urmare, ele doar ajuta, dar nu vindeca.

De ce substante are nevoie organismul?

Strict vorbind – nu exista o singura vitamina sau oligoelement care sa fie izolat de toate. Ele functioneaza intr-un complex si ar trebui sa vina cu alimente sau bauturi in fiecare zi. Dar exista o serie de substante a caror deficienta in randul compatriotilor nostri (si a oamenilor din intreaga lume) este cea mai frecventa. Cele mai importante vitamine sunt considerate compusii liposolubili – A si E, si mai ales – vitamina D, din cele hidrosolubile – vitaminele din grupa B, in principal – B6 si B12, intr-o masura mai mica B1 si B2.

La fel de importante sunt mineralele – magneziu, calciu, fier, seleniu, iod si zinc. Acesta din urma, de altfel, este adesea insuficient furnizat cu alimente si provoaca probleme de raspuns imunitar. Dintre toate substantele care sunt necesare cu alimente, oamenii de stiinta studiaza cu cea mai mare atentie vitamina D si zincul, deoarece au existat publicatii potrivit carora lipsa acestor substante complica evolutia infectiilor respiratorii si poate ameninta rezultate nefavorabile pentru pacienti, inclusiv pentru cei cu infectie coronavirus.

Citeste si...
Răgușeală - cauze, prevenție, tratament medicamentos și naturist

Vitamina D este mai mult decat o simpla vitamina

Prin natura sa, aceasta substanta este de obicei atribuita vitaminelor liposolubile, denumirea sa chimica fiind colecalciferol. Dar oamenii de stiinta studiaza acest compus de multi ani si au stabilit ca depaseste conceptul traditional de vitamine, deoarece are efecte asemanatoare cu cele ale hormonilor si este versatil din punct de vedere biologic. Aceasta vitamina nu este implicata doar in metabolismul osos, in stransa legatura cu absorbtia si excretia calciului din organism. S-a constatat ca are o multitudine de alte efecte metabolice care au un impact pozitiv asupra organismului.

In special, in ceea ce priveste apararea impotriva infectiilor, s-a stabilit ca un aport suficient de colecalciferol ajuta la mentinerea sintezei unor proteine speciale, specifice antiinfectioase. Aceste proteine se formeaza in celulele epiteliale ale tractului respirator si contribuie la reducerea probabilitatii de infectare cu particule virale. In plus, prin efectele sale pozitive asupra sistemului imunitar, vitamina D ajuta la reducerea riscului de aparitie a simptomelor severe ale infectiilor virale.

Vitamine și micronutrienți pentru prevenirea gripei, a virozelor respiratorii acute și a coronavirusurilor
Vitamine și micronutrienți pentru prevenirea gripei, a virozelor respiratorii acute și a coronavirusurilor 3

De exemplu, la Universitatea de Medicina din Chicago au fost efectuate studii pentru a determina concentratiile serice de vitamina D la pacientii cu diferite forme de severitate a infectiei cu coronavirus. S-a stabilit ca acei pacienti care sufereau de deficienta de colecalciferol aveau o evolutie semnificativ mai severa si mai prelungita a infectiei, inclusiv o rata ridicata de deces.

Cei cu niveluri serice suficiente de vitamina D au avut tendinta de a tolera mai usor boala, iar numarul de cazuri grave si fatale in acest grup a fost mai mic. Aceste date sunt confirmate si de cercetarile Universitatii Sechenov. Acestia au analizat continutul de vitamina D la pacientii care au suferit forme grave si moderate de infectie, comparativ cu formele usoare si asimptomatice.

Citeste si...
Uleiurile esențiale - tratament adjuvant eficient pentru psoriazis

Este necesar sa luati suplimente de vitamina D?

Vara, atunci cand o persoana este suficient de expusa la soare, ea isi obtine doza zilnica de vitamina D prin sinteza precursorului acesteia in piele, sub influenta razelor UV. Dar utilizarea activa a cremelor de protectie solara, precum si factorii de mediu daunatori pot reduce concentratiile de colecalciferol in tesuturi si in sange, chiar si in timpul verii.

In timpul sezonului rece, din octombrie pana in mai, nivelurile de insolatie UV sunt scazute si multe persoane isi petrec cea mai mare parte a timpului acasa, astfel incat este necesara suplimentarea suplimentara cu vitamina D. In medie, adultii, in functie de varsta, au nevoie de pana la 600-800ME de colecalciferol pe zi.

Daca exista o deficienta a acestei vitamine, probleme cu metabolismul calciului, boli digestive sau daca sunt varstnici, este probabil sa existe o deficienta a compusului. In acest caz, este important sa selectati doza de vitamina impreuna cu medicul, aceasta poate fi de la 2000 la 5000ME zilnic timp de 2-3 saptamani, sau chiar mai mult, in functie de schema.

Dar este important de subliniat – dozele pentru corectie sunt alese de catre medic. Vitamina D este liposolubila, tinde sa se acumuleze in organism si se consuma treptat. Daca la continutul sau normal in organism, pacientul ia suplimentar doze mari de medicamente, este posibila formarea hipervitaminozei. Și aceasta poate, de asemenea, sa afecteze negativ sanatatea.

De unde sa obtineti vitamina D?

Principalele sale surse sunt produsele de origine animala: peste, ficat de cod, galbenusuri de ou de pui sau unt. Intr-o masura mai mica, este vorba de carne, lapte si produse lactate (cu un continut de grasime de cel putin 2-3%). Alimentele degresate nu sunt potrivite in acest caz, vitamina D fara componente grase pur si simplu nu va fi absorbita. In plus fata de alimente, sunt utile si suplimentele care contin colecalciferol – ulei de peste, preparate multivitaminice cu aceasta componenta si capsule, tablete de solutii de vitamina D.

Citeste si...
7 motive pentru a-ți începe ziua cu ceai în loc de cafea
Vitamine și micronutrienți pentru prevenirea gripei, a virozelor respiratorii acute și a coronavirusurilor
Vitamine și micronutrienți pentru prevenirea gripei, a virozelor respiratorii acute și a coronavirusurilor 4

Ce vitamine merita, de asemenea, sa fie suplimentate?

In plus fata de colecalciferol, vor fi utile suplimentele de acid ascorbic si vitamina E, acestea au, de asemenea, efecte antioxidante si antiinflamatorii, sunt capabile sa sustina si sa stimuleze imunitatea.

Minerale pentru a ajuta imunitatea

La fel de important in apararea impotriva infectiilor este rolul oligoelementelor. Dar acestea nu sunt obisnuitele potasiu, fier sau sodiu, ci seleniu si zinc. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Sechenov au evaluat concentratia de zinc si seleniu in sangele pacientilor care au suferit o infectie cu coronavirus sub diferite forme. A fost determinata o dependenta destul de clara – persoanele care aveau niveluri reduse de zinc au avut o evolutie mai severa a infectiei, iar cele cu un aport suficient de aceasta substanta au avut o evolutie mai usoara a COVID-19.

organicsfood.ro

Aceste rezultate sunt asteptate si previzibile, dar este pentru prima data cand s-au obtinut date la scara larga pentru aceasta boala specifica. Efectul antiviral direct al acestui oligoelement a fost deja relativ bine studiat, acesta ajutand la inhibarea diviziunii particulelor virale in cadrul celulelor infectate. In plus, zincul are un efect imunostimulator, ajutand celulele imunitare sa se divida si sa lucreze mai activ.

Exista, de asemenea, dovezi ca zincul, in combinatie cu seleniul, ar putea avea o anumita functie protectoare si antiinflamatoare, ajutand la protejarea plamanilor de o inflamatie excesiva si agresiva. Acest lucru este deosebit de important, avand in vedere ca unele dintre conditiile periculoase ale coronavirusului sunt furtunile de citokine si bradikinina. Acesta este unul dintre factorii-cheie in raspunsul inflamator rapid si sever al tesuturilor.

Citeste si...
Ce este Butterfly Pea sau fasolea fluturilor si ce beneficii pentru sanatate are consumul de ceai albastru

De unde sa obtineti zinc si seleniu?

Acesti compusi se gasesc in unele alimente sunt ficatul animalelor si al pasarilor de curte, nucile sau branzeturile. In plus, branza de vaci, ouale si stridiile sunt, de asemenea, benefice. In plus, exista si suplimente cu aceste substante, in special – picolinatul de zinc, care ajuta la refacerea rezervelor acestui oligoelement in organism.

Surse:

Iata o lista linkuri web care abordeaza vitaminele si micronutrientii pentru prevenirea gripei, a bolilor respiratorii acute si a coronavirusurilor:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Lucruri de ştiut despre utilizarea radacinii de papadie

Radacina de papadie este un remediu natural cu proprietăţi detoxifiante şi multiple beneficii pentru sănătate. Aflaţi mai multe despre cum poate îmbunătăţi funcţia ficatului şi a rinichilor.

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de lemongrass

Ceaiul de lemongrass nu este doar o băutură aromată, ci un adevărat elixir ce promite sănătate și vitalitate. Descoperă proprietățile sale antiinflamatoare, capacitatea de a combate infecțiile și multe alte beneficii ce aduc un plus valorii stării tale de bine.

Apiterapia si Lupta impotriva Psoriazisului: Ce Trebuie sa Știi

Apiterapia, o metodă străveche, oferă soluții naturale pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului. Descoperă puterea produselor apicole și impactul lor în combaterea acestei afecțiuni.

7 Retete de ceaiuri pentru intarirea imunitatii

7 rețete de ceaiuri delicioase care îți pot întări imunitatea și proteja organismul de răceli și viroze. Consumate cu regularitate, aceste ceaiuri te pot păzi sănătos în toate anotimpurile.

7 Alimente care ajuta la tratarea infectiilor urinare

Infecțiile urinare cauzează discomfort și durere la urinare. Află care sunt cele mai eficiente alimente care pot ameliora simptomele.

7 Cele mai bune plante pentru baile de picioare. Alunga Oboseala!

7 plante esențiale pentru băi de picioare ce alungă oboseala și te revigorează. De la salvia vindecătoare la răcoritoarea mentă, descoperă cum acestea pot transforma îngrijirea picioarelor tale într-o experiență spa relaxantă acasă.

Beneficiile uimitoare ale busuiocului. De la medicina la frumusete

Busuiocul, o plantă cu origini străvechi, oferă beneficii incredibile pentru sănătate și frumusețe. Explorează virtuțile sale tămăduitoare și semnificația culturală specială pe care o are.

Cum sa Prevenim Starile de Anxietate dupa Consumul de Alcool

Cine nu a experimentat măcar o dată senzația de anxietate după o noapte de petrecere cu prietenii? Diminețile...