Creșterea rapidă a infecției cu coronavirus stimulează interesul oamenilor pentru diverse metode de prevenire a răcelilor, a bolilor respiratorii și pentru modalități de întărire a imunității. Cea mai simplă și mai accesibilă dintre ele este corectarea dietei și administrarea anumitor suplimente care completează deficitul de microelemente și vitamine necesare în organism.
Dar este important de înțeles – acesta nu este un panaceu și nici o garanție că nu vă veți îmbolnăvi dacă neglijați regulile elementare de protecție. Vitaminele și mineralele susțin activitatea organismului la un nivel optim, ajută la activarea sistemului imunitar, normalizează metabolismul, dar nu sunt agenți antivirali, nu sunt antibiotice. Prin urmare, ele doar ajută, dar nu vindecă.
De ce substanțe are nevoie organismul?
Strict vorbind – nu există o singură vitamină sau oligoelement care să fie izolat de toate. Ele funcționează într-un complex și ar trebui să vină cu alimente sau băuturi în fiecare zi. Dar există o serie de substanțe a căror deficiență în rândul compatrioților noștri (și a oamenilor din întreaga lume) este cea mai frecventă. Cele mai importante vitamine sunt considerate compușii liposolubili – A și E, și mai ales – vitamina D, din cele hidrosolubile – vitaminele din grupa B, în principal – B6 și B12, într-o măsură mai mică B1 și B2.
La fel de importante sunt mineralele – magneziu, calciu, fier, seleniu, iod și zinc. Acesta din urmă, de altfel, este adesea insuficient furnizat cu alimente și provoacă probleme de răspuns imunitar. Dintre toate substanțele care sunt necesare cu alimente, oamenii de știință studiază cu cea mai mare atenție vitamina D și zincul, deoarece au existat publicații potrivit cărora lipsa acestor substanțe complică evoluția infecțiilor respiratorii și poate amenința rezultate nefavorabile pentru pacienți, inclusiv pentru cei cu infecție coronavirus.
Vitamina D este mai mult decât o simplă vitamină
Prin natura sa, această substanță este de obicei atribuită vitaminelor liposolubile, denumirea sa chimică fiind colecalciferol. Dar oamenii de știință studiază acest compus de mulți ani și au stabilit că depășește conceptul tradițional de vitamine, deoarece are efecte asemănătoare cu cele ale hormonilor și este versatil din punct de vedere biologic. Această vitamină nu este implicată doar în metabolismul osos, în strânsă legătură cu absorbția și excreția calciului din organism. S-a constatat că are o multitudine de alte efecte metabolice care au un impact pozitiv asupra organismului.
În special, în ceea ce privește apărarea împotriva infecțiilor, s-a stabilit că un aport suficient de colecalciferol ajută la menținerea sintezei unor proteine speciale, specifice antiinfecțioase. Aceste proteine se formează în celulele epiteliale ale tractului respirator și contribuie la reducerea probabilității de infectare cu particule virale. În plus, prin efectele sale pozitive asupra sistemului imunitar, vitamina D ajută la reducerea riscului de apariție a simptomelor severe ale infecțiilor virale.

De exemplu, la Universitatea de Medicină din Chicago au fost efectuate studii pentru a determina concentrațiile serice de vitamina D la pacienții cu diferite forme de severitate a infecției cu coronavirus. S-a stabilit că acei pacienți care sufereau de deficiență de colecalciferol aveau o evoluție semnificativ mai severă și mai prelungită a infecției, inclusiv o rată ridicată de deces.
Cei cu niveluri serice suficiente de vitamina D au avut tendința de a tolera mai ușor boala, iar numărul de cazuri grave și fatale în acest grup a fost mai mic. Aceste date sunt confirmate și de cercetările Universității Sechenov. Aceștia au analizat conținutul de vitamina D la pacienții care au suferit forme grave și moderate de infecție, comparativ cu formele ușoare și asimptomatice.
Este necesar să luați suplimente de vitamina D?
Vara, atunci când o persoană este suficient de expusă la soare, ea își obține doza zilnică de vitamina D prin sinteza precursorului acesteia în piele, sub influența razelor UV. Dar utilizarea activă a cremelor de protecție solară, precum și factorii de mediu dăunători pot reduce concentrațiile de colecalciferol în țesuturi și în sânge, chiar și în timpul verii.
În timpul sezonului rece, din octombrie până în mai, nivelurile de insolație UV sunt scăzute și multe persoane își petrec cea mai mare parte a timpului acasă, astfel încât este necesară suplimentarea suplimentară cu vitamina D. În medie, adulții, în funcție de vârstă, au nevoie de până la 600-800ME de colecalciferol pe zi.
Dacă există o deficiență a acestei vitamine, probleme cu metabolismul calciului, boli digestive sau dacă sunt vârstnici, este probabil să existe o deficiență a compusului. În acest caz, este important să selectați doza de vitamină împreună cu medicul, aceasta poate fi de la 2000 la 5000ME zilnic timp de 2-3 săptămâni, sau chiar mai mult, în funcție de schemă.
Dar este important de subliniat – dozele pentru corecție sunt alese de către medic. Vitamina D este liposolubilă, tinde să se acumuleze în organism și se consumă treptat. Dacă la conținutul său normal în organism, pacientul ia suplimentar doze mari de medicamente, este posibilă formarea hipervitaminozei. Și aceasta poate, de asemenea, să afecteze negativ sănătatea.
De unde să obțineți vitamina D?
Principalele sale surse sunt produsele de origine animală: pește, ficat de cod, gălbenușuri de ou de pui sau unt. Într-o măsură mai mică, este vorba de carne, lapte și produse lactate (cu un conținut de grăsime de cel puțin 2-3%). Alimentele degresate nu sunt potrivite în acest caz, vitamina D fără componente grase pur și simplu nu va fi absorbită. În plus față de alimente, sunt utile și suplimentele care conțin colecalciferol – ulei de pește, preparate multivitaminice cu această componentă și capsule, tablete de soluții de vitamina D.

Ce vitamine merită, de asemenea, să fie suplimentate?
În plus față de colecalciferol, vor fi utile suplimentele de acid ascorbic și vitamina E, acestea au, de asemenea, efecte antioxidante și antiinflamatorii, sunt capabile să susțină și să stimuleze imunitatea.
Minerale pentru a ajuta imunitatea
La fel de important în apărarea împotriva infecțiilor este rolul oligoelementelor. Dar acestea nu sunt obișnuitele potasiu, fier sau sodiu, ci seleniu și zinc. Oamenii de știință de la Universitatea din Sechenov au evaluat concentrația de zinc și seleniu în sângele pacienților care au suferit o infecție cu coronavirus sub diferite forme. A fost determinată o dependență destul de clară – persoanele care aveau niveluri reduse de zinc au avut o evoluție mai severă a infecției, iar cele cu un aport suficient de această substanță au avut o evoluție mai ușoară a COVID-19.
Aceste rezultate sunt așteptate și previzibile, dar este pentru prima dată când s-au obținut date la scară largă pentru această boală specifică. Efectul antiviral direct al acestui oligoelement a fost deja relativ bine studiat, acesta ajutând la inhibarea diviziunii particulelor virale în cadrul celulelor infectate. În plus, zincul are un efect imunostimulator, ajutând celulele imunitare să se dividă și să lucreze mai activ.
Există, de asemenea, dovezi că zincul, în combinație cu seleniul, ar putea avea o anumită funcție protectoare și antiinflamatoare, ajutând la protejarea plămânilor de o inflamație excesivă și agresivă. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere că unele dintre condițiile periculoase ale coronavirusului sunt furtunile de citokine și bradikinină. Acesta este unul dintre factorii-cheie în răspunsul inflamator rapid și sever al țesuturilor.
De unde să obțineți zinc și seleniu?
Acești compuși se găsesc în unele alimente sunt ficatul animalelor și al păsărilor de curte, nucile sau brânzeturile. În plus, brânza de vaci, ouăle și stridiile sunt, de asemenea, benefice. În plus, există și suplimente cu aceste substanțe, în special – picolinatul de zinc, care ajută la refacerea rezervelor acestui oligoelement în organism.
Surse:
Iată o listă linkuri web care abordează vitaminele și micronutrienții pentru prevenirea gripei, a bolilor respiratorii acute și a coronavirusurilor:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7462877/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7818810/
- https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2333794X211021739
- https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988
- https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-021-00826-7
- https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/vitamins-to-fight-viruses
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.