Majoritatea fructelor și legumelor pot fi cumpărate acum în orice moment al anului. Cu toate acestea, cele mai utile fructe continuă să fie cele de sezon, care conțin cele mai multe vitamine și alte microelemente utile. Toamna este perioada de recoltare a merelor, strugurilor, dovlecilor, dovleceilor, dovleacului, verzei și multor alte fructe și legume.
Fiecare fruct are un set unic de vitamine și aduce beneficii excepționale pentru sănătate. Fructele și legumele populare de sezon din octombrie merită să spunem mai multe despre ele.
Valoarea fructelor de sezon
Avantajul incontestabil al fructelor și legumelor de sezon este că acestea sunt cultivate în mod natural. Ele se maturizează în sezonul optim pentru creșterea culturilor, nu au nevoie de îngrășăminte chimice. Produsul de sezon ajunge pe rafturile magazinelor literalmente din pat, are un termen de valabilitate scurt. Acest lucru permite fructelor să păstreze vitaminele și microelementele utile la nivel maxim, spre deosebire de culturile de legume și fructe, care implică o depozitare îndelungată.
Prețul moderat rămâne, de asemenea, pentru mulți un avantaj incontestabil al produselor de sezon. Vă prezentăm în atenție un clasament al celor mai utile culturi de legume, fructe și fructe de pădure care pot fi savurate în octombrie.
Mere
În varietatea de fructe, mărul rămâne lider în ceea ce privește conținutul de vitamine A, B₁, B₂, B₃, C, E, P, PP, K, precum și oligoelemente: fier, potasiu, zinc, magneziu și fosfor. Consumul zilnic de fructe are efecte benefice asupra organismului în următoarele moduri:
- Ajută la reducerea colesterolului rău.
- Stimulează imunitatea.
- Are un efect coleretic ușor.
- Normalizează sistemul nervos.
- Stimulează funcția cerebrală.
Este important de reținut că merele proaspete nu sunt indicate pentru a fi folosite de toată lumea. Cu prudență ar trebui să fie consumate cu fructe persoanele cu boli cronice ale tractului gastro-intestinal și predispuse la alergii. Aceștia ar trebui să înlocuiască fructele proaspete cu fructe coapte, acestea păstrând și ele multe substanțe utile.
Struguri
Mijlocul toamnei este, în mod tradițional, perioada de recoltare a strugurilor. Toate soiurile sunt valoroase pentru conținutul lor ridicat de fitonutrienți – substanțe biologic active cu proprietăți antioxidante.
Strugurii ajută la combaterea radicalilor liberi, încetinesc procesul de îmbătrânire a țesuturilor, ajută la prevenirea neoplasmelor maligne. Deoarece boabele au un conținut ridicat de zaharuri și pot provoca fermentație, strugurii ar trebui să fie limitați la persoanele cu diabet și boli cronice ale tractului gastro-intestinal.
Dovleac
În octombrie, dovleacul se coace, această legumă este bogată în vitaminele A și C și este, de asemenea, o sursă valoroasă de fibre. Dovleacul crud este rar folosit, este copt, gătit în supe și caserole. Este important ca, chiar și după tratamentul termic, în pulpă să rămână substanțe utile.
Leguma ajută la eliminarea excesului de lichid din organism, va fi utilă celor care suferă de edeme cronice sau care se luptă cu excesul de greutate. Curățarea organismului de toxine și toxine, normalizarea nivelului de colesterol, activarea moderată a digestiei și un ușor efect diuretic – o mică parte din proprietățile utile ale legumei.
Varză
O legumă populară de toamnă este varza, în octombrie pe rafturi se poate aprecia întreaga varietate de soiuri de sezon. Varza albă și roșie tradițională, conopida și broccoli, varza de Bruxelles și kohlrabi – toate tipurile de varză sunt bogate în vitaminele C, A, B1, B6, K și P.
Utilizarea zilnică a verzei afectează în mod favorabil reglarea proceselor metabolice, leguma are un efect benefic asupra sistemului imunitar. Conținutul ridicat de vitamina K contribuie la prevenirea bolilor comune de sânge. Varza proaspătă cu prudență ar trebui să fie utilizată de persoanele cu aciditate gastrică ridicată, ulcer peptic și ulcer duodenal în anamneză.
Măceșe
Măceșele sunt lider absolut în ceea ce privește conținutul de vitamina C (650 mg la 100 g de fructe). Consumul lor sub formă de decoct ajută la îmbunătățirea imunității și la prevenirea bolilor infecțioase. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele în vârstă, ale căror apărări sunt slăbite odată cu înaintarea în vârstă. Utilizarea regulată a decoctului de măceșe este o excelentă prevenire a următoarelor boli:
- diabet zaharat;
- ateroscleroză;
- cancer;
- hipertensiune arterială.
Măceșul conține un număr mare de antioxidanți naturali care au un efect antiinflamator, protejând țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi. Măceșul are proprietatea de a reduce tensiunea arterială, persoanele hipotensive trebuie să folosească decoctul în cantități limitate.
Concluzie
Lista de mai sus a culturilor de fructe este doar un scurt răspuns la întrebarea ce fructe să mănânci în octombrie, varietatea este mult mai mare. La jumătatea toamnei, multe legume rădăcinoase se coc, luna este marcată de colectarea sfeclei, ridichilor, vinetelor, fasolei, dovleacului și rutabagelor.
Atunci când alegeți fructele și legumele de sezon, ar trebui să vă străduiți să vă faceți dieta zilnică cât mai variată. Numai în acest caz, puteți obține întreaga gamă de elemente utile și vitamine, aduce o contribuție neprețuită la menținerea sănătății. Alimentația echilibrată este un aspect esențial al unui stil de viață sănătos și o contribuție esențială la prevenirea și tratarea bolilor comune.
Linkuri web care prezintă beneficiile pentru sănătate ale fructelor și legumelor de sezon:
- https://unidosus.org/blog/2016/07/06/benefits-eating-seasonal-fruits-vegetables/
- https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-seasonal-eating-7973496
- https://www.peacehealth.org/healthy-you/eating-garden-health-benefits-seasonal-produce
- https://www.afpafitness.com/blog/the-science-and-benefits-of-consuming-locally-seasonal-produce/
- https://deliciouslyplated.com/food-articles/the-benefits-of-eating-seasonal-produce/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/