Astăzi vom vorbi despre ficat, unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Și vă voi vorbi despre el din punctul de vedere al medicinei chinezești. Chinezii spun: atunci când ficatul este sănătos, este ca o melodie armonioasă care vibrează în corpul nostru. Atunci când este blocat, se poate manifesta prin iritare, izbucniri de furie și ne poate împiedica să dormim și să trăim normal.
Potrivit medicinei tradiționale chineze, inima este împăratul. Ce funcție îi atribuie chinezii ficatului?
Ficatul a fost comparat cu un general de armată, deoarece, asemenea unui comandant militar, acest organ evaluează circumstanțele în care se află corpul nostru și creează un plan de acțiune pe baza informațiilor colectate. Iată de ce este atât de important să vă ascultați corpul. Dacă nu ignorăm semnalele pe care ni le trimite și avem grijă de stilul nostru de viață și de alimentație, atunci generalul nostru interior va acționa extrem de competent.
Ficatul îndeplinește mai mult de 500 de funcții în corpul nostru, ceea ce îl face unul dintre organele călăuzitoare ale corpului nostru. Conform teoriei celor cinci elemente, ficatul este asociat cu elementul lemn.
Lemnul poate fi flexibil și se poate îndoi atunci când este expus la vânt, dar în același timp poate fi puternic și durabil. Astfel, în medicina clasică chineză, energia vitală a qi-ului ficatului este descrisă ca fiind solidă și puternică, dar în același timp foarte flexibilă, deoarece se mișcă și stimulează. Orice blocaj al acestei libere circulații la nivel fizic, mental și emoțional poate afecta qi-ul hepatic.
Cum știți dacă sistemul hepatic este dezechilibrat?
Un semn extern al sănătății și rezistenței ficatului este calitatea unghiilor tale. Dacă qi-ul ficatului este slab, unghiile pot fi fie prea moi, fie, dimpotrivă, foarte fragile și casante. La nivel mental, ficatul se manifestă, de asemenea, în mod vizibil. Atunci când ne simțim blocați în viață, este probabil rezultatul unui qi hepatic blocat. O astfel de persoană poate avea probleme în a lua decizii și a merge mai departe.
Ficatul este locul emoțiilor dificile. Mânia, furia, dezamăgirea, creșterea energiei vitale, ridică simultan sângele în părțile superioare ale corpului, ceea ce este adesea însoțit de înroșirea feței.
În medicina chineză, emoțiile sunt considerate patologice atunci când sunt fie prea puternice – atunci pierdem controlul asupra lor și asupra noastră înșine, fie sunt reprimate – ceea ce, la rândul lor, blochează fluxul natural al energiei vitale, iar emoțiile sunt tocmai o astfel de energie. Pe de altă parte, furia se poate manifesta ca o emoție fiziologică, care reprezintă reacția organismului la obstacolele din viață.
Mânia ne împinge energia vitală în sus și în jos, motivându-ne să depășim aceste obstacole. Simțim acest lucru în mod deosebit de puternic ca răspuns la nedreptatea socială sau la restricțiile asupra libertății noastre de acțiune.
Ce este mai dăunător pentru ficat – un val de emoții sau reprimarea lor?
Din punct de vedere occidental, această tensiune intensă și izbucnirea emoțională ulterioară poate fi înțeleasă ca stres, iar din punctul de vedere al medicinei chinezești, poate fi înțeleasă ca un rezultat al stagnării qi-ului hepatic. Exprimarea emoțiilor negative nu este în mod inerent rea. În acest fel, eliberăm adesea energie vitală și dăm o direcție mișcării fizice.
Cu toate acestea, prea multe emoții negative pot duce la probleme hepatice. Expirarea cu voce tare atunci când eliberați emoțiile negative este mult mai benefică pentru ea. Multe exerciții de qigong stimulează qi-ul ficatului prin expirații puternice.
Care este legătura dintre sănătatea ficatului și depresie?
Puterea adecvată a qi-ului hepatic care ne ridică moralul primăvara depinde de modul în care avem grijă de noi înșine în toamnă și iarnă.
Dacă nu ne-am recuperat suficient, energia vitală a ficatului poate fi slabă primăvara, astfel încât în martie ne simțim adesea neputincioși, avem o stare de spirit proastă și depresie. Depresia poate fi asociată și cu insomnia. Organismul, obosit din cauza lipsei de somn, nu are forța și energia necesare pentru a gestiona emoțiile în timpul zilei.
În medicina chineză, intervalul orar dintre ora unu și trei dimineața este asociat cu sistemul hepatic. Un ficat bolnav poate să nu ne permită să dormim în această perioadă de timp. Până la 80% dintre persoanele care suferă de boli hepatice cronice raportează tulburări de somn. Medicina occidentală atribuie acest lucru nivelului crescut de cortizol, care este asociat cu stresul sau cu boala ficatului gras.
Ce putem face pentru a susține ficatul în perioadele în care stresul și lipsa cronică de odihnă sunt forțe motrice?
În vechile tratate chinezești există o zicală: “Când o persoană se odihnește, sângele se întoarce la ficat. Atunci când sângele curge în ficat, vedem mai clar. Când sângele se duce la picioare, putem merge, iar când se duce la brațe, acestea pot lucra”
Acest lucru înseamnă că odihna este esențială pentru recuperarea noastră și, dacă vrem să ne simțim bine, nu ar trebui să ne epuizăm cu un stres fizic, mental și psihologic excesiv. Chiar și la locul de muncă, chinezii folosesc un pui de somn scurt de o jumătate de oră ca metodă dovedită de regenerare; acesta este obligatoriu în rutina lor zilnică.
Exercițiile de stretching pot fi, de asemenea, o modalitate de relaxare
Exercițiile care activează toate organele corpului, de la cap până la picioare, sunt benefice pentru sistemul hepatic. Acestea pot fi atât exerciții de întindere, cât și exerciții de răsucire a corpului. Yoga, qigong și chiar dansurile latino-americane sunt potrivite în acest caz.
Alimente bune pentru ficat
Produsele benefice pentru ficat sunt alimentele care refac sângele, adică sfecla fiartă, varza roșie, morcovii, spanacul, cireșele, strugurii negri, litchi, semințele de susan, gălbenușurile de ou, ficatul de pui și de vită, bibanul, țiparul, anghila, rața.
Link-uri web legate de funcțiile ficatului și problemele hepatice:
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547852/
- https://liverfoundation.org/about-your-liver/how-liver-diseases-progress/the-healthy-liver/
- https://medlineplus.gov/liverdiseases.html
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/liver
- https://www.webmd.com/hepatitis/liver-and-hepatic-diseases
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.