O dietă echilibrată, medicamentele și exercițiile fizice pot ajuta la reducerea cantității de colesterol rău din sânge.
Mulți oameni pot afla că au un nivel ridicat de colesterol atunci când merg la un control medical sau fac un test de sânge pentru diverse probleme de sănătate. O astfel de afecțiune crește riscul de boli cardiace și vasculare, hipertensiune și diabet zaharat.
Combinația dintre colesterolul ridicat și obezitate este deosebit de periculoasă. Pentru a controla nivelul colesterolului este nevoie de o dietă de slăbire combinată cu exerciții fizice și activitate zilnică și, dacă este necesar, de administrarea de statine. Acestea sunt medicamente care scad colesterolul “rău”.
Colesterolul: de ce este periculos?
Colesterolul este un compus gras care este produs în organism și care vine parțial cu alimente. Într-o anumită cantitate, acest compus este vital pentru organism, îndeplinește funcții esențiale. Dar colesterolul este mai bine cunoscut pentru faptul că conținutul său excesiv în plasma sanguină crește riscul de boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Nici măcar colesterolul în sine nu este periculos, ci dezechilibrul dintre fracțiunile sale – “bune” și “rele”. O persoană poate avea prea mult colesterol “rău” sau prea puțin colesterol “bun” în plasmă. Modificările în echilibrul fracțiunilor de colesterol apar odată cu vârsta. Iar sângele bărbaților după vârsta de 35-40 de ani poate avea abateri semnificative de la norme, în timp ce la femei, creșterile de colesterol apar mai aproape de menopauză.
Fracțiunile de colesterol din plasma sanguină
Dacă se ia sânge pentru analiză, în el sunt investigate mai multe fracții:
- Conținutul total de colesterol;
- Lipoproteine cu densitate scăzută (colesterol LDL, colesterolul “rău”);
- Lipoproteine cu densitate mare (colesterol HDL, colesterolul “bun”).
- Trigliceride.
Principala funcție a colesterolului “bun” este de a elimina excesul de LDL din sânge, trimițându-le la ficat, unde sunt procesate. Excesul de trigliceride din plasmă este, de asemenea, periculos, crescând riscul de boli grave.
Scopul: corectarea nivelului de colesterol!
Principalul obiectiv al pacienților ar trebui să fie menținerea nivelurilor de LDL și trigliceride la un nivel scăzut, asigurându-se în același timp că nivelurile de HDL sunt suficient de ridicate.
Organismul uman (în principal ficatul) produce colesterol, care ajută la reînnoirea celulelor, sintetizează bila pentru digestie, este un substrat pentru formarea vitaminei D și a hormonilor, cum ar fi testosteronul și estrogenul.
Problema este că, deși organismul produce deja suficient colesterol, multe alimente adaugă cu aproximativ 20% mai mult din acest compus în fluxul sanguin. Excesul de colesterol poate duce la ateroscleroză – acumularea de plăci grase în membrana mucoasă a arterelor.
Cei mai mulți oameni știu despre atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, dar acestea sunt doar o parte din problemele asociate cu niveluri ridicate de colesterol “rău”. Formarea plăcilor este posibilă într-o arteră din orice parte a corpului. Poate fi vorba de inimă, atunci oamenii dezvoltă boala coronariană și, ca o consecință, atacuri de cord sau insuficiență cardiacă. Ateroscleroza poate fi în vasele de sânge care alimentează creierul (arterele carotide), ceea ce poate duce la accident vascular cerebral.
La nivelul membrelor inferioare, plăcile pot provoca boala arterială periferică prin blocarea vaselor de sânge care alimentează mușchii din picioare. Persoanele pot prezenta disconfort la mers sau hipoxie tisulară, amenințând cu gangrena sau ulcere ale degetelor și picioarelor.
Modificări ale stilului de viață: exerciții fizice, dietă și vizite la medic
În cazul în care un test de sânge la post relevă niveluri ridicate de colesterol – este important să consultați un medic. Specialistul sugerează modificări ale stilului de viață pe parcursul a mai multor luni. Exercițiile fizice regulate și pierderea în greutate, corectarea timpurie a dietei pot ajuta la reducerea colesterolului ridicat.
Există diete de slăbire aprobate de experți care ajută la corectarea nivelului de colesterol, pe lângă pierderea în greutate. Deși dieta de slăbire nu este singurul factor terapeutic, dar ceea ce se mănâncă are un impact uriaș asupra controlului nivelului de colesterol și asupra scăderii acestuia.
Dacă corecția alimentară este completată cu o activitate regulată, chiar dacă este vorba de simple exerciții făcute acasă, are un efect și mai pronunțat.
Ani de cercetări au arătat că exercițiile fizice regulate reduc nivelul trigliceridelor, crescând ușor nivelul colesterolului “bun”. Poate fi vorba de cursuri de gimnastică, fitness, un set de exerciții cu un antrenor personal sau jogging în parc, ciclism.
Dieta pentru pierderea în greutate
La fel de importantă este dieta pentru pierderea în greutate, care presupune o reducere în alimentație a produselor de origine animală. Alimentele vegetale, inclusiv fructele proaspete și cerealele integrale, ar trebui să lase mai mult din dietă. În ceea ce privește produsele lactate, o dietă pentru slăbit vă permite să consumați produse degresate, cum ar fi iaurtul sau laptele.
Aproape toate produsele de origine animală conțin colesterol: gălbenușurile de ou, carnea roșie, carnea de pui, laptele. Dar nu trebuie să le eliminați complet din alimentația dumneavoastră. În ceea ce privește nivelul de colesterol, este perfect normal să primești o cantitate mică de colesterol cu alimente în fiecare zi. O dietă de slăbire presupune gătitul fără grăsimi animale și fără unt pentru prăjit.
În plus, nu este suficient să reduceți pur și simplu consumul de alimente care conțin colesterol. Excesul de carbohidrați poate crește și el nivelul trigliceridelor și al colesterolului “rău”. Cantitatea de carbohidrați simpli este important de ținut sub control, de asemenea.
Când să începeți să luați medicamente?
Inițial, sunt necesare modificări ale stilului de viață pentru a corecta nivelul colesterolului fără medicamente. Administrarea timpurie a statinelor, care ajută la scăderea colesterolului “rău”, este indicată pentru persoanele la care măsurile non-medicamentoase nu funcționează sau care au fost diagnosticate cu hipercolesterolemie familială. Aceasta este un defect genetic care formează niveluri foarte ridicate de fracțiuni “nocive” de colesterol, ceea ce amenință dezvoltarea de probleme cardiace și vasculare.
De asemenea, medicamentele sunt folosite la pacienții cu patologii ale sistemului cardiovascular, dacă rezultatele analizelor sunt slabe. În primul rând, sunt recomandate statinele. Aceste medicamente sunt destul de eficiente, dar la unii pacienți prezintă efecte secundare, provoacă alergii sau sunt contraindicate. În acest caz, pot fi utilizate alte tipuri de medicamente.
Este important să realizăm că medicamentele nu înlocuiesc absolut deloc toate modificările stilului de viață: dieta și exercițiile fizice rămân parte integrantă a terapiei.
Legături web despre cum să ții colesterolul sub control fără să ai nevoie mereu de medicamente:.
- https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lower-cholesterol-naturally
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/315900
- https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia
- https://www.health.harvard.edu/blog/8-simple-ways-to-lower-your-cholesterol-202208113042
- https://www.webmd.com/cholesterol-management/features/way-to-lower-cholesterol-without-drugs
- https://www.cdc.gov/cholesterol/prevention.htm
- https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/cholesterol/tips-to-lower-cholesterol
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.