Dieta mediteraneană și bolile autoimune: de ce este utilă și cum să o urmezi

Dieta mediteraneană și bolile autoimune: de ce este utilă și cum să o urmezi

Se știe de mult timp că o dietă bine aleasă ajută la tratarea diferitelor boli. Medicii au stabilit – trecerea la o dietă mediteraneană poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate, la combaterea inflamațiilor și la ameliorarea bolilor autoimune.

Sistemul imunitar și hiperactivitatea sa

Sistemul imunitar este conceput pentru a proteja organismul de microorganismele străine, de celulele transformate și de inflamații. Dar organismul poate fi în pericol atunci când apărarea organismului se transformă într-un agresor, atacându-și propriile țesuturi și celule.

Așa pot fi provocate bolile autoimune care afectează articulațiile, vasele de sânge, sistemul nervos sau alte organe și sisteme ale corpului. Cu toate acestea, anumite alimente pot evita inflamațiile autoimune prin inhibarea activității sistemului imunitar și normalizarea proceselor metabolice.

Potrivit Asociației Americane Autoimune, aproximativ 7% din populația din țările dezvoltate suferă de una dintre aceste boli. Cu toate acestea, este posibil să scăpați de aceste boli datorită unor alimente specifice care trebuie combinate cu un plan de tratament elaborat de un medic.

Ce sunt bolile autoimune?

Acest termen se referă la un grup foarte mare de boli bazate pe funcționarea inadecvată a sistemului imunitar al organismului uman, care este conceput pentru a lupta împotriva virusurilor, bacteriilor sau paraziților, a celulelor străine și a propriilor celule, dacă acestea s-au transformat în celule tumorale.

Uneori, bolile autoimune apar din cauza unei reacții exagerate la agenți externi care supraexcita sistemul imunitar. În alte cazuri, ele se formează exclusiv din cauza funcționării necorespunzătoare a propriului sistem imunitar.

Cel mai comun simptom al tuturor acestor boli este o inflamație constantă, care crește treptat și care dăunează structurii și funcției țesuturilor și organelor. Pentru a o combate, este necesar să se efectueze o terapie antiinflamatorie, să se utilizeze o dietă care să ajute în lupta împotriva bolii.

Dieta mediteraneană va ajuta

Dacă ați urmărit știrile legate de sănătate în ultimul deceniu, probabil că ați auzit mulți dintre experții mondiali recomandând dieta mediteraneană pentru a trata multe patologii inflamatorii.

De fapt, U.S. News & World Report a desemnat-o recent drept cea mai bună dietă pentru îmbunătățirea sănătății generale pentru 2020 (pentru al treilea an consecutiv!), concluzionând că este cea mai sănătoasă de multă vreme. Este o dietă completă din punct de vedere nutrițional și durabilă, datorită accentului pus pe fructe și legume, ulei de măsline (virgin, nerafinat), pește și diverse alte alimente naturale sănătoase.

Dieta mediteraneană și bolile autoimune: de ce este utilă și cum să o urmezi

Dieta mediteraneană: care este esența ei

Acest sistem, așa cum îl cunoaștem astăzi, se bazează în principal pe dieta tradițională a țărilor de pe malul Mării Mediterane. Această dietă a devenit celebră în întreaga lume atunci când, în anii 1950 și 1960, Ancel Keys și colegii săi au studiat dieta și starea generală de sănătate a șapte țări (SUA, Olanda, Finlanda, Iugoslavia, Italia, Grecia și Japonia) în legătură cu riscul de boli coronariene.

Aceștia au descoperit că persoanele din Italia și Grecia aveau cel mai mic risc de boli coronariene, în parte datorită modelelor alimentare. Deci, ce face ca dieta mediteraneană să fie unică? Spre deosebire de diete precum paleo și keto, aceasta nu restricționează aportul de nutrienți sau de calorii și nici nu exclude anumite grupuri de alimente (cum ar fi cerealele). În schimb, se concentrează mai mult pe o alimentație sănătoasă, pe alimente integrale din fiecare grupă de alimente și pe o varietate de arome și rețete.

Aplicații ale dietei mediteraneene în bolile autoimune

Dieta are o activitate antiinflamatoare dovedită, astfel încât utilizarea sa este justificată și recomandată în patologiile autoimune. Printre beneficii se numără:

  • Creșterea nivelului de antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi care deteriorează membranele celulelor organismului, inclusiv sistemul imunitar.
  • Normalizarea compoziției microbiotei intestinale, deoarece 70% din celulele imunitare sunt concentrate în intestin, ele sunt antrenate acolo și ulterior trimise deja în țesuturi.
  • Efect antiinflamator direct, datorită conținutului ridicat de omega-3 și conținutului scăzut de omega-6 din produse.
Dieta mediteraneană și bolile autoimune: de ce este utilă și cum să o urmezi

Există un număr mare de alimente cu eficacitate dovedită împotriva inflamației, printre care multe fructe de pădure, legume cu frunze, ulei de măsline, nuci, pește, usturoi, avocado, mâncăruri din cereale integrale și alimente bogate în vitamina D.

Toate alimentele menționate constituie partea leului din dieta mediteraneană. Aceasta pledează în principal pentru consumul de alimente proaspete și naturale. Ea exclude zahărul, alcoolul, carnea roșie și toate tipurile de alimente procesate – acestea sunt cele care provoacă adesea eșecuri imunitare și o inflamație crescută.

Cum funcționează acest sistem alimentar

Dieta mediteraneană, mai ales atunci când este combinată cu alte terapii, are un efect pozitiv asupra prevenirii și tratamentului unui număr de boli autoimune. Dar are și o serie de alte beneficii pentru a vă îmbunătăți starea generală de sănătate.

organicsfood.ro

1. Promovează sănătatea inimii și creșterea longevității

Dieta mediteraneană este promovată pe scară largă datorită efectelor pozitive pe care le are asupra sănătății inimii. Un studiu de referință din 2013, PREDIMED, la care au participat peste 7.000 de persoane, a constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline și nuci au avut un risc semnificativ mai mic de boli cardiovasculare grave, inclusiv de a dezvolta un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Aceste persoane aveau, de asemenea, mai puțini factori de risc pentru aceste patologii, în special obezitatea centrală.

Dieta mediteraneană și bolile autoimune: de ce este utilă și cum să o urmezi

Grăsimile sănătoase din nuci, uleiul de măsline și peștele gras sunt compuși cheie. Omega-3, de exemplu, scad colesterolul „rău” și cresc simultan colesterolul „bun”, reduc inflamația și îmbunătățesc rezistența la insulină. Efectele antiinflamatorii sunt completate de un nivel ridicat de fibre și de antioxidanți din diverse legume, fructe și vin roșu (în special resveratol).

În mare parte datorită acestor îmbunătățiri ale sănătății inimii, acest sistem alimentar a fost asociat și cu o longevitate crescută.

2. Promovează o greutate și un metabolism sănătos

Dieta mediteraneană folosește alimente sănătoase și integrale, în special cele bogate în fibre, ceea ce o face o alegere excelentă pentru cei care doresc să își îmbunătățească sănătatea metabolică generală.

O dietă bogată în fibre ajută la controlul diabetului și al toleranței la glucoză, vă menține senzația de sațietate și reduce probabilitatea de creștere în greutate. În numeroase studii s-a demonstrat că dieta mediteraneană este mai eficientă pentru pierderea în greutate decât o dietă săracă în grăsimi; și a fost asociată cu un risc redus de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.

Dieta mediteraneană și bolile autoimune: de ce este utilă și cum să o urmezi

3. Ajută la reducerea riscului de cancer

Dieta mediteraneană conține în mod natural niveluri ridicate de antioxidanți proveniți dintr-o varietate de alimente vegetale colorate. Antioxidanții sunt compuși care ajută la oprirea sau încetinirea daunelor oxidative și la reducerea inflamației în tot corpul. Acesta este motivul pentru care această dietă a fost asociată cu un risc redus de cancer și de boli neurodegenerative.

Studiile arată că dieta mediteraneană ajută la protejarea organismului împotriva diferitelor tipuri de cancer. Într-o analiză a studiilor (inclusiv 83 de studii efectuate pe mai mult de 2 milioane de persoane), dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc redus de cancer de sân, cancer colorectal și tumori la stomac. Cercetătorii cred că acest lucru este creditat de fructe, legume și produse din cereale integrale.

4. Normalizează funcția intestinală și susține sistemul imunitar

Un aport ridicat de cereale integrale, fructe și legume înseamnă că dieta este, de asemenea, bogată în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Toate acestea pot fi benefice pentru sănătatea intestinală prin hrănirea bacteriilor probiotice benefice, precum și prin reducerea inflamației.

Într-un studiu, primatele hrănite cu o dietă mediteraneană aveau semnificativ mai multe bacterii intestinale benefice decât animalele hrănite cu un plan alimentar tipic occidental, axat pe carne și alimente procesate.

Dieta mediteraneană și bolile autoimune: de ce este utilă și cum să o urmezi

Dieta mediteraneană și beneficiile sale suplimentare

Respectarea cu strictețe a dietei mediteraneene poate aduce beneficii atât pentru prezent, cât și pentru viitor. De exemplu, potrivit cercetărilor, nivelurile ridicate de markeri inflamatori sunt puternic asociate cu o calitate slabă a somnului.

Consumul de alimente din dieta mediteraneană poate reduce nivelurile de inflamație, ceea ce duce la o odihnă nocturnă normalizată. În consecință, dieta mediteraneană poate fi benefică și pe termen lung, deoarece un somn adecvat pe timp de noapte ajută organismul să se recupereze mai repede.

Ca urmare a unei diete antiinflamatorii, pacienții cu boli autoimune își pot reduce semnificativ riscul de boli de inimă, de anumite tipuri de cancer și de diabet. Potrivit studiilor, cu cât un pacient urmează mai precis și mai mult timp dieta mediteraneană, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

Consultați-vă întotdeauna medicul

Inflamația este un factor de risc ridicat pentru sănătatea generală a unei persoane. În cazul unei boli autoimune, este necesar să consultați un medic pentru un tratament profesionist. Cu toate acestea, pacienții ar trebui să urmeze o dietă favorabilă sănătății lor pentru a spori efectele medicamentelor. O dietă necorespunzătoare poate agrava efectele bolii autoimune.

Legături web despre dieta mediteraneană și bolile autoimune:.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Cum să ții colesterolul sub control: nu ai întotdeauna nevoie de medicamente, există și alte metode
Cum excesul de carbohidrați duce la diabetul de tip 2: tot ce trebuie să știi
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health