Fie că îl iubești sau îl urăști, sunt șanse să fii destul de familiarizat cu grepfrutul, dar ce știi despre beneficiile, nutriția și istoria grapefruitului?
Acest fruct citric poate fi de culoare albă, galbenă, roz sau roșie, cu un gust care variază de la acru la dulce – cel mai adesea un amestec răcoritor dintre cele două. Indiferent de culoarea pe care o alegeți, caloriile din grapefruit sunt scăzute, dar aroma și nutrienții sunt mari.
Acest fruct este bogat în vitamina C și conține fitochimicale care promovează sănătatea, precum licopenul și betacarotenul (în varietățile roz și roșii), precum și limonoide precum limonina și flavonoide precum naringenina. Nu este surprinzător faptul că se află pe lista Institutului American pentru Cercetarea Cancerului a alimentelor care luptă împotriva cancerului.
În plus, mai multe studii, inclusiv unul publicat în Journal of Medicinal Food, arată că grepfrutul este o alegere extrem de inteligentă dacă încercați să slăbiți, doar o jumătate de grepfrut pe zi având un impact semnificativ asupra eforturilor de slăbire.
Acest fruct are multe beneficii pentru sănătate, utilizări și forme. Pe lângă consumul fructului întreg, sucul de grapefruit, uleiul esențial de grapefruit și extractul de semințe de grapefruit pot fi toate folosite pentru a beneficia de sănătate.
Date nutriționale
Grapefruitul este un fruct comestibil care provine din pomelo(Citrus paradisi), un arbore de citrice din familia Rutaceae.
Pe lângă faptul că este un aliment cu puține calorii care este, de asemenea, relativ scăzut în indicele glicemic, este plin de nutrienți. Nutriția grepfrutului variază ușor în funcție de culoarea fructului. Culoarea roz sau roșie echivalează cu faptul că acesta are beta-caroten și licopen benefic.
Porția standard este de jumătate de grapefruit (aproximativ 123 de grame), care conține aproximativ:
- Calorii: 51.7
- Carbohidrați totali: 13.2 g
- Fibre: 2 g
- Zahăr: 8.5 g
- Total grăsimi: 0.2 g
- Grăsimi saturate: 0.03 g
- Grăsimi polinesaturate: 0.04 g
- Grăsimi mononesaturate: 0.03 g
- Grăsimi trans: 0 g
- Proteine: 0.9 g
- Vitamina C: 38,4 mg (43% DV*)
- Vitamina A: 71,3 mcg (8% DV)
*Valoare zilnică: Procentele se bazează pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.
În plus, acest citrice conține o parte din potasiu, acid folic, tiamină, calciu, acid pantotenic, vitamina B6 și magneziu.

Beneficii pentru sănătate
Beneficiile grapefruitului sunt numeroase. Iată care sunt principalele beneficii majore ale grapefruitului:
1. Menținerea greutății
Cercetările continuă să dezvăluie că consumul de grapefruit aduce beneficii majore în ceea ce privește pierderea în greutate. Cheia ar putea fi o enzimă numită AMP-activated protein kinase (AMPK), care pare să fie activată de un compus organic din grapefruit numit nootkatone.
Atunci când AMPK se activează, încurajează procesele de producere a energiei din organism, cum ar fi absorbția glucozei, de exemplu, ceea ce ajută la stimularea metabolismului. Acesta, la rândul său, poate încuraja pierderea în greutate. AMPK este în general activat în timpul exercițiilor fizice pentru a ajuta mușchii să folosească zahărul și grăsimile stocate pentru energie.
Un studiu pe animale publicat în American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism a demonstrat modul în care aportul pe termen lung de nootkatone „a redus semnificativ creșterea în greutate corporală indusă de o dietă bogată în grăsimi și zaharoză, acumularea de grăsime abdominală și dezvoltarea hiperglicemiei, hiperinsulinemiei și hiperleptinemiei” Studiul a concluzionat că nu numai că nootkatone poate ajuta probabil la prevenirea obezității, dar poate îmbunătăți și performanța fizică generală.
Au existat, de asemenea, studii la om care implică beneficiile grapefruitului atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a analizat impactul grapefruitului și al produselor pe bază de grapefruit asupra greutății corporale și a sindromului metabolic la 91 de pacienți obezi. Capsulele de grepfrut și sucul de grepfrut au dus la o pierdere în greutate mai mare decât grupurile placebo, dar grepfrutul proaspăt a fost cu siguranță vedeta.
Consumul unei jumătăți de grapefruit proaspăt înainte de mese a fost asociat cu o pierdere semnificativă în greutate, împreună cu o îmbunătățire a rezistenței la insulină.
(Acest fruct are, de asemenea, o apariție proeminentă în așa-numita dietă militară)
2. Reducerea celulitei
Un alt beneficiu al grapefruitului, unul dintre multele beneficii dezirabile, este capacitatea sa aparentă de a ajuta la descurajarea celulitei. Potrivit International Journal of Cosmetic Science, principalul mod în care poate fi folosit pentru a reduce celulita este prin inhalarea vaporilor extractului, deoarece stimulează sistemul nervos cu 250%. Această aromaterapie cu grapefruit combinată cu o cremă topică ce conține cofeină poate avea, se pare, un efect de slăbire.
Acest citrice conține, de asemenea, niveluri semnificative de agenți antiinflamatori și de curățare a pielii, inclusiv enzima bromelaina, care este cunoscută pentru că ajută la descompunerea celulitei. Așadar, dacă vă întrebați cum să scăpați de celulită, grepfrutul ar putea fi soluția.
3. Luptător împotriva cancerului
Potrivit Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, studiile pe celule și animale au arătat că fitochimicalele naringenină și limonină din grapefruit au demonstrat capacitatea de a reduce creșterea cancerului de colon, gură, piele, plămâni, sân și stomac.
Studiile au arătat, de asemenea, că nu numai că proliferarea a încetinit, dar a crescut și autodistrugerea foarte dorită a celulelor canceroase.
S-a demonstrat, de asemenea, că super-antioxidantul de start al grepfrutului, vitamina C, previne modificările dăunătoare ale ADN-ului cauzate de radicalii liberi, împiedicând în același timp dezvoltarea cancerigenă. Toate acestea fac din grapefruit unul dintre cele mai eficiente alimente care luptă împotriva cancerului.
4. Stimulator al imunității
Cu poziția sa în topul alimentelor cu vitamina C, îți va fi greu să găsești pe cineva care să nu fie de acord că a mânca grapefruit este un mod sănătos de a-ți începe ziua. Soiurile roșii și roz sunt deosebit de pline de bioflavonoide și vă oferă un plus de imunitate.
Numeroase studii științifice au arătat că toate celulele sistemului nostru imunitar funcționează la capacitate maximă atunci când primesc suficientă vitamina C în mod constant. Atunci când aceste celule care luptă împotriva bolilor primesc vitamina C de care au nevoie din surse alimentare, aceste celule vitale sunt mai capabile să identifice și să elimine cu succes orice organism invadator (cum ar fi cele care provoacă boli). Mulți experți sunt de acord cu faptul că dacă nu se consumă suficientă vitamina C, organismul uman este cu atât mai predispus să contracteze boli și infecții.
Consumul de grapefruit, inclusiv sucul, combate, de asemenea, inflamația și poate crește aportul de nutrienți, ambele fiind benefice pentru sănătatea sistemului imunitar.
5. Reductor al riscului de accident vascular cerebral
Potrivit unui studiu realizat în 2012 de către Asociația Americană a Inimii, consumul de grapefruit și portocale pare a fi util în reducerea riscului de accident vascular cerebral, mai ales dacă ești femeie. Citricele sunt foarte bogate într-un grup de compuși numiți flavonoide, iar această cercetare arată că un consum mai mare de flavonoide poate scădea riscul unui accident vascular cerebral ischemic.
Studiul a avut puțin sub 70.000 de subiecți de sex feminin și a constatat că femeile care au consumat cantități mari de flavonoide din citrice au avut un risc cu 19% mai mic de accident vascular cerebral ischemic decât femeile care au consumat cea mai mică cantitate. În plus, un studiu anterior a concluzionat că aportul de citrice, dar nu și aportul de alte fructe, a îmbunătățit riscul de accident vascular cerebral ischemic și de hemoragie intracerebrală.
6. Îmbunătățitor al sănătății și aspectului pielii
Dacă nu ați observat, există în prezent pe piață o varietate de produse cosmetice și de curățare a pielii care au ca ingredient vedetă grapefruit-ul. Asta pentru că fructul conține acizi naturali care curăță pielea atunci când este folosit în produsele de îngrijire a pielii.
Grapefruitul este încărcat cu vitamina C, care acționează ca un antioxidant pentru a proteja pielea și, de asemenea, este esențial pentru formarea colagenului, un element important al pielii. Producția de colagen este esențială atunci când vine vorba de menținerea unui aspect tânăr și fără riduri al pielii.
Grapefruitul roz este, de asemenea, bogat în beta-caroten, care este uimitor în ceea ce privește încetinirea îmbătrânirii celulelor pielii și s-a demonstrat că îmbunătățește, de asemenea, hiperpigmentarea. Experții în îngrijirea pielii adoră, de asemenea, modul în care grapefruit-ul roz conține licopen, care este cunoscut pentru a proteja împotriva deteriorării și mutațiilor pielii induse de soare, precum și a inflamației în general.
Nu în ultimul rând, acest fruct conține în mod natural un ingredient care luptă împotriva erupțiilor și curăță porii: acidul salicilic. Acest lucru îl face un potențial remediu de casă pentru acnee.
7. Protector împotriva rezistenței la insulină și a diabetului
Cercetările confirmă faptul că consumul acestui fruct poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței la insulină și, fără surpriză, la reducerea riscului de diabet. În plus, consumul de fructe și consumul de suc de fructe în general este o modalitate de protecție împotriva formării diabetului.
8. Susținător al sănătății inimii
Există mai multe moduri în care acest fruct poate susține sănătatea inimii. Pentru început, consumul zilnic de grapefruit a fost asociat cu reduceri ale tensiunii arteriale și ale nivelului de colesterol în cadrul unui studiu de control randomizat din 2012.
Mai mult, se crede că „flavonoidele scad riscul de boli coronariene prin îmbunătățirea vasodilatației coronariene, prin scăderea capacității trombocitelor de a coagula și prin prevenirea oxidării lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL)” Acest lucru face ca citricele bogate în flavonoide să fie bune pentru inimă.
9. Previne apariția pietrelor la rinichi
Este binecunoscut faptul că consumul de sucuri de citrice poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi. Sucul de grapefruit, în special, poate ajuta la creșterea fluxului ur inar și a excreției urinare de citrat, calciu și magneziu, ceea ce, la rândul său, poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.
10. Puternic hidratant
Acest fruct are un conținut ridicat de apă și, combinat cu antioxidanții săi, grapefruit-ul este excelent pentru hidratare. De aceea, poate fi benefic și pentru sănătatea pielii și chiar a intestinelor.
Cum se alege și cum se folosește
Dacă ești interesată să profiți de beneficiile grapefruitului, îl poți găsi la o băcănie din apropierea ta în orice moment al anului. Vârful sezonului începe, de obicei, în jurul sfârșitului lunii decembrie și merge până în aprilie.
Feliile de grapefruit sau o jumătate de fruct sunt delicioase în sine. Dacă vi se întâmplă să primiți unul care este deosebit de acru (cele albe tind să fie mai acre decât cele roz sau roșii), puteți oricând să picurați pe el un pic de miere crudă.
Iată cum să mâncați acest fruct:
- Mai întâi, tăiați grepfrutul în două.
- Apoi, folosiți un cuțit (în mod ideal, un cuțit zimțat) pentru a tăia tot perimetrul fructului (unde se întâlnesc pulpa și coaja).
- Acum tăiați de o parte și de alta a fiecărui segment, astfel încât să poată fi ușor de luat cu lingura.
- Așezați grepfrutul într-un bol și folosiți o lingură pentru a mânca segmentele.
Căutați și alte modalități de a obține beneficiile grapefruitului? Îl puteți arunca, de asemenea, în salate (pe bază de fructe sau salate verzi sărate), precum și în smoothie-uri, sucuri proaspete și chiar în mâncăruri din carne și pește cărora le-ar prinde bine o explozie de aromă proaspătă și citrică. De asemenea, puteți adăuga suc proaspăt de grapefruit în pansamente de salată și marinate făcute în casă.
Date interesante
Grapefruit, „citricele paradisului”, a apărut pentru prima dată în secolul al XVIII-lea. Se spune că numele provine de la modelul de creștere a ciorchinilor asemănători strugurilor.
Istoria îl creditează pe Căpitanul Shaddock pentru prima dată pentru cultivarea semințelor de portocală și pomelo, care au dus în cele din urmă la încrucișarea naturală de care ne bucurăm acum. La începutul secolului al XIX-lea, unii fermieri din Florida au adus grapefruit în America, iar mai târziu, în același secol, a devenit o cultură comercială populară.
Astăzi, principalii producători ai acestui fruct în SUA sunt Arizona, California, Florida și Texas. Alte țări precum Brazilia, Israel și Africa de Sud sunt, de asemenea, mari producători de grapefruit. Unele soiuri populare de grapefruit din Florida și Texas includ nume precum „Ruby Red”, „Flame”, „Thompson”, „White Marsh”, „Star Ruby” și „Duncan”, printre altele.
Extractul din semințe de grapefruit se obține prin amestecarea semințelor și a pulpei de grapefruit într-un lichid foarte acid, care de obicei este combinat cu glicerină vegetală pentru a reduce amărăciunea și aciditatea. Acest extract este luat pentru tot felul de probleme de sănătate, inclusiv candida, infecții fungice, infecții ale tractului urinar și multe altele. Principalii compuși biologici dintr-o sămânță de grapefruit despre care se crede că sunt responsabili de capacitatea sa de a distruge invadatorii infecțioși sunt polifenolii cunoscuți sub numele de limonoide și naringenină.
Puteți obține beneficiile grapefruitului și prin consumul semințelor, pulpei și membranelor albe ale fructului. Beneficiile sucului de grapefruit sunt sporite atunci când este produs în stare proaspătă și include semințele și membranele.
Riscuri, efecte secundare și interacțiuni medicamentoase
Dacă în prezent luați medicamente, este foarte important să verificați interacțiunile cunoscute ale grapefruitului cu medicamentele. Există multe medicamente pe care nu le puteți combina absolut deloc cu grapefruit sau cu sucul de grapefruit. Pe lângă faptul că trebuie să vă faceți propriile cercetări pentru a verifica dacă este sigur pentru dumneavoastră să îl consumați, vă recomand, de asemenea, să verificați cu medicul dumneavoastră.
De ce poate reacționa grepfrutul în mod negativ sau chiar periculos cu unele medicamente? Îi puteți mulțumi furanocumarinelor sale, care sunt compuși chimici organici care blochează enzimele CYP3A4 din corpul uman. Problema este că aceste enzime sunt necesare pentru descompunerea și eliminarea a peste 50 la sută din toate medicamentele.
Din păcate, nici distanțarea consumului de grapefruit de medicamentele interactive nu pare să funcționeze, deoarece enzimele CY pot rămâne blocate după ce se consumă fructul sub orice formă timp de peste 24 de ore.
Unele studii au indicat că persoanele cu cancer sau cu risc de cancer, în special femeile cu cancere sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de sân, ar trebui să evite consumul excesiv de grapefruit și suc de grapefruit.
O altă interacțiune la care trebuie să fim atenți este cea dintre grapefruit și cofeină. Grapefruitul poate încetini eliminarea de către organism a cofeinei și, prin urmare, ar putea duce la o probabilitate mai mare de apariție a efectelor supradozajului de cofeină, cum ar fi nervozitatea și durerile de cap.
Concluzie
În mod evident, abilitățile de curățare și multe alte beneficii ale grapefruitului au ajuns în mainstream, și pe bună dreptate. Proprietățile antiinflamatorii, de stimulare a sistemului imunitar și de iluminare a pielii ale grapefruitului fac din acesta un fruct superstar, cu puține calorii și zahăr, dar cu un conținut ridicat de nutrienți vitali și beneficii care promovează sănătatea. În plus, o jumătate de grapefruit pe zi poate ține grăsimea (și bolile grave) la distanță!
Acest aliment care arde grăsimile este cu adevărat un fruct versatil care poate fi folosit în multe feluri. Indiferent de modul în care alegeți să-l consumați, grepfrutul aduce beneficii organismului în foarte multe feluri.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.