Aproape toată lumea a întâlnit în viață combinații nefericite de alimente sau băuturi care au un efect laxativ. Mulți oameni cunosc efectul consumului de hering sau castravete cu lapte: astfel de combinații provoacă adesea un atac de diaree. Dar nu numai aceste alimente pot provoca surprize neașteptate din partea intestinelor.
Unele minerale și vitamine au un efect laxativ, mai ales atunci când sunt luate în doze mari. Astfel, în special, sărurile de magneziu sunt folosite în eliminarea constipației și în curățarea intestinelor înainte de manipulările de diagnosticare.
Pentru a nu căuta toaleta în cel mai nepotrivit moment, este important să studiați etichetele suplimentelor alimentare, ale alimentelor și să cunoașteți proprietățile anumitor băuturi. Să vorbim mai mult despre componentele laxative comune.
Diareea ca “efect secundar”
Pentru persoanele care suferă de constipație cronică, alimentele sau anumite vitamine cu minerale care au un efect laxativ reprezintă o posibilă soluție la problemă. Dar pentru majoritatea oamenilor care nu au probleme digestive atât de delicate, faptul de a se îmbolnăvi brusc de diaree este întotdeauna o surpriză neplăcută.
De aceea, merită să cunoașteți din timp produsele, suplimentele minerale și vitaminice sau suplimentele alimentare cu efect laxativ ascuns, pentru a nu le lua înainte de un eveniment important sau de o călătorie lungă.
Diareea se dezvoltă de obicei din cauza iritației receptorilor intestinali și a creșterii peristaltismului, precum și a activării florei microbiene din intestinul gros, provocând balonarea și accelerând deplasarea maselor de alimente spre ieșire. De obicei, nu este un atac prelungit care nu dăunează organismului, dar poate crea un oarecare disconfort.
Fie că proprietățile laxative ale alimentelor sau ale altor substanțe vă sunt prieteni sau efecte secundare neplăcute, merită să cunoașteți componentele care provoacă cel mai adesea diareea.
Vitaminele “pentru imunitate”
Suplimentele populare comercializate pentru susținerea sistemului imunitar, care conțin componente vegetale și doze mari de vitamina C (de obicei, în jur de 500-1000 de miligrame per doză) pot fi provocatoare de diaree. În plus, o problemă delicată poate fi provocată de administrarea de tablete de acid ascorbic, pe care părinții le administrează adesea copiilor în afara sezonului și fără a respecta dozele recomandate.
Deși astfel de megadoze de vitamina C sunt considerate sigure, simultan cu consumul de alimente, care conțin și ele vitamine, și depășind concentrația de acid ascorbic în intestin și în plasma sanguină, pot avea un puternic efect laxativ.
În consecință, dacă o persoană ia un complex de vitamine care, de obicei, conține deja doze mari de acid ascorbic, o porție suplimentară de această substanță, dacă doza zilnică depășește 1000-1500 mg, amenință o slăbire puternică a scaunului. Acest lucru ar trebui să fie întotdeauna amintit atunci când încercați să întăriți sistemul imunitar.
Aditivi în alimente, băuturi și gumă de mestecat
Alimentele care conțin înlocuitori de zahăr, dacă sunt consumate în cantități mari, pot juca o glumă crudă cu fanii dulciurilor “sigure”. Astfel, unele tipuri de dulciuri, băuturi “0 calorii” sau alimente cu adaos de sorbitol, maltitol, manitol sau xilitol, este capabil să slăbească scaunul. Acești compuși, odată ajunși în lumenul intestinal, sunt slab absorbiți, deci nu furnizează calorii: împreună sunt cunoscuți sub numele de alcooli de zahăr sau polioli.
Acești compuși pătrund intacți în colon, unde atrag moleculele de apă prin osmoză, în plus, oferă hrană ușor fermentabilă pentru bacteriile care trăiesc în intestin. Astfel de alimente îndulcite, dacă sunt consumate în cantități mari, pot provoca o creștere a formării de gaze și o creștere a motilității, a contractilității colonului.
Rezultatul natural al acestui proces este slăbirea scaunului, iar gravitatea afecțiunii depinde de doza consumată. Consumul de polioli în interval de 10 grame sau mai mult poate avea un efect laxativ semnificativ, în timp ce un aport mai mic poate avea un efect moderat sau chiar niciun efect asupra digestiei.
Astfel, utilizarea gumei de mestecat fără zahăr este probabil să fie neutră pentru majoritatea oamenilor, în timp ce un pumn de bomboane fără zahăr poate duce la diaree. Trebuie remarcat faptul că acești îndulcitori pot fi conținuți în batoanele energizante “fără zahăr”. Unele au un conținut de alcool din zahăr de până la 10-12 grame per produs întreg, așa că merită să țineți cont de faptul că în astfel de gustări se pot ascunde componente laxative!
Cafeaua împotriva constipației
Cei mai mulți oameni știu despre capacitatea magică a cafelei de a stimula defecarea, dar mulți pacienți au impresia că cofeina este responsabilă pentru acest lucru. Cu toate acestea, acest lucru nu este în întregime adevărat. Cafeaua conține un compus natural numit acid clorogenic, care, la unele persoane, este responsabil pentru stimularea mișcării în colon.
Iar efectul vine destul de repede: studiile arată că activarea peristaltismului (contracții musculare) în colon poate avea loc în patru minute de la consumul de cafea! Deși intensitatea acestui efect stimulator este cu aproximativ 20% mai mare în cazul cafelei obișnuite cu cofeină în comparație cu cafeaua decofeinizată, aceasta din urmă are totuși un efect semnificativ asupra colonului de una singură.
Acesta este motivul pentru care medicii recomandă adesea cafeaua decofeinizată dimineața, la scurt timp după ce se trezesc, pacienților constipați care evită cofeina din cauza efectelor secundare ale acesteia asupra sistemului nervos. În cazul în care constipația nu este o problemă sau există o tendință de a avea scaune lichide este important de reținut, chiar și cafeaua decofeinizată de dimineață vă poate ține la toaletă pentru perioade lungi de timp. Dacă este planificată o întâlnire importantă la serviciu la prima oră, merită să bei o ceașcă de ceai dimineața.
Suplimente cu efect laxativ
Unele suplimente care conțin ingrediente pe bază de plante sau magneziu pot slăbi scaunele. Magneziul este un mineral vital care este esențial pentru multe sisteme, de la contracția musculară și structura osoasă până la menținerea unui ritm cardiac regulat și utilizarea energiei din alimente.
În doze mai mari, de 350 mg sau mai mari, cum sunt cele găsite în unele suplimente alimentare, magneziul are un efect laxativ. În plus față de suplimentele alimentare, magnezia (sulfat de magneziu) are un efect laxativ. Suspensia sa în apă este utilizată pentru a curăța intestinul de masele fecale înainte de procedurile de colonoscopie și de unele alte teste de diagnosticare, are, de asemenea, un efect coleretic, iar bila este, de asemenea, cunoscută ca având un efect laxativ.
Magneziul din alimente, spre deosebire de suplimente și de magnezie, nu are același efect laxativ, chiar și atunci când se consumă cele mai bogate alimente în magneziu, cum ar fi semințele de dovleac, nucile, frunzele verzi, fasolea și lintea. Acestea nu conțin mai mult de 80-150 mg de magneziu la 100 g de produs.
În consecință, doar persoanele care utilizează suplimente alimentare experimentează de obicei efecte secundare laxative ale magneziului, mai ales dacă iau mai multe suplimente care conțin magneziu deodată. Acestea pot fi multivitamine cu minerale, suplimente pentru sănătatea oaselor sau vitamine folosite pentru prevenirea migrenelor.
Dacă proprietățile laxative ale magneziului sunt folosite pentru a ameliora constipația, merită să consultați în prealabil un medic pentru a vă asigura că o doză mai mare este sigură, deoarece poate interacționa cu unele alte medicamente.
Linkuri web care discută despre alimente și suplimente cu efecte laxative:
- https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-help-you-poop
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322382
- https://www.thehealthy.com/digestive-health/natural-laxative-foods/
- https://www.tuasaude.com/en/laxative-foods/
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-foods-make-you-poop
- https://www.prevention.com/food-nutrition/g30856432/foods-to-help-constipation/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.