Nimănui nu-i place disconfortul care vine odată cu acumularea de gaze și balonarea. Și, deși știm cu toții că vinovații obișnuiți care duc la balonare sunt băuturile carbogazoase, care eliberează dioxid de carbon, și alimentele sărate, care te fac să reții apă, acestea nu sunt singurii vinovați.
Există și alte motive de care s-ar putea să nu fii conștient. Data viitoare când burta ta se simte din nou balonată, fă un bilanț al dietei tale și vezi dacă nu cumva ești sensibilă la unele dintre aceste balonări comune.
Guma de mestecat
Guma de mestecat, în special cea fără zahăr, poate provoca disconfort. Dacă mesteci gumă pe tot parcursul zilei, obiceiul tău nu numai că îți poate curăța gura, dar poate provoca și un disconfort serios. Guma de mestecat îți poate afecta sistemul digestiv în mai multe moduri.
Atunci când mestecați gumă, înghițiți aer suplimentar. Acest lucru poate duce la balonare. Guma de mestecat fără zahăr este o alegere și mai proastă, deoarece conține, de obicei, sorbitol și xilitol, care sunt fermentate de bacteriile din intestin, provocând balonări masive, potrivit Live Science.
Lactate
Există multe motive pentru care mulți nutriționiști recomandă evitarea produselor lactate, mai ales dacă aveți probleme digestive. Produsele lactate conțin lactoză, pe care mulți adulți nu o pot digera.
Laptele este, de obicei, cel mai mare vinovat, dar brânza, iaurtul și înghețata pot provoca, de asemenea, balonare. În schimb, încercați laptele de migdale, de cocos sau de orez și vedeți dacă balonarea scade.
Deși și acesta este un substitut al produselor lactate, încercați să evitați laptele de soia, despre care Men’s Health avertizează că poate avea efecte negative, mai ales pentru bărbați.
Fructe
În timp ce produsele proaspete sunt, fără îndoială, o parte importantă a dietei, multe fructe conțin zaharuri complexe și amidon care sunt greu de descompus, ceea ce poate duce la balonare.
Încercați să vă limitați consumul de mere, pere, banane, stafide și prune uscate. Nutriționiștii sugerează să gătiți mai întâi produsul, în loc să îl consumați crud, pentru a ușura procesul de digestie. De asemenea, puteți amesteca în fructe care ajută la ameliorarea balonării, cum ar fi fructele de pădure, rodiile și fructele pasiunii.
Broccoli
Simțiți greutate sau balonare după ce mănânci broccoli? Există un motiv științific pentru acest lucru (și o scuză perfect rezonabilă pentru a nu mai mânca niciodată această legumă).
Broccoli și legumele din aceeași familie conțin FODMAP-uri, carbohidrați cu lanț scurt care sunt greu de digerat, ceea ce, potrivit cercetărilor, ar putea provoca disconfort la unele persoane. Dacă sunteți sensibil la alimentele care conțin FODMAP-uri sau dacă trăiți cu sindromul colonului iritabil, ar trebui să evitați și alte legume, cum ar fi verdele cu frunze închise, spanacul și varza kale.
Fasole și linte
Efectul asupra sistemului digestiv este similar cu cel al unor fructe și legume. Fasolea și lintea conțin un zahăr numit oligozaharidă, care nu este ușor de digerat.
Oligozaharidele sunt descompuse de bacteriile care eliberează metan, ceea ce provoacă balonare. Cei mai mulți dintre noi nu vor să renunțe la fasolea și lintea bogate în fibre și proteine, așa că încercați să le înmuiați înainte de a le găti și de a le mânca, ceea ce va ajuta la reducerea cantității de oligozaharide fără a afecta valoarea nutritivă.
Alimentele bogate în grăsimi saturate
V-ați savurat vreodată mâncarea preferată de la fast-food și apoi ați regretat-o aproape imediat după ce ați mâncat-o? Conținutul ridicat de grăsimi saturate din alimentele tale este unul dintre motivele pentru care apar balonarea și disconfortul.
Consumul de prea multe grăsimi încetinește digestia, dând mai mult timp alimentelor să fermenteze, ceea ce provoacă crampe și balonare. Alimentele bogate în grăsimi saturate conțin, de asemenea, diverse tipuri de substanțe chimice alimentare.
Oamenii nu digeră foarte ușor aceste substanțe chimice, deoarece sunt artificiale. Deși este în regulă să mâncați ceva grăsimi saturate, încercați să nu exagerați, mai ales dacă alimentele bogate în acest tip vă deranjează stomacul.
Îndulcitori artificiali
Îndulcitorii artificiali sunt atractivi pentru că nu au calorii și pot fi folosiți pentru a înlocui zahărul tradițional. Totuși, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna fără consecințe. S-a demonstrat că îndulcitorii artificiali fac ravagii în intestin și chiar vă pot încuraja să mâncați mai mult decât de obicei, ceea ce poate provoca, de asemenea, balonare.
Pe lângă faptul că sunt incluși în guma de mestecat fără zahăr, îndulcitorii artificiali, cum ar fi sorbitolul și fructoza, sunt ingrediente comune în sucuri, bomboane și alimente cu conținut scăzut de calorii. Ar trebui să le evitați, deoarece corpul nostru are dificultăți în a le digera.
Grâu
Ca urmare a tendinței dietei fără gluten, grâul a primit recent multă atenție. Deși nu este dăunător pentru persoanele care sunt alergice la grâu sau sensibile la gluten, care afectează negativ intestinele.
Incapacitatea de a descompune unii carbohidrați, cum ar fi cei care se găsesc în produsele din grâu, poate duce la balonare și alte probleme digestive. În schimb, alegeți quinoa, hrișcă, ovăz pur, făină de migdale sau de nucă de cocos.
Rețineți, de asemenea, că a mânca prea mulți carbohidrați în general poate provoca retenție de apă, ceea ce duce la balonare.
Alimente picante
Îți place mâncarea picantă? Ar trebui să fii întotdeauna conștientă de posibilitatea apariției balonărilor severe. Consumul de alimente picante determină eliberarea de acid clorhidric, care poate provoca balonare.
Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să nu mănânci niciodată alimente picante, dar ar putea merita să reduci consumul acestora dacă te simți sub așteptări. Alegeți condimente mai blânde dacă aveți posibilitatea.
Usturoi
Unele persoane sunt intolerante la un zahăr numit fructan. Unii dintre noi pur și simplu nu dispunem de enzimele necesare pentru a descompune în mod corespunzător fructanii în intestinul subțire.
Dacă se întâmplă acest lucru, fructanii sunt transportați în colon și fermentați de bacterii, astfel că usturoiul cu un conținut ridicat de fructani poate provoca o senzație de balonare în stomac. Încercați să folosiți condimente alternative în locul usturoiului dacă vă simțiți rău după ce l-ați mâncat.
Pizza
Excesul de alimente sărate nu este niciodată sănătos. Dacă nu aveți intoleranță la gluten sau lactoză, ați putea crede că pizza ar fi o opțiune sigură, chiar și în cantități mari, fără consecințe digestive. Dar pizza tinde să fie bogată în sodiu, iar prea multă sare poate provoca balonare.
Sarea reține apa, lăsând ceva lichid în intestine în timpul ultimei mese și provocând disconfort abdominal. Nutriționiștii sugerează să vă mențineți aportul zilnic de sodiu la un minim absolut dacă vă simțiți rău după ce ați mâncat alimente foarte sărate.
Mâncăruri gata preparate congelate
Mâncărurile congelate sunt o combinație de tot ceea ce poate provoca balonare, crampe și dureri. Sunt mese bogate în grăsimi saturate și sodiu, care sunt un coșmar pentru digestia ta.
Mâncărurile congelate conțin, de asemenea, cantități mari de zahăr, care poate fi responsabil pentru orice, de la creșterea în greutate până la cariile dentare. Aceste alimente procesate tind, de asemenea, să fie sărace în fibre și proteine, ceea ce dăunează și mai mult sistemului tău digestiv.
Unele mese congelate sunt mai bune decât altele, dar dacă le mâncați des și vă simțiți adesea balonat, poate doriți să luați în considerare înlocuirea acestor alimente cu unele mai sănătoase.
Porumb
Porumbul pe știulete este un aliment de bază obișnuit pentru grătar, dar este greu de digerat de organismul tău. Porumbul conține cantități mari de celuloză, o fibră vegetală insolubilă.
Alimentele bogate în acest nutrient pot fi benefice pentru digestie, atâta timp cât aveți o dietă echilibrată care conține și alimente bogate în fibre solubile. Dar dacă mâncați tone de porumb, este posibil să suferiți de balonare.
Ceapă
Este posibil să vrei să eviți să mănânci ceapă înainte de o întâlnire față în față cu șeful tău, dar respirația urât mirositoare poate să nu fie singurul motiv pentru a face acest lucru. Ca și usturoiul, ceapa este o sursă de fructani, care sunt zaharuri complexe greu de digerat în intestinul subțire.
O creștere bruscă a consumului de alimente care conțin fructani poate duce la probleme gastrointestinale. Dacă ați mâncat recent multă ceapă, este posibil ca aceasta să fie de vină pentru durerile de stomac sau balonarea dumneavoastră.
Ciuperci
Deși sunt adesea adăugate la pizza, în supe sau gătite ca un fel de mâncare separat, ciupercile sunt o cauză comună de balonare, în special în rândul persoanelor sensibile la FODMAP. Ciupercile conțin polioli, un tip special de alcool de zahăr care are mai puține calorii decât zahărul, dar mai multe calorii decât îndulcitorii artificiali.
Potrivit Authority Nutrition, alcoolii de zahăr – dacă mâncați prea mult la un moment dat – pot provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea și gazele. Stați departe de ciuperci dacă bănuiți că acestea sunt cauza disconfortului dumneavoastră.
În afară de evitarea alimentelor menționate, există și alte modalități de a evita balonarea. Beți multă apă, alegeți alimente bogate în fibre și mâncați încet. De asemenea, nu uitați să mâncați mai des mese mai mici în loc de trei mese mari în fiecare zi. Se știe că balonarea apare adesea după o pauză lungă de mâncare și după ce mâncați prea mult.
web links that discuss foods that can cause bloating and cramps:
- https://health.clevelandclinic.org/foods-that-cause-bloating/
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-surprise-gas-causes
- https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-cause-bloating
- https://www.ehproject.org/health/digestive/foods-that-cause-bloating
- https://www.health.com/food/best-and-worst-foods-for-bloating
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-that-help-with-bloating