Nimanui nu-i place disconfortul care vine odata cu acumularea de gaze si balonarea. Și, desi stim cu totii ca vinovatii obisnuiti care duc la balonare sunt bauturile carbogazoase, care elibereaza dioxid de carbon, si alimentele sarate, care te fac sa retii apa, acestea nu sunt singurii vinovati.
Exista si alte motive de care s-ar putea sa nu fii constient. Data viitoare cand burta ta se simte din nou balonata, fa un bilant al dietei tale si vezi daca nu cumva esti sensibila la unele dintre aceste balonari comune.
Guma de mestecat
Guma de mestecat, in special cea fara zahar, poate provoca disconfort. Daca mesteci guma pe tot parcursul zilei, obiceiul tau nu numai ca iti poate curata gura, dar poate provoca si un disconfort serios. Guma de mestecat iti poate afecta sistemul digestiv in mai multe moduri.
Atunci cand mestecati guma, inghititi aer suplimentar. Acest lucru poate duce la balonare. Guma de mestecat fara zahar este o alegere si mai proasta, deoarece contine, de obicei, sorbitol si xilitol, care sunt fermentate de bacteriile din intestin, provocand balonari masive, potrivit Live Science.
Lactate
Exista multe motive pentru care multi nutritionisti recomanda evitarea produselor lactate, mai ales daca aveti probleme digestive. Produsele lactate contin lactoza, pe care multi adulti nu o pot digera.
Laptele este, de obicei, cel mai mare vinovat, dar branza, iaurtul si inghetata pot provoca, de asemenea, balonare. In schimb, incercati laptele de migdale, de cocos sau de orez si vedeti daca balonarea scade.
Desi si acesta este un substitut al produselor lactate, incercati sa evitati laptele de soia, despre care Men’s Health avertizeaza ca poate avea efecte negative, mai ales pentru barbati.
Fructe
In timp ce produsele proaspete sunt, fara indoiala, o parte importanta a dietei, multe fructe contin zaharuri complexe si amidon care sunt greu de descompus, ceea ce poate duce la balonare.
Incercati sa va limitati consumul de mere, pere, banane, stafide si prune uscate. Nutritionistii sugereaza sa gatiti mai intai produsul, in loc sa il consumati crud, pentru a usura procesul de digestie. De asemenea, puteti amesteca in fructe care ajuta la ameliorarea balonarii, cum ar fi fructele de padure, rodiile si fructele pasiunii.
Broccoli
Simtiti greutate sau balonare dupa ce mananci broccoli? Exista un motiv stiintific pentru acest lucru (si o scuza perfect rezonabila pentru a nu mai manca niciodata aceasta leguma).
Broccoli si legumele din aceeasi familie contin FODMAP-uri, carbohidrati cu lant scurt care sunt greu de digerat, ceea ce, potrivit cercetarilor, ar putea provoca disconfort la unele persoane. Daca sunteti sensibil la alimentele care contin FODMAP-uri sau daca traiti cu sindromul colonului iritabil, ar trebui sa evitati si alte legume, cum ar fi verdele cu frunze inchise, spanacul si varza kale.
Fasole si linte
Efectul asupra sistemului digestiv este similar cu cel al unor fructe si legume. Fasolea si lintea contin un zahar numit oligozaharida, care nu este usor de digerat.
Oligozaharidele sunt descompuse de bacteriile care elibereaza metan, ceea ce provoaca balonare. Cei mai multi dintre noi nu vor sa renunte la fasolea si lintea bogate in fibre si proteine, asa ca incercati sa le inmuiati inainte de a le gati si de a le manca, ceea ce va ajuta la reducerea cantitatii de oligozaharide fara a afecta valoarea nutritiva.
Alimentele bogate in grasimi saturate
V-ati savurat vreodata mancarea preferata de la fast-food si apoi ati regretat-o aproape imediat dupa ce ati mancat-o? Continutul ridicat de grasimi saturate din alimentele tale este unul dintre motivele pentru care apar balonarea si disconfortul.
Consumul de prea multe grasimi incetineste digestia, dand mai mult timp alimentelor sa fermenteze, ceea ce provoaca crampe si balonare. Alimentele bogate in grasimi saturate contin, de asemenea, diverse tipuri de substante chimice alimentare.
Oamenii nu digera foarte usor aceste substante chimice, deoarece sunt artificiale. Desi este in regula sa mancati ceva grasimi saturate, incercati sa nu exagerati, mai ales daca alimentele bogate in acest tip va deranjeaza stomacul.
Indulcitori artificiali
Indulcitorii artificiali sunt atractivi pentru ca nu au calorii si pot fi folositi pentru a inlocui zaharul traditional. Totusi, acest lucru nu se intampla intotdeauna fara consecinte. S-a demonstrat ca indulcitorii artificiali fac ravagii in intestin si chiar va pot incuraja sa mancati mai mult decat de obicei, ceea ce poate provoca, de asemenea, balonare.
Pe langa faptul ca sunt inclusi in guma de mestecat fara zahar, indulcitorii artificiali, cum ar fi sorbitolul si fructoza, sunt ingrediente comune in sucuri, bomboane si alimente cu continut scazut de calorii. Ar trebui sa le evitati, deoarece corpul nostru are dificultati in a le digera.
Grau
Ca urmare a tendintei dietei fara gluten, graul a primit recent multa atentie. Desi nu este daunator pentru persoanele care sunt alergice la grau sau sensibile la gluten, care afecteaza negativ intestinele.
Incapacitatea de a descompune unii carbohidrati, cum ar fi cei care se gasesc in produsele din grau, poate duce la balonare si alte probleme digestive. In schimb, alegeti quinoa, hrisca, ovaz pur, faina de migdale sau de nuca de cocos.
Retineti, de asemenea, ca a manca prea multi carbohidrati in general poate provoca retentie de apa, ceea ce duce la balonare.
Alimente picante
Iti place mancarea picanta? Ar trebui sa fii intotdeauna constienta de posibilitatea aparitiei balonarilor severe. Consumul de alimente picante determina eliberarea de acid clorhidric, care poate provoca balonare.
Acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa nu mananci niciodata alimente picante, dar ar putea merita sa reduci consumul acestora daca te simti sub asteptari. Alegeti condimente mai blande daca aveti posibilitatea.
Usturoi
Unele persoane sunt intolerante la un zahar numit fructan. Unii dintre noi pur si simplu nu dispunem de enzimele necesare pentru a descompune in mod corespunzator fructanii in intestinul subtire.
Daca se intampla acest lucru, fructanii sunt transportati in colon si fermentati de bacterii, astfel ca usturoiul cu un continut ridicat de fructani poate provoca o senzatie de balonare in stomac. Incercati sa folositi condimente alternative in locul usturoiului daca va simtiti rau dupa ce l-ati mancat.
Pizza
Excesul de alimente sarate nu este niciodata sanatos. Daca nu aveti intoleranta la gluten sau lactoza, ati putea crede ca pizza ar fi o optiune sigura, chiar si in cantitati mari, fara consecinte digestive. Dar pizza tinde sa fie bogata in sodiu, iar prea multa sare poate provoca balonare.
Sarea retine apa, lasand ceva lichid in intestine in timpul ultimei mese si provocand disconfort abdominal. Nutritionistii sugereaza sa va mentineti aportul zilnic de sodiu la un minim absolut daca va simtiti rau dupa ce ati mancat alimente foarte sarate.
Mancaruri gata preparate congelate
Mancarurile congelate sunt o combinatie de tot ceea ce poate provoca balonare, crampe si dureri. Sunt mese bogate in grasimi saturate si sodiu, care sunt un cosmar pentru digestia ta.
Mancarurile congelate contin, de asemenea, cantitati mari de zahar, care poate fi responsabil pentru orice, de la cresterea in greutate pana la cariile dentare. Aceste alimente procesate tind, de asemenea, sa fie sarace in fibre si proteine, ceea ce dauneaza si mai mult sistemului tau digestiv.
Unele mese congelate sunt mai bune decat altele, dar daca le mancati des si va simtiti adesea balonat, poate doriti sa luati in considerare inlocuirea acestor alimente cu unele mai sanatoase.
Porumb
Porumbul pe stiulete este un aliment de baza obisnuit pentru gratar, dar este greu de digerat de organismul tau. Porumbul contine cantitati mari de celuloza, o fibra vegetala insolubila.
Alimentele bogate in acest nutrient pot fi benefice pentru digestie, atata timp cat aveti o dieta echilibrata care contine si alimente bogate in fibre solubile. Dar daca mancati tone de porumb, este posibil sa suferiti de balonare.
Ceapa
Este posibil sa vrei sa eviti sa mananci ceapa inainte de o intalnire fata in fata cu seful tau, dar respiratia urat mirositoare poate sa nu fie singurul motiv pentru a face acest lucru. Ca si usturoiul, ceapa este o sursa de fructani, care sunt zaharuri complexe greu de digerat in intestinul subtire.
O crestere brusca a consumului de alimente care contin fructani poate duce la probleme gastrointestinale. Daca ati mancat recent multa ceapa, este posibil ca aceasta sa fie de vina pentru durerile de stomac sau balonarea dumneavoastra.
Ciuperci
Desi sunt adesea adaugate la pizza, in supe sau gatite ca un fel de mancare separat, ciupercile sunt o cauza comuna de balonare, in special in randul persoanelor sensibile la FODMAP. Ciupercile contin polioli, un tip special de alcool de zahar care are mai putine calorii decat zaharul, dar mai multe calorii decat indulcitorii artificiali.
Potrivit Authority Nutrition, alcoolii de zahar – daca mancati prea mult la un moment dat – pot provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea si gazele. Stati departe de ciuperci daca banuiti ca acestea sunt cauza disconfortului dumneavoastra.
In afara de evitarea alimentelor mentionate, exista si alte modalitati de a evita balonarea. Beti multa apa, alegeti alimente bogate in fibre si mancati incet. De asemenea, nu uitati sa mancati mai des mese mai mici in loc de trei mese mari in fiecare zi. Se stie ca balonarea apare adesea dupa o pauza lunga de mancare si dupa ce mancati prea mult.
web links that discuss foods that can cause bloating and cramps:
- https://health.clevelandclinic.org/foods-that-cause-bloating/
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-surprise-gas-causes
- https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-cause-bloating
- https://www.ehproject.org/health/digestive/foods-that-cause-bloating
- https://www.health.com/food/best-and-worst-foods-for-bloating
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-that-help-with-bloating