6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă

6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă

Roșiile sunt unul dintre cele mai populare alimente care sunt utilizate pe scară largă în bucătăria din întreaga lume. Fie că sunt proaspete sau conservate, roșiile sunt foarte benefice pentru sănătatea dumneavoastră. Cu suculența și aroma lor dulce-acrișoară, acestea adaugă luminozitate și răcorire oricărui fel de mâncare. Fie că este vorba de un Bloody Mary, de o salată de legume proaspete sau de un sos consistent pentru paste, roșiile pot transforma orice masă într-o capodoperă.

Pe lângă gustul lor, roșiile sunt, de asemenea, bogate în nutrienți care aduc beneficii inimii, tensiunii arteriale, colesterolului, pielii, sistemului imunitar, vederii și sănătății intestinale.

Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale roșiilor și cum să le folosiți în mâncărurile dumneavoastră.

1. Roșiile sunt bogate în mulți antioxidanți

Roșiile conțin diverși antioxidanți, cum ar fi licopenul, beta-carotenul, luteina, acidul clorogenic și naringenina.

Antioxidanții ajută la combaterea daunelor din organism cauzate de stresul oxidativ, ” explică Amandeep Kalsi, RD și dietetician înregistrat.

Stresul oxidativ poate fi cauzat de o varietate de factori, de la poluarea mediului la expunerea la razele ultraviolete , astfel încât este imposibil să îl evităm complet. Prin urmare, se recomandă să creșteți consumul de legume și fructe cu culori strălucitoare și bogate, deoarece acestea conțin de obicei mai mulți antioxidanți.

Licopenul, care conferă roșiilor culoarea roșie caracteristică, este un astfel de antioxidant. Cercetările au arătat că a avea mai mult licopen în organism este asociat cu un risc redus de boli de inimă și unele tipuri de cancer.

Un alt antioxidant este beta-carotenul, care este transformat în vitamina A în organism. Vitamina A joacă un rol important în menținerea sănătății ochilor și a sistemului imunitar. De asemenea, ajută la prevenirea degradării colagenului și stimulează producția de colagen în piele.

Citeste si...
Mituri și Adevăruri despre Pastilele de Slăbit: Funcționează cu Adevărat?

Kalsi adaugă: “Studiul a constatat că participanții care au consumat o combinație de pastă de roșii și ulei de măsline timp de 10 săptămâni au avut cu 40% mai multă protecție împotriva arsurilor solare. “

Acest lucru se datorează prezenței beta-carotenului în roșii!

Roșiile conțin, de asemenea, luteină, care ajută la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, acid clorogenic, care scade tensiunea arterială, și naringenină, care se găsește în pielea roșiilor și ajută la reducerea inflamației”, spune nutriționistul celebrităților Aubrey Redd.

2. Roșiile conțin cantități semnificative de vitamina C

6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă
6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă 7

Roșiile vă pot furniza 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C, oferind 13,7 miligrame de vitamina C la 100 de grame. Vitamina C, care este, de asemenea, un antioxidant , ajută la întărirea sistemului imunitar și promovează creșterea și vindecarea țesuturilor, potrivit lui Redd. În plus, vitamina C joacă, de asemenea, un rol important în regenerarea altor antioxidanți din organism, cum ar fi vitamina E.

Aportul de vitamina C este deosebit de important pentru vegetarieni și vegani, care s-ar putea să nu obțină suficient fier din produsele de origine animală. Vitamina C ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentele vegetale.

3. Roșiile conțin atât fibre solubile, cât și insolubile.

6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă
6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă 8

Se recomandă ca femeile adulte sănătoase să consume 25 de grame de fibre pe zi (38 de grame pentru bărbați). O roșie medie conține 1,5 grame de fibre, care constau în fibre insolubile și solubile care sunt necesare și benefice pentru o digestie normală.

“Fibrele insolubile atrag apa în intestine, înmuind scaunul și facilitând eliminarea ușoară din organism. Este deosebit de utilă dacă aveți probleme cu constipația, ” explică Kalsi.

organicsfood.ro
Citeste si...
10 alimente bogate în calciu pentru sănătatea oaselor

Potrivit lui Redd, fibrele solubile sunt benefice pentru cei care își supraveghează nivelul de glucoză din sânge, deoarece încetinesc digestia și absorbția carbohidraților, permițând creșterea mai lentă a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, prelungește senzația de sațietate după masă.

“Fibrele solubile acționează, de asemenea, ca un prebiotic în intestinul nostru. Prebioticele sunt substanțe care hrănesc bacteriile noastre intestinale benefice, ” explică Redd.

4. Roșiile sunt o sursă excelentă de potasiu

6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă
6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă 9

Roșiile sunt unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de potasiu, ” notează Redd.

Roșia medie conține 290 mg din acest mineral important. Potasiul joacă un rol important în menținerea unor niveluri optime de hidratare în organism (este un electrolit) și ajută la controlul tensiunii arteriale normale, explică ea. Potasiul din sânge stimulează rinichii să reducă nivelul de sodiu, ceea ce, la rândul său, scade tensiunea arterială.

Cu toate acestea, merită să ne amintim: Consumul excesiv de potasiu poate fi dăunător pentru persoanele cu afecțiuni renale sau pentru cele care iau medicamente care afectează absorbția de potasiu de către organism. Dacă nu sunteți sigur de cantitatea de potasiu pe care o puteți consuma pe zi, discutați cu medicul dumneavoastră.

5. Roșiile conțin vitamina K, care joacă un rol important în menținerea sănătății sângelui și a oaselor.

6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă
6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă 10

O roșie medie conține aproximativ 15% din valoarea zilnică recomandată de vitamina K. Această vitamină este implicată activ în formarea și activarea proteinelor necesare pentru coagularea sângelui și pentru oase puternice, potrivit Redd și Kalsi.

6. Roșiile conțin, de asemenea, acid folic, o vitamină B importantă.

Acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, susține creșterea normală a țesuturilor și funcția celulară, potrivit Redd și Kalsi. În plus, acidul folic este deosebit de important pentru femeile însărcinate, deoarece ajută la prevenirea defectelor de tub neural la făt în timpul sarcinii . Prin urmare, este important ca femeile însărcinate să primească suficient de această vitamină.

Citeste si...
Sushi: beneficiile și riscurile acestui aliment

Beneficiile pentru sănătate ale roșiilor fierte și proaspete

6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă
6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă 11

Veți obține mai puține substanțe nutritive din roșii dacă le consumați doar fierte? Nicidecum, spune Redd. De fapt, roșiile fierte conțin o concentrație mai mare de licopen. Așadar, nu ezitați să folosiți roșiile la conservă sau în compot, precum și sosurile pentru paste pe bază de roșii – doar asigurați-vă că alegeți opțiunile “fără adaos de sodiu”, dacă sunt disponibile.

Un alt detaliu important: încercați să consumați roșiile cât mai des posibil împreună cu surse sănătoase de grăsimi, cum ar fi uleiul de măsline sau avocado.

“Defapt, aceasta cvadruplează absorbția de licopen de către corpul tău, ” spune Kalsi.

Acesta este semnalul tău pentru a încerca salata caprese sau salsa de roșii și avocado!

Concluzie

Roșiile nu sunt doar o delicatesă vegetală gustoasă și versatilă, ci și o adevărată comoară de nutrienți. Acestea conțin vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la promovarea sănătății sângelui, oaselor, inimii și sistemului imunitar . Datorită unei varietăți de metode de gătit, vă puteți bucura de roșii în toate formele lor – proaspete, fierte sau conservate. Nu ratați ocazia de a le include în dieta dumneavoastră și bucurați-vă de toate beneficiile lor pentru sănătate.

Link-uri web despre motivele pentru care ar trebui să iubești roșiile:

Articole similare:

Citeste si...
Cei mai siguri și sănătoși îndulcitori conform cercetărilor științifice
Ouăle în alimentație: Mituri, realități și beneficiile uimitoare pentru sănătate
7 Alimente care afectează negativ funcția reproductivă masculină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health