Ouăle în alimentație: Mituri, realități și beneficiile uimitoare pentru sănătate

Ouăle în alimentație: Mituri, realități și beneficiile uimitoare pentru sănătate

Recomandările nutriționale moderne reabilitează multe alimente care au primit pe nedrept reputația de periculoase.

Recomandările dietetice se schimbă anual, unele alimente fiind etichetate ca nesănătoase, cum ar fi untul și ouăle, din cauza colesterolului și a riscului de boli de inimă.

După câțiva ani, se dovedește că acele produse care au fost considerate dăunătoare nu sunt de fapt atât de periculoase. Mai mult, ele pot aduce beneficii pentru sănătate, iar proprietățile lor negative nu au fost confirmate în cercetările științifice. Prin urmare, este timpul să vorbim mai detaliat despre beneficiile albușurilor de ou și ale vitaminelor liposolubile.

Ouăle în alimentația umană

Deși ouăle de găină au fost considerate o parte integrantă a dietei umane de mai multe mii de ani, în ultimii 10 ani am auzit multe informații negative despre ele. Acestea au fost acuzate de creșterea colesterolului „rău” și de provocarea de leziuni vasculare și boli de inimă.

Din această cauză, s-a propus practic excluderea ouălor din alimentație sau înlocuirea lor cu unele mai dietetice – prepelița. Dar este important să înțelegem că o dietă echilibrată ar trebui să includă atât produse vegetale, cât și animale.

Printre acestea din urmă se numără și ouăle care sunt timp de reabilitat. Micul dejun tradițional al poporului sovietic – ouăle omletă, după cum au arătat studiile, nu este atât de rău, iar dacă este pregătit corect, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate.

Controversa ouălor: Provoacă ele boli de inimă?

Opiniile experților în nutriție de acum 10-15 ani erau împărțite în două tabere ireconciliabile. Unii au fost întotdeauna mari susținători ai ouălor. Ei au scris și au vorbit despre ouă ca fiind alimentul perfect, învelit într-o coajă ușor de spart.

Ouăle în alimentație: Mituri, realități și beneficiile uimitoare pentru sănătate

Acest produs oferă nutrienții de care organismul are nevoie. Dar alții au susținut că ouăle cresc colesterolul din plasmă și, astfel, pot provoca boli de inimă și leziuni vasculare, așa că este important ca o dietă sănătoasă să nu conțină ouă. Cine are dreptate?

Astăzi s-a dovedit că ouăle nu sunt periculoase pentru sănătate și nu provoacă boli de inimă, așa că se recomandă includerea acestor produse cândva „periculoase” în dieta atât a persoanelor sănătoase, cât și a pacienților cu diverse patologii.

Ouăle au colesterol?

Da, ouăle de găină sunt alimente cu un nivel relativ ridicat de colesterol. Un gălbenuș conține până la 350 mg din această substanță. Cu toate acestea, cercetările efectuate de nutriționiști sugerează că ouăle, și în special colesterolul din ele, ar putea să nu crească de fapt nivelul plasmatic al colesterolului „rău”.

Merită să amintim că nu mai mult de 20% din volumul său total provine din alimente. Cea mai mare parte a colesterolului „rău” este produsă chiar de organism.

Prin urmare, oamenii ar trebui de fapt să fie atenți la alte alimente (cum ar fi carnea procesată și zahărul) și să le limiteze în dieta lor. În același timp, ouăle ar trebui să revină în dieta unei persoane sănătoase și chiar a persoanelor cu boli de inimă, ateroscleroză și obezitate, diabet.

Ouăle în alimentație: Mituri, realități și beneficiile uimitoare pentru sănătate

Mituri și adevăruri despre ouă: proteine, vitamine, grăsimi, pericol

Există mai multe mituri care circulă în mod persistent pe Internet legate de alegerea celor mai sănătoase ouă. De exemplu, se afirmă că un ou maro este mai sănătos decât unul alb. În realitate, acesta nu este neapărat mai bun din punct de vedere nutrițional decât cel alb, culoarea cojii semnifică pur și simplu rasa de găină care a depus oul. Cantitatea de proteine, grăsimi, vitamine și colesterol din ele este aproximativ egală.

Ouăle de fermă și de casă sunt mai periculoase decât cele cumpărate din magazin. În ceea ce privește dezvoltarea infecțiilor și a altor pericole, orice ouă crude reprezintă un risc, deoarece găinile depun ouăle la fel peste tot.

Acest lucru înseamnă că, dacă persoana are un sistem imunitar compromis, este o persoană în vârstă sau este un copil mic, ouăle trebuie gătite pentru a evita bolile de origine alimentară și infecțiile grave. Deși ideal ar fi ca ouăle crude să nu fie consumate de toate persoanele. De asemenea, este important să depozitați și să folosiți ouăle în mod corespunzător.

organicsfood.ro
Ouăle în alimentație: Mituri, realități și beneficiile uimitoare pentru sănătate

Beneficiile acestor produse

Consumul moderat de ouă reduce multe riscuri pentru sănătate, inclusiv probabilitatea de a dezvolta patologii cardiovasculare și diabet. Un studiu din 2011, publicat în revista Food Chemistry, a constatat că un consum regulat de ouă poate fi asociat cu un risc mai mic de boli de inimă și cancer, deoarece acestea sunt pline de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și a inflamației.

Mai multe studii, inclusiv o analiză din 2012 publicată în revista Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolism, au constatat că consumul câtorva ouă (patru până la șase) în fiecare săptămână nu a crescut nivelul colesterolului.

În plus, un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat că ouăle pot contribui, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Un studiu din 2014 a constatat că micul dejun bogat în proteine (cum ar fi ouăle) ajută la scăderea și controlul nivelului de glucoză și de insulină pe parcursul zilei, ceea ce, la rândul său, poate ajuta la reducerea riscului general de a dezvolta diabet în viitor. În plus, acestea conțin vitamine solubile în grăsimi de care organismul are nevoie.

Corectarea greutății

Ouăle pot juca, de asemenea, un rol în pierderea în greutate, deoarece sunt sărace în calorii și bogate în proteine. Un mic studiu din 2005, publicat în Journal of the American College of Nutrition, a constatat că mâncatul ouălor a fost asociat cu o sațietate crescută și cu reducerea poftei de mâncare, doi factori importanți în limitarea exceselor alimentare.

Ouăle în alimentație: Mituri, realități și beneficiile uimitoare pentru sănătate

Un studiu din 2008, publicat în International Journal of Obesity, a constatat că mâncatul ouălor la micul dejun poate reduce aportul total de calorii, deoarece proteinele sunt sățioase. Iar un studiu din 2013 a constatat că consumul de proteine cu moderație dimineața poate ajuta la ruperea obiceiului de a lua gustări mai târziu în cursul zilei.

Beneficii pentru generațiile viitoare

Ouăle sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru femeile însărcinate (și pentru bebelușii lor). Acest lucru se datorează faptului că ouăle sunt bogate în colină, un nutrient important pentru un făt în creștere, și conțin, de asemenea, vitaminele A și D.

Un studiu realizat în 2010 în Journal of the American College of Nutrition a constatat că aportul de colină în timpul sarcinii a fost asociat pozitiv cu dezvoltarea creierului fetal, în special în zonele implicate în memorie.

În plus, un studiu din 2012 a constatat că un aport adecvat de colină și vitamine în timpul sarcinii a ajutat la prevenirea stresului, a anxietății și, eventual, chiar a hipertensiunii la copii mulți ani mai târziu.

Ouăle în alimentație: Mituri, realități și beneficiile uimitoare pentru sănătate

În cele din urmă, ouăle sunt o alegere excelentă pentru protecția ochilor. Gălbenușul bogat în nutrienți din ouă (precum și legumele cu frunze verzi) conține o mulțime de luteină și zeaxantină, două carotenoide care ajută la protejarea împotriva degenerării maculare.

Câte ouă puteți mânca?

Firește, totul este sănătos cu moderație, iar acest lucru este absolut valabil și pentru ouă. Deși ouăle conțin proteine animale sănătoase și vitamine de care organismul are nevoie, merită să limităm consumul lor la șapte pe săptămână sau la unul pe zi, iar pentru persoanele cu afecțiuni cardiace grave, regula recomandată de a le consuma în alimentație este de trei ori pe săptămână.

În acest fel, vă puteți diversifica semnificativ dieta prin diverse preparate cu proteine, dar fără a vă afecta sănătatea.

Link-uri web despre ouă în nutriție:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Reducerea acidifierii: 5 cele mai bune alimente pentru a ajuta la menținerea unui nivel optim al pH-ului
6 Motive pentru care ar trebui să iubești roșiile: de la cele proaspete la cele la conservă
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health