Mulți din societatea modernă consideră cafeaua ca fiind un adevărat elixir al vieții, o modalitate de înveselire și o salvare în momentele de lipsă de energie. Da, această băutură revigorantă, mai ales dacă o bei dimineața, ne ajută să rămânem veseli și productivi pe tot parcursul zilei. Dar există boli și afecțiuni pentru care este mai bine să evităm cafeaua. Află care sunt acestea.
Cafeaua acționează ca un diuretic
Ca și alcoolul, cafeaua poate deshidrata organismul. De regulă, aceasta nu este o problemă dacă suntem sănătoși și, pe lângă cafea, bem suficientă apă, ceai și sucuri de fructe. Cu toate acestea, dacă aveți o afecțiune medicală care provoacă vărsături sau diaree, cafeaua obișnuită vă poate fi dăunătoare. Chestiunea este că cafeaua, care are un efect diuretic, vă determină să secretați chiar mai mult lichid decât o faceți deja din cauza bolii. Rezultatul poate fi o deshidratare mai severă a unui organism slăbit.
Același lucru este valabil și în cazul unei gripe severe cu febră, în care stai în pat și transpiri abundent. În astfel de cazuri, în loc de cafea, este mai bine să beți băuturi hidratante, cum ar fi apa potabilă simplă, băuturi sportive sau sucuri de fructe diluate.

Cafeaua poate irita ulcerele gastrice
Persoanele care se luptă cu ulcere și cu afecțiuni grave ale stomacului ar trebui, de asemenea, să evite cafeaua. Motivul este aciditatea ridicată a băuturii. Nu cu mult timp în urmă, a fost realizat un studiu la care au participat 302 persoane care sufereau de ulcer gastric. Mai mult de 80 la sută dintre aceștia s-au plâns de dureri abdominale crescute după ce au băut cafea. Acesta este un astfel de efect negativ. Prin urmare, nu abuzați de cafea dacă aveți un stomac inflamat și sensibil.
Cafeaua poate interacționa cu unele medicamente
Dacă vă luptați cu o răceală sau o gripă cu anumite medicamente, se recomandă, de asemenea, prudență. Consumul de cafea poate spori efectul stimulentelor. Și cum fiecare medicament este dozat special pentru boala respectivă, combinarea acestuia cu cafeaua poate avea consecințe negative.
De asemenea, trebuie luate măsuri de precauție atunci când beți cafea și atunci când luați anumite antibiotice. Și aici pot apărea interacțiuni nedorite. Așadar, înainte de a începe un tratament cu orice medicament, trebuie neapărat să vă întrebați medicul dacă vi se va permite să beți una sau două cești de cafea în timpul tratamentului.

Ce să faci dacă este dificil să renunți la obiceiul de a bea cafea?
Efectul revigorant al cafelei este cauzat de cofeină. Prin urmare, este recomandat să folosiți cafea decofeinizată dacă nu vă puteți lipsi de băutura dvs. fierbinte preferată.
Cafeaua cu moderație este practic inofensivă
Pe scurt, nu este nimic în neregulă cu consumul de cafea pentru majoritatea bolilor minore, atâta timp cât nu beți litri de cafea. Dar în cazul bolilor care privează organismul de excesul de lichide, în cazul ulcerului gastric sau atunci când se iau anumite medicamente, se impune prudență.
Cafeaua este, în orice caz, un stimulent. Prin urmare, învățați doar să vă ascultați corpul dacă beți de mult timp și vă place această băutură. Dacă simțiți că nu puteți tolera bine cafeaua, luați în considerare trecerea la cafea decofeinizată sau la alte băuturi. Și dacă nici după aceasta simptomele neplăcute nu se ameliorează, nu uitați să consultați un medic.

Beți multă cafea? Cum vă simțiți în legătură cu acest lucru?
Link-uri web care discută de ce nu este recomandat să bei cafea atunci când ești bolnav:
- https://www.healthline.com/nutrition/coffee-when-sick
- https://www.huffpost.com/entry/drinking-coffee-cold-flu_l_651c6c50e4b00421f6631393
- https://www.theraflu.com/treating-cold-flu/can-you-drink-coffee-when-sick/
- https://www.vinmec.com/en/news/health-news/general-health-check/is-it-okay-to-drink-coffee-while-sick/
- https://www.wellandgood.com/is-it-okay-to-drink-coffee-when-youre-sick/
- https://www.healthdigest.com/650529/the-real-reason-you-shouldnt-drink-coffee-when-youre-sick/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.