Gătitul unui risotto italian delicat este mai ușor decât pare la prima vedere. Secretul acestui fel de mâncare se datorează alegerii soiului de orez și tehnologiei de gătit. Urmați rețeta pentru a recrea acest fel de mâncare italiană în bucătăria dvs. de acasă.
Orezul a fost adus în Italia în timpul Imperiului Roman, dar nu a devenit popular până în secolul al XV-lea. Se crede că risotto a fost gătit pentru prima dată în Milano în 1574. Prima rețetă pentru acest fel de mâncare înregistrată în cărți datează din 1809.
Aceasta conține orez prăjit în unt, cârnați, măduvă de oase, ceapă, supa și șofran. În zilele noastre, risotto a devenit unul dintre simbolurile culinare ale Italiei, alături de paste. Fiecare regiune italiană are propriile rețete pentru acest fel de mâncare, printre care se numără clasicul risotto cu vin și brânză.
Descriere
- Bucătărie: italiană
- Categorie: Fel principal
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Calorii per porție: 120 kcal
- Usturoi 1 linguriță.
- Ulei de măsline După gust
- 1 Ceapă
- Sare După gust
- Piper negru măcinat După gust
- Parmezan 60 g
- Supa de pui 1 litru
- Orez cu bob rotund 225 g
- Vin alb sec 120 ml
- 82,5% unt 1 lingură.
Preparare
1. Se toacă ceapa și usturoiul

Se curăță ceapa și usturoiul. Se taie mărunt ceapa. Orice tip de ceapă albă este potrivit pentru risotto, dar eșalota este cea mai sofisticată. Tăiați cățelul de usturoi la întâmplare sau treceți-l prin presă.
2. Se fierbe supa

Aduceți supa de pui la fierbere: Supa pentru risotto trebuie să fie cât mai bogata. Acesta se absoarbe în boabele de orez fără să le copleșească cu aroma sa. Se fierbe supa la foc mic împreună cu ceapa și morcovii. Dacă folosiți supa de pui fiert în prealabil, puneți-l pe aragaz și aduceți-l la fierbere, acoperiți cu un capac. Pentru a o menține calda, lăsați-o pe aragaz la focul cel mai mic după ce a fiert.
3. Se prăjește ceapa

Alegeți o tigaie cu fundul gros și laturile înalte pentru a găti risotto. Topește untul în tigaie. Adăugați ceapa și usturoiul în unt și prăjiți-le până devin aurii.
4. Adăugați orezul

Când ceapa a căpătat o culoare aurie caracteristică, turnați orezul arborio cu bob rotund în tigaie. Nu este nevoie să-l clătiți înainte de a-l încălzi, pentru a nu deranja stratul exterior de amidon.
Datorită amidonului conținut în boabele de orez, risotto-ul va deveni moale, moale și moderat lipicios în timpul gătitului. Acest lucru face ca risotto să fie diferit de pilaf, care este făcut din orez cu bob lung. În Italia, pentru risotto se folosesc, alături de arborio, orezul carnaroli și vialone.
5. Adăugați vinul

Turnați vinul în risotto și fierbeți până când lichidul se evaporă: YouTube/ Simple SookeguPregătiți orezul și ceapa în unt timp de 1-2 minute, amestecând constant. Turnați vinul alb sec. Acesta va conferi mâncării acrivia necesară. Dați preferință vinurilor ușoare și uscate. Încorporați orezul și vinul și fierbeți până când lichidul este complet absorbit.
6. Se adaugă supa

Vărsați câte un polonic de supa fierbinte în tigaia cu orez, amestecați și fierbeți până când orezul a absorbit complet stocul. Nu vă grăbiți, amestecați constant și adăugați supa câte o lingură pe rând. Acest lucru va conferi orezului consistența cremoasă necesară.
În total, procesul de amestecare și fierbere a orezului în bulion durează 15-17 minute. Dacă simțiți că orezul nu este încă fiert și că s-a terminat supa, reduceți focul la foc mic și acoperiți risotto-ul cu un capac.
7. Adăugați parmezanul

După 17 minute de amestecare, îndepărtați cratița de pe foc. Se adaugă sare și piper după gust, se adaugă o bucată de unt și se amestecă în risotto până se dizolvă. Turnați parmezanul ras, amestecați bine risotto-ul și lăsați-l să se odihnească timp de 1 minut.
8. Se servește risotto

Serviți risotto-ul imediat ce a terminat de gătit. În mod tradițional, se așază în farfurii adânci încălzite, cu laturi largi. Acoperiți risotto-ul cu puțin ulei de măsline extravirgin și cu puțin mai mult parmezan ras (după gust).
Sfaturi și trucuri pentru un risotto perfect
Pentru a obține cele mai bune rezultate la gătitul risotto-ului, iată câteva sfaturi utile:
- Folosiți un orez special pentru risotto, cum ar fi Arborio, Carnaroli sau Vialone Nano. Are boabe rotunde ce eliberează mult amidon.
- Respectați raportul de 1 parte orez la 2 părți lichid. Dacă veți pune prea mult sau prea puțin lichid, textura nu va fi cea dorită.
- Adăugați lichidul (supa, vinul etc.) treptat, câte puțin, în timp ce amestecați încontinuu orezul. Astfel amidonul se va elibera uniform.
- Amestecați constant! Risotto trebuie “masat” în timpul gătitului pentru a obține consistența cremoasă.
- Folosiți un bol suficient de încăpător pentru a permite orezului să fiarbă liber. O cratiță îngustă nu este indicată.
- Tigaia sau oala folosită trebuie să aibă un fund gros care să distribuie uniform căldura.
- Serviți imediat după gătire! Dacă așteptați prea mult, amidonul își va pierde efectul și risotto se va întări.
Beneficii pentru sănătate și atenționări pentru rețeta de risotto
Risotto este o mâncare savuroasă, dar cu un conținut relativ ridicat de carbohidrați datorită orezului. Totuși are și beneficii:
- Conține amidon rezistent, care hrănește bacteriile bune intestinale. Acestea produc vitamine de care are nevoie organismul.
- Datorită modului special în care este preparat, orezul își păstrează intacte fibrele şi proteinele, față de orezul fiert obișnuit.
- Are antioxidanți precum flavonoidele din vinul adăugat, cu efecte antiinflamatorii.
Câteva lucruri de care trebuie să ținem cont:
- Nu exagerați cu porțiile, 150-200 grame de orez/persoană este suficient. Cine are diabet sau vrea să slăbească să reducă cantitatea.
- Adăugați mai puțin unt și brânză dacă vreți o rețetă mai sănătoasă, mai puțin calorică. Cu toate acestea, untul și brânza conferă cremositate.
- Este o mâncare destul de consistentă, așa că nu exagerați cu alte feluri grele înainte sau după. Merge bine cu o salată proaspătă și fructe.
Întrebări și răspunsuri despre rețeta de risotto
Pot înlocui orezul Arborio cu alt tip de orez?
Da, însă nu orice soi de orez este potrivit. Trebuie să alegi orez cu boabe rotunde ce eliberează mult amidon în timpul fierberii: Carnaroli, Vialone Nano. Cu orezul obișnuit rezultatul nu va fi la fel de cremos.
Cât timp se fierbe risotto?
Procesul de gătire durează în total 30 minute. Timpul efectiv în care orezul fierbe în lichide este de 17-20 minute. Restul de timp se folosește pentru celelalte etape: prăjire ceapă, absorbție vin, incorporare ingrediente finale.
De ce trebuie amestecat încontinuu?
Pentru că astfel amidonul din boabele de orez este eliberat uniform, iar lichidul este absorbit treptat. Altfel, doar o parte din orez se va găti, iar rezultatul va fi granulos.
Pot să îl las la frigider după ce s-a răcit și să-l încălzesc a doua zi?
Nu este recomandat, deoarece risotto își va pierde textura cremoasă. Orezul își recăpătă amidonul și se întărește.