16.9 C
București

Cum sa pregatesti pizza cu pui ca-n restaurante facuta acasa

Date:

Share post:

Pizza este una dintre cele mai populare feluri de mancare din intreaga lume. Crocanta la exterior si pufoasa la interior, cu o crusta aurita si o umplutura consistenta si delicioasa, pizza a cucerit inimile tuturor. Iar daca vorbim despre pizza cu pui, avem de-a face cu o adevarata capodopera culinara. Carnea frageda de pui, combinata cu legumele proaspete si branza topita, alcatuiesc o explozie de arome care iti lasa gura apa. Asa ca, de ce sa nu incerci sa o pregatesti chiar tu acasa, la fel de buna ca in cele mai renumite restaurante?

Ingrediente si cantitati

  • 360 g faina alba
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita drojdie uscata
  • 3 linguri lapte praf
  • 240 ml apa calda
  • 4 linguri ulei vegetal
  • 250 g file de pui
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingurita usturoi tocat
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita chimen
  • 1,5 lingurita pudra de ardei iute
  • 0,5 lingurita mustar
  • 1 lingurita iahurt natural
  • Sare si piper, dupa gust
  • Ardei gras, dupa gust
  • Ceapa, dupa gust
  • Sos de rosii, dupa gust
  • Branza mozzarella, dupa gust
  • 2 linguri lapte pentru uns

Cum sa pregatesti reteta de pizza cu pui

  1. Prepararea aluatului: Intr-un castron adanc, cerne faina, adauga sarea, zaharul, drojdia uscata si laptele praf. Amesteca bine ingredientele uscate. Formeaza o adancitura in centru si toarna uleiul vegetal si apa calda, in mai multe reprize, framantand permanent pana obtii un aluat moale si elastic, care nu se mai lipeste de maini.
  2. Dospirea aluatului: Ungi fundul unui castron cu putin ulei vegetal si transfera aluatul in el. Acopera vasul cu un prosop umed si lasa-l la dospit intr-un loc cald, fara curenti de aer, timp de 2-3 ore, pana isi dubleaza volumul.
  3. Prepararea umpluturilor: Intr-o tigaie incinsa, caleste usturoiul tocat in putin ulei vegetal. Adauga bucatile de pui taiate cubulete si prajeste-le usor. Condimenteaza cu suc de lamaie, oregano, chimen, ardei iute, mustar, iahurt si sare si piper dupa gust. Amesteca bine si lasa la calire pana cand puiul este gata.
  4. Modelarea si umplerea pizzei: Preincalzeste cuptorul la 220°C. Imparte aluatul dospit in doua portii egale. Intinde fiecare portie pe o suprafata infainata, formand doua baze rotunde pentru pizza. Transfera-le intr-o tava de copt unsa cu putin ulei. Intinde sosul de rosii uniform pe fiecare baza, lasand un pic de spatiu pentru margini. Adauga portiile de pui calite, feliile de ardei gras si ceapa taiata rondele. Presara deasupra branza mozzarella rasa.
  5. Coacerea pizzei: Ungi marginile pizzei cu putin lapte pentru a obtine o crusta aurie si crocanta. Introduce tavile in cuptorul preincalzit si coace pizzele timp de 20-25 de minute, pana cand crusta este rumenita si branza s-a topit.
  6. Servirea: Scoate pizzele din cuptor si lasa-le sa se raceasca putin inainte de a le taia felii. Serveste-le calde, direct din cuptor, pentru o experienta culinara de neuitat!
Citeste si...
Vinete umplute cu legume și brânză de vaci

Sfaturi si trucuri pentru o pizza perfecta

  • Aluatul perfect: Pentru un aluat elastic si pufos, asigura-te ca apa folosita este calda, dar nu fierbinte. Temperatura ideala este intre 37°C si 43°C. Prea calda, apa poate ucide drojdia, iar prea rece va incetini procesul de dospire.
  • Adauga ingredient surpriza: Pentru un plus de savoare, poti adauga la umplutura ciuperci proaspete, masline negre, ananas sau ardei iuti. Lasa-ti imaginatia sa zburde!
  • Textura crocanta: Daca doresti o crusta extra crocanta, preincalzeste cuptorul la temperatura maxima si coace pizza pe fundul cuptorului, direct pe gratarul de fier. Astfel, temperatura ridicata va asigura o rumenire perfecta.
  • Improspatarea crustei: Daca ai ramas cu resturi de pizza, nu le arunca! Poti reincalzi crusta in cuptor sau pe plita, la foc mic, pentru a-i reda prospetimea.
  • Variaza sosurile: Nu te limita doar la sos de rosii clasic. Poti incerca sosuri albe, pesto sau chiar sos barbeque pentru o experienta unica.

Beneficii pentru sanatate si avertismente pentru reteta de pizza cu pui

Pizza cu pui este o optiune mai sanatoasa decat variantele clasice, datorita continutului ridicat de proteine din carne si branza. Totusi, pentru a maximiza beneficiile, ia in considerare urmatoarele:

  • Alege ingrediente integrale: Opteaza pentru o crusta din faina integrala sau un amestec de faina alba si integrala pentru a creste aportul de fibre si nutrienti.
  • Modereaza consumul de grasimi: Chiar daca branza mozzarella si carnea de pui sunt surse bune de proteine, contin si grasimi saturate. Foloseste-le cu moderatie si prepara pizza la cuptor, nu prajita.
  • Adauga legume proaspete: Imbogateste pizza cu legume colorate precum ardei gras, ceapa, ciuperci sau rosii cherry pentru un plus de vitamine, minerale si fibre.
  • Evita excesul de sare: Sosurile gata preparate si branza pot contine cantitati mari de sare. Foloseste-le cu moderatie sau pregateste-ti singur sosul din rosii proaspete si condimente.
  • Atentie la alergeni: Daca esti alergic la lactoza sau gluten, adapteaza reteta folosind branza vegana si faina fara gluten.
Citeste si...
Pulpe de pui cu ciuperci la cuptor: Deliciul perfect pentru prânz sau cină!

Intrebari si raspunsuri pentru pizza cu pui

  1. Pot folosi carne de pui congelata pentru umplutura?
    Da, poti folosi carne de pui congelata, insa trebuie sa o dezghetati complet inainte de a o prepara. Lasati-o la dezghetat in frigider peste noapte pentru a pastra textura si sucul carnii.
  2. Cum pot face o pizza vegana?
    Pentru a obtine o pizza vegana, inlocuieste carnea de pui cu legume precum ciuperci, ardei gras sau naut si branza mozzarella cu o alternativa vegana pe baza de nuci sau soia.
  3. Pot folosi un alt tip de branza in loc de mozzarella?
    Desigur! Poti incerca branza cheddar, parmezan sau chiar un amestec de branzeturi pentru un gust mai complex.
  4. Cat timp pot pastra resturile de pizza?
    Pizza ramasa se poate pastra la frigider, in recipiente ermetice, timp de 3-4 zile. Pentru a o reincalzi, introduce-o in cuptor preincalzit la 180°C pentru 10-15 minute, pana cand crusta redevine crocanta.

Acum ca stii secretele prepararii unei pizza cu pui delicioase, nu-ti ramane decat sa incerci reteta si sa-ti surprinzi familia si prietenii cu abilitatile tale culinare. Pofta buna si la gatit cu drag!

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Rulada de macrou fiert cu garnitura de morcovi

Rulada de macrou fiert cu garnitură de morcovi este o alegere ideală pentru cei care urmăresc o dietă sănătoasă. Fără ulei și calorii extra, această rețetă îmbină gustul delicios al macroului cu prospețimea morcovilor, păstrând aroma naturală și nutrienții. Ideală pentru o masă nutritivă și savuroasă.

Deliciul zilei: Toast cu avocado si somon care va revolutiona micul tau dejun

Toast cu avocado și somon - combinația perfectă pentru un mic dejun delicios și nutritiv. Explorează această rețetă ușoară și află beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor alese. Ideală pentru cei care iubesc mâncarea sănătoasă și plină de savoare.

Briosa cu dovleac: Deliciul umed si aerisit pentru zilele de toamna.

Brioșa cu dovleac, o alegere perfectă pentru un mic dejun de toamnă! Rețeta este ușor de urmat și oferă un rezultat moale, umed și aromat. Asociază-o cu o ceașcă de cafea și bucură-te de o dimineață confortabilă. Plus, află sfaturile pentru brioșa perfectă și beneficiile sale pentru sănătate!

Mini prajituri cu morcovi. Desertul Perfect Fara Coacere!

Rețetă delicioasă de mini prăjituri cu morcovi și ciocolată albă, perfectă pentru un desert sănătos și gustos. Experimentează această versiune revigorată a clasicului desert cu morcovi!

Cum sa faci Macaroons Bilbao

Deși poate fi derutant, macarons Bilbao sunt deserturi uimitoare care nu au nimic de-a face cu pastele italiene...

Pastrav la Cuptor cu Arome Imbietoare – Un Preparat Delicios si Plin de Nutrienti

Poftele culinare sunt cele mai greu de reprimat, iar atunci când este vorba de un preparat atât de...

Smoothie de portocale si zmeura cu menta. Detoxifiere si energie 

Smoothie-ul de portocale și zmeură cu mentă este o băutură răcoritoare, bogată în vitamine și antioxidanți. Combină aroma strălucitoare de portocale cu dulceața zmeurei și prospețimea mentăi, fiind ideal pentru micul dejun sau o gustare sănătoasă. Beneficiile includ întărirea sistemului imunitar și promovarea unei piele sănătoase.

Salata de curcan si varza rosie – reteta delicioasa si sanatoasa

Salata delicioasa de curcan si varza rosie este o alegere sanatoasa si rapida pentru o masa usoara. Citeste cum se prepara aceasta reteta gustoasa pas cu pas.