16.9 C
București

Cum sa prepari acasa cea mai buna si cremoasa branza Mozzarella in doar cativa pasi simpli

Date:

Share post:

Branza Mozzarella, una dintre cele mai iubite si versatile branzeturi, poate fi acum pregatit chiar la tine acasa cu un minim de efort. Ai nevoie doar de cateva ingrediente de baza si de putina indemanare in bucatarie pentru a obtine o branza frageda, cremoasa, ideala pentru pizza, salate caprese sau pur si simplu pentru a o savura ca atare.

Desi originara din sudul Italiei, mai exact din regiunea Campania, unde se produce traditional din laptele bivolitelor, Mozzarella si-a castigat popularitatea la nivel mondial datorita gustului sau inconfundabil. Conform unei legende, prima Mozzarella s-ar fi obtinut accidental, cand un muncitor a scapat un cocolos de branza intr-o galeata cu apa fierbinte. De atunci, tehnologia de preparare s-a perfectionat, iar in prezent avem la dispozitie retete simple care ne permit sa ne bucuram de autenticitatea acestei branze fara a iesi din propriile bucatarii.

Urmand instructiunile de mai jos, te vei convinge ca nu e nevoie sa fii un expert pentru a da viata celei mai delicioase Mozzarella facuta in casa. Secretul consta in ingrediente de calitate, putina rabdare si multa pasiune pentru arta culinara. Hai sa descoperim impreuna cum poti crea o Mozzarella de senzatie, gata sa impresioneze pe oricine o va gusta!

Ingrediente si cantitati

  • 1 litru de lapte integral
  • 1 lingura de sare
  • 60 g otet de masa 9%

Cum sa prepari reteta de branza Mozzarella de casa

  1. Incalzeste laptele la 49°C intr-o cratita emailata sau ceramica. Poti folosi un termometru de bucatarie pentru precizie sau verifica temperatura cu degetul mic. Ar trebui sa fie fierbinte, dar suportabila.
  2. Adauga dintr-o data tot otetul 9% (60 g la 1 litru lapte). Amesteca foarte lent cu o lingura sau o spatula din silicon pana cand laptele se branzeste si se separa in fulgi mari de zerul aproape transparent.
  3. Acopera un bol adanc cu o bucata de tifon indoita. Apasa mijlocul tifonului pe fundul vasului, iar marginile sa ramana pe peretii bolului. Cu o sita, scoate masa de branza din zer, scutura usor ca sa se scurga lichidul in exces si pune-o in bol. Aduna astfel toti fulgii.
  4. Strange marginile tifonului laolalta, poti face un nod daca dimensiunea permite. Ridica tifonul cu branza deasupra bolului si stoarce bine cu mainile tot zerul din ea.
  5. Zerul ramas strecoara-l, vei avea nevoie pentru urmatorii pasi de vreo 3 ori mai mult decat cocolosul de branza obtinut. Pune zerul intr-un vas la microunde si incalzeste-l 1 minut la putere maxima. Daca folosesti plita, incalzeste lichidul la 75°C. Dizolva 1 lingura sare in zerul fierbinte.
  6. Pune cocolosul de branza in zerul sarat si lasa-l 5 minute. Din cand in cand intoarce-l si strange-l usor ca sarea sa patrunda in interior.
  7. Dupa 5 minute, scoate branza si stoarce-o bine cu palmele, framantand-o putin ca pe un aluat. Pune-o inapoi in zer inca 2-3 minute, apoi iar stoarce si framanta usor. Repeta procedeul de 3-4 ori, apoi modeleaza branza sub forma de bila.
  8. Umple un castron cu apa foarte rece si adauga cateva cuburi de gheata. Pune bila de branza in apa, scoate-o dupa 1 minut si preseaza-o bine cu palmele. Baga din nou bila in apa rece inca 1 minut. Repeta de 2-3 ori.
  9. Asaza bila de Mozzarella pe un patrat de folie alimentara. Aduna colturile si rasuceste-le astfel incat folia sa stranga bine branza. Pune Mozzarella la frigider peste noapte. Acum e gata de savurat!
Citeste si...
7 Mic dejunuri esențiale pentru o viață mai lungă și sănătoasă

Sfaturi si trucuri pentru cea mai buna Mozzarella de casa

  • Pentru un gust si o textura perfecte, foloseste lapte integral proaspat de la ferma, cu o grasime intre 4-5%. Evita laptele de la supermarket.
  • Alege sare de mare, macinata mediu, fara aditivi. Sarea grunjoasa se dizolva greu, iar cea iodata va strica aroma branzei.
  • O Mozzarella reusita e compacta si elastica, isi pastreaza forma si nu se intinde. Daca totusi nu ti se leaga bila, probabil ai pus branza in zer prea fierbinte. Pune cocolosul destramat intr-o strecuratoare tapetata cu tifon, raceste in apa si lasa sub o greutate mica pana se scurge. Poti folosi branza obtinuta ca Mozzarella felii.
  • Daca Mozzarella e prea apoasa, infasoar-o in prosoape de hartie si tine-o cateva ore la frigider.
  • Pastreaza Mozzarella in frigider, invelita in folie sau intr-o caserola inchisa. Consuma in 2-3 zile. Nu o congelezi ca se va faramita.
  • Experimenteaza inlocuind otetul cu suc de lamaie sau cu acid citric. Dilueaza 10 g acid citric in 91 g apa fiarta pentru a obtine un substituent echivalent cu otetul 9%.

Beneficii pentru sanatate si avertismente legate de reteta de Mozzarella

Mozzarella este o branza proaspata, cu un continut scazut de sodiu si calorii comparativ cu alte tipuri de branzeturi. E bogata in proteine, calciu, fosfor, vitamine din complexul B, acizi grasi benefici. Consumul moderat poate fi inclus cu succes intr-o dieta echilibrata.

Totusi, pentru ca se prepara din lapte integral, Mozzarella contine colesterol si grasimi saturate care trebuie limitate in cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare sau supraponderale. De asemenea, prezenta lactozei o face nepotrivita pentru cei cu intoleranta la lactoza.

Citeste si...
Rață în sos de portocale cu ceapă roșie caramelizată

Consumata cu moderatie si combinata armonios cu alte alimente sanatoase, Mozzarella de casa e o alegere delicioasa si hranitoare. Bucura-te de ea in combinatii creative, dar tine cont de starea ta de sanatate si de recomandarile medicului.

Intrebari si raspunsuri despre reteta de Mozzarella de casa

I: Pot folosi lapte de capra pentru a face Mozzarella?
R: Desi in mod traditional se foloseste lapte de vaca sau bivolita, poti incerca sa prepari Mozzarella si din lapte de capra. Textura si aroma vor fi putin diferite, dar la fel de savuroase. Ai grija sa alegi un lapte de capra proaspat, integral.

I: Cum servesc Mozzarella facuta in casa?
R: Mozzarella de casa e delicioasa atat ca aperitiv, cat si ca ingredient in preparate. Savureaz-o simpla, alaturi de rosii, busuioc si ulei de masline, orneaza-ti salatele preferate sau foloseste-o pe pizza. Posibilitatile sunt nenumarate!

I: Ce fac cu zerul ramas dupa prepararea Mozzarella?
R: Zerul este plin de proteine, minerale si culturi benefice. Il poti folosi in loc de apa cand framanti paine sau pizza, adauga-l in supe sau casim, ori bea-l asa cum e pentru o portie de sanatate. Zerul poate fi pastrat la frigider 3-4 zile.

I: Ce alte condimente pot adauga in Mozzarella de casa?
R: Pentru un plus de savoare, poti imbogati Mozzarella cu ierburi aromatice precum oregano, cimbru, patrunjel, usturoi zdrobit sau ardei iute. Presara-le peste cocolosul de branza inainte de a-l pune in zerul fierbinte. Experimenteaza pana gasesti combinatia perfecta pentru tine!

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Mancare de Dovlecei cu Rosii. Deliciu Mediteranean

Plăcerea de a găti transcende simpla combinare a ingredientelor într-un mozaic de savoare; ea se transformă într-o veritabilă...

Salata Cu Dovleac si Branza de Capra: Combinatia Gourmet ce Revolutioneaza Mesele!

Salată inedită cu dovleac, pere și brânză de capră - o combinație gourmet ce aduce un mix perfect de dulce și sărat. Ideală pentru o masă sănătoasă și revigorantă. Încearc-o!

Salata de quinoa cu dovleac, rodii si avocado

Salată sănătoasă și gustoasă cu quinoa, dovleac, rodii și avocado. O explozie de nutrienți și arome ce îmbină beneficiile super-alimentelor cu savoarea toamnei. Perfectă pentru un prânz echilibrat sau o cină ușoară.

Coptul in folie de aluminiu – tot ce trebuie sa stii

Explorăm toate aspectele gătitului cu folie de aluminiu: beneficii, metode corecte și rețete delicioase. Ești gata să revoluționezi bucătăria cu acest instrument versatil?

Vinete umplute cu legume si branza de vaci

Rețeta perfectă de vinete umplute cu legume și brânză de vaci! Sănătoasă, delicioasă și ideală pentru vegetarieni. Transformă o masă obișnuită într-o experiență culinară excepțională!

Clatite americane pancakes. Reteta delicioasa pentru micul dejun

Savurează cele mai pufoase clătite americane, perfecte pentru micul dejun! Urmează rețeta noastră pas cu pas și bucură-te de un deliciu autentic, aurii și pufos-elastice. Îndrăznește să experimentezi cu toppinguri delicioase!

Salata de curcan si varza rosie – reteta delicioasa si sanatoasa

Salata delicioasa de curcan si varza rosie este o alegere sanatoasa si rapida pentru o masa usoara. Citeste cum se prepara aceasta reteta gustoasa pas cu pas.

Bulgurul: Super-alimentul care imbogateste dieta si sustine sanatatea

Bulgurul nu este doar un substitut delicios pentru orez și cartofi, ci și o sursă bogată de vitamine, în special din grupa B. Îmbogățește-ți meniul cu această cereală super-sănătoasă și descoperă cele mai bune rețete internaționale cu bulgur.