12.6 C
București

Reteta perfecta de humus de dovleac de toamna

Date:

Share post:

Toamna este anotimpul perfect pentru a prepara feluri de mancare delicioase, simple si sanatoase. Și ce poate fi mai gustos si aromat decat un humus cremos din dovleac de toamna? 🎃

Astazi vreau sa impartasesc cu voi reteta mea preferata de humus din dovleac copt. Este rapid si usor de preparat, iar rezultatul este pur si simplu delicios!

Pregatirea retetei dureaza doar cateva minute, insa gustul si textura cremoasa va vor cuceri. Humusul are un gust interesant si aromat datorita dovleacului copt. De aceea, este important sa folositi dovleac copt, nu fiert.

Acest humus poate fi servit simplu, cu paine prajita sau legume crude pentru dip, dar si ca dressing peste cartofi, paste sau pizza. Este atat de versatil incat il puteti integra cu usurinta in orice fel de mancare.

Pregatiti acest hummus in doar cateva minute si apoi veti avea ceva de rontait toata saptamana.

Sper ca v-am facut pofta si abia asteptati sa incercati reteta. Va garantez ca nu veti fi dezamagiti! Savurati humusul de dovleac alaturi de cei dragi si bucurati-va de magia toamnei. 🍂

Reteta perfecta de humus de dovleac de toamna
Rețeta perfectă de humus de dovleac de toamnă 6

Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de ¾ cana de piure de dovleac. Va recomand sa folositi piure de dovleac copt. Dovleacul copt are un gust mult mai interesant si mai aromat decat dovleacul fiert. In plus, pastreaza mai multe substante nutritive. Coaceti dovleacul curatat de coaja la 180 C timp de 40 de minute si apoi il pisati intr-un piure folosind un blender.

Reteta perfecta de humus de dovleac de toamna
Rețeta perfectă de humus de dovleac de toamnă 7

Cuprins

Citeste si...
Beneficiile și riscurile consumului de nucșoară

Ingrediente:

  • 420 g (1 cutie) de naut la conserva sau fiert, scurs si clatit
  • ¾ cana de piure de dovleac
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 3 linguri de tahini
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 2-3 catei de usturoi
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingurita de chimen macinat
  • ½ lingurita de paprika
  • ⅛ lingurita de scortisoara

Metoda de gatire:

Reteta perfecta de humus de dovleac de toamna
Rețeta perfectă de humus de dovleac de toamnă 8

Adaugati toate ingredientele intr-un robot de bucatarie.

Reteta perfecta de humus de dovleac de toamna
Rețeta perfectă de humus de dovleac de toamnă 9

Se macina pana cand devine omogen si cremos.

Reteta perfecta de humus de dovleac de toamna
Rețeta perfectă de humus de dovleac de toamnă 10

Transferati humusul pe o farfurie adanca si decorati cu seminte de dovleac, naut prajit crocant, seminte de susan, ierburi (patrunjel, coriandru sau salvie), un varf de cutit de paprika si ulei de masline, dupa preferinta.

Sfaturi si trucuri pentru o reteta perfecta de humus cremos

Pentru un humus cremos si delicios, iata cateva sfaturi care va vor ajuta:

  • Folositi naut bine spalat si hidratat in prealabil cel putin 4 ore sau peste noapte. Astfel va fi mult mai cremos.
  • Asigurati-va ca folositi dovleac copt, nu dovleac fiert sau dovleac din conserva. Dovleacul copt are un gust mult mai aromat.
  • Condimentati dupa gust cu usturoi, sare, piper, chimion, boia dulce sau iute. Cu cat mai multe condimente, cu atat mai gustos!
  • Pentru textura fina, mixati humusul cel putin 3-4 minute la viteza mare cu un blender vertical.
  • Daca este prea dens, adaugati treptat apa sau zeama de lamaie pana obtineti consistenta dorita.
  • Turnati humusul intr-un vas adanc pentru servire, nivelati si neteziti suprafata.
  • Ornati humusul cu ulei de masline, boia sau paprika, marar verde si gustari keto precum migdale, seminte sau legume crude.
  • Humusul poate fi pastrat la frigider in container ermetic circa 5 zile. Deasupra adaugati un strat subtire de ulei de masline pentru conservare.
  • Congelati portii individuale de humus pentru a le avea la indemana oricand. Se decongeleaza rapid.
Citeste si...
Aripioare de pui picante în sos dulce-acrișor. Pași simpli și sfaturi!

Asadar, urmati aceste sfaturi pentru un humus delicios, sanatos si aromat! Spor la treaba in bucatarie si pofta buna! 👩‍🍳

Beneficii pentru sanatate si atentionari pentru reteta de humus cremos

Humusul de dovleac are numeroase beneficii pentru sanatate datorita ingredientelor sale bogate in substante nutritive:

  • Nautul este o sursa excelenta de proteine vegetale, fibre, fier, magneziu si zinc. Contribuie la sanatatea inimii.
  • Dovleacul contine vitaminele A, C si E, potasiu, fibre si beta-caroten. Are proprietati anti-oxidante puternice.
  • Uleiul de masline furnizeaza acizi grasi mononesaturati benefici si ajuta la reglarea colesterolului.
  • Tahini din seminte de susan este bogat in calciu, fier, magneziu si acizi grasi esentiali.
  • Usturoiul si chimionul au efect antibacterian, antiinflamator si antioxidant.

Totusi, persoanele cu anumite afectiuni trebuie sa fie precautioase:

organicsfood.ro
  • Alergicii la arahide sau soia ar putea manifesta reactii alergice si la humus din cauza riscului de contaminare incrucisata.
  • Diabeticii trebuie sa consume humus in portii mici din cauza continutului ridicat de carbohidrati.
  • Persoanele cu intoleranta la fasole pot avea simptome digestive neplacute.
  • Humusul are un continut relativ mare de sodiu, asa ca cei cu hipertensiune ar trebui sa-l consume cu moderatie.

Deci, desi humusul are multiple beneficii nutritionale, anumite grupuri trebuie sa-l consume cu prudenta si atentie. Ca intotdeauna, moderatia este cheia pentru o alimentatie echilibrata!

Intrebari frecvente despre humusul de dovleac

Ce fel de dovleac este recomandat pentru humus?

Dovleacul turbat este cel mai potrivit pentru humus deoarece are un gust intens si dulceag. Se mai pot folosi dovleac muscat, Hokkaido sau orice alta varietate de dovleac copt pentru aroma.

Citeste si...
Carne de vițel suculentă cu sos de ciuperci și sos de trufe

Cat timp se pastreaza humusul la frigider?

Pastrat intr-un recipient inchis etans, humusul se poate pastra la frigider circa 5-7 zile. Pentru o conservare mai indelungata, il puteti congela in portii.

Cum se face humusul mai cremos?

Pentru textura catifelata, asigurati-va ca nautul este bine hidratat si mixati humusul suficient, minimum 3-4 minute. Adaugati apa sau zeama de lamaie gradual daca este prea dens.

Ce se poate pune peste humus?

Humusul poate fi ornat cu ulei de masline, boia dulce, fulgi de migdale, seminte prajite, marar sau alte verdeturi proaspete. Serviti cu paine prajita, cruditati sau ca topping peste salate, supe, chiftele etc.

La ce temperatura se coace dovleacul pentru humus?

Dovleacul copt pentru humus trebuie coapt la 180-200 grade C timp de circa 40 minute, pana cand pulpa devine moale. Apoi se scoate din cuptor si se lasa la racit inainte de a pregati humusul.

Reteta de humus cremos cu aroma de toamna este rapida, delicioasa si sanatoasa. Savurati-o alaturi de cei dragi! Daca aveti alte intrebari, scrieti-mi in comentarii. Va doresc pofta buna!

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Piept de pui umplut cu mozzarella. Reteta care iti va incanta papilele gustative si iti va uimi musafirii

Pieptul de pui umplut cu mozzarella este o rețetă tradițională, gustoasă dar ușor de realizat. Respectând indicațiile veți obține cu siguranță un preparat delicios!

Tartar de somon cu mango si lime – Reteta delicioasa pentru arome tropicale

Rețetă savuroasă de tartar cremos cu somon, mango și lime. O combinație delicioasă de gusturi ce te vor încânta. Descoperă acum această rețetă unică!

Supa cremoasa de branza cu broccoli: Rasfat perfect pentru zilele reci

Savurează această supă de brânză cu broccoli, perfectă pentru zilele reci. Cu un gust bogat, textură catifelată și îmbogățită cu substanțe utile din broccoli, această rețetă va deveni rapid favorita ta și a familiei tale. Ideală pentru mesele de prânz sau cine în serile răcoroase.

Curry cu pui si lapte de cocos: Secretul unui gust de neuitat!

Explorează arta culinară asiatică cu această rețetă autentică de curry cu pui și lapte de cocos. O combinație perfectă de arome care transformă masa într-o experiență excepțională!

Cum sa prepari acasa cea mai buna si cremoasa branza Mozzarella in doar cativa pasi simpli

Branza Mozzarella, una dintre cele mai iubite și versatile brânzeturi, poate fi acum pregătit chiar la tine acasă...

Tort tirolez cu fructe de padure

Dragii mei cititori pasionați de dulciuri sănătoase și delicioase, astăzi vă prezint o rețetă specială de tort tirolez...

Clatite de afine cu miere de cimbru: perfectiune delicioasa

Descoperiți combinația perfectă de arome cu clătite de afine și miere de cimbru. O rețetă simplă și rapidă pentru un mic dejun delicios sau un desert rafinat. Bucurați-vă de beneficiile mierii și de gustul unic al afinelor. Perfect pentru orice moment al zilei!

Galuste cu prune gomboti – reteta perfecta pentru un desert delicios si satios

Experimentează bucuria găluștelor cu prune, gomboți , un deliciu tradițional românesc! Un desert cremos, cu arome de toamnă și o crustă auriu-crocantă, ideal pentru mesele de sărbătoare.