18.5 C
București

Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate – reteta simpla pentru micul dejun

Date:

Share post:

O idee minunata de mic dejun de toamna pe care intreaga familie o va iubi! Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate, pufoase, fragede, usor umede in interior, cu o usoara dulceata si aroma de mirodenii calde. Poti simti nota de scortisoara, nucsoara, ghimbir si condimente in fiecare imbucatura!

Și, culmea, reteta este preparata doar cu ingrediente sanatoase. Nu contine gluten, nu contine lactate si nu contine zahar rafinat.

Pentru a o prepara, veti avea nevoie de ⅔ cana de piure de dovleac. Va recomand sa folositi piure de dovleac copt. Dovleacul copt are un gust mult mai interesant si mai aromat decat dovleacul fiert. In plus, pastreaza mai multe substante nutritive. Coaceti dovleacul curatat de coaja la 180 C timp de 40 de minute si apoi il pisati intr-un piure cu ajutorul unui blender.

Daca sunteti un iubitor de ciocolata, nu ezitati sa transformati aceasta reteta in clatite de dovleac cu ciocolata. Trebuie doar sa adaugati ½ cana de chipsuri de ciocolata impreuna cu ingredientele uscate.

Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate - reteta simpla pentru micul dejun
Clătite vegane cu dovleac, fără gluten și fără lactate - rețetă simplă pentru micul dejun 9

Ingrediente:

  • 1 ½ cesti de lapte de migdale (la temperatura camerei)
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • ⅔ cana de piure de dovleac (vezi descrierea retetei de mai sus)
  • 2 linguri de sirop de artar (poate fi inlocuit cu sirop de topinambur, sirop de agave sau alt indulcitor)
  • 2 lingurite de extract de vanilie
  • 2 cani de faina de ovaz
  • 1 lingura de agent de fermentare
  • ¼ lingurita de ghimbir uscat macinat
  • ¼ lingurita de nucsoara macinata
  • ¼ lingurita de condimente macinate
  • ¼ lingurita cuisoare macinate
  • ½ lingurita de scortisoara macinata(se poate folosi chiar putin mai multa)
  • ¼ lingurita de sare
  • Sirop de artar sau miere, pentru a servi
Citeste si...
Clătite americane pancakes. Rețeta delicioasă pentru micul dejun

Mod de preparare clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate:

Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate - reteta simpla pentru micul dejun
Clătite vegane cu dovleac, fără gluten și fără lactate - rețetă simplă pentru micul dejun 10
Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate - reteta simpla pentru micul dejun
Clătite vegane cu dovleac, fără gluten și fără lactate - rețetă simplă pentru micul dejun 11

Adaugati laptele de migdale si sucul de lamaie intr-un bol mare. Lasati sa stea timp de 5 minute. Se va ingrosa si se va inchega. Adaugati in castron piureul de dovleac, siropul de artar si extractul de vanilie. Amestecati pana cand se omogenizeaza.

Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate - reteta simpla pentru micul dejun
Clătite vegane cu dovleac, fără gluten și fără lactate - rețetă simplă pentru micul dejun 12

Adaugati faina de ovaz, agentul de fermentare, condimentele si sarea. Amestecati pana cand faina este combinata sau amestecata uniform.

Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate - reteta simpla pentru micul dejun
Clătite vegane cu dovleac, fără gluten și fără lactate - rețetă simplă pentru micul dejun 13
Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate - reteta simpla pentru micul dejun
Clătite vegane cu dovleac, fără gluten și fără lactate - rețetă simplă pentru micul dejun 14

Incalziti o tigaie mare la foc mediu. Ungeti-o usor cu ulei de nuca de cocos sau cu orice ulei pe care il folositi pentru prajit. Folosind o cana de masurare de ¼, picurati aluatul in tigaia incinsa si formati clatite rotunde. Gatiti timp de 2-3 minute sau pana cand incep sa se formeze bule la suprafata, apoi intoarceti pentru a praji si cealalta parte. Se repeta pana cand se foloseste tot aluatul.

Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate - reteta simpla pentru micul dejun
Clătite vegane cu dovleac, fără gluten și fără lactate - rețetă simplă pentru micul dejun 15

Serviti clatitele cu sirop de artar sau miere si/sau toppinguri la alegere (nutella, frisca, fructe proaspete, sos de caramel sau ciocolata, nuci).

Clatite vegane cu dovleac, fara gluten si fara lactate - reteta simpla pentru micul dejun
Clătite vegane cu dovleac, fără gluten și fără lactate - rețetă simplă pentru micul dejun 16

Sfaturi si trucuri pentru clatite perfecte

Pentru a obtine niste clatite vegane cu dovleac fragede si pufoase, iata cateva sfaturi pretioase:

  • Foloseste dovleac copt, nu fiert. Are mult mai multa aroma si dulceata. Coace bucati mari de dovleac la 180°C timp de 40 minute.
  • Adauga laptele vegetal (migdale, orez, soia) intr-un castron impreuna cu zeama de lamaie, pentru a se inchega usor inainte de a-l combina cu celelalte ingrediente.
  • Mixeaza foarte bine piureul de dovleac cu laptele inchegat pentru a obtine o compozitie fina si omogena, fara cocoloase.
  • Nu umbla prea mult in aluatul de clatite dupa ce ai pus faina. Doar amesteca usor pana se incorporeaza.
  • Incalzeste bine tigaia inainte de a turna aluatul si unge-o usor intre fiecare clatita.
  • Gateste clatitele doar pe o parte pana apar bule fine la suprafata, apoi intoarce si gateste la fel si pe cealalta parte.
  • Serveste clatitele imediat, cu sirop de artar sau fructe proaspete. Sunt cele mai delicioase atunci cand sunt aburinde!
Citeste si...
Piept de pui umplut cu mozzarella. Rețeta care îți va încânta papilele gustative și îți va uimi musafirii

Urmand aceste sfaturi, vei obtine cele mai pufos-elastice si aromate clatite vegane cu dovleac! Acum, sa trecem la partea cea mai importanta: beneficiile pentru sanatate.

Beneficii pentru sanatate ale clatitelor vegane cu dovleac

Aceasta reteta are numeroase beneficii pentru organism, datorita ingredientelor naturale folosite:

  • Dovleacul este bogat in vitamina A, betacaroten si antioxidanti precum luteina si zeaxantina. Acestia protejeaza vederea si reduc riscul de boli degenerative.
  • Continutul ridicat de fibre din dovleac si faina de ovaz ajuta la reglarea tranzitului intestinal si confera senzatie de satietate.
  • Scortisoara si ghimbirul au proprietati antiinflamatorii demonstrat stiintific, reducand riscul de boli cardiovasculare.
  • Migdalele aduc proteine vegetale de calitate, grasimi sanatoase, magneziu si vitamina E. Intaresc sistemul imunitar.
  • Faina de ovaz fara gluten este usor de digerat si ajuta la controlul glicemiei, fiind indicata pentru diabetici.

Asadar, la micul dejun, o portie de clatite delicioase cu dovleac va aduce multe beneficii de sanatate pe termen lung!

Intrebari frecvente despre reteta de clatite vegane cu dovleac

Pot inlocui faina de ovaz cu alt tip de faina fara gluten?

Da, se poate folosi faina de orez, quinoa, hrisca sau alte alternative fara gluten. Important este sa pastrezi aceeasi proportie in reteta.

La ce temperatura se coace dovleacul pentru aceasta reteta?

Recomandat este 180°C timp de 40 minute, pana cand dovleacul este bine copt si moale in interior. Puteti ajusta temperatura si durata in functie de cuptor.

organicsfood.ro

Pot folosi lapte de soia in loc de lapte de migdale?

Da, laptele de soia este o alternativa potrivita pentru o reteta vegana. Trebuie sa ai in vedere sa folosesti o varietate imbogatita cu vitamine si minerale.

Citeste si...
Budincă de morcovi și semolă: Transformă micul dejun într-o delicatesă!

Cat timp se pot pastra clatitele?

Ideal este sa le consumati proaspat gatite. Daca totusi raman, le puteti pastra la frigider in folie alimentara maxim 1-2 zile.

Pot congela clatitele pentru a le consuma ulterior?

Da, dupa ce se racesc complet, le puteti introduce in pungi de congelare, etichetate cu data. La decongelare, incalziti-le usor intr-o tigaie antiaderenta.

Sper ca v-am raspuns la cele mai des intalnite nedumeriri despre aceasta reteta delicioasa de clatite vegane cu dovleac! Acum nu va ramane decat sa incercati singuri si sa va delectati cu aceste bunatati sanatoase de toamna. Pofta buna si sanatate maxima!

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Coptul in folie de aluminiu – tot ce trebuie sa stii

Explorăm toate aspectele gătitului cu folie de aluminiu: beneficii, metode corecte și rețete delicioase. Ești gata să revoluționezi bucătăria cu acest instrument versatil?

Cum sa faci Macaroons Bilbao

Deși poate fi derutant, macarons Bilbao sunt deserturi uimitoare care nu au nimic de-a face cu pastele italiene...

Supa cremoasa de branza cu broccoli: Rasfat perfect pentru zilele reci

Savurează această supă de brânză cu broccoli, perfectă pentru zilele reci. Cu un gust bogat, textură catifelată și îmbogățită cu substanțe utile din broccoli, această rețetă va deveni rapid favorita ta și a familiei tale. Ideală pentru mesele de prânz sau cine în serile răcoroase.

Șnitele de pui savuroase cu sos de rosii si mozzarella

Savurați șnițele de pui delicioase, însoțite de sos de roșii aromat și mozzarella topită. O combinație clasică, cu o atingere de rafinament, potrivită pentru orice masă specială.

Combinatii delicioase cu hummus – Retete si idei pentru a savura aceasta gustare sanatoasa

Hummusul, această cremă fină de năut, a cucerit inimile și papilele gustative ale iubitorilor de mâncare din întreaga...

File de pui in stil grecesc cu masline si feta – simfonie de arome mediteraneene

Află cum să prepari file de pui delicios în stil grecesc cu măsline și feta. O rețetă ușor de făcut, sanatoasa și gustoasa ce combină arome mediteraneene pentru o cină perfectă în familie.

Elixirul sanatatii: Salata cu ardei copti, feta si oregano

Salată cu ardei copți, feta și oregano reprezintă combinația perfectă pentru o masă sănătoasă și plină de savoare. Cu o varietate de ingrediente nutritive și o valoare energetică echilibrată, aceasta este alegerea ideală pentru zilele toride de vară. Savurează această delicatesă și bucură-te de fiecare înghițitură!

Ciorba de perisoare ca la mama acasa: reteta pas cu pas

Rețeta ciorbei de perișoare cu ingredientele clasice: carne tocată, ou, pesmet și legume. Descoperă sfaturile și trucurile pentru un preparat cremos, aromat, precum și atenționările și beneficiile pentru sănătate.