15.4 C
București

Adevarul despre uleiul de rapita: Un ingredient pentru gatit?

Date:

Share post:

Am primit recent o intrebare prin email de la un abonat: este adevarat ca uleiul de rapita nu poate fi folosit pentru gatit?

Intr-adevar, de multe ori puteti auzi sau citi pe eticheta ca uleiul de rapita nu trebuie incalzit. Aceasta informatie este larg raspandita si ridica, pe buna dreptate, intrebarea cu privire la pericolele uleiului de rapita incalzit. Cu toate acestea, in spatele acestui avertisment se afla mostenirea dureroasa a unui razboi comercial care a incercat sa devalorizeze produsul timp de 50 de ani.

In acest articol, voi incerca sa ofer informatiile necesare pentru orice proces de preparare a unei alimentatii sanatoase, deoarece sunt multe lucruri pe care trebuie sa le stim si sa le intelegem pentru a alege in mod obiectiv.

Adevarul despre uleiul de rapita: Un ingredient pentru gatit?
Adevărul despre uleiul de rapiță: Un ingredient pentru gătit? 4

Va reamintesc ca uleiul de rapita se obtine din florile de rapita, care contin seminte bogate in lipide. Aceasta planta provine din familia cruciferelor. Cuvantul “rapita” inseamna literalmente “seminte de varza” in limba olandeza.

Culoarea sa este de cele mai multe ori galben bogat, chiar daca pe piata exista uleiuri transparente – in acest caz, verificati daca nu sunt rafinate. Gustul sau este destul de neutru, dar, din nou, amaraciunea poate aparea de la o marca la alta. Prin urmare, este necesar sa incercati mai multe tipuri de produse inainte de a descoperi pe cel preferat.

Adevarul despre uleiul de rapita: Un ingredient pentru gatit?
Adevărul despre uleiul de rapiță: Un ingredient pentru gătit? 5

Victima a razboiului?

Rapita, alaturi de floarea-soarelui si masline, este una dintre principalele culturi alimentare din Europa. Principala problema cu uleiul de rapita este prejudiciul colateral pe care l-a suferit ca urmare a razboiului economic dintre Franta si Statele Unite de la inceputul anilor 1970.

Citeste si...
Carnea este benefica, da sau nu? Ce înseamnă carnea pentru sănătatea ta?

Imaginea sa a avut serios de suferit si s-a deteriorat treptat. Aceasta defaimare sistematica a uleiului de rapita – ca si a uleiului de in – ne-a fost impusa in favoarea unui ulei foarte “frantuzesc”: floarea-soarelui.

Ideea nefondata ca uleiul de rapita nu poate fi incalzit a ramas in mintea tuturor si a fost literalmente reliefata pe etichetele multor sticle. Cu toate acestea, doua studii recente arata ca uleiul de rapita este mult mai stabil la tratament termic decat cel de floarea-soarelui.

Uleiul de rapita este utilizat in mod obisnuit acum pentru dressinguri pentru salate, precum si pentru gatit usor si mediu, fara a fi prajit, deoarece prajirea poate produce un miros de peste. In orice caz, indiferent de uleiul pe care il alegeti pentru prajire, este important sa reimprospatati frecvent friteuza.

Adevarul despre uleiul de rapita: Un ingredient pentru gatit?
Adevărul despre uleiul de rapiță: Un ingredient pentru gătit? 6

Beneficii dovedite

Onoarea uleiului de rapita trebuie restabilita, deoarece acest produs destul de ieftin reprezinta un aport excelent, delicat si privilegiat de Omega-3. Uleiul de rapita este ideal pentru alimentatia zilnica; el contine un echilibru aproape ideal al tuturor acizilor grasi.

Asadar, daca doriti sa gatiti cu uleiul perfect, nu cautati mai departe de canola. Ei bine, daca va place sa combinati aromele atunci cand sunteti creativi cu salatele, incercati sa faceti un amestec de uleiuri care sa contina 70% ulei de rapita si 30% ulei de masline. Va fi foarte interesant!

Link-uri web care vorbesc despre subiectul “Poate fi folosit uleiul de rapita pentru gatit”:

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Carnea de porc: Beneficii nutritionale si riscuri pe care trebuie sa le stii

Carnea de porc este delicioasă și hrănitoare, dar cunoști riscurile sale? Află cum să te bucuri de gustul său, având grijă de sănătatea ta.

Semintele de floarea-soarelui – cat de sanatoase sunt ele cu adevarat si la ce ar trebui sa fii atent?

Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în nutrienți valoroși, dar consumul excesiv poate aduce riscuri pentru sănătate datorită conținutului de Omega-6. Prăjireași coacerea pot transforma aceste semințe dintr-un aliment sănătos într-unul dăunător. Moderatia este cheia.

Arome si condimente care suprima pofta de mancare pentru slabit eficient

Scortisoara si vanilia ca aliatii tai in suprimarea poftei de dulciuri: afla cum aceste condimente nu doar ca adauga savoare mancarurilor, dar contribuie si la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la accelerarea metabolismului, facilitand pierderea in greutate.

Carnea de iepure – Calorii Beneficii nutritionale si pentru sanatate

Carnea de iepure oferă proteine de înaltă calitate și nutrienți esențiali, fiind o alternativă sănătoasă la carnea roșie. Descoperă valoarea nutritivă și beneficiile pentru sănătate pe care carnea de iepure le poate aduce în dieta ta.

7 Remedii naturiste pentru laringita

Laringita poate fi dureroasă și inconfortabilă, dar cu aceste 7 remedii naturiste, vei putea combate simptomele eficient. Inclusiv sfaturi despre ceaiuri, gargară și siropuri care funcționează de minune.

Merele rosii sau verzi – care sunt de fapt mai sanatoase?

Merele roșii sau verzi - care sunt mai sănătoase? Explorăm beneficiile culorilor și importanța alegerii mere locale pentru o sănătate optimă. Ideale pentru cei care vor să facă cele mai bune alegeri alimentare.

Beneficiile uimitoare ale semintelor de in pentru sanatate

Semințele de in sunt recunoscute pentru beneficiile aduse sănătății datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și acizi grași. Află cum se consumă corect semințele de in și ce efecte pozitive au asupra organismului.

Condimentele care ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (PMS)

Sindromul premenstrual iti da batai de cap in fiecare luna? Afla cum poti combate simptomele neplacute in mod natural cu ajutorul condimentelor precum ghimbirul, turmericul si scortisoara. Descopera beneficiile lor si retete delicioase.