Am primit recent o întrebare prin email de la un abonat: este adevărat că uleiul de rapiță nu poate fi folosit pentru gătit?
Într-adevăr, de multe ori puteți auzi sau citi pe etichetă că uleiul de rapiță nu trebuie încălzit. Această informație este larg răspândită și ridică, pe bună dreptate, întrebarea cu privire la pericolele uleiului de rapiță încălzit. Cu toate acestea, în spatele acestui avertisment se află moștenirea dureroasă a unui război comercial care a încercat să devalorizeze produsul timp de 50 de ani.
În acest articol, voi încerca să ofer informațiile necesare pentru orice proces de preparare a unei alimentații sănătoase, deoarece sunt multe lucruri pe care trebuie să le știm și să le înțelegem pentru a alege în mod obiectiv.
Vă reamintesc că uleiul de rapiță se obține din florile de rapiță, care conțin semințe bogate în lipide. Această plantă provine din familia cruciferelor. Cuvântul “rapiță” înseamnă literalmente “semințe de varză” în limba olandeză.
Culoarea sa este de cele mai multe ori galben bogat, chiar dacă pe piață există uleiuri transparente – în acest caz, verificați dacă nu sunt rafinate. Gustul său este destul de neutru, dar, din nou, amărăciunea poate apărea de la o marcă la alta. Prin urmare, este necesar să încercați mai multe tipuri de produse înainte de a descoperi pe cel preferat.
Victimă a războiului?
Rapița, alături de floarea-soarelui și măsline, este una dintre principalele culturi alimentare din Europa. Principala problemă cu uleiul de rapiță este prejudiciul colateral pe care l-a suferit ca urmare a războiului economic dintre Franța și Statele Unite de la începutul anilor 1970.
Imaginea sa a avut serios de suferit și s-a deteriorat treptat. Această defăimare sistematică a uleiului de rapiță – ca și a uleiului de in – ne-a fost impusă în favoarea unui ulei foarte “franțuzesc”: floarea-soarelui.
Ideea nefondată că uleiul de rapiță nu poate fi încălzit a rămas în mintea tuturor și a fost literalmente reliefată pe etichetele multor sticle. Cu toate acestea, două studii recente arată că uleiul de rapiță este mult mai stabil la tratament termic decât cel de floarea-soarelui.
Uleiul de rapiță este utilizat în mod obișnuit acum pentru dressinguri pentru salate, precum și pentru gătit ușor și mediu, fără a fi prăjit, deoarece prăjirea poate produce un miros de pește. În orice caz, indiferent de uleiul pe care îl alegeți pentru prăjire, este important să reîmprospătați frecvent friteuza.
Beneficii dovedite
Onoarea uleiului de rapiță trebuie restabilită, deoarece acest produs destul de ieftin reprezintă un aport excelent, delicat și privilegiat de Omega-3. Uleiul de rapiță este ideal pentru alimentația zilnică; el conține un echilibru aproape ideal al tuturor acizilor grași.
Așadar, dacă doriți să gătiți cu uleiul perfect, nu căutați mai departe de canola. Ei bine, dacă vă place să combinați aromele atunci când sunteți creativi cu salatele, încercați să faceți un amestec de uleiuri care să conțină 70% ulei de rapiță și 30% ulei de măsline. Va fi foarte interesant!
Link-uri web care vorbesc despre subiectul “Poate fi folosit uleiul de rapiță pentru gătit”:
- https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil
- https://www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil
- https://www.mindbodygreen.com/articles/what-is-rapeseed-oil
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9962526/
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/rapeseed-oil
- https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/rapeseed-oil