Una dintre cele mai frecvente probleme ale tractului digestiv în zilele noastre este patologia vezicii biliare. Durerea în partea superioară dreaptă a abdomenului este doar unul dintre semnele bolii vezicii biliare. Există și alte simptome pe care ar trebui să le cunoașteți pentru a consulta un medic la timp și a preveni complicațiile periculoase.
Ficatul și vezica biliară
Ficatul și vezica biliară pot suferi în tăcere mult timp, iar tu nici măcar nu te gândești la sănătatea lor până când apar durerile sau problemele digestive. Vezica biliară este foarte mică după standardele întregului organism; are formă de pară și este situată în colțul din dreapta sus al abdomenului, sub ficat.
De fapt, este un depozit pentru lichidul digestiv – bila. Atunci când mâncați alimente grase, ficatul produce bilă, un lichid gros, vâscos, galben-verzui, care ajută organismul să descompună grăsimile, să absoarbă vitaminele liposolubile și unele minerale, precum și să sintetizeze și să elimine colesterolul.
Bila este sintetizată în celulele ficatului, curge în jos prin canale și se acumulează în vezica biliară, apoi este eliberată în intestinul subțire prin canalul biliar comun – canalul biliar comun (acesta este tubul care transportă bila în intestin). Bila saponifică grăsimile, rupându-le în picături mici, care sunt absorbite de peretele intestinal și utilizate de organism în diverse scopuri.
Fără bilă, grăsimile alimentare sunt absorbite extrem de slab, rămân în lumenul intestinal și formează scaunul “gras”. Deși vezica biliară are o funcție strict definită în corpul nostru – de a stoca și depozita bila între mese, putem trăi fără ea dacă vezica biliară este deteriorată și trebuie îndepărtată. Cu toate acestea, după îndepărtarea acesteia, apar senzații naturale neplăcute și este necesară o dietă.
Simptomele problemelor legate de vezica biliară
Cea mai frecventă problemă care afectează vezica biliară este inflamația acesteia. Aceasta poate fi acută sau cronică, caz în care se vorbește de o afecțiune numită colecistită. Pot exista, de asemenea, probleme cu tonusul pereților vezicii biliare – hiper sau hipotensiune, dischinezie a vezicii biliare și a canalelor sale.
Pentru orice patologie asociată cu vezica biliară, pot apărea următoarele simptome:
- Durere în partea superioară dreaptă a abdomenului asociată cu consumul de alimente grase. Acesta poate fi orice tip de alimente grase, nu doar carne, untură, unt sau slănină. Simptomele neplăcute apar, de obicei, la aproximativ o jumătate de oră după ce ați mâncat, atacul de durere durează de la o oră la trei ore, iar apoi dispare treptat. Un alt nume pentru acest simptom este colica biliară.
- Durerea este ascuțită sau înțepătoare, care se răspândește în spate, în omoplați sau în piept. Persoanele care se confruntă cu dureri în piept cred adesea că este vorba de o problemă cardiacă, dar de fapt este vorba de o problemă a vezicii biliare.
În plus, plângeri precum:
- Durere surdă și vagă în centrul abdomenului.
- Balonare intestinală și disconfort.
- Febră și frisoane.
- Greață după masă.
- Vărsături după masă.
- Îngălbenirea pielii sau a ochilor.
Greața și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome ale tuturor problemelor posibile ale vezicii biliare. Cu toate acestea, doar bolile cronice ale vezicii biliare cauzează probleme digestive, cum ar fi refluxul de acid și gaze.
Frisoanele sau febra inexplicabilă pot indica prezența unei infecții, o inflamație acută a pereților vezicii biliare. Dacă prezentați semne de infecție, aveți nevoie de tratament înainte ca starea dumneavoastră să se agraveze și să vă pună viața în pericol. Infecția se poate răspândi în alte părți ale corpului.
O altă problemă este diareea cron ică . A avea patru sau mai multe scaune pe zi timp de cel puțin trei luni este un semn de boală cronică a vezicii biliare.
Pielea gălbuie și albul ochilor sau icterul pot fi un semn că o piatră blochează canalul biliar comun, canalul care duce de la vezica biliară la intestinul subțire. Scaunele mai ușoare și urina mai închisă la culoare sunt posibile semne ale unui calcul în canalul biliar. Bila nu intră în intestine și rinichi și nu colorează fecalele și scaunul – de aici și modificările.
Frecvența și intensitatea simptomelor vă pot spune când trebuie să consultați un medic. Dacă aveți dureri persistente sau în creștere în partea superioară dreaptă a abdomenului, precum și greață, febră sau vărsături, mergeți la cea mai apropiată clinică sau chemați o ambulanță. Poate fi vorba de un atac de colecistită acută sau de colică biliară pe fondul colelitiazei.
Medicii de la camera de urgență vor face un test pentru a determina dacă aveți o infecție a vezicii biliare sau o altă problemă de sănătate. Dacă după ce mâncați alimente grase aveți periodic dureri în cadranul superior drept, iar apoi acestea dispar, consultați un gastroenterolog.
Poate fi vorba de colecistită cronică (cu sau fără calculi) sau de dischinezie vezicală. Cea mai mare greșeală în acest caz va fi întârzierea vizitei la medic: mulți oameni cred că totul va trece de la sine și sfârșesc prin a se confrunta cu complicații grave. De asemenea, merită să ne amintim că simptomele descrise pot indica și alte probleme de sănătate, așa că este important să se efectueze o examinare completă pentru a afla cauza bolii.
Cine este mai predispus să aibă probleme cu vezica biliară?
Deși inflamația vezicii biliare este posibilă la orice vârstă, de la sugari până la vârstnici, unele persoane suferă de această patologie mai des decât altele. Există anumiți factori de risc care creează o tendință crescută ca o persoană să aibă probleme cu vezica biliară. Printre aceștia se numără:
- Femeile. La femei, datorită caracteristicilor metabolismului hormonal, bila curge din ficat și vezica biliară mai rău; după 35-40 de ani, sexul frumos suferă mai des de colelitiază și colecistită.
- Excesul de greutate. Pe fondul obezității, bila este produsă mai dens, se descurcă mai prost cu digestia grăsimilor. Ficatul însuși lucrează sub o sarcină crescută, iar bila conține de obicei mai mult colesterol.
- O predispoziție genetică la probleme ale vezicii biliare. Dacă mama sau bunica, bunicul sau fratele dvs. are boala calculilor biliari, sunteți și dvs. la risc.
- Vârsta de peste 40 de ani. Organismul îmbătrânește, iar ficatul face mai prost față îndatoririlor sale, compoziția bilei se schimbă și apare o predispoziție la formarea de pietre.
Bolile vezicii biliare
Orice boală care îți afectează vezica biliară poate provoca simptome neplăcute. Printre cele mai frecvente patologii se numără:
Inflamația vezicii biliare
Inflamația vezicii biliare se numește colecistită. Aceasta poate fi un proces acut (pe termen scurt) sau cronic (pe termen lung). Inflamația cronică se formează, de obicei, după mai multe atacuri acute de colecistită. Inflamația poate afecta în cele din urmă vezica biliară, perturbând tonusul pereților săi și eliberarea bilei în intestine.
Colelitiază
Calculii biliari sunt depozite mici, întărite, care se formează în vezica biliară. Inițial, se formează stagnarea bilei, îngroșarea și nisipul biliar; cristalele pot crește ani de zile fără a da simptome. Mulți dintre voi aveți calculi biliari și nu știți despre ei. În cele din urmă, atunci când pietrele devin suficient de mari, ele cauzează probleme, iritații și inflamații ale pereților vezicii biliare, dureri, provocând un atac de colecistită acută.
Calculii biliari sunt, de obicei, foarte mici, nu mai mult de câțiva milimetri lățime. Cu toate acestea, ei pot crește până la câțiva centimetri. Unii oameni dezvoltă doar un singur calcul biliar, în timp ce alții dezvoltă mai multe. Atunci când calculii biliari cresc în dimensiune, pot bloca canalele biliare care drenează bila din vezica biliară – apare colica biliară.
Majoritatea calculilor biliari sunt formați din colesterol, care se găsește în bilă. Un alt tip de calculi biliari, calculii pigmentați, sunt formați din bilirubinat de calciu. Bilirubinatul de calciu este o substanță chimică produsă atunci când organismul descompune celulele roșii din sânge. Acest tip de calcul este mai puțin frecvent.
Calculi la nivelul canalelor biliare comune (coledocolitiază)
În cazul în care calculii biliari cresc în canalul biliar comun, apare coledocolitiaza. În cele mai multe cazuri, pietrele pătrund în canalul biliar comun din vezica urinară și rămân acolo pentru o perioadă de timp, blocând parțial ieșirea bilei.
Inflamație a vezicii biliare fără pietre
Inflamația nu apare întotdeauna numai din cauza pietrelor. Pot apărea leziuni ale vezicii biliare fără pietre – colecistită acalculoasă. Aceasta poate apărea după o infecție intestinală, răceală sau gripă.
Abcesul vezicii biliare
Un procent mic de persoane cu calculi biliari pot dezvolta și o infecție a vezicii biliare. Această afecțiune se numește empiem sau abces. Puroiul este o combinație de celule albe din sânge, bacterii și țesut mort. Acumularea de puroi – un abces, duce la dureri severe în abdomen. Dacă empiemul nu este diagnosticat și tratat, poate pune în pericol viața, deoarece infecția se răspândește în alte părți ale corpului.
Perforația vezicii biliare
Dacă îndurați durerea prea mult timp fără să solicitați asistență medicală, calculii biliari și inflamația din vezica biliară pot duce la perforarea vezicii biliare. Aceasta este o afecțiune care pune viața în pericol. Dacă bila intră în cavitatea abdominală din vezica biliară, apare peritonita biliară, care pune în pericol viața și este foarte greu de tratat.
Polipii vezicii biliare
Polipii sunt creșteri patologice de țesut. Aceste excrescențe asemănătoare tumorilor sunt de obicei benigne (necanceroase). Polipii mici ai vezicii biliare nu interferează cu fluxul de bilă. Cu toate acestea, polipii mari trebuie îndepărtați împreună cu vezica biliară.
Vezica biliară “de porțelan”
O vezică biliară sănătoasă are pereții foarte musculoși. În timp, depozitele de calciu pot deteriora pereții vezicii biliare, făcându-i tari. Această afecțiune se numește vezica biliară “de porțelan”. Dacă aveți această afecțiune, aveți un risc ridicat de a dezvolta cancer de vezică biliară.
Cancerul de vezică biliară
Cancerul de vezică biliară este rar. Dacă nu este detectat și tratat, se poate răspândi rapid dincolo de vezica biliară.
Diagnosticarea problemelor vezicii biliare
Medicina modernă identifică cu ușurință problemele cu acest organ într-un stadiu incipient. Medicii diagnostichează cel mai adesea problemele vezicii biliare cu ajutorul ecografiilor.
O ecografie este un test care utilizează unde sonore inofensive pentru a crea imagini ale organelor corpului. În timpul unei ecografii, pot fi detectate anomaliile structurale, inflamațiile și calculii vezicii biliare, polipii și tumorile.
În cazuri rare, poate fi necesară radiografia, RMN sau CT a vezicii biliare, precum și examinarea laparoscopică urmată de îndepărtarea organului.
Link-uri web care discută despre boala vezicii biliare și cine este mai predispus să sufere de ea:
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23355-gallbladder-pain
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/gallbladder-pain-causes
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-am-i-having-gallbladder-attack
- https://www.healthline.com/health/what-does-gallbladder-pain-feel-like
- https://healthcare.utah.edu/general-surgery/gallbladder
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/what-causes-a-gallbladder-attack
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.