24.6 C
București

Galuste cu prune gomboti – reteta perfecta pentru un desert delicios si satios

Date:

Share post:

Dragi cititoare si cititori pasionati de delicatesele culinare, astazi va invit intr-o calatorie senzoriala spre inima bucatariei traditionale romanesti. Pe masura ce toamna isi face simtita prezenta, mesele noastre se imbogatesc cu aromele dulci-acrisoare ale prunelor coapte. Și ce modalitate mai savuroasa de a le degusta decat imbracate in aluat cremos si pufos de galuste? Acesti gomboti aurii, cu o crusta crocanta si un interior zemoas de prune, sunt un deliciu ce trezeste amintiri de neuitat si emotii de fiecare data.

Galustele cu prune sau gombotii cu prune sunt un desert traditional romanesc, care se regaseste pe mesele multor gospodine in perioada de vara-toamna. Aceste bomboane consistente, cu un interior cremos si pufos si o crusta aurie crocanta, ascund in miezul lor delicioase prune coapte, dulci si zemoase.

De ce sunt atat de apreciate galustele cu prune

Galustele cu prune sunt apreciate pentru textura lor unica, dar si pentru gustul delicat si aromat. Aluatul este preparat pe baza de cartofi fierti si pasati, care ii confera cremosenie, si faina, care il face elastic si usor de modelat.

In acest aluat se infasoara prunele dezghiocate, care, in timpul fierberii, isi elibereaza sucul, umectand umplutura. Rezultatul este un desert pufos, fin la textura, cu un gust dulce-acrisor.

Crusta crocanta se formeaza prin tavalirea gombotilor in pesmet sau faina inainte de fierbere. Pesmetul prajit intensifica aroma si aduce un plus de savoare. Iar galustele prind o culoare auriu-inchis, apetisanta.

Cum se prepara cele mai delicioase galuste cu prune

Pentru a obtine niste galuste cu prune zemoase, elastice si aromate, trebuie sa urmam cativa pasi importanti:

Citeste si...
Combinații delicioase cu hummus - Rețete și idei pentru a savura această gustare sănătoasă

Ingrediente necesare

  • 500 g cartofi
  • 200 g faina
  • 1 ou
  • Sare
  • 8-10 prune
  • Pesmet pentru pane

Pregatirea aluatului

Galuste cu prune gomboti - reteta perfecta pentru un desert delicios si satios
Găluște cu prune gomboți - rețeta perfectă pentru un desert delicios și sățios 4
  • Se fierb cartofii in coaja, apoi se curata si se paseaza fin cat sunt inca calzi.
  • Se adauga faina si oul si se framanta un aluat elastic, care se desprinde de pe vase.
  • Se pot adauga 1-2 linguri de ulei in aluat pentru o textura mai fina.
  • Aluatul se acopera si se lasa la odihnit 30 minute.

Umplerea si formarea

  • Prunele se spala, se desfac si se scot samburii cu grija.
  • Din aluat se iau bucati pe care se intind foarte subtire.
  • In centru se asaza o pruna, apoi aluatul se strange in forma de ghem.
  • Ghemul se tavaleste intre palme pentru a-i da forma rotunda.
Galuste cu prune gomboti - reteta perfecta pentru un desert delicios si satios
Găluște cu prune gomboți - rețeta perfectă pentru un desert delicios și sățios 5

Fierberea

  • Intr-o oala cu apa clocotita si sare se pun gombotii si se lasa sa fiarba 15 minute.
  • Se scot cu o spumiera si se tavalesc prin pesmet sau faina.
  • Se prajesc in ulei incins pana se rumenesc frumos.

Retete derivate delicioase

Galustele cu prune se preteaza la diverse reinterpretari. Iata cateva variante la fel de gustoase:

  • Galuste cu prune si nuci – pentru un plus de crocant
  • Galuste cu prune si scortisoara – cu o aroma calda, perfecta pentru sezonul rece
  • Galuste cu prune si ciocolata – pentru un desert rafinat
  • Galuste cu prune si branza dulce – o combinatie inedita, dar delicioasa
  • Galuste cu prune la cuptor – varianta dietetica, fara prajire

Fie ca le preparati traditional sau cu accente creative, galustele cu prune raman unul dintre cele mai indragite deserturi romanesti. Sunt ideale pentru mesele de sarbatori alaturi de cei dragi. Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si...
Pui Teriyaki cu legume: o rețetă pentru un fel de mâncare asiatică tentantă

Sfaturi si trucuri pentru reusita perfecta a galustelor cu prune

Pentru a obtine cele mai gustoase si aspectuoase galuste cu prune, iata cateva sfaturi si trucuri utile:

  • Alegeti prune de calitate, coapte si zemoase. Cele mai indicate sunt prunele Stanley, care au pulpa fina si mult suc.
  • Cartofii trebuie fierti in coaja pentru a-si pastra amidonul. Apoi se curata imediat ce s-au copt si se paseaza cat sunt inca fierbinti.
  • Framantati aluatul cat mai putin, doar pana se incorporeaza ingredientele. Aluatul trebuie sa ramana moale si putin lipicios.
  • Lasati aluatul la odihnit 30 minute acoperit cu un servet, pentru a se relaxa glutenul. Veti obtine un aluat mai pufos.
  • Intindeti foarte subtire aluatul in care infasurati prunele, ca sa nu se simta indesate.
  • Modelati galustele in forma sferica si uniforma, tavalindu-le intre palme. Vor prinde o forma frumoasa.
  • Fiertul trebuie facut la foc mic, pentru ca galustele sa se coaca uniform.
  • Prajiti galustele in ulei incins, dar nu prea cald, ca sa nu se arda in exterior inainte de a se rumeni frumos.
  • Serviti galustele calde, eventual cu o glazura de vanilie sau ciocolata pentru un plus de savoare.

Beneficii pentru sanatate si atentionari pentru reteta de galuste cu prune

Galuste cu prune gomboti - reteta perfecta pentru un desert delicios si satios
Găluște cu prune gomboți - rețeta perfectă pentru un desert delicios și sățios 6

Galustele cu prune nu sunt doar gustoase, ci si sanatoase. Continutul lor ridicat de amidon din cartofi asigura senzatia de satietate, fiind ideale ca desert dupa o masa copioasa. Totodata, datorita prunelor, galustele cu prune reprezinta o importanta sursa de vitamine, minerale si antioxidanti.

Prunele aduc un aport generos de vitamina A, esentiala pentru sanatatea pielii, a oaselor si a sistemului imunitar. De asemenea, contin vitamina C, care sustine absorbtia fierului si intareste sistemul imunitar.

Citeste si...
Tort tirolez cu fructe de pădure

Din punct de vedere mineral, prunele contin potasiu, care regleaza tensiunea arteriala, calciu, necesar oaselor si dintilor, si magneziu, implicat in contractia musculara si transmiterea impulsurilor nervoase.

Nu in ultimul rand, galustele cu prune furnizeaza antioxidanti precum resveratrolul si polifenolii din prune, care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi. Consumul regulat poate preveni imbatranirea prematura a pielii

Galustele cu prune sunt apreciate nu doar pentru gustul lor delicios, ci si pentru beneficiile aduse sanatatii. Totusi, moderatia este esentiala, iar persoanele cu anumite afectiuni trebuie sa fie precaut.

Atentionari:

organicsfood.ro
  • Contin amidon din cartofi, deci trebuie evitate de diabetici sau consumate cu moderatie
  • Nu sunt recomandate persoanelor cu intoleranta la gluten, din cauza fainii din aluat
  • Trebuie evitate de cei cu afectiuni hepatice sau biliare, din cauza continutului ridicat de grasimi
  • Nu sunt indicate pentru dietele de slabire, din cauza valorii calorice mari
  • Copiii mici trebuie supravegheati la consum, fiindca se pot ineca cu galustele intregi
  • Consumul in exces duce la aport caloric crescut si posibila crestere in greutate
  • Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa le consume cu mare atentie si sa isi monitorizeze glicemia

Intrebari frecvente despre galuste cu prune

Care este cea mai buna reteta de galuste cu prune?

Reteta clasica romaneasca cu cartofi, faina si prune proaspete este cea mai gustoasa. Puteti adauga si scortisoara sau nuca pentru savoare.

Se pot face galuste cu prune la cuptor?

Da, se pot coace la cuptor in loc sa le prajiti. Vor fi mai dietetice, dar atentie sa nu se usuce prea tare.

Cat timp se fierb galustele cu prune?

Citeste si...
Găluște de brânză cu ciuperci champignon în sos de lămâie și bacon

Ideal este sa le fierbeti cam 10-15 minute la foc mic. Depinde si de marimea lor – cele mai mari au nevoie de mai mult timp.

De ce ies unele galuste tari in interior?

Cauze posibile: aluatul a fost framantat prea mult, nu a stat destul la dospit, sau au fiert prea mult timp la foc mare.

Se pot congela galustele cu prune?

Da, se pot congela foarte bine daca sunt prajite si lasate sa se raceasca complet inainte de a le pune la congelator.

Ce prune sunt cele mai bune pentru galuste?

Prunele Stanley, Italiane sau Regine Claudia sunt ideale pentru umplerea galustelor, fiind zemoase si aromate.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Reteta de paste carbonara – ghid complet pentru cele mai gustoase paste

Cele mai delicioase paste carbonara! Descoperă istoria, ingredientele esențiale și sfaturile pentru o preparare perfectă. Gustoasă ca în Italia, direct în farfuria ta!

Briosa cu dovleac: Deliciul umed si aerisit pentru zilele de toamna.

Brioșa cu dovleac, o alegere perfectă pentru un mic dejun de toamnă! Rețeta este ușor de urmat și oferă un rezultat moale, umed și aromat. Asociază-o cu o ceașcă de cafea și bucură-te de o dimineață confortabilă. Plus, află sfaturile pentru brioșa perfectă și beneficiile sale pentru sănătate!

Orez Prajit ca la Restaurant: O Reteta Delicioasa si Usor de Preparat Acasa

Ești obosit de mâncărurile grase și nesănătoase? Ai dori să încerci o variantă mai sănătoasă a orezului prăjit...

Un Delicios si Nutritiv Salata de Ficat pentru un Gust Autentic Romanesc!

În această rețetă autentică, vă invităm să descoperiți un adevărat festin culinar care îmbină aromele tradiționale cu beneficiile...

Deliciul zilei: Toast cu avocado si somon care va revolutiona micul tau dejun

Toast cu avocado și somon - combinația perfectă pentru un mic dejun delicios și nutritiv. Explorează această rețetă ușoară și află beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor alese. Ideală pentru cei care iubesc mâncarea sănătoasă și plină de savoare.

Salata verde cu grapefruit, creveti si nuci. Aroma marii si textura crocanta

Salata verde cu grapefruit, creveți și nuci este o combinație proaspătă și delicioasă, ideală pentru zilele calde de vară. Cu un conținut bogat în vitamine, proteine și acizi grași sănătoși, este nu doar delicioasă, ci și nutritivă. Savurați această delicatesă răcoritoare plină de beneficii nutriționale.

Cum sa faci cea mai buna friptura de porc pe care ai mancat-o vreodata (la calitate de restaurant)

Pregătește-te să impresionezi cu o friptură de porc la calitate de restaurant! Urmărește pașii și sfaturile unui bucătar profesionist pentru o masă cu adevărat memorabilă.

Pulpe de pui cu ciuperci la cuptor: Deliciul perfect pentru pranz sau cina!

Pulpe de pui la cuptor combinate cu ciuperci parfumate, oferă o combinație ideală de arome și texturi. Gătitul acestui deliciu este simplu, iar rezultatul - o masă suculentă și savuroasă, perfectă pentru orice ocazie. Poftă bună!