Popularitatea Stevia este în creștere chiar și în timp ce alți îndulcitori fără zahăr cad în dizgrație, dar de unde a apărut acest înlocuitor al zahărului, are efecte secundare și este sigur?
Când stevia a apărut pe piața americană în 2008, mulți din comunitatea nutrițională au fost foarte încântați de potențialul de sănătate al acestui nou înlocuitor de zahăr.
Exista în sfârșit un înlocuitor „natural” al zahărului cu zero calorii, care era de până la 300 de ori mai dulce decât zahărul. Speranța era că stevia ar putea contribui la eforturile de pierdere în greutate fără a sacrifica gustul și ar putea juca un rol în gestionarea diabetului. De fapt, unele dintre aceste lucruri s-au adeverit.
Stevia rămâne populară, iar o mare parte din acest lucru poate fi legată de creșterea diabetului, precum și de nebunia alimentelor naturale pe bază de plante. În timp ce utilizarea altor îndulcitori artificiali a scăzut, vânzările de produse care conțin stevia au crescut cu 16% din 2017 până în 2018, potrivit unui studiu Nielsen.
Ce este stevia?
Derivat din planta sud-americană Stevia rebaudiana , acest înlocuitor de zahăr este cunoscut și sub numele de rebaudioside A, reb-A sau rebian. Planta conține glicozide steviolice, care sunt folosite ca îndulcitori. Numele de marcă Stevia includ PureVia, Truvia și SweetLeaf Sweetener. Stevia poate fi găsită în băuturi, deserturi, gumă de mestecat, produse de patiserie, bomboane, iaurt și pliculețe pentru utilizare în băuturi, putând fi folosită și atunci când coaceți acasă.
Este stevia sigură?
Stevia este considerată un ingredient „general recunoscut ca fiind sigur (GRAS)” de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Acest lucru nu se aplică frunzelor de stevia și extractelor brute de stevia, care nu au aprobarea FDA pentru a fi utilizate în alimente.
Inițial a existat o anumită îngrijorare că stevia ar putea crește riscul de cancer sau de probleme de reproducere, pe baza unor studii pe animale; grupul de supraveghere Center for Science in the Public Interest (CSPI) a fost cel care a condus ancheta solicitând FDA să rețină statutul GRAS. Dar acum, după mai bine de 10 ani de prezență pe piață, stevia este sigură chiar și după standardele CSPI, deși grupul dorește în continuare mai multe teste pentru a-i stabili mai bine siguranța.
Stevia: Explorarea potențialelor beneficii pentru sănătate
Controlul nivelului de zahăr din sânge este piatra de temelie a gestionării diabetului, iar unele alimente au efecte mai dramatice în această privință decât altele. Stevia nu crește glicemia, explică Leah Kaufman, MS, dietetician înregistrat și educator certificat în diabet în cadrul programului de gestionare a greutății de la NYU Langone din New York. „Stevia ar fi o alternativă bună și sigură la zahăr pentru pacienții cu diabet”, spune ea.
Există chiar unele dovezi care sugerează că stevia ar putea fi benefică dincolo de ceea ce v-ați aștepta de la reducerea zahărului. Într-un studiu publicat în 2017 în Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia, au arătat că stevia stimulează o proteină esențială pentru percepția gustului și este implicată în eliberarea de insulină după o masă. Hormonul insulină este produs de pancreasul dvs. pentru a regla nivelul de zahăr din sânge. (Iată 21 de alimente excelente pentru persoanele cu diabet)
Asociația Americană de Diabet și Asociația Americană a Inimii sunt de acord că stevia poate fi benefică pentru persoanele cu diabet dacă o folosesc cu moderație și nu compensează prin consumul de calorii suplimentare la un moment ulterior. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al Organizației pentru Alimentație și Agricultură/Organizația Mondială a Sănătății au stabilit un interval de aport zilnic acceptabil de cel mult 12 mg pe zi, ceea ce reprezintă echivalentul a 40 de pliculețe pentru o persoană de 150 de kilograme, spun Kaufman.
Stevia este un bun substitut pentru zaharoza cu conținut caloric obișnuit, deoarece are zero calorii. „Cei care aleg să înlocuiască zahărul cu stevia pot beneficia de această alternativă; cu toate acestea, pierderea în greutate nu este garantată”, spune Kaufman.
De fapt, cel puțin un mic studiu din 2016 a arătat că, atunci când participanții au avut o băutură îndulcită cu stevia în loc de zahăr dimineața, au compensat prin faptul că au mâncat mai mult la prânz.
Da, veți consuma mai puține calorii dacă folosiți stevia în loc de zahăr, spune David Levitsky, PhD, profesor, divizia de științe nutriționale de la Universitatea Cornell.
„Teoretic, acest lucru ar putea duce la pierderea în greutate în timp, dar acest lucru este foarte greu de demonstrat în studii”, spune el. Pentru a pierde în greutate, acesta este un mecanism de folosit, dar nu te va face să slăbești 45 de kilograme. Reducerea grăsimilor, monitorizarea dimensiunii porțiilor și mâncatul doar atunci când vă este foame, sunt mult mai eficiente decât înlocuirea zahărului cu stevia, pentru pierderea în greutate.”
Ce gust are stevia?
Are gust de zahăr? Nu chiar, notează el. „Nu veți obține niciodată un înlocuitor de zahăr care să aibă exact același gust ca și zahărul.”
Stevia este derivată dintr-o plantă, ceea ce este văzut ca un avantaj de mulți oameni care preferă să mănânce alimente care sunt naturale, spune el.
Pentru că este atât de, atât de dulce, nu aveți nevoie de atât de mult, așa că stevia este adesea amestecată cu un agent „purtător” mai voluminos, cum ar fi eritritolul sau dextroza (care este un zahăr din porumb), care îi conferă, de asemenea, un aspect și o textură mai asemănătoare zahărului.
„Stevia pe care o puteți cumpăra de la magazin poate fi amestecată cu Reb-A sau eritritol, un alcool de zahăr, care poate avea efecte gastrointestinale negative și poate provoca probleme digestive la unele persoane”, avertizează Kaufman. Alcoolii de zahăr se găsesc în multe gume și bomboane fără zahăr (nu neapărat împreună cu stevia), iar consumul în exces poate provoca diaree.
Asigurați-vă că citiți etichetele pentru a ști exact ce conține înlocuitorul de zahăr, spune ea.