18.5 C
București

De ce ar trebui sa mancati rosii iarna

Date:

Share post:

Rosiile sunt demonstrate a fi, impreuna cu cartofii, castravetii si ceapa, cele mai populare si consumate legume in multe regiuni ale lumii.

Sezonul rosiilor in Romania este scurt, iar cea mai mare parte a anului recolta pastrata este crescuta in sere sau adusa de departe. In orice caz, beneficiile acestora pentru sanatate sunt bine cunoscute, iar cercetarile recente le confirma, descoperind in acelasi timp noi “capacitati” ale acestui fruct.

Ce secrete mai are acest leguminoasa pe langa fibre, apa, vitamine? Organicshealth va va spune despre beneficiile deosebite ale rosiilor.

Rosiile si calitatile lor

Conform datelor oamenilor de stiinta, o rosie crude mica contine peste 1 gram de fibre si doar 22 de calorii.

De asemenea, contine multe:

  • ✓ Potasiu;
  • ✓ Vitaminele C si A;
  • ✓ Numerosi antioxidanti (licopenul este deosebit de important dintre ei).

Dar una dintre cele mai importante calitati ale rosiilor este continutul ridicat de apa (pana la 94%). Acest lucru il face deosebit de benefic si se recomanda sa fie consumat nu numai vara, deoarece in timpul verii, datorita disponibilitatii proaspete a legumelor si fructelor, hidratarea este de la sine inteleasa si obtineti lichide din mai multe surse. Dar iarna verdeata nu este disponibila si incalcarea regimului de baut poate duce la probleme de sanatate.

Medicii recomanda consumul de rosii in orice cantitate, daca sunteti complet sanatosi, nu exista restrictii. Dar daca aveti litiaza renala, ulcer, pietre la rinichi sau vezica biliara, ar trebui sa limitati consumul acestor legume la 100-150 g pe zi.

Motive pentru a adauga rosii in dieta dvs

De ce ar trebui sa mancati rosii iarna
De ce ar trebui să mâncați roșii iarna 3

O SURSĂ DE ANTIOXIDANȚI

Conform oamenilor de stiinta, o portie mica de rosii reprezinta aproximativ 27% din aportul zilnic de vitamina C recomandat.

Citeste si...
Sarea și Diabetul: Ce Trebuie să Știi Despre Sare

Rolul vitaminei C si al altor antioxidanti este bine cunoscut: sustin functia sistemului imunitar si productia de colagen, reduc inflamatia si ajuta la protejarea impotriva daunelor radicalilor liberi si incetinirea imbatranirii.

Și, in plus, vitamina C imbunatateste absorbtia fierului, iar mineralul care ajunge in organismul dvs. va ramane literalmente fara vitamina C si acid folic.

SISTEM DIGESTIV ȘI MICROFLORĂ INTESTINALĂ

Conform studiilor publicate in jurnalul stiintific Biology, rosiile ajuta la diversificarea microbiomului intestinal, care sustine digestia echilibrata si sistemul imunitar.

Experimentele au aratat ca rosiile in meniul dvs. zilnic cresc diversitatea si bogatia microbiotei intestinale si reduc raspunsul inflamator in organism.

O microbiota intestinala sanatoasa si diversificata va va asigura un sistem imunitar stabil, va servi drept profilaxie a bolilor, inclusiv a tumorilor maligne.

SĂNĂTATEA INIMII

Consumul activ de rosii reduce riscul de boli cardiovasculare si de boala cardiaca ischemica.

Unul dintre motivele potentiale este faptul ca antioxidantii si alte substante nutritive din rosii, in special licopenul, reduc riscul de boli de inima.

organicsfood.ro

Iar sosul de rosii in combinatie cu uleiul de masline echilibreaza nivelul de colesterol din sange si reduce biomarkerii inflamatiei.

Prevenirea formarii cheagurilor de sange – datorita continutului ridicat de vitamina C, care face sangele sa curga, consolideaza peretii vaselor de sange, impiedica patrunderea factorilor negativi si aparitia placilor de aterom. Dar vitamina C este termolabila, deci beneficiul poate fi obtinut numai daca mancati rosii crude.

De altfel, consumul regulat de rosii reduce riscul de accident vascular cerebral cu 26%.

INSTRUMENT PENTRU SLĂBIT

Acesta este un produs cu continut scazut de calorii. Rosiile proaspete contin aproximativ 20 de calorii per fruct de dimensiune medie.

Citeste si...
Semințele de psyllium: Un superaliment bogat în nutrienți și beneficii pentru sănătate

Continutul de fibre si multa apa va vor ajuta sa va simtiti mai mult timp satul si sa va mentineti mai usor greutatea corporala sanatoasa.

Un mic studiu a aratat ca adaugarea sucului de rosii in meniu reduce semnificativ greutatea corporala, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate.

Dietologii recomanda includerea rosiilor in dieta – ca parte a unei diete echilibrate, respectand regula ca este intotdeauna mai bine sa mancati o singura rosie decat orice leguminoase cu continut ridicat de amidon.

PREVENIREA DEMENȚEI

Acest lucru este posibil datorita magneziului din compozitia rosiilor. Accelereaza circulatia sangvina in creier, ajuta conexiunile neuronale sa analizeze si sa perceapa mai bine informatiile, ceea ce este deosebit de important la varstnici.

PREVENȚIA CANCERULUI

Licopenul din rosii (in principal in coaja lor) are proprietati anticanceroase dovedite. Riscul de cancer de san, de prostata si de plamani este redus in mod special.

Se presupune ca licopenul suprima cresterea celulelor canceroase si moduleaza functia imuna.

Cheia utilizarii active a licopenului este consumul de rosii impreuna cu grasimi sanatoase, deoarece carotenoidele necesita grasimi pentru a fi absorbite corect in organism.

SĂNĂTATEA OCHILOR

In afara de licopen, rosiile contin carotenoizii luteina si zeaxantina, care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si previn degenerescenta maculara si cataracta.

Vitamina A din rosii este inca un nutrient-cheie pentru sanatatea ochilor, care poate reduce riscul de degenerescenta maculara si ajuta la prevenirea orbirei de noapte.

Cum ajuta sucul de rosii la prevenirea deshidratarii

De ce ar trebui sa mancati rosii iarna
De ce ar trebui să mâncați roșii iarna 4

Vara exista multe fructe, legume, fructe de padure si va hidratati cu usurinta organismul din numeroase surse, dar deshidratarea de iarna din cauza uscaciunii aerului crescute poate fi deosebit de periculoasa, motiv pentru care in special din decembrie pana in martie se recomanda in mod deosebit consumul de produse cu continut ridicat de apa.

Citeste si...
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de ridiche neagră

Un ajutor important – conservarea la domiciliu pentru pastrarea recoltei aproape pana in sezonul urmator. Fructele de padure congelate pot fi folosite cu succes pentru mai multe scopuri culinare – din ele puteti pregati aproape toate aceleasi feluri de mancare ca si din fructe proaspete, fara pierderea gustului si a substantelor nutritive.

Astfel de produse pot fi utilizate pentru pregatirea de supe si feluri principale, gustul si consistenta legumelor congelate nu se vor schimba vizibil in comparatie cu cele proaspete. Suficient sa le puneti la conservat in sezon – si ele va vor bucura pana la vara urmatoare.

Iar rosiile fierte sunt mai sanatoase decat cele proaspete, deoarece sunt constituite din 94% apa, ceea ce le face „ultra-hidratante”. In plus, contin potasiu (292 mg intr-o rosie medie), precum si electroliti necesari pentru hidratare corecta, care ajuta la mentinerea volumului de lichid intracelular.

Iar produsele fermentate sunt deosebit de bogate in vitamine si substante probiotice, necesare in lunile de iarna.

Bibliografie Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Ce sa mananci cand esti bolnav: sfaturi si retete pentru o recuperare rapida 🍲

Când ești bolnav, ultimul lucru la care te gândești este probabil ce să mănânci. Poate că nu ai...

7 Remedii naturiste pentru laringita

Laringita poate fi dureroasă și inconfortabilă, dar cu aceste 7 remedii naturiste, vei putea combate simptomele eficient. Inclusiv sfaturi despre ceaiuri, gargară și siropuri care funcționează de minune.

Beneficiile uimitoare al uleiului de rechin: Adevar sau mit?

Uleiul de ficat de rechin câștigă teren ca supliment alimentar popular. Bogat în vitamina A, squalene și alchilglicerină, acest ulei oferă beneficii pentru sistemul imunitar, luptă împotriva cancerului și mai mult. Un must-read pentru cei interesați de sănătate și wellness.

Postul intermitent 16/8: tot ce trebuie sa stii despre aceasta abordare a dietei

Postul Intermittent 16/8: Strategii și avantaje. Descoperă cum această practică antică poate fi folosită astăzi pentru sănătate și slăbire. Explorează pașii și beneficiile esențiale aici.

Beneficiile fulgilor de ovaz pentru tranzitul intestinal si sanatatea generala

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, oferind organismului combustibilul necesar pentru a face față provocărilor...

Avocado, superalimentul care slabeste si iti intareste sistemul imunitar

Avocado este un fruct special cu proprietăți miraculoase pentru organism - conține peste 20 de vitamine și minerale esențiale. Află care sunt beneficiile avocado pentru sănătate, cum îl integrezi în alimentație și de ce este atât de important.

Apa carbogazoasa vs. Apa plata: Ce trebuie sa stii inainte de a bea

Apa carbogazoasă aduce multe avantaje pentru sănătate, de la stimularea papilelor gustative până la curățarea tractului digestiv. Cu toate acestea, există și câteva precauții. Află toate detaliile și sfaturi pentru alegerea corectă.

Beneficiile Surprinzatoare ale Consumului de Cartofi Dulci

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de nutrienți, antioxidanți, fibre și carbohidrați complecși. Aceste legume rădăcinoase au o...