Oricine s-a luptat vreodată cu kilogramele în plus este familiarizat cu acest cerc vicios: te apuci de dietă, înduri foamea, ți-e dor de mâncarea delicioasă, pierzi numărul de kilograme planificat (deși s-ar putea să nu-ți atingi obiectivul, dar slăbești puțin), te lași dus, dieta se termină, începi să mănânci.
Kilogramele pierdute se întorc și îți aduci prietenii cu tine – ca urmare, după o dietă strictă, te îngrași chiar mai mult decât aveai înainte de ea. Din păcate, această cale duce adesea nu la slăbire, ci la creșterea în greutate și la obezitate. Uneori a început pur și simplu cu faptul că este necesar să se piardă câteva kilograme, iar ca urmare o persoană ajunge la un exces de greutate foarte mare și la probleme psihologice.
Dietele stricte și temporare nu funcționează, aceasta este ceea ce spun nutriționiștii și experiența personală a multor slăbituri. Este necesar să se schimbe pentru totdeauna modul de viață, stilul de alimentație. Numai în acest caz există speranța de a face față kilogramelor în plus și de a vă îmbunătăți sănătatea.
Și căutăm o dietă sănătoasă, care va ajuta să ducem un stil de viață sănătos, dar în același timp nu mâncați numai frunze de salată, hrișcă uscată și piept de pui.
Ce este dieta mediteraneană?
“Planul de dietă mediteraneană este o dietă-cheie recunoscută ca fiind utilă și eficientă de mulți nutriționiști și nutriționiști din întreaga lume”, spune Alexei Kabanov, consultant nutriționist, director adjunct al ANO SIC Nutriție sănătoasă. – Factorul principal în alimentația conform protocolului mediteranean este consumul ridicat de legume și fructe, fructe de mare, fructe de mare, ulei de măsline. Combinația acestor produse are un efect pozitiv asupra sănătății umane, dă un impuls de energie și pozitivitate”.
Cât de utilă este dieta?
Pe lângă efectul benefic asupra siluetei, stilul mediteranean de alimentație contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, a demenței. “Acest lucru este confirmat de numeroase studii”, notează Kabanov. – Și este evidențiat și de popularitatea dietei în rândul oamenilor obișnuiți din diferite țări. Aceștia introduc mai multe alimente vegetale în dieta lor, reduc carnea roșie și zahărul adăugat și observă schimbări pozitive în bunăstarea lor.”
Acest tip de dietă are un efect pozitiv asupra sănătății mamelor și a viitorilor copii în timpul sarcinii, ajută la prevenirea cancerului, îmbunătățește starea de spirit și reduce riscul apariției bolii Alzheimer.
“Unul dintre cele mai importante avantaje ale dietei mediteraneene: controlul și corectarea greutății corporale”, notează nutriționistul Galina Zhigulskaya.
Ce să mâncați
Principiul principal al dietei este consumul zilnic de legume și fructe, cereale integrale, nuci, ulei de măsline și leguminoase. În plus, este important să aveți în alimentație pește sau fructe de mare de cel puțin 2 ori pe săptămână. “Este de dorit să se reducă foarte mult utilizarea ouălor, a brânzei, a cărnii grase de pasăre”, enumeră Kabanov, “și să se excludă carnea roșie și zahărul adăugat.
Acest sistem alimentar se bazează în principal pe alimente integrale de origine vegetală, ceea ce înseamnă că este bogat în fibre alimentare, care favorizează o digestie normală, creșterea microflorei intestinale benefice. “De asemenea, alimentația pe bază de plante a dietei mediteraneene favorizează saturația cu vitamine și oligoelemente. Prin urmare, este foarte important să aveți acces la legume și fructe proaspete de sezon”, spune Zhigulskaya, “veți avea nevoie de pește, carne de bună calitate de animale și de pasăre, ulei de măsline de calitate.
Cum să gătești
Când vorbim despre tratamentul termic al alimentelor, ne referim la fierbere, copt sau gătit la aburi – metode delicate în care nu există pierderi mari de nutrienți și vitamine, iar alimentele nu devin mult mai calorice, spre deosebire de prăjire.
Prin urmare, pentru a păstra cât mai multe substanțe nutritive, este recomandat să optăm pentru preparate fierte, la aburi sau copturi ușoare. De asemenea, este indicat să nu supraîncălzim alimentele, să folosim cât mai puțin ulei și să evităm prăjirea prelungită. Cu cât tratamentul termic este mai blând, cu atât alimentul își păstrează mai bine proprietățile inițiale.
surse:
link-uri web care discută strategii de pierdere în greutate pe termen lung:
- https://www.healthline.com/nutrition/25-best-diet-tips
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/303409
- https://www.prevention.com/weight-loss/a20505548/small-changes-that-take-off-big-pounds/
- https://littlemissrose.com/bullet-journal-weight-loss/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/weight-loss-and-fad-diets
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.